Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Скоростни Серии - Част III : Ули ЩекGwen Cameron, Alpinist Magazine  |  Редактирана на 09/03/2011


[i:6e631b46]Тази седмица се срещнахме с Ули Щек, който е разбил многобройни рекорди за скоростни изкачвания в Алпите през последните няколко години. През 2011 и след това, Щек смята да приложи стратегията си за скоростни изкачвания и тренировки върху осемхилядниците.[/i:6e631b46]
[i:6e631b46]Ули Щек изкачва соло маршрута Heckmain (ED2, 1800m, Harrer-Heckmair-Kasparek-Voerg, 1938) на Айгер. През 2008, Щек изкачи върха за 2 часа и 47 минути, подобрявайки своя рекорд с 67 минути

Снимка: Robert Boesch [/i:6e631b46]


[b:6e631b46]Моля те разкажи за твоето първо скоростно изкачване. Какво те вдъхнови да продължиш след това със скоростните изкачвания?[/b:6e631b46]

За мен нещата започнаха на северната стена на Айгер. Първо я изкачих през 1995 с моя приятел Маркус. След няколко изкачвания, за пръв път я минах соло през 2004 за десет часа. Това ме накара да се замисля за времето, за което я е изкачил Томас Бубендорфер – 4 часа и 50 минути и за рекорда на Кристоф Хайнц - 4 часа и 30 минути. Това беше почти невероятно за мен. По-малко от половината от времето, за което аз я изкачих. Това ме мотивира да подобря катеренето си.


[b:6e631b46]Какво направи, за да подобриш времето си на Айгер?[/b:6e631b46]

Катерих много пъти соло през следващите години. Не бях сигурен как ще подобря рекорда, но не ми и пукаше. Само исках да мога да го направя по-бързо. Резултата беше 3 часа и 54 минути. Помислих си – „О, това е страхотно!”. Но също така знаех че това определено не е близо до границата на възможностите ми. След това, прекарах една година в трениране и подобряване на скоростните ми умения и поставих втори рекорд - 2:47. Но този резултат няма да промени света, така на ум ми дойде идеята да изчака Матерхорн и Гранд Жорас.

[i:6e631b46]Бележка на редактора: През 2008 Щек постави скоростен рекорд на Гранд Жорас – 2:21. Следващата година, подобри рекорда на Матерхорн, изкачвайки върха за 1:56.[/i:6e631b46]
[i:6e631b46]Щек в действие изкачващ маршрута МакИнтайьр на Гранд Жорас. Изкачване от долу до върха му отне 2 часа и 21 минути, правейки го най-бързото изкачване на върха в историята.

Снимка: Robert Boesch [/i:6e631b46]


[b:6e631b46]Какъв стил на катерене използва по време на рекордните си изкачвания?[/b:6e631b46]

Исках да направя рекорд, но също така исках да го направя онсайт и без да ползвам въже. Изкачих целия маршрут свободно и без да използва въже и осигуровки. Аз използвах тази техника и за други проекти. Знам, че мога да се движа много бързо в непознат и доста техничен терен.

Жорас е 5.10, A1. Но даването на пълна газ е много опасно, тъй че трябва да забавиш малко. Иначе ще умреш. Опитвам се да продължа да прилагам тази техника, но в умерена степен. Сигурен съм, че скоростните изкачвания ще са много важен опит за мен за в бъдеще. В момента се интересувам от големите планини: осемхилядниците.


[b:6e631b46]За какво е всъщност катеренето и как се вмества скоростното катерене в тази философия?[/b:6e631b46]

Мисля, че катеренето е повече от спорт. Става дума за начин на живот и аз обичам този начин на живот. Но за мен в катеренето не става дума само да се моташ насам натам. Аз съм атлет; имам нужда от тренировки. И скоростното катерене се вмества перфектно в тази идея, смисъла не е само да си на върха. За мен е също важно как достигаш до върха.


[b:6e631b46]С какво алпийското скоростно катерене се различава от скоростното катерене в други среди?[/b:6e631b46]

При алпийското катерене сериозна дума имат метеорологичните условия и изчакването на подходящия момент. За мен скоростните изкачвания в Йосемити са леко странни. В момента става дума за минути. Но тези минути зависят едва ли не от две правилни стъпвания на the Great Roof или нещо от сорта. Хората в Йосемити го приемат много на сериозно. За мен не може да има сравнение на изкачванията (в Йосемити), защото винаги има различни условия по маршрута: колко свръзки трябва да подминеш, колко фиксирана екипировка има по маршрута и т.н.

Но, така е и при алпийското катерене. При всяко изкачване имаш различни условия, но просто е забавно. Мисля, че е хубаво да можеш да изкачиш връх за няколко часа вместо за няколко дни. Не трябва да страдаш толкова много.
[i:6e631b46] Щек спира хронометъра си на върха след рекордно бързото изкачване на Айгер през февруари 2008

Снимка: Robert Boesch [/i:6e631b46]


[b:6e631b46]Какви компромиси за безопасността си трябва да направиш като катериш скоростно?[/b:6e631b46]

Винаги поемам един и същ риск. Никога не изкачвам маршрут без да съм 100 сигурен, че крайния резултат ще е добър. Но винаги има риск да паднеш надолу. Само собствените ти умения намаляват вероятността от този риск.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 448 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Бързо и без да спираш - Ули Щек
Ангелите на Монт Блан
Аляска
Най-забележителните алпийски изкачвания през 2008 година
Първо зимно изкачване на АкСу
Моите Планини - Част Пета
В Памет на Валтер Бонати
Звезди и Бури - Пиц Бадиле
Червена Дяволска Линия
Приказка за великана и трите джуджета


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap