Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Съвети за начинаещи и (колебаещи се) бъдещи катерачиCharles Arthur, UKC Articles  |  Редактирана на 01/06/2011


[img:36386423]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_424_1.jpg[/img:36386423]

[i:36386423]Ако си мислите че като катерите ще висите така като Том Круз, сте жестоко заблудени :) [/i:36386423]


[b:36386423]Тази статия има за цел да представи скалното катерене на начинаещите катерачи и тези, които желаят да започнат да катеря, но все още имат известни колебания.[/b:36386423]


Ако не сте катерили досега, възгледите ви за катеренето включват някоя от изброените по-долу точки или най-вероятно всичките.

1. Никога не бих го направил – тези хора са луди. Това е толкова опасен спорт. Постоянно чета за загинали катерачи.

2. Никога няма да мога да го направя – Имам страх от височини.

3. Никога няма да мога да го направя – Не съм достатъчно силен, за да си вися на ръцете. Дори не мога да се набера веднъж.

4. Никога няма да мога да го направя – Не знам откъде да започна.

Ако си мислите, че някоя от тези причини може да ви спре, ето ви отговори, които да ви дадат насоки и да ви покажат, че и вие можете да станете катерач.

1. Знаете ли, че в България за 2010 средно на седмица са загивали по 7 души от пътнотранспортни произшествия. Това прави 361 загинали за една година. Това че карането на кола е особено опасна дейност почти не се намеква във вестниците, само от време на време при някое по сериозно произшествие пишат статия или споменават в новините. Само в София вчера (30 май 2011) е имало 7 тежки ПТП-та, 61 леки и 8 ранени човека.

Катерачите и алпинистите не са луди. Дори най-често те са много внимателни, защото са наясно че това, което правят може да доведе до смъртта им, ако не внимават. В този смисъл, ДА, катеренето е опасна дейност; но също толкова опасно е и карането в София, където като нищо някой може да ви удари, докато се движи със 100 км/час при ограничение 50. Разликата е, че едва ли ще видите някой катерач да си говори по телефона, докато катери.

Причината поради, която си мислите, че толкова често четете за катерачите – всъщност обикновено загиват (или по-често само се контузват) алпинисти или туристи – е това че инцидентите се случват на необичайни места, като отдалечени планини (където е нужно да се направи спасителна операция, за да се спаси пострадалия) или някъде в пустошта. Ако някоя старица падне в магазина това не е новина, но ако падне някъде по пътеката към Кончето е съвсем различно.

Много малък процент от катерачите загиват всяка година, заради това, че се занимават с катерене. (Трябва да се отбележи, че в България по време на катерене загиват предимно млади, много самоуверени и не достатъчно добре обучени начинаещи катерачи.) Останалата част са си живи и искат да си такива, благодаря ви много за загрижеността. Както казахме по-горе много по-вероятно е да загинете, докато шофирате до или на връщане от скалите.

2. Да ви е страх от височини е напълно естествено, здравословно и логично. Много катерачи ги е страх, ако са на високо и не са се закачили към нещо солидно, като например скалата. Катеренето ви учи да разграничите моментите, когато трябва да се тревожите (като например сте застанали с градските си обувки на мокра трева на някой тревен склон на върха на някоя висока скала) от моментите, в които може да сте високо над земята, но да сте в безопасност. Въжетата и другата екипировка могат да поемат в пъти теглото ви, ако се използват правилно. Затова може да сте колкото си искате нависоко и се чувствате напълно в безопасност.

3. Обичайно недоразбиране е, че катеренето изисква да имате силни ръце. Ако често катерите, ръцете ви ще заякнат, но също така ще заякне и цялото ви тяло. Катеренето всъщност е като изкачването на стълби: използвате краката си, за да поемете вашата тежест, докато ръцете и дланите ви служат за баланс.

Можете да си го представите като серия от 4 стъпки. Първа стъпка: представете си, че се качвате по нормални стълби. Сега си представете, че стълбите са по стръмни, пак по-голямата част от теглото ви ще пада върху краката. Трета:, махнете парапета и използвайте ръцете си за баланс, но пак ще разчитате на краката си, за да се качите нагоре.

И последната стъпка е: представете си, че стъпалата стават все по тесни. Помислете как ще ги изкачите, пак краката ще носят тежестта ви, а с ръцете ще балансирате. Така е и с катеренето.

4. Има няколко варианта да започнете да катерите:


[b:36386423]Излезте навън, идете до най-близката скала и започнете да катерите[/b:36386423]

Някои известни имена са направили точно това, но има и много, които не са станали известни, тъй като са поели по този път. В сайта има база данни с много български катерачни обекти и само трябва да намерите най-близката до вашият град.

[u:36386423]Предимства[/u:36386423]: евтин вариант. Може да срещнете хора.

[u:36386423]Недостатъци[/u:36386423]: в този случай вие не знаете какво да правите и ще се сблъскате с всички възможни рискове, тъй като не знаете как да правите правилно нещата.


[b:36386423]Станете член на някой клуб[/b:36386423]

Има много клубове в цялата страна, повечето от които се интересуват да привлекат нови членове.

[u:36386423]Предимства[/u:36386423]: така ще имате възможност да контактувате с опитни катерачи, които ще ви покажат как да работите с въжетата и ако сте симпатични ще ви покажат истинските неща.

[u:36386423]Недостатъци[/u:36386423]: трудно е да знаете дали преживяването и обучението ще си заслужава.


[b:36386423]Запишете на курс за начално обучение на скали или в зала с инструктор[/b:36386423]

В България вече има много курсове на скали и в зала и известен брой квалифицирани за целта инструктори, които могат да ви обучат как да започнете да катерите безопасно. (Те трябва задължително да сертифицирани според изискванията на БФКА, като това е едно минимално изискване, за да бъдат обучавани безопасно начинаещи катерачи.)

[u:36386423]Предимства[/u:36386423]: това е бърз начин да научите основните неща задължителни за безопасно катерене; това е и начин да се запознаете с катерачи от вашето ниво, с които да продължите да катерите след курса (мислете за курса или за катерачната стена, като за място за запознанства).

[u:36386423]Недостатъци[/u:36386423]: много хора, които започват да катерят в зала им трябва много време, за да започнат да катерят спокойно на скали или просто загубват желание да катерят на скали, тъй като започват да изпитват страх.


По-голямата част от статията е преведена от английски. Примерите от българската действителност са дадени с идеята да пресъздадат по-точно и разбираемо ситуацията в родната ни страна, тъй като материала е писан за Великобритания.


Превод от английски:  Станко Йончев и Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3702 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 05/06/2011 от yonchev Коментирайте
Аз съм от старата генерация. Не съм бил активен алпинист, а повече турист, но все пак съм се докоснал до алпинизма с най- ниската квалификация по ЕРСК по време на социализма- т.н. Алпинист НРБ.Бил съм на алпиниади , които оставиха в мен незабравими спомени.Да гледаш нашите ,вече ветерани, как катерят , даже по "Комините" на Витоша. Да не говорим за Мальовица , и Злия зъб.Вечерите пред огъня на "Втора тераса бяха незабравими, а също и създадените приятелства тогава,които сега след повече от 30 години поддържаме.
Статията е хубава , но липсва едно нещо , според мен би трябвало да доведе още млади хора в този спорт.Не искам да ме разберете погрешно , но не всичко е мускули и спортни постижения . Става въпрос за РОМАНТИКАТА и ПРИЯТЕЛСТВОТО.
Има написани много както казвахме ние "Алпинисчийски" песни, но всичко което бих искал да ви кажа е казано от един велик БАРД , Владимир Висоцкйй ,който никога не е бил алпинист, но песните му от филма "Вертикал" са такива сякаш се бе катерил цял живот.
Тези песни , макар и социалистически и архаични, казват всичко.Поради това аз няма повече да пиша, а аз Ви препоръчвам да качите в сайта четирите емблематични песни на Висоцкйй за алпинизма
Песня о друге
Вершина
Прощание с горами и/ не на последно място/
Скалолазка / не знам Митко къде се запознал с Люба/

Приятелски поздрав от Людмил Йончев
2 Публикуван на 05/06/2011 от Димитър Колешев Коментирайте
Здрасти :)

Благодаря за коментара. И аз съм имал възможност да "хвана" за кратко времето, което описваш и още повече да бъда учен на алпинизъм от това по-старо поколение.

И тогава е имало спортни амбиции и много грубо отношение към различните катерачи, доста сериозно подхранвани от федерация, национални експедиции, егоцентризъм и т.н. Това го има и сега. Най-хубавото е, че в последно време започват да се организират добри катерачни срещи (алпиниади), които дават също възможност да се срещат много хора, да се създават добри приятелски отношения и май не подхранват толкова спортните и себедоказващи амбиции на отделните участиници.

Спорта задължително има място в цялостната картина и той за добро или зло е двигателната сила в катеренето. Без МУСКУЛИТЕ на доста наши катерачи сега щяхме да сме в десета глуха :)

Ако имаш текстовете на Висотцки и ми ги изпратиш на мейла ще ги качим веднага в сайта.

Поздрави
Митко
3 Публикуван на 06/06/2011 от detyo Коментирайте
Тук ги има - оригиналите и превод на български (който между другото е доста добър):
[url]http://www.wysotsky.com/1026.htm[/url]

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Свирепа арена
Моите планини - първа част
10 катерачни снимки
Зимен траверс до връх Вихрен през Джамджиев ръб
Неправоспособни водачи
Аз съм тук
Как да си захванем трейнинг борд или хватки в къщи
Прецакването продължава
Приказка за два счупени пръста и една стена
Лека разходка до Мальовица


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap