Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

GRAVITY и удоволствието от катеренетоЛюбомир Попйорданов, Зиг Заг Холидейз  |  Редактирана на 26/01/2011


Катеренето в зала е на малко повече от 20г. В София вече от години може да се катери и през зимата, а изкуствената стена на GRAVITY в зала “Бонсист” е еднакво удобна и за елита, и за начинаещите катерачи, и за и децата. Наскоро там организирахме и рожден ден на приятел, озвучаването е добро, а атмосферата - приятелска, дори и за най-малките. Преди години един французин доказа пред слисаната публика в Нощта на музеите (17 април 2008г, София), че “Стената” и “катеренето” имат и друго измерение. Катеренето е новата страст на търсещия себе си Човек, когато зимата или натовареният дневен график не му позволяват да се скита в планината или из далечни земи. Една страст, която трябва да се сподели с приятели.

Още по темата за духа, гравитацията и предизвикателството да инвестираш в една изкуствена стена разговаряме със Сава Трендафилов (32г., икономист).


[img:52baf95f]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_394_1.jpg[/img:52baf95f]


[b:52baf95f]Какво е за теб катеренето?[/b:52baf95f]

Катеренето за мен не е просто спорт, както леката атлетика, фитнеса, тениса, това е по-скоро човешка дейност, малка част от която е насочена към подобряване на физическата форма с цел състезания. Катеренето е дейност, която сближава човека и природата, кара го да се чувства добре и сигурен в естествена среда, далеч от сигурността на създадените от нас удобства. Катеренето е начин на мислене, начин да опростим проблемите в живота, да ги разделим на малки части и да ги решаваме една по една, докато получим нещо завършено и работещо. Катеренето е общество от хора с над средното ниво на просветеност, които освен, че ходят заедно по зали и скали, споделят този начин на мислене и действие, поверяват един на друг живота си и намират помежду си подкрепа в трудните моменти от живота.


[img:52baf95f]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_394_2.jpg[/img:52baf95f]


[b:52baf95f]Как стигна до реализацията на изкуствената стена в „Бонсист”?[/b:52baf95f]

Eдни приятели от Франция ми казаха, че там една зала за катерене се закрива и мислят да изхвърлят цялото оборудване на боклука. След не лесни преговори се договорихме и така началото бе поставено. През следващите няколко месеца търсих подходящо помещение, нещо в близост до или в спортен център. Имаше доста варианти, но след като се срещнах с ректора на УНСС и той категорично заяви интерес заедно да реализираме проекта, търсенето приключи. Все пак няма по-добро място за такава зала от спортния център на най-големия университет в България, освен това в този университет аз съм получил висшето си образование и това допълнително ме мотивира. Технически проектът бе реализиран с помощта на цялото катерачно общество и фирма Walltopia. В крайна сметка се получи най-голямата стена за катерене в България, което даде голям тласък на катеренето.


[img:52baf95f]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_394_3.jpg[/img:52baf95f]


[b:52baf95f]Сава, какви са перспективите? Навлизането на нови технологии все повече ни отдалечава от нашата природа, но при децата инстинктите са силни.[/b:52baf95f]

В посока корпоративни мероприятия, катеренето е нова тема у нас, която тепърва ще се развива и промотира. Залата за катерене е място, където служителите могат да опитат нещо ново, за което само са слушали или гледали, в достъпен за тях вид. Като всички нови неща и катеренето води до разчупване на стереотипа и появата на нови идеи и насоки на мислене.

Не виждам голямо бъдеще в посока лични празници, заради закостенялата народопсихология на българина. У нас на рождения ден на приятел хората искат да се напият ... За сметка на това при детските празници успехите са налице: месечно имаме средно по 3 - 4 такива дни, които до момента са с 100% успех. Децата, за разлика от възрастните имат вкус към нeпознатите неща.


[img:52baf95f]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_394_4.jpg[/img:52baf95f]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 895 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Боян Петров: Сега ме е страх много повече отпреди
Alex Lowe 1958-1999
Rock Master Arco 1999 - Интервю с Yuji Hirayama
Интервю с Adam Ondra
ПЕРФЕКТНАТА РОЛЯ
Dean Potter - Една история ...
Интервю с Lynn Hill
Andreas Proft - F8b соло и без обувки
Отец Кънчо - алпинист и верен Божи служител
Riccardo Cassin - Планината като любовница


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap