Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Скоростни серии част II: Шон Лиъри и Дийн ПотърGwen Cameron, Alpinist Magazine  |  Редактирана на 17/02/2011


[i:23f4889a]Тази седмица се събрахме с Шон Лиъри и Дийн Потър, които подобриха рекорда за скоростно изкачване на The Nosе с 20 секунди миналия октомври. Лиъри и Потър, които са катерачни партньори и жители на Йосемити, имат големи планове за подобряване на техния рекорд през 2011.[/i:23f4889a]
[i:23f4889a]Дийн Потър поема водачеството, докато Шон Лиъри го осигурява, по време на изкачването подобрило рекорда на The Nose последния Октомври. Този скрийшот е снимка от филмовия репортаж на Sender Films за изкачването, който ще бъде показан на филмовото турне Rock Reel 2011.

Снимка: www.senderfilms.com[/i:23f4889a]


[b:23f4889a]Разкажете ми за достигането до рекорда за скоростно изкачване на The Nose. Беше ли ви цел, за постигането на която работихте дълго време?[/b:23f4889a]

[b:23f4889a]Дийн Потър:[/b:23f4889a] Бяха минали близо 10 години, откакто за последно катерих скоростно. Шон и аз движехме заедно и той беше супер надъхан да подобри рекорда ... Аз наистина не мислех, че ще ми хареса. Качихме няколко пъти маршрута за упражнение по-рано този сезон. Бях забравил колко е забавно да се движиш по този начин. Ние видяхме, че няма да е много над нашите възможности подобряването на рекорда.


[b:23f4889a]Защо спря да катериш скоростно и защо се колебаеше да започнеш отново?[/b:23f4889a]

[b:23f4889a]ДП:[/b:23f4889a] Имаше много причини. На мен ми доставя повече удоволствие артистичната част на катеренето в сравнение със състезателната. Друга причина е, че когато хора като Шон и мен гонят рекорда, рано или късно ще го направят. Ако се пробваме с достатъчно желание и се пробваме отново и отново, ще го направим. По този начин – изваждайки от уравнението неизвестната част – не ми изглеждаше достатъчно привлекателно ... но за нас пък беше определено трудно да подобрим рекорда.
[i:23f4889a] Схема на The Nose, който изкачват Шон и Дийн

Снимка : http://www.fishproducts.com [/i:23f4889a]


[b:23f4889a]Шон, разкажи ми за изкачването, с което подобрихте рекорда?[/b:23f4889a]

[b:23f4889a] Шон Леъри: [/b:23f4889a] Рекорда, беше направен, докато още само се пробвахме и до известна степен той ме хвана неподготвен. Преди това, бяхме направили изкачването за под три часа и си мислех, че ще ни трябват още няколко минавания, за да достигнем до рекорда. И двамата с Дийн живеем тук, тъй че можехме да се пробваме, когато си пожелаем. Това е едно добро предимство, а също така е наистина забавно да имаш такъв качествен маршрут на две крачки разстояние.

[b:23f4889a]ДП: [/b:23f4889a] Последното ни изкачване преди деня, в който го подобрихме беше с 20 минути по-бавно. Въобще не смятахме, че този ден ще направим рекорд, защото това си е доста време, което трябва да стопиш. Но близо до върха осъзнахме че сме близо до рекорда. Имаме един часовник, който говори с женски глас – казваме му "Big Wall Bi-otch." Натискате бутона и тя ви казва колко бързо се движите. Big Wall Bi-otch каза, че сме близо до рекорда. Когато знаеш, че малко ти остава, за да го направиш, е по-лесно да се засилиш.


[b:23f4889a] Как оценяваш това спрямо другите си големи цели?[/b:23f4889a]

[b:23f4889a]ДП:[/b:23f4889a] Другите цели – като да кажем по-творческите работи, които съм правил – са ме напрягали повече умствено. Въпреки че това да се изкачи скоростно The Nose е едно от най-опасните неща, които съм правил, не е толкова опасно колкото някои от другите мои работи. При някои от моите фрии-соло изкачвания, вътрешната ми борба с това дали ще умра или не е по-голяма, като фрии-бейс изкачването на Айгер например. Предпочитам красотата и творчеството да са ми мотивация. Всъщност като започнах да катеря нагоре по The Nose, осъзнах колко е красиво това за под два часа и половина двама да се изкачат нагоре по него. Общо взето най-красивия маршрут на Ел Кап е The Nose. Изумително е да изкатериш свободно тези хиляди метри за толкова кратко време на най-красивия скален маршрут.


[b:23f4889a]Какви стратегии за изкачване използвате на The Nose, за да си подобрите времето?[/b:23f4889a]

[b:23f4889a]ДП:[/b:23f4889a] Готиното нещо което Шон и аз правим на The Nose, е че катерим всичко във френска свръзка. Това е малко по-различно от това, което правят другите свръзки. Те правят много къси фиксирания (short-fixing). Шон и аз го катерим така, че и двамата да правим почти всяко движение по маршрута. Има малки части – като при the Great Roof – където не го правим. Но освен това, изцяло катерим на френска свръзка.

[b:23f4889a]ШЛ:[/b:23f4889a] Голяма част от нашата стратегия е едно след друго да ги караме въжетата. Колкото по-наясно сме с маршрута, толкова по сме в час коя джаджа, къде трябва да се постави. Установили сме най-малкото количество необходима екипировка, която да ни стигне за маршрута, но и да ни е достатъчна, за да сме в безопасност. Когато катерим във френска свръзка искаме да сме сигурни, че има поне няколко осигуровки между двама ни. Мисля че най-голямата джаджа е №1 Камалот. Това наистина е малко количество, лека екипировка – няколко примки и 10 френда, или нещо от сорта.

Част от стратегията е да сме много ефективни със смяната на водачеството. Най-вероятно ще е по-бързо ако само един изводи целия маршрут, но и двамата обичаме да водим. Двамата си поделяме воденето, така че част от стратегията е да определим най-ефикасните места за смяна.
[i:23f4889a]Шон Лиъри на въжето the Glowering Pitch над Camp 5 на The Nose

Снимка : www.senderfilms.com[/i:23f4889a]


[b:23f4889a]Колко трудно беше?[/b:23f4889a]

[b:23f4889a]ДП:[/b:23f4889a] Преди, когато Тими (О’Нийл) и аз направихме рекорда преди около 10 години, ни беше доста лесно. Сега за да си на върха, трябва всичко да е перфектно. Трябва да имаш силни дробове и здраво тяло. Трябва бързо да се възстановяваш, за да можеш да изкатериш маршрута няколко пъти за една седмица и за да си толкова запознат с него.

Като примерно при маратона. Бил е с подобни правила преди шейсет или осемдесет години. Световния рекорд е бил около два часа и половина. Сега хората го свалят близо до 2 часа – 2:06 или нещо от сорта. Съпоставката е много добра, защото в ранните години, това са били просто няколко момчета, които са излизали и са бягали, те са го свалили до два часа и половина. Но със супер педантични тренировки, съсредоточаване и една камара промени на начина на живот ... Хората са – поне с маратона – достигнали до границата на физическите възможности, където едно „перфектно” човешко същество бяга маратон.

В това отношение в катеренето сме назад, но нещата започват да се доближават до границата. Преди години бих бил унизен да го кажа, защото всъщност само си купонясвах – отивах да катеря и да си гледам кефа. Сега искам да съм по-прецизен в това, което правя.

Аз и Шон забелязахме голямо подобрение от това, че не пием (алкохол), което ни помогна по няколко начина. Един от тях е, че чувствам ума си остър и не се разсейвам. Преди бях прекалено надъхан и винаги се смачквах докато катеря. Сега влагам много повече мисъл в това. Тренирам като олимпиец. В някои отношения, ние бяхме атлети световна класа преди десет години, но това не беше породено от мисъл, а от чист късмет. Сега се опитвам да бъда като супер бегачите или колоездачите, които влагат мисъл, за това какво ядат. Сега съм се променил и си правя график на тренировките и за времето за възстановяване.


[b:23f4889a]Изглежда сякаш наистина трябва да си внимателен с избора си на партньор за скоростно катерене. За да се забавлявате и да сте безопасност. Трябва да сте близки по катерачни умения. Какви качества търсите в партньора си ?[/b:23f4889a]

[b:23f4889a]ДП:[/b:23f4889a] Абсолютно. Но в случая нещата са различни – Шон и аз сме катерили в Йосемити толкова дълго време. Знам на какво е способен той и той знае на какво съм способен аз. И двамата знаем, че ако катерим във френска свръзка, аз не съм от най-добрите при катерене на дюлфер, така че Шон може да си каже „о, мамка му, Дийн е на дюлфер по-добре да сложа още някоя и друга джаджа.”, Шон е невероятен като е на дюлфер, така че той действа на дюлфер в началото и аз водя и си мисля „Няма нужда да се тревожа, Шон е машина на дюлфера.”
[i:23f4889a]Дийн Потър достига края на Boot Flake по време на скоростния си соло рекорд на The Nose през 2001. Клип от изкачването е включен в Masters of Stone 5.

Снимка: Eric Perlman[/i:23f4889a]


[b:23f4889a]ШЛ:[/b:23f4889a] Да. Супер ключово е да откриеш правилния партньор. То ти дава това изумително количество доверие, особено като катерите във френска свръзка нещо като The Nose. Живота ти е буквално в ръцете на партньора ти, така че трябва да му вярваш и да дадеш същото от себе си. Когато сме двамата с Дийн е страхотно изживяване. Някакси сме навлезнали в такъв ритъм. Мога да разбера дали Дийн има някакъв проблем като води, само по начина, по който се движи. Той разбира дали няма нещо гнило при мен и ми хвърля джаджа или каквото ми трябва.


[b:23f4889a]За какво е всъщност катеренето и как се вмества скоростното катерене в тази философия?[/b:23f4889a]

[b:23f4889a]ДП:[/b:23f4889a] Има толкова много в катеренето. Голяма част от идеята е просто да излезеш навън и да си направиш кефа ... Научих се да катеря на времето в гимназията. Катеренето за мен беше да се махна от всичките ми тревоги, да излезна навън и просто да движа тялото си и да балансирам химикалите в мен. И когато всъщност стигнех пред скалата, осъзнавах, че започвам да мисля и да чувствам на по-високо ниво, отколкото съм можел преди. Това е зарибявката за мен. Заради това катеря. То ти носи по-високо съзнание и моите сетива са по-остри, от колкото когато правя нещо друго.


[b:23f4889a]Аз си представям, че това е особено вярно за скоростното катерене.[/b:23f4889a]

[b:23f4889a]ДП:[/b:23f4889a] Абсолютно. Мозъка ти трябва да работи с изумителна скорост. Това, което правим аз и Шон на The Nose сега е коренно различно. Катерим всичко във френска свръзка и това e в пъти по-опасно. Ние винаги знаем, че ако паднем, ще паднем поне 40 метра и твърде вероятно дори много повече. Можеш да убиеш приятеля си и себe си, а в най-добрия случай ще се осакатиш. Този вид опасност е всъщност това, което отключва завишеното съзнание, както разбира се и скоростната част, но най-вече опасността. Правя това почти 22 години и продължавам да оцелявам. Но бъдейки близо до смъртта, цялото ти същество го знае и работи колкото се може по-усърдно, за да оцелее. Това често значи да виждаш, да усещаш миризми, да чувстваш и интуицията ти да е на много по-високо ниво от нормалното.


[b:23f4889a] Скоростното катерене е критикувано, защото привлича голямо внимание от страна на медиите, без да развива нови начини на катерене и маршрути. Какво мислиш за това?[/b:23f4889a]

[b:23f4889a]ШЛ:[/b:23f4889a] В другите спортове в обществото ни винаги има качествени оценки, като колко бързо някой е избягал 100 метра или колко тъчдауна е направил отбора и т.н. Така че доколкото интереса на публиката е засегната, хората са привикнали да ги сравняват с нещо, което могат да си представят. И въпреки че катерачните категории правят това, те не са ясни за не-катерачите, така че като се отрази определено време, внезапно хората разбират малко по-добре.
Винаги съм си мислил че е странно, че скоростните изкачвания са по-впечатляващи за общата публика от няколко големи свободни изкачвания в един ден (което е доста по-трудно), но причината е може би, че свободното катерене на няколко маршрута за ден е толкова неразбираемо за повечето хора, че те не могат да осъзнаят колко трудно е всъщност. Същото важи за екстремното свободно катерене или V категориите, особено когато видят в някой клип, супер талантливите катерачи да прелетяват през хватките като едното нищо.
Лошо е, че е трудно да съберем това друго измерение на катеренето и причината защо катерим – приятелството, прекарването сред природата, чувството за приключение и чистата красота на това да си горе на стотици метри на някакво вълшебно място. Трудно е да сложиш оценка на такива неща.
[i:23f4889a]Шон Лиъри и Дийн Потър спират за снимка на върха на Half Dome. Тази есен и зима дуото катери почти всеки ден, търсейки други цели, когато The Nose е мокър от топенето на снеговете

Снимка:Дийн Потър [/i:23f4889a]


[b:23f4889a]Дийн, какви са плановете ти за 2011? Мислиш ли че ще продължиш със скоростното катерене или изкачването на The Nose с Шон беше просто кратко завръщане?[/b:23f4889a]

[b:23f4889a]ДП:[/b:23f4889a] Двамата със Шон сме тук в Йосемити. Както казах и двамата живеем на около 20 минути от Ел Кап. Често се събирахме да катерим Royal Arches, където просто си казвахме, „Хей, хайде да се видим и да потичаме или да изкатерим Royal Arches." Сега The Nose е същото за нас. Казваме си, „Хей, хайде да се видим сутринта и да изкачим The Nose и да отидем да направим нещо след това.” Обичаме да го катерим, а също обичаме да катерим заедно.

Имаме идеи и за други проекти, които искаме да изкачим заедно, но поне знаем, че да катерим The Nose ни вдига формата и плюс това сме супер вдъхновени от идеята за перфектно изкачване на The Nose. Не мисля, че ще спрем докато не почувстваме, че сме го изкачили перфектно. Също така вярваме, че свалянето на рекорда под два часа е достижимо. Пробвахме се на The Nose пет пъти преди да счупим рекорда, а това реално не е толкова много пъти ... Никой от нас не тренираше като олимпиец. И когато счупихме рекорда на The Nose бяхме просто двама пича, които са природно натренирани и си вдигнаха малко формата. Сега знаем, че ако тренираме като олимпийци, ще сме адски по-бързи.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 238 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Ексклузивно интервю със Саша Дижулиън специално за Wildberries
Интервю с Бойко Лалов
Alex Lowe 1958-1999
Интервю с Ben Moon
Боян Петров: Сега ме е страх много повече отпреди
Интервю с Иваило Кръстев
Интервю с Heinz Zak, за неговото соло изкачване на Separate Reality в Йосемите
Алпинист №1 в света Райнхолд Меснер: Да се живее на ръба е болест, лудост и стра ...
Петя Колчева: Без кислород нямаше да успея
Интервю с Нийл Гришъм


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap