Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Айгер - Една мечтаМетоди Савов  |  Редактирана на 09/11/2010


В книгата се разказва за една от най-големите и опасни алпийски стени в Европа - Северната стена на Айгер покрита с печална слава. По нея неведнъж са се разигравали жестоки драми. Независимо от това тя е привличала винаги вниманието на световния алпийски елит. Между страните, чиито алпинисти са изкачили тази прочута стена, се нарежда и България. Читателите ще научат за тези наши смелчаци, които в продължение на много напрегнати дни и нощи на два пъти я покоряват.


[i:42bbbe4f]Медицина и физкултура
София - 1982[/i:42bbbe4f]


[b:42bbbe4f]Предговор[/b:42bbbe4f]

Северната стена на Айгер е една от най-трудните и опасни алпийски стени в Европа — мечта на всеки, стремящ се към върховни постижения, алпинист. Bp. Айгер (3975 м) се издига във веригата на Бернските Алпи. Северната му стена от силно ерозиран черен варовик е висока около 1800 м при среден наклон 75°. Топографският й строеж е сложен и се характеризира с три хоризонтални пояса с различни особености на релефа. Те имат приблизително еднаква височина и разделят стената от основата до върха на три равни части. Долният пояс е скалист и се преодолява по не особено сложни в техническо отношение ронливи пасажи. За средния пояс са характерни
три големи ледени полета с наклон около 60°. Горният пояс е образуван от отвесни скали, прорязани от вертикални улеи и камини. В средната му част е сгушено малко висящо ледено поле, наречено поради формата му Паяка.

Стената на Айгер е типична скално-ледена и представлява катерачен обект от висока категория на трудност, особено в средната и горната част. Трудни за преодоляване са гладките скали, покрити с броня от натечен и твърд като стъкло лед, ледените полета, отвесните камини, извеждащи към върха, винаги запълнени със сняг и лед. Но освен с техническите трудности алпинистите трябва да бъдат винаги готови да се справят и с множество обективни опасности, специфични за тази огромна стена — постоянните каменопади и лавини, от които трудно се намира прикритие по целия маршрут, и изключително неблагоприятните атмосферни условия — честите промени на времето, внезапните депресии и снежните бури. Много алпинисти са станали досега жертви на Айгер и поради това тя е придобила мрачната слава на „Стената на смъртта". Първите опити за покоряването и се отнасят към 1935 г. и са съпроводени с редица тежки нещастия, докато най-сетне през юли 1938 г. я побеждават двама австрийски и двама германски алпинисти. Те се изкачват по един доста сложен и криволичещ маршрут, който сега се нарича „Класически". Оттогава по него са минали при летни и зимни условия много други алпинисти от различни националности. Прокарани са и нови, по-преки пътища към върха (т. нар. „диретисими"). Но за разлика от много други алпийски стени стената на Айгер не се е обезценила от времето и не е загубила почти нищо от първоначалната си притегателна сила. Както преди години, така и сега, в думата „Айгер" е въплътена представата за върховно постижение в областта на екстремния алпинизъм и всяко изкачване на стената се преценява като пробен камък за мъжеството, издръжливостта и майсторството на катерача.

В списъка на алпинистите от световния елит, покорили Северната стена на Айгер, има вече четири български имена. Иван Вълчев и Методи Савов, неразделни приятели и дългогодишни партньори в алпийската свръзка, преминаха но „Класическия маршрут" заедно със Спас Малинов през август 1975 г., а през август 1978 г. повториха изкачването, но по „Японската диретисима" в същия състав, придружени и от Мария Христова. И двете изкачвания бележат важен етап в развитието на българския алпинизъм, наред с покоряването на други големи алпийски стени от челния отряд на нашите алпинисти. В него влизат с право и героите на тази книга — нейният автор змс Методи Савов, инициаторът и „душата" на изкачването, змс Иван Вълчев, мс Спас Малинов и мс Мария Христова. Методи Савов озаглави разказа си за покоряването на прочутата стена „Айгер — една мечта", но всеки, който го прочете и вникне в съдържанието му, ще разбере колко много упорит труд, лишения, самопожертвование и ентусиазъм са необходими за осъществяването на една голяма мечта в алпинизма. А може би въобще в живота?

Проф. ГЕОРГИ РЕПНИНСКИ


[b:42bbbe4f]Началото[/b:42bbbe4f]

[i:42bbbe4f]На Иван — посветил толкова много на тази стена![/i:42bbbe4f]

— Виждаш ли тази снимка? — Иван сложи пред мен цветна фотография от списание, на която се виждаше отдясно село, а отляво стена, снимана от голямо разстояние. Независимо от това тя заемаше много място. На места беше покрита със сняг и лед. Гледах снимката и чаках отговора му.

— Това е Айгер, сниман от селцето Мюрен, което се намира над Лаутербрунен. Виж как са накацали къщите над пропастта. Под тях е 400 м. В долината минава зъбчата железница, която стига през Клайние Шайдег и Айгер чак до Юнгфраунох.

Погледнах изненадан Иван. Бях виждал Северната стена на Айгер, по заснета от друг ъгъл. Тук по-ясно се виждаше Западната стена.

— Това е пътят за слизане! — Пръстът му мина от върха до основата, завършваща с бяло снежно поле. — По-надолу е гарата Айгерглетчер, където влакът влиза в тунел и излиза от южната страна на върха. Знаеш ли колко е висока стената?

— Да.

— А какво ще кажеш? Ще можем ли да я качим?

— С теб —- да!

Така завърши първият ни разговор за една от най-прочутите стени на нашата планета. На земята има и други, по-големи от нея, но в развитието на световния алпинизъм Айгер заема особено почетно място. И сега всеки алпинист смята за чест да качи тази обвеяна с трагична слава стена.

По-късно споделихме тази идея със заслужилия майстор на спорта Енчо Петков (треньор по алпинизъм в туристическо дружество „Народна армия").

— Проблеми няма! Тренирайте! — бе отговорът му.

В същност така започнаха проблемите от 1970 г.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1101 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Моите Планини - Част Пета
Звезди и Бури - Дрю и Матерхорн
В Памет на Валтер Бонати
Mountaineering in Bolivia's Cordillera
Обща информация за едно пътуване с кола до Западните Алпи или Доломитите
Бързо и леко: Северната страна на връх Thalay Sagar
Валтер Бонати и Централното ребро на Freney
Аляска
Източният връх Кунянг Чиш (Kunyang Chhish East )
10 начина за ускоряване на катеренето в алпийски условия


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap