Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Съдбата на катерачкитеМилкана Русева  |  Редактирана на 15/10/2019


„О, слабост, твоето име е жена!”

Уйлям Шекспир


От край време катерачите (по новому) или алпинистите (по старому) знаят, че жените идват в средите с цел да ги омагьосат и в крайна сметка откъснат от същите тези среди. Въпреки това, до ден днешен катерачите (по новому) или алпинистите (по старому) попадат неизбежно в мрежите на русалките. Последващите събития обаче обикновено са драматични и за двете страни.

Жените в катерачните среди биват най-общо 2 вида:

Жени от 1-ви вид: те идват с ясната и конкретна цел „ да си хванат готино гадже” и се ориентират бързо в обстановката. Действат директно: след „Ай, ой, колко страшно, колко яко!” хвърлят примката на врата на жертвата и бързо започват да я затягат, използвайки всевъзможни женски средства, за да откъснат по най-бързия начин любимия от любимите му занимания.

Жени от 2-ри вид: те идват с неясната цел за търсене на нестандартни преживявания – било то с катерач без катерене или с катерач плюс катерене и са неориентирани. Жените, които имат гадже извън средите и решат да се занимават с катерене, скоропостижно или сменят гаджето с катерач и влизат във втората група, или зарязват катеренето. Правило 1: „Жена, която се катери, няма абсолютно никакъв шанс да задържи гадже, което не се катери”. (София Фотева)
Редките изключения потвърждават правилото и не разчитайте да сте от тях.

Тук ще разглеждаме съдбата само на жените от втория вид, защото тези от първи вид по принцип не влизат в графата „катерачки”, така че техните съдби, макар и не по-малко драматични, са предмет на изследване в друг труд.

Ако сте жена, за вас е много по-лесно да навлезете в този „мъжки” спорт, отколкото за екземплярите от мъжки пол. Дори да не сте с външност на топ модел, едва ли някой би отказал своето съдействие на едно новопоявило се девойче да стане бъдещата Лин Хил. Съкровена мечта на всяко мъжко катерачно сърце е да се сдобие с катереща половинка, съпричастна към терзанията на неговата нежна, крехка и ранима душа. Тези, които твърдят, че не им трябва катерачка за гадже, го казват само от завист към тези, които са се сдобили с такова!

Но ВНИМАНИЕ! Трябва да сте наясно от самото начало, че този спорт неизбежно отнема два съществени за всяка средностатистическа жена атрибута: нежните и меки ръце – „визитната картичка на всяка дама” и пищния бюст (ако изобщо имате такъв). За сметка на това след време може да се сдобиете с „гръб като гардероб”, фокусиращ завистливи мъжки погледи.

Попаднали веднъж в средите, първоначално сте в еуфория. Този „еуфоричен период” е наричан също „геройски период”, понеже еуфорията води до безпаметен героизъм. Затова силно препоръчително е първоначално да изкарате някакъв курс, за да придобиете известна представа за катеренето и най-вече за осигуряването. След което пред вас се откриват няколко варианта за развитие:

1-ви вариант: Стреляте право в десятката, омайвайки някой от „майсторите”. Така ще катерите при относителна безопасност – любимият няма да остави „котенцето” да се утрепе, но най-вече ще се радвате на завистта на другите начинаещите катерачки (неначинаещите може вече да са се опарили, така че те няма за какво да завиждат…). При този вариант обаче автоматично заемате мястото на вечно втория в свръзката, а времето, през което ще осигурявате, гарантирано ще бъде в пъти по-дълго от времето, през което ще катерите. Правило 2. Всеизвестно е, че мъжете по принцип са егоисти, но катерачите са от най-изявените такива. Следователно че вашият катерачен Бог определено ще мисли повече за своето задобряване, отколкото за вашето и ще ви мъкне на обекти и маршрути, подходящи само за богове. Малкото време, през което уж ще катерите, всъщност ще премине в безнадеждно драпане със зъби и нокти на установка по маршрут с поне 2 цели френски категории над реалното ви ниво.

2-ри вариант: Почвате да катерите с младеж (и) и/или с девойки на вашето ниво, лутайки се заедно в тъмнината. Положителното е, че ще катерите където искате, но пък няма да има кой да ви казва как да катерите и рискът да тъпчете на едно място, търкайки пак някой тур на установка, отново е голям. В този вариант задължително е да се научите под ръководство на добър инструктор поне как правилно да се осигурявате, защото катеренето е било и си остава рисков спорт.

3-ти вариант: омагьосвате някой истински алпинист, безстрашен покорител на високи върхове, от тези, които носят на лицето си брада, а в еспадрилите – чорапи или казано накратко алпинюга. Той може да няма високо катерачно ниво, но пък с него катеренето е романтично. Алпинистът ще почне да ходи с вас „на зала” (това, разбира се, само докато ви свали), а вие ще разберете що е то алпийски маршрут и ще се чувствате горди, че до вас стои истински герой, а не някой лигльо.

Който и вариант да изберете, много важно е да поемете възможно най-рано инициативата в свои ръце и вие да диктувате парада в смисъл на: къде, кога и какво ще се катери, независимо имате ли или не собствен инвентар. Важно е също от самото начало да „водите”, защото свикнете ли веднъж с катеренето с горна осигуровка, после може да се окаже почти невъзможно да катерите на „острия” край на въжето. Правилата на играта изискват катерене с долна осигуровка, иначе автоматично попадате в графата „фенки”, а не „катерачки”. В което всъщност лошо няма…

След еуфорията идва разочарованието. Като някои се разочароват първо от „ограничените“ катерачи, след това от „тъпото” катерене, а други – в обратна последователност. На този етап има също няколко варианта за ход на действието:

1-ви вариант: напускате средите, съжалявайки за безвъзвратно пропиляното време и ако все още не се сте повяхнало цвете си намирате стабилен партньор с лъскав автомобил и банкова сметка.

2-ри вариант: катеренето вече не ви влече и решавате, че е крайно време и любимото същество да престане да се занимава с глупости. Използвайки всевъзможни средства, започвате да го обезличавате. Вашият успех в това начинание е пряко зависим от това, до каква степен Той е заразен с катерачния вирус, така че внимавайте все пак. Защото ако е тежък случай, след няколкоседмична или дори няколкогодишна душевна борба, може да реши, че за него още има синьо небе и просто да си тръгне, оставяйки ви с 1-2 невръстни дечица в ръце.

3 вариант: катеренето вече не ви е интересно, но любовта към вашия Аполон не ви напуска. Един прекрасен ден тестът за бременност се оказва положителен и въпросът какви памперси да купите напълно измества въпроса какви еспадрили да си купите. Но понеже истински го обичате, приемате Той да продължи да катери, заемайки жертвоготовно мястото край печката. Само че, сега пък на него вече не сте му интересна. И Той намира нова муза, която да го вдъхновява. Това е и най-тъжното развитие на нещата, но за съжаление, не най-рядко срещаното…

В някои случаи, макар и по-редки, разочарование от катеренето така и не идва. Т.е. на вас продължава да ви се катери, дори с 1-2-3… дечица. Тази ситуация е съпътствана с бурни конфликти: както между двамата партньори, така и вътрешно душевни конфликти, като вие със сигурност ще страдате повече. Защото, както казва един небезизвестен български алпинист и ски-алпинист „То не случайно се казва „майчин инстинкт”, а не „бащин инстинкт”. Т.е. поради съществуването на „майчиния инстинкт” и отсъствието дори само като понятие на „бащин инстинкт”, контрата винаги ще е у вас (правило 3). Наличието на баба, която от време на време да „поема“ децата е задължително, иначе ситуацията рискува да излезе от контрол…

При всички случаи съдбата на катерачките е нерадостна и драматична. Тя е изпълнена с терзания, угризения, душевни и физически мъки, особено на по-късен етап.

Изводът: ако още не сте „хлътнали” яко в катеренето, може би е по-добре да се ориентирате към друг спорт и други „среди”… Ако вече сте много „зависими” и „абстиненцията” от катеренето води до тежка депресия и мисли за самоубийство, не ви остава друго, освен да продължите борбата (с туровете, с килограмите, с любимия, с домашните на децата…).

Източник: Стена за спортно катерене при НСА - http://climbnsa.com


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1414 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Пада-а-ам от високо
Май шуробаджинащината е все още на мода във ФБАК
С въже до върха и с хеликоптер надолу
Едно изкачване на връх Вихрен през зимата на 2005 година
Връх
Връщат званията на спортистите
Аз съм тук
Неправоспособни водачи
Как да фиксираме едно протриващо устройство
Top 10 U.S. Caves


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap