Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

След 15 години на върха, Крис Шарма става на 30. Какво следва?Jeff Achey  |  Редактирана на 14/01/2011
[i:d2f77eb4]Снимка: Буун Спийд[/i:d2f77eb4]


Можем да определим като катерачи от старата школа, тези които помнят времето от "преди Шарма". От тийнейджърските си дни, на дете чудо, до неговите духовни 20 години, Шарма е превзел нашето въображение, вдъхновявайки ни не само със своите маршрути – Necessary Evil, The Mandala, Realization, Witness the Fitness, Dreamcatcher, Es Pontas, Jumbo Love – но също и със своята човечност. Шарма беше толкова любезен и толкова добродушен, че когато се появеше на националния шампионат или X Games, изглеждаше така сякаш не е на мястото си. И когато той спечелеше, сякаш победата принадлежеше на катеренето само по себе си, един триумф над състезателната и нарцистична мания, която покваряваше нашето изкуство, наречено спорт. Също така, неговия free-swinging стил беше страхотен за гледане.

Шарма е направил всичко, което "следващото поколение" трябваше да направи в скалното катерене. Той поставя нови стандарти за 15 години – половината от живота му. И сега, на 23 април, той навършва 30 години.

Ние се срещнахме със Шарма през октомври, пред магазин за гевречета в Болдър, Колорадо, където той беше дошъл да направи презентация с благотворителна цел. В три часовото интервю стана ясно, че той все още е толкова надъхан колкото беше като един слабичък 15-годишен, лагеруващ на върха на катерачния свят. Той твърдо вярва, че най-трудните му маршрути тепърва му предстоят. Но сега има къща, приятелка от три години и куче. Брадичката му е посивяла малко и има да сподели мъдрост за катеренето, която всички можем да възприемем. Което не е изненадващо. Атлетичния подарък е даден от природата, но за да може подаръка да продължава да дава, философия трябва да издържи на времето. Тази на Шарма е издържала.


[b:d2f77eb4]Имаш публичния образ на "духовен катерач". Това правилно описание ли е?[/b:d2f77eb4]

Имам чувството, че съм описван по този начин. Хората, които ме интервюират се опитват да ми препишат определен образ, нали разбираш? Не че не е истина, но същевременно чувствам, че по този начин не се разказва цялата история. Мисля че целта е да бъдеш верен на себе и толкова неподправен колкото можеш. А не стратегически да изграждаш определен образ.


[b:d2f77eb4]Като професионален катерач, как се придържаш към реалността?[/b:d2f77eb4]

Мисля, че когато и да съм ходил да катеря, съм го правил, защото наистина съм искал да отида и да катеря, а не понеже съм се опитвал да надмина някой или да докажа нещо на света. Има част от моето катерене, което е професионално - което е като работа. Но чувствам, че съм намерил начин да разгранича тези неща. Ако отида на търговско шоу, на състезание или на презентация, тогава съм на работа, бъдейки професионален катерач.


[b:d2f77eb4]Въпреки това не чувстваш ли, че на някои от изкачванията просто си се опитвал да си свършиш работата? Това дали все още ти се случва?[/b:d2f77eb4]

О, да. Разбира се, че се случва. Това е постоянен процес. Това е като да учиш едни и същи работи наново и наново – нещо като всеки маршрут. Трудно е да имаш това чисто духовно предразположение. Нали разбираш, опитваш се да изкачиш маршрута, но това ти пречи да бъдеш себе си и да го катериш, както знаеш че можеш. Деня в който изкачих Realization, се почувствах някак си уморен, и си казах, каквото ще да става, ще се пробвам, само да запомня движенията. Предполагам че тогава се излъгваш да не ти пука за това, и си свободен да го направиш.

Мисля, че това е приложимо и при състезанията. По-често, когато имам успех на състезанията, отивам доста песимистично настроен за цялата работа. Винаги всички казват, че трябва да имаш много вяра в себе си и аз мисля че това е вярно, но за мен, номера е по-скоро да се отпусна. Ако вече съм се настроил, че няма да спечеля, тогава просто се отпускам и се забавлявам, и мога наистина да катеря добре понеже не се безпокоя вече за победата. Не съм намерил друг начин за това освен да се самоизлъжа, нали разбираш? Чисто и просто да се залъжа и да си говоря вътрешно по този начин.


[b:d2f77eb4]Когато отиваш на състезание, всеки очаква да спечелиш. Сигурно е трудно – по някакъв начин каквото и да стане все губиш.[/b:d2f77eb4]

Да, наистина имам смесени чувства относно състезанията, защото в повечето случаи не се готвя за тях. Но се опитвам умствено да се настроя, че просто отивам да участвам в катерачното общество и да споделя катеренето си или да споделя себе си с други хора. За мен това никога не е било важно. Имам предвид, че състезанията са забавни, но 15 минути след състезанието махат хватките. За мен е много по-важно да направя нов маршрут и да усъвършенствам вижданията за скалното катерене. Да създам наследство, да създам нещо трайно. Никой не помни кой е спечелил тъпата Световна Купа през 1997, но хората знаят кой е направил Action Directe.


[b:d2f77eb4]Разкажи малко за това как си израснал. Не си ли порастнал в уединена среда?[/b:d2f77eb4]

И двамата от моите родители са ученици на Baba Hari Dass. Когато се оженили, те възприели името Шарма. То значи "добра сполука" или нещо от сорта. В същност е доста често срещано име в Индия. Ходих на училище в центъра Mount Madonna, в планините Санта Круз. Живях в Санта Круз и ходех на училище всеки ден, но не живеех в центъра.


[b:d2f77eb4]Това твое минало повлияло ли е на ранното ти катерене?[/b:d2f77eb4]

За мен никога не е било да приемам нещата на сляпо. Добре. Аз съм катерач. Аз само ще катеря. Аз определено може да направя връзка с миналото ми и с приятелите ми Анди (Пувел) и Стърлинг (Кийн) и други близки приятели от Санта Круз. Не беше като да сме живели на велико катерачно място. Да стана известен катерач не беше нещо, което се опитвах да направя.


[b:d2f77eb4]Какво те насочи по тази пътека?[/b:d2f77eb4]

Спечелих световния шампионат, когато бях на 14. Имах невероятни възможности като тази. Но когато станах на 17 получих много лоша контузия на коляното. Това беше много силно изживяване за мен, тъй като внезапно вече не можех да катеря. И до голяма степен бях заложил всичко на това. Бях завършил общото си образование в алтернативна гимназия, която направо приемаше жизнения ми опит като мое обучение. Когато бях на 16 пътувах на стоп из Франция с Томи Колдуел, катерейки и това реално беше моето обучение. Пътувайки се запознавах с различни хора. Предполагам, че не научих много математика.


[b:d2f77eb4]Много от нас, които са учили в училище могат да кажат същото нещо.[/b:d2f77eb4]

Да, но аз наистина се бях посветил на катеренето – това беше всичко, което исках да правя. И след това ми се контузи коляното, и не можех да катеря за година. Това беше наистина труден момент за мен. Беше наистина депресиращо.


[b:d2f77eb4]Какво беше завръщането ти след това?[/b:d2f77eb4]

Бях вероятно на 18 или 19 години, когато на едно търговско шоу се запознах с Кристиан Грифит. Вече бях пробвал веднъж да кача Realization и той ме насърчи да се пробвам отново. Той ми каза, че това е нещо, за което ще си спомням и ще се надъхвам. В този момент не бях сигурен, какво исках да правя, дали исках, може би, да се върна към училището. Чувствах че наистина съм имал добра кариера, че съм направил много неща, от тези които исках да направя, но си помислих, преди да направя нещо друго, това е определено едно нещо, което ми виси на главата, нали разбираш, тази Реализация.

Между пътуванията там, аз прекарах много време в Азия. В Япония, направих едно лудо пътуване, ходейки около 1000 мили около този остров (Шикоку, 1500-годишно будистко свято място), напълно сам, просто спейки в горите на Япония. Ходих в центрове за медитация в Тайланд, Бирма и Индия. Това беше голяма част от живота ми за известно време. И катеренето, за сравнение, беше толкова чуждо. Работих по Realization, и това беше като изключение. Бях наистина отчаян, когато си нараних коляното, и това ме накара да осъзная, че катеренето е доста мимолетно.

И така ... Върнах се, намерих си приятелка, отидох до Майорка и напълно се влюбих в deep water soloing. Перфектна скала над океана, катерейки онсайт, от земята нагоре. Просто супер чисто.


[b:d2f77eb4]Имаше ли някакви проблеми със спонсорите покрай контузията на коляното ти?[/b:d2f77eb4]

Наистина съм късметлия в това отношение. Бийвър (Теодосакис) от prAha ме познава откакто бях малко дете и винаги е имал много вяра в мен и е уважавал нуждата ми да израсна като човек. Чувствам се благодарен за това и в крайна сметка това подобри образа ми за тях. Просто съм имал възможността да бъда себе си и да имам свой образ, а на да бъда с такъв на типичен атлет.

Мисля че изкарах късмет, че не бях в играта. Не давах оценки на своите изкачвания. Можех да катеря както си искам и бях наистина щастлив да се запозная с хора като Джош и Брет Лоуел и заснех видео материал с тях.
[i:d2f77eb4]Снимка: Буун Спийд[/i:d2f77eb4]


[b:d2f77eb4]И така относно етикета ти на духовен катерач ...[/b:d2f77eb4]

Това, което не харесвам относно идеята да бъда "духовен човек" е че, като съм духовно извисен ще трябва да бъде винаги мирен, да бъда светец или нещо от сорта. Но ако се чувствам ядосан в определен момент, по-истинско е да си ядосан, отколкото да се опитвам да се правя на спокоен и мирен.

Живея в Испания от дълго време и хората са доста изразителни тук. Много огнени натури, но много верни на себе си. Разбираш ли, като да изразяваш себе си независимо дали си разочарован или каквото и друго да било. От това, което съм учил в будизма, това е целта, нали? Да не се опитваш да поддържаш определен образ, а да бъдеш себе и да показваш всяко настроение, което те обхваща.


[b:d2f77eb4]Тогава заключението ми може да бъде "на 30 години Крис Шарма надраства стереотипа на духовния катерач"?[/b:d2f77eb4]

Да бъда определен по този начин определено ме накърнява лично. Както казах, напълно съм щастлив да говоря за това нещо. Просто не искам да си правя някакъв образ, сякаш съм някакъв светец или нещо от сорта. Разочаровам се и се сдухвам.


[b:d2f77eb4]Риташ ли и крещиш ли по време на катеренията ти?[/b:d2f77eb4]

Е, не толкова много, но се случва. Може да е адски побъркващо да паднеш 50 пъти на последното движение, нали разбираш? И да се правиш, че всичко е ОК, че всичко е наред – това е пълна глупост. (Смее се). Чувствам, че съм научил много от Дайла (Ожеда). Тя е вярна на емоциите си, като типична огнена латино жена, нали разбираш? Но е вярна на чувствата си.


[b:d2f77eb4]Сериозно ли е това с Дайла?[/b:d2f77eb4]

Да, заедно сме от три години или нещо от сорта.


[b:d2f77eb4]Мислиш ли да се жениш?[/b:d2f77eb4]

Ще видим ... Не го изключвам, разбира се.


[b:d2f77eb4]Искаш ли да имаш деца някой ден? Мислил ли си за това?[/b:d2f77eb4]

Да, да разбира се. Мисля че да. Но, първото си е първо. Имаме си куче сега. Черен лабрадор. Чакси. Това е добро начало.


[b:d2f77eb4]Кажи нещо за Каталуния и за къщата, която сте си създали. Как се чувстваш да си имаш истинска домашна база?[/b:d2f77eb4]

Това реално е първия път, в който имам нещо такова в живота си. Когато бях на три години, бях една седмица в къщата на майка ми и една седмица в къщата на баща ми. И реално съм на път, откакто бях на 10 години, не знаейки кое да нарека дом. Прекарвах много време в Испания и Дайла и аз просто си казахме къде ще живеем? И решихме да живеем в Лейда. Сега си имам място, където хората могат да дойдат да се видим и по този начин в крайна сметка създадохме общност там, където сме.


[b:d2f77eb4]Опиши пейзажа там, където живееш.[/b:d2f77eb4]

Има много земеделски земи, овошки и неща от сорта. Маслинови дръвчета, лешници и праскови. Живеем в малко селце от около сто човека. Почти е като да идваш към Долината (Йосемити) през Марипоса или нещо такова. Подобен климат, може би 2000 фута надморска височина и най-близката скала е на 10 минути пеша.


[b:d2f77eb4]Каква е типичната ти седмица в къщи?[/b:d2f77eb4]

Ами, зависи. Когато е катерачния сезон, решаваме "няма да правим нищо вкъщи". Катерим пет дена от седмицата, винаги отивайки на скалата, карайки много. През зимата става тъмно доста рано, така че дори да е час и половина път обратно към вкъщи всичко е наред.


[b:d2f77eb4]Имаш ли някои наистина изключителни проекти, над които работиш?[/b:d2f77eb4]

Имам два проекта в главата ми в момента, те са в Маргалеф. Първия е First Round, First Minute и има още един, на който поставих болтовете миналата есен (Perfecto Mondo). Така че се опитвам да се фокусирам, нали разбираш, върху няколко неща в момента, да не се разпростирам прекалено.


[b:d2f77eb4]На колко проекта си сложил болтове, но не си ги изкачил?[/b:d2f77eb4]

Вероятно 10.


[b:d2f77eb4]Отказал ли си се от част от тях в полза на следващото поколение?[/b:d2f77eb4]

Има един в Олеана, от който до известна степен съм се отказал, но съм направил всички движения. Всяко отделно движение е наистина, наистина трудно и мисля че без съмнение е 15с или d – наистина злобен. Но има и наистина малки хватки и те не са ми силна черта.

В миналото винаги концентрирах цялата си енергия на един маршрут. Като например ще отида до Кларк Маунтин и ще съм на бивак там в пустинята и ще стоя докато не го мина. И това беше страхотно изживяване, но е трудно да водиш ежедневен живот и винаги имаш тези ограничения. Бъдейки в Испания, имам тези проекти, тези изумяващи футуристични линии, по които работя, но мога да смеся това с ежедневния живот и да имам и домашна база.


[b:d2f77eb4]И това ти е за първи път.[/b:d2f77eb4]

Готов съм да улегна малко, нали разбираш? Мога да си бъда вкъщи, а не да спя на пода или да съм на палатка някъде навън на произволно чуждо място, с което нямам каквато и да е връзка. Чувствам се малко по пълен и цял. И чувствам, че мога да работя на по-трудни маршрути понеже не трябва до такава степен да си планирам времето.


[b:d2f77eb4]Мислиш ли, че моментните ти проекти ще бъдат най-трудните?[/b:d2f77eb4]

Да, със сигурност. Част от нещата, по които работя ще бъдат по-трудни от всичко, което съм правил до сега. Но всичко губи своята значимост, от определена гледна точка, защото има толкова много трудни маршрути, че никой не изпъква пред другите.

Чувствам, че веднага щом изкачиш следващата категория, всички казват "Добре, кога ще качиш следващата по-трудна категория?". А нещата не стават по този начин. Отне ми нещо от сорта на седем години, за да стигна от 15а до 15b. Нещата не стават така, като да си кажеш качих няколко 15b – кога ще стигна до 15с? Не е толкова просто. И не трябва да бъде. Всеки път, когато се качи категорията, изглежда че разликата трябва да е значителна.

И аз съм супер мотивиран на много различни видове маршрути. Готино е да направиш дълъг маршрут като Jumbo Love и също е готино да направиш къс болдър.


[b:d2f77eb4]Някои от тези проекти по-къси ли са?[/b:d2f77eb4]

Да нещо от сорта на 12 метра. Винаги съм обичал да катеря болдъри. Където живеем, няма много болдъри, но някои от тези къси маршрути имат болдъри V14 част от тях. Наистина е готино да си в това състояние и да се катериш яко все едно катериш болдъри.

Аз просто смесвам нещата и винаги се опитвам да преоткрия нещо, предполагам. Да вземеш болдър катеренето и катеренето на маршрути и да се опиташ да смесиш по някакъв начин тези стилове заедно. Мисля, че това ми помага да остана надъхан.
[i:d2f77eb4]Снимка: Буун Спийд[/i:d2f77eb4]


[b:d2f77eb4]Говорейки за смесване, малко си навлизал и в други дисциплини, като катеренето на Moonlight Buttress и The Rostrum. Имаше слух, че веднъж си отишъл в Долината на Йосемити с идеята да минеш онсайт The Nose. Вярно ли е?[/b:d2f77eb4]

(Смее се.) Еми, аз и моя приятел щяхме да се пробваме. И на всеки маршрут, на който се пробвам, ако ми е първи път се опитвам да го мина поне флаш, нали схващаш? Това опитвам винаги. Ние тръгнахме и минахме първите седем въжета и паднах на движение, което беше някъде 12с ...


[b:d2f77eb4]Седем въжета нагоре – тези траверси към Stoveleg Cracks?[/b:d2f77eb4]

Да точно там. Та това е нещо към което бих искал да се върна. Не знам дали постъпихме правилно стратегически – влачехме нагоре екипировка и други работи и накрая фиксирахме въжета, за да слезем до земята. На следващия ден, като се събудихме и двата бяхме много изморени. Ние се чувствахме така сякаш, о, мисля че просто ще отидем да качим някой болдър.

Би ми харесало да направя още от това катерене високо над земята. Да хвана това, което съм направил в спортното катерене и да го приложа на дълги маршрути. Ще се радвам да намеря, някоя готина, 600-1000 футова стена в надвес и да намеря 5.15 по нея. Но чувствам и има още работа за себе си в катеренето на спортни маршрути на едно въже, някой подобрения, които искам да направя и някои по-трудни маршрути, които искам да направя преди да продължа нататък.


[b:d2f77eb4]Но на 30 години, времето лети ...[/b:d2f77eb4]

Може и да съм готов, нали разбираш ...


[b:d2f77eb4]Да улегнеш. Имаш си къща сега, и куче ...[/b:d2f77eb4]

Може и да съм готов, всъщност, но има няколко проекта, които се надявам че ще мога да кача тази есен. И обичам да правя нови маршрути, много повече от това да изкачвам вече съществуващи такива. Това е такъв затворен процес – да видиш нещо, да си мечтаеш че е възможно и после наистина да си скъсаш задника от работа да го направиш възможно и да го пробваш.


[b:d2f77eb4]Та, да се върнем на по-преден въпрос. Твоята нова домашна база – това е следващата стъпка за теб, за да можеш да катериш по-трудни маршрути?[/b:d2f77eb4]

Да, разбира се. Някои от най-силните катерачи сега са от Испания, и където ние живеем е реално както е било в Южна Франция през ранната част на 1990-те години, нали разбираш? Сега, има реално 15 5.15-ки на час и половина път един от друг. Така че това е наистина специален момент в Испания.


[b:d2f77eb4]И искаш да кажеш, че не можеш да достигнеш до нови нива, ако постоянно пътуваш по света?[/b:d2f77eb4]

Бях в Китай предната година, до Янгшу и сложих болтове на четири страхотни маршрута, наистина готини проекти. Но бяхме там за три седмици и нямаше време да кача никой от тях. Както казах, да сложиш живота си на пауза и да отидеш на бивак в пустинята Мохаве е стресиращо за твоите връзки с хора. Наистина е супер готино, че Дайла дойде с мен, някъде пет пъти до Кларк Маунтин. Тя се оглежда, и ми казва: "Не разбирам, има милиони скали в Испания ..."

Наистина си струва да откриеш един маршрут по този начин, но в играта на откриване на трудните маршрути, не е като да може да изкарваш по един всяка седмица. Или всяка година. Иска се да укрепнеш – това е мръсната работа.


[b:d2f77eb4]Тоест сега гониш цифрите.[/b:d2f77eb4]

Да, да интересно е. Хората ме питаха, защо започнах да категоризирам нещата отново. Аз се чувствах, сякаш, виж това не е най-важното нещо, но в същото време, да не обръщаш внимание на това е като да си леко сляп, нали разбираш? Но за мен нещата ще са, винаги повече да открия готини маршрути – това е мотивацията да пробваш нещо трудно.


[b:d2f77eb4]Как смяташ, че ще останеш свързан с катеренето, когато вече не си професионален атлет?[/b:d2f77eb4]

Ами, извън катеренето, като гледам как професионалните атлети еволюират през живота си, имаш хора като Тони Хоук, които винаги остават в час с нещата и всичко. И имаш хора като Майк Тайсън, които се саморазрушиха ...


[b:d2f77eb4]В която посока се виждаш да потеглиш?[/b:d2f77eb4]

(Смее се.) Надявам се не в тази, при която ще се саморазруша. Тъкмо говорих за това с Буун (Спийд) тази сутрин. Буун е супер пример – остава свързан с индустрията чрез дизайна и фотографията.


[b:d2f77eb4]И как го виждаш за теб?[/b:d2f77eb4]

Ами, аз всъщност съм наистина мотивиран върху дизайна на обувки в момента. Отивам в Evolv утре. Още работя с детски лагер за катерене наречен, Yo Base Camp – един от най-добрите ми приятели Анди Пувел и жена му Лиса, просто компания мама и татко – правейки стипендиантски фонд за тях, наречен Шарма Фонд. Имах много подкрепа от местната катерачна общност и без тази подкрепа, знам че не бих бил тук днес.


[b:d2f77eb4]Но за момента си още атлет ...[/b:d2f77eb4]

Супер съм надъхан да продължавам да вдигам нивото още колкото мога, но зная и съм наясно, че ще дойде момент, в който няма да съм най-добрия катерач. Това, което видях, пътувайки през цялото време – имах много преживявания, срещах готини хора, направих много запознанства, но никога да не достигах до някъде с тях. Моето семейство са приятелите, които имам, защото нямам братя и сестри. Майка ми почина и никога не съм бил супер близък с другите ми роднини. Исках да започна да изграждам нещо, така че след десет години, когато нямам сили и съм преминал върха на славата си и ...


[b:d2f77eb4]Няма вече презентации ...[/b:d2f77eb4]

Това е просто жалък образ. Така че, бъдейки в Испания целта е наистина да открия баланс. Продължавайки катеренето си, но още опитвайки се да развия нещо повече, което е като мой живот.

Имам в предвид, че и в момента усещам, че голяма част от напрежението го няма. Има ново, по-младо поколение да бута напред нещата към нови граници. По-голяма част от напрежението е върху тях. На мен все още ми доставя удоволствие, тъй че защо не? Все още съм добър, все още съм надъхан, не искам да подхождам към нещата от перспективата, че се опитвам да се задържа за нещо. Чувствам се наистина щастлив, че имам къща и момиче, при които да се върна.


Превод от английски:  Станко Йончев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 315 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Катеренето е в ума
Адам Ондра в Малхъм, Великобритания 2011
Борнео – нови трудни маршрути на височина над 4000 метра
Спортно катерене - Онсайтът
Система за самооценка на личните качества
climbOn и crossFIXE
Разказ на Адам Ондра за изкачванията му в Испания
Cuenca - Испания
Как да осигуряваме по-добре
Интервю с Ашима Шираиши


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap