Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Скоростни Серии - Част III : Ули ЩекGwen Cameron, Alpinist Magazine  |  Редактирана на 09/03/2011


[i:6e631b46]Тази седмица се срещнахме с Ули Щек, който е разбил многобройни рекорди за скоростни изкачвания в Алпите през последните няколко години. През 2011 и след това, Щек смята да приложи стратегията си за скоростни изкачвания и тренировки върху осемхилядниците.[/i:6e631b46]
[i:6e631b46]Ули Щек изкачва соло маршрута Heckmain (ED2, 1800m, Harrer-Heckmair-Kasparek-Voerg, 1938) на Айгер. През 2008, Щек изкачи върха за 2 часа и 47 минути, подобрявайки своя рекорд с 67 минути

Снимка: Robert Boesch [/i:6e631b46]


[b:6e631b46]Моля те разкажи за твоето първо скоростно изкачване. Какво те вдъхнови да продължиш след това със скоростните изкачвания?[/b:6e631b46]

За мен нещата започнаха на северната стена на Айгер. Първо я изкачих през 1995 с моя приятел Маркус. След няколко изкачвания, за пръв път я минах соло през 2004 за десет часа. Това ме накара да се замисля за времето, за което я е изкачил Томас Бубендорфер – 4 часа и 50 минути и за рекорда на Кристоф Хайнц - 4 часа и 30 минути. Това беше почти невероятно за мен. По-малко от половината от времето, за което аз я изкачих. Това ме мотивира да подобря катеренето си.


[b:6e631b46]Какво направи, за да подобриш времето си на Айгер?[/b:6e631b46]

Катерих много пъти соло през следващите години. Не бях сигурен как ще подобря рекорда, но не ми и пукаше. Само исках да мога да го направя по-бързо. Резултата беше 3 часа и 54 минути. Помислих си – „О, това е страхотно!”. Но също така знаех че това определено не е близо до границата на възможностите ми. След това, прекарах една година в трениране и подобряване на скоростните ми умения и поставих втори рекорд - 2:47. Но този резултат няма да промени света, така на ум ми дойде идеята да изчака Матерхорн и Гранд Жорас.

[i:6e631b46]Бележка на редактора: През 2008 Щек постави скоростен рекорд на Гранд Жорас – 2:21. Следващата година, подобри рекорда на Матерхорн, изкачвайки върха за 1:56.[/i:6e631b46]
[i:6e631b46]Щек в действие изкачващ маршрута МакИнтайьр на Гранд Жорас. Изкачване от долу до върха му отне 2 часа и 21 минути, правейки го най-бързото изкачване на върха в историята.

Снимка: Robert Boesch [/i:6e631b46]


[b:6e631b46]Какъв стил на катерене използва по време на рекордните си изкачвания?[/b:6e631b46]

Исках да направя рекорд, но също така исках да го направя онсайт и без да ползвам въже. Изкачих целия маршрут свободно и без да използва въже и осигуровки. Аз използвах тази техника и за други проекти. Знам, че мога да се движа много бързо в непознат и доста техничен терен.

Жорас е 5.10, A1. Но даването на пълна газ е много опасно, тъй че трябва да забавиш малко. Иначе ще умреш. Опитвам се да продължа да прилагам тази техника, но в умерена степен. Сигурен съм, че скоростните изкачвания ще са много важен опит за мен за в бъдеще. В момента се интересувам от големите планини: осемхилядниците.


[b:6e631b46]За какво е всъщност катеренето и как се вмества скоростното катерене в тази философия?[/b:6e631b46]

Мисля, че катеренето е повече от спорт. Става дума за начин на живот и аз обичам този начин на живот. Но за мен в катеренето не става дума само да се моташ насам натам. Аз съм атлет; имам нужда от тренировки. И скоростното катерене се вмества перфектно в тази идея, смисъла не е само да си на върха. За мен е също важно как достигаш до върха.


[b:6e631b46]С какво алпийското скоростно катерене се различава от скоростното катерене в други среди?[/b:6e631b46]

При алпийското катерене сериозна дума имат метеорологичните условия и изчакването на подходящия момент. За мен скоростните изкачвания в Йосемити са леко странни. В момента става дума за минути. Но тези минути зависят едва ли не от две правилни стъпвания на the Great Roof или нещо от сорта. Хората в Йосемити го приемат много на сериозно. За мен не може да има сравнение на изкачванията (в Йосемити), защото винаги има различни условия по маршрута: колко свръзки трябва да подминеш, колко фиксирана екипировка има по маршрута и т.н.

Но, така е и при алпийското катерене. При всяко изкачване имаш различни условия, но просто е забавно. Мисля, че е хубаво да можеш да изкачиш връх за няколко часа вместо за няколко дни. Не трябва да страдаш толкова много.
[i:6e631b46] Щек спира хронометъра си на върха след рекордно бързото изкачване на Айгер през февруари 2008

Снимка: Robert Boesch [/i:6e631b46]


[b:6e631b46]Какви компромиси за безопасността си трябва да направиш като катериш скоростно?[/b:6e631b46]

Винаги поемам един и същ риск. Никога не изкачвам маршрут без да съм 100 сигурен, че крайния резултат ще е добър. Но винаги има риск да паднеш надолу. Само собствените ти умения намаляват вероятността от този риск.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 460 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Червена Дяволска Линия
Звезди и Бури - Пиц Бадиле
Матерхорн по Североизточния ръб
Източният връх Кунянг Чиш (Kunyang Chhish East )
Ueli Steck – Абсолютна пустота
Система за категоризиране в Западните Алпи
Звезди и Бури - Гранд Жорас
Историята на един ледокоп
Най-забележителните алпийски изкачвания през 2008 година
Приказка за великана и трите джуджета


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap