Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Как да си захванем трейнинг борд или хватки в къщиСтанко Йончев  |  Редактирана на 10/01/2011


За начало, искам да кажа, че щом като четете тази статия сте стигнали до заключението, че е хубаво да имаш нещо вкъщи, на което да се висиш/набираш или в случая с хватките дори и да се катериш.

Та да навлезем в същината или по-скоро да си дойдем на думата, аджиба как ще го захвана туй чудо та да не се изръся по някое време :).

И аз като неук в начина на захващане, започнах с едно бързо преравяне през гугъла, което не даде голям резултат освен че попаднах на страницата на Metolius за техния трейнинг борд, където общо взето беше описано как да се захване той при дървена конструкция на сградата и стените, което е типично в САЩ но в България е бая рядко. Също така попаднах на следната страница http://www.threeballclimbing.com/rockcl ... dware1.htm в която видях поне болтовете и гайките как изглеждат. Дотук добре сега е време за малко теоретична част.


[b:f4a752b1]Къде да захванем хватките на трейнинг борда?[/b:f4a752b1]

Един вариант на захващане е в стената някъде тоест в тухлената зидария, друг вариант в случая на трейнинг борда най често е хубаво да се захване над касата на някоя врата.

Малко инженерни обяснения: за да се направи един отвор в сграда било то прозорец или врата, поради факта че най-често касата на прозореца или вратата не граничи отгоре с плоча или какъвто и да е друг носещ елемент се прави гредичка, най-често в нашето жилищно строителство в момента стоманобетонна, а също така може и метална, може и дървена. Това на инженерен език е известно като щурц. Като има възможност щурца да е продължение на носеща греда или просто да е стъпил на по 10-20 см отстрани върху зида.

При стоманобетонен щурц най-често имаме железа (армировка) в четирите края на щурца, тоест две долу и две горе и напречни тънки железа опасващи ги, така наречените стремена на разстояние от по 20 до 10см помежду си по цялата дължина на щурца. Когато обаче щурца е по-голям или е носеща греда може да има и железа по средата между горните и долните пръти, а също така железата може да са бая по-дебелички :).

При дървен щурц, най често се поставя някакво или някакви бичмета с размери да кажем 10x10cm, а може и по-големи и над тях се надзижда с тухли.

При метален щурц, се използва някакъв метален профил и отгоре се надзижда с тухли.

Друго важно нещо, което трябва да се отбележи е че често над вратите се прекарва част от ел.инсталацията, така че се оглеждайте за ел.кутии наоколо, който може да ви подскажат дали върви кабел някъде скрит в мазилката на щурца.


[b:f4a752b1]Добре де, но в кой случай попадаме от всичките или по-точно как да разберем?[/b:f4a752b1]

Бих казал, че ако става дума за сравнително нова кооперация, тоест да кажем на 10-15 години, шанса над вратата да имате стоманобетонен щурц е някъде към 90%, за панелните блокове идеята е същата но в случая целия панел е бетонен и дотук със почти сигурните и сигурните работи. Останалата част най често докато не пробиеш една дупка не се знае дали ще уцелиш тухла, бетон, дърво или метал. Като предполагам че в шанса по скоро клони към дървен шурц, ако не е стоманобетонен, тъй като навремето не е било толкова лесно да се вземеш отнякъде метални профили, и дървото е било по-разпространено.

Сега да поговорим за хватките или трейнинг борда, те идват, явно по стандарт с една или повече големи дупки тоест диаметър 12мм, а може и имат и малки дупки, но в случай ще говоря за такива който се захващат с големи болтове. Ако сте погледнали линка по-горе ще видите какво практически представляват болтовете, болтове с цилиндрична глава с дупка за завиване чрез шестограм. От шайбите има два вида така наречените шипови гайки и другия вид шайби с вътрешна резба, които чрез винтове се затягат към дървото.


[img:f4a752b1]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_389_3.jpg[/img:f4a752b1]
Разбира се при това имам в предвид един от вариантите, а именно че хватката/борда ще бъде захванат за дървена плоскост, а после дървената плоскост ще бъде захваната допълнително за стената. Друг вариант е хватката борда да е захванат директно за стената.

Ако искаме да захванем директно за стената хватката или борда ще трябва се използва или шпилка на която да добавим шайби отзад така че да можем да стегнем с гайка, отпред или болт, който да затегнем. Като поставим шайби за да може да затегнем гайката на шпилката или главата на болта обаче ще ни стърчи или гайка или главата на болта и може да ни пречи да използваме хватката. Друг вариант е ако се използва по-малък диаметър шпилка или болт, като препоръчвам минимум 8мм и ако може да се затегне директно така че да се прибере вътре в дупката всичко и да не пречи да може да се хваща хубаво хватката или борда там.

Ако искаме да захванем борда или хватката за дървена плоскост и после за стената или щурца, ще ни трябват от горе посочените болтове и гайки, като бих казал че се намират по магазините за крепежни елементи, тези които аз използвах намерих в магазина на Ташев и Галвинг на бул.Св. Климент Охридски, без да се стремя да ги рекламирам има и на други места. Хубаво е първо да се измери колко навлиза болта в хватката и плюс дебелината на дъската се вижда колко дълъг болт ни трябва. Като за дебелината на болта, аз използвах диаметър 10мм, като мисля че безпроблемно ще стане и 12мм стига да намерите толкова големи гайки. Като за да влязат гайките дебелината на дупките за болтовете в край трябва да са с 1-2мм по-големи.

Относно дебелината на дървената плоскост аз бих препоръчал минимум 1,5 см дебела. Като е с каквото и да я захващаме към стената да имаме поне разстояние 2-3см от дупките до края на дъската.

След като покрихме основата на това как принципно се захваща хватката/борда към дъската или стената е хубаво да пристъпим към същината на какво да използваме за да захванем нашата горда придобивка към стената:)

При захващане към стоманобетонен щурц имаме следните опции, анкер за бетон с по-сериозен диаметър тоест поне 8-10мм, или химически анкер със шпилка и гайка. За захващането към дървен щурц може да ползваме по сериозни болтове за дърво или шпилка която от едната страна влиза в дървото а другата е с гайка, при метален може болтове за метал а може и химически анкер, за захващането към тухла изключително препоръчвам химически анкер. Има и още един вариант, който бих нарекъл изключително краен а той е захващане чрез шпилка, която минава през цялата стена и от двете страни се захваща с гайки.

Относно анкерите за бетон, не бих искал да ви попарвам или да ви развалям оптимизма, но често се получава че бетона може да не е уплътнен хубаво или отлежал при добри условия и може да е по-ниска якост, понеже нямам голям опит с поставянето на такива бих ви препоръчал да попитате в магазина за крепежни елементи да ви предложат някакъв, като бъдете ясни че ще се висите на цялото нещо.

Относно болтовете за дърво или шпилките който са от единия край с резба за дърво а от другия с метрична за завиване на гайки няма толкова големи подробности освен това че е хубаво болта или шпилката да навлезе в самото дърво поне 3-4 см за да захване.

За болтовете за метал, бих казал да пробвате в краен вариант не че не държат, а просто защото, е хубаво да ги навивате някъде в средата на пояса на профила а и ако е по-малък профила няма да задържат добре и най-често може да мръднете малко по-нагоре и да попаднете в тухлата и да ползвате химически анкер.

Относно тези велики химически анкери :) , които толкова хваля, накратко те представляват едно чорапче, тоест пластмасова втулка в която се вкарва самата смес на химическия анкер чрез пистолет от сорта на тези да полагане на силикон, шпилка и гайка с която да затегнем. Накратко се поставя по следния начин пробива се дупка, дупката се почиства, вкарва се втулката в нея се вкарва лепилото на анкера после се вкарва шпилката, изчаква се технологичното време за втвърдяване и затягаме гайката. Като също като всичко останало хубаво е шпилката да е поне 8мм, също така в магазина да кажете че анкера не е за да закачите 5 кила, а да се висите на него :).

Приятно домашно катерене


P.S. Има още безброй много начини за закачване и не е задължително точно да ползвате някой от описаните, просто целта е да имате идея как стават нещата :)


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3602 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 11/01/2011 от dobber Коментирайте
Добре си се постарал, че си разучил различните стени и начините за закрепване. Браво.

С ограничен опит съм, но препоръчам винаги да слагате дървена/шпертплатена подложка между трейнинг борда и стената. Когато купувахме нашият ни предупредиха, че понеже е керамичен, не трябва да се поставя на грапава повърхност, тъй като има възможност да се счупи самият борд. За да елиминираме грапави мазилки, смотани тапети и скрити неравности в стената, просто сложихме шпертплата. При нас дебелината му е 7-8мм. Ползва се в офис от 50 човека, вече около година.
2 Публикуван на 11/01/2011 от Krach Коментирайте
Когато си слагах моята хватка направих сума ти золуми. Първо уцелих кабел явно над "щурца" понеже исках по височко да си я сложа. Това не беше проблем бушона само изключи.
Другия проблем който видях е че в квартирата където съм бояджията е изправял стените. Иначе казано мазилката е НАД 2 пръста което е голяма греда. Анкера който взех беше около 2.5 - 3 см. Но трябваше да пробия дупка 5-6 см за да може да влезе целия В бетона. В противен случай окъртваш малко парче бетон. Няма да ви кажа от къде знам :D
Другото което трябва да се внимава е при вече поставени анкери и затягане да не се претегне прекомерно. Тогава или ще си счупите хватката или ще скъсате болта вътре и нЕма вадене. Нова дупка нов анкер и тъй мизерия.
3 Публикуван на 11/01/2011 от СТАНКО Коментирайте
Еми Ице и аз минах по твоя път, първата дупка беше кабел, разбира се най-забавното е че, аз пробивам бавно и баща ми вика айде няма и леко светна в един момент и изключи бушона, но няма лошо :D. А относно, колко да влезе в стена значи принципно върху стената обикновенно има 2-3 см мазилка и после и задължително след нея трябва поне 4-5 сантимента да влезе, тея химическите анкери дето аз ги пробвах бяха по 8 сантиментра тъй че доволно, а допълнителните болтове да дърво влязоха някъде към 2-3см в дървото та поне съм подсигурен ако анкерите изпуснат ще увисна на болтовете :)

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Как да се завържем за въжето
The Great Ascents - Climbing's top achievements of the century
Най-значимите изкачвания и катерачи за 2002 година
Джак и стената за катерене
Съвети за начинаещи и (колебаещи се) бъдещи катерачи
Приказка за два счупени пръста и една стена
Преди да се родя и след това
Стотици планинари изкачиха Алпите за една епична фотосесия
Свирепата Шотландска Зима
Съдбата на катерачките


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap