Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Джак и стената за катеренеСилвия Радославова, Капитал  |  Редактирана на 12/09/2010
[i:c57bec1d]"На чужди пазари трябва да се излиза със самочувствие", смята собственикът на "Уолтопия", Ивайло Пенчев

© Цветелина Ангелова[/i:c57bec1d]


[b:c57bec1d]Българската фирма за производство на стени "Уолтопия" в сред лидерите на световния пазар[/b:c57bec1d]


Ако всяка бизнес история прилича поне малко на приказка, то тази напомня за приказката за "Джак и бобеното зърно". Само че тук не става въпрос за смел бедняк, засадил бобено зърно, което го отвежда на небето, нито за ужасяващи чудовища и кокошки, снасящи златни яйца. Общото е страстта на Джак и на нашите герои, които ги отвеждат до върховете. Понякога буквално.

Всъщност героите ни, Ивайло Пенчев и Метин Мусов, са собственици на фирми, специализирани в производство на катерачески стени и хватки. През фирмата Ейч Ар Ти минават дизайна и проектиране на хватки и релефите за стени, "Уолтопия" се занимава с производството им, а "Композит Х" прави хватки за тях. В последната съдружник е и англичанинът Чарлз Френч, който се занимава със същата дейност в Англия, но по думите на Пенчев решава да премести бизнеса си в България. Оборотите на "Уолтопия" и "Композит Х" за 2009 г. са около 9.7 млн. лв. показва справка в Търговския регистър. Това е почти двойно увеличение спрямо 2008 г. Нетната печалба на съдружниците е малко над 2.8 млн. лв.

Всичко това е възможно не само заради добрата пазарна среда, но и заради високо самочувствие за излизане на чужди пазари. В момента произведените в България стени и хватки за тях са монтирани в над 36 държави. "Сега "Уолтопия" е най-силната търговска марка на пазара и най-големият производител на съоръженията за катерене", твърди Ивайло Пенчев.


[b:c57bec1d]Капка по капка[/b:c57bec1d]

Преди да скочат в това бизнес начинание, Ивайло Пенчев и Метин Мусов са любители катерачи, но като цяло проявят любопитство към стените – монтират ги по състезания, пътуват често и имат възможност да се запознаят с различните стандарти на производителите. Освен това Пенчев е физик по образование, което по думите му помага за всичко. Първата си фирма регистрират през 1996 г. Започват в един гараж, като постепенно разширяват производството. Малко по-късно наемат помещение от 1000 кв.м в Търново, а персоналът им вече е 15 души. Работят в старата столица около 1-2 години.

"По това време бизнесът започна да се разраства много по-бързо, отколкото очаквахме. Идваха много поръчки от Германия, които почти нямахме сили да обслужим", разказва Пенчев. Така той разбира, че потенциалът на този бизнес е много голям.

Преломният момент за "Уолтопия" е преди приблизително 6 години, тогава двамата съдружници купуват завод в Крушуна и преместват производството и персонала. Заводът осигурява около 100 работни места за местното население, но заедно с това някои работници се преселват в Крушуна. В бизнес, където най-големите разходи са за работни заплати, в момента заетите във фирмата са около 200.

"Доволни сме от този модел, толкова доволни, че си построихме втория завод на 7 км от селото", обяснява предприемачът. Площта на всеки от двата завода е около 4000 кв.м, а инвестицията само в новото предприятие е 2.5 млн евро. В момента собствениците на компанията чакат разрешително, за да удвоят площта му.

Трансформация претърпява не само производството, но и управлението на фирмата. "Стартирахме като Ейч Ар Ти преди години и правехме и стени, и хватки. Дадохме си сметка, че когато правиш търговка марка и искаш да си силен, с нея трябва да се фокусираш. Ето защо разделихме Ейч Ар Ти на две - едната фирма остана със същото име, но се занимава само с производството на хватки (в момента най-големия производител в света), а другата, "Уолтопия", се специализира в стените", обяснява Пенчев.


[b:c57bec1d]Зад кулисите[/b:c57bec1d]

Материалите, с които се произвеждат българските стени за катерене, са внос. Стената се състои от три основни компонента – метал, шперплат, който се внася от Русия, и различни видове смоли, които идват най-често от Турция и Финландия. Необходимо е и прецизно планиране, защото технологичният процес е дълъг. Понякога конструирането на една стена може да отнеме месеци. Производственият процес минава през различни етапи – от проектирането, през производството до монтажа и годишните прегледи. "Има европейски стандарт, който регулира катерачните стени, той изисква те да бъдат инспектирани ежегодно. Подписваме такива договори с клиентите си и наши инженери проверяват стените", пояснява Пенчев.

Служителите на фирмата често посещават различни точки на света, защото бизнесът на компанията е съсредоточен повече на чуждите пазари. В момента във фирмата работят 10 инженери. Когато се обслужва чуждестранен клиент, посещението на място е задължително не само за да се огледа терена, но и за да се разбере каква е идеята на клиента. След това дизайнерският отдел изработва концепция. Конструктивно стените ни отговарят на стандартите за строителство в отделните държави, сигурни са около 20 години, износват се само повърхностите и плотовете, но и те могат да бъдат ретекстурирани.


[b:c57bec1d]Пазарна среда[/b:c57bec1d]

Бизнесът на "Уолтопия" расте с бързи темпове през годините, но най-значителният ръст за фирмата идва през 2009 г., която е доста тежка за повечето бизнеси. Големият скок се дължи на два основни фактора – благоприятна пазарна среда и постоянни усилия в посока иновативност на марката. Според Пенчев средата е дружелюбна точно сега, защото повечето екстремни спортове много бързо се превръщат в тренд. Така е станало преди години със маунтинбайка и сноуборда, последният от които е взел половината пазар на ските.

Сега на мода е катеренето. "Това, което се случи в последните години в индустрията, е, че се появиха много катерачески джимове. Сега те станаха и модерни по света и не привличат само специализирана аудитория, както е било преди години. Моите наблюдения показват, че хората искат да се социализират и често го правят през спорта, катераческият джим е едно добро място за разтоварване, за създаване на контакти", обяснява Пенчев. Българският пазар все още е много малък, но вече има стени на "Уолтопия" в молове и университети.

В държави като Германия, САЩ и Канада обаче клубовете стават много популярни. "Това ще се случва в целия свят и ни предстои нарастване на пазара в пъти, не в проценти", коментира Пенчев. Всичко това води до повишено търсене на катераческите стени, хватки и аксесоари. Клиентите на фирмата намират сами "Уолтопия". Между 70 и 80% от оборота се пада на катерачни клубове, но сред клиентите са военни части и полицейски структури, молове, университети и училища. "Строили сме стени за американската армия, най-голямата военновъздушна база в света в Рамщайн, за армията на Египет и Саудитска Арабия", споделя Пенчев.

Цените, на които се продават стените за катерене, са индивидуални не само за клиентите, но и за пазарите, на които се търгува. Фирмата не произвежда стандартни стени, но мениджърите й се подготвят за стандартизация, понеже смятат, че в бъдеще такава ще е необходима. Най-хубавите пазари от гледна точка на печалба и ценови равнища са Америка, Канада, Англия и скандинавските страни, защото местните конкуренти имат високи себестойности. Маржовете на печалба на фирмата по думите му зависят от различни фактори, има пазари, на които се печели много, и такива, на които се печели малко. Към последните спада Франция, където пазарът е силно конкурентен и въпреки че има само една фирма с по-голям пазарен дял от "Уолтопия", финансовите резултати на българската компания от този пазар не са сред най-добрите.

"Маржовете ни като цяло са добри. От една страна, те паднаха за заради кризата, но, от друга страна, има повече търсене, отколкото предлагане. Кризата натиска маржа надолу, търсенето го качва нагоре", казва Пенчев.


[b:c57bec1d]"Уолтопия" на три морета[/b:c57bec1d]

Излизането на чужди пазари освен с приятната част – оборот и печалби, е свързано и с редица предизвикателства. За "Уолтопия" такова е било кандидатстването с проект за изграждане на мащабна и сложна като конструкция стена за състезание по катерене в Австрия. Фирмата решава да участва и все пак печели конкурса, но конкурентите й се оплакват заради тръжната процедура и търгът е анулиран. "Уолтопия" се явява и на втория организиран търг, където печели отново. Следва второ анулиране, а после и трето спечелване на търга. Всичко това създава напрежение в малкото градче Имст до Инсбрук, защото се проваля важно състезание. По мнението на Пенчев конкурентите са обжалвали процедурите, защото не са могли да приемат факта, че една българска фирма се представя добре. "В Австрия българите нямат добър имидж, още повече че взимаш техния бизнес. След всичко около търга бяхме подложени на жестоки проверки от различни власти и организации – за легална работа, за разрешителни, за заварки, за всичко, за което се сетиха. Завършихме проекта успешно, но за да излезеш от такава ситуация успешно, наистина трябва да си перфектен", обяснява предприемачът. Освен да си перфектен, по думите му трябва да имаш и високо самочувствие, когато си нов играч на чуждестранен пазар.

Сега компанията може да се похвали с изграждането на двата най-големи катерачески джима в САЩ – единият е в Солт лейк сити, ЮТА, а другият в Атланта, Джорджия. Подобни по мащаби съоръжения има и Канада.

Конкуренцията Пенчев разделя на две групи - локална и глобална. Не се страхува от нито една от тях, защото според думите ми компанията е единствената, която прави постоянни иновации. "Бих казал, че сме най-иновативната марка, това качва цената нагоре, не продаваме евтино, даже напротив, въпреки това клиентите ни търсят", казва той.
Най-големият глобален конкурент е френската Entre prises, която е пионерът в световното производство с над 30-годишен опит. "Тази компания си отива. Направихме предложение да я купим, но отказаха. Проблемът им е, че не са иновативни, продуктът им остарява, нямат ресурс да го подновят", обяснява Пенчев.

Краткосрочните планове на "Уолтопия" вече са ясни - освен разширението на един от заводите се планира изграждане и на ново предприятие, което ще обслужва "Композит Х". "Имаме амбиция да влезем и в бизнеса с катерачески джимове за цял свят – строителство и опериране, за целта ще разширим портфолиото на "Уолтопия", ще проектираме целите обекти, не само катерачните стени. В момента е в процес на изграждане архитектурното ни бюро, такова специализирано бюро няма в света", разкрива собственикът.

От гледна точка на географската си експанзия компанията едва ли ще се спре. След като е монтирала стените си до Екватора, в Нова Каледония, сега девствените територии не остават много, но Пенчев поглежда с удоволствие и към тях. "Нямаме стена в Южна Америка и Австралия – това ми се иска да направим", лаконичен е той. Докъде ще стигнат собствениците, изкачвайки се по бобеното стъбло, не може да се предвиди. Но ако продължат да напредват със същите темпове, тяхната бизнес приказка може и да се нареди сред най-превежданите на света.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1265 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Срещу кървавия данък на планината
ЗАВЛАДЯВАНЕ НА ПЛАНИНИТЕ - Исторически очерк
Лека разходка до Мальовица
Как да си захванем трейнинг борд или хватки в къщи
Историята на женския алпинизъм
УСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА АЛПИЙСКА ДЕЙНОСТ – КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ НА Т ...
Свирепа арена
Бъдещето на алпинизма
Мароко – една история в снимки
10 катерачни снимки


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap