Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Гранд Жорас - Цената на мечтитеАлександър Гигов, в. Диалог - 9.11.1990  |  Редактирана на 06/09/2010


Северната стена на Гранд Жорас е класически труден и престижен алпийски проблем. Огромната скална бариера е висока 1200 м и широка 1500 с шест върха – Уокър (4208), Уимпър (4184), Кро (4110), Елена (4045), Маргарита (4066) и Юнг (3996). Северните склонове на Гранд Жорас са във Франция, южните в Италия. Най-трудно е реброто Уокър, изкачено за първи път през 1938 година от знаменития Рикардо Касин заедно с Еспозито и Тицони.
[i:e611dc32]1b. “Le Linceul” (The Shroud: Flematti/Desmaison, 1968, TD+), 1a. лювата страна на "Le Linceul" (за първи път използвана от Graham и Hyslop през 1980, ED1), 2. Cassin Route (Cassin/Esposito/Tizzoni, 1938, TD+/ED1), 3. MacIntyre-Colton (Colton/MacIntyre, 1976, ED2), 4a. Croz Spur (Meier/Peters, 1935, TD+/ED1), 4b. алтернативно начало на Croz Spur, 4c. най-често използваната линия днес за зимно-есенни изкачвания на Croz Spur, 5. Bonatti-Vaucher (Bonatti/Vaucher, 1964, ED2/3)[/i:e611dc32]


На 18 септември (1990 бел. ред.) по пътя на мечтите България - Европа са и четирима алпинисти. Пеньо Пенев и Тодор Ангелов (алпийски клуб "Айда" - Хасково), Михаил Кръстев (АК "Чавдар" - Кремиковци) и Георги Георгиев - Черния (ЦПШ "Хр. Проданов" - Мальовица). Не са организирана експедиция. Пътуването е частно, сами финансират начинанието. Целта - да изкачат Северната стена на Гранд Жорас по реброто Уокър.

Амбиция? Стремеж към риск заради успеха? Мотивация на силните личности? Може би. В смисъл: може би - да, може би - не. Въпрос на житейска позиция, която всеки сам избира.

"Нищо не предвещаваше нещастието" - ще кажат по-късно тримата завърнали се.

"В алпинизма нещастието е на всяка крачка" - ще кажат опонентите им също много по-късно. Което отново доказва, че ние сме винаги прави ... след това.

На 21 септември четиримата пристигат в Шамони. Вали проливен дъжд, по върховете – сняг, силен вятър, мъгла.

"За Гранд Жорас септември е твърде късно. Времето е несигурно, опасно е" ще кажат винаги правите след това.

"В планината нощта и студът, бурята и снегът не са врагове. Това са само препятствия, които трябва да преодолееш" - можеха да отговорят четиримата, ако още бяха заедно и напълно свободни да тръгнат, както и да се върнат. И тръгват. Някои не се връщат, но това също е част от живота на мечтателите.

От 21 до 25 септември изчакват по-добро време. Когато се изправят в подножието на огромната стена, реброто Уокър е в безобразно състояние – заледени участъци, много сняг. Решават да опитат Мишел Кро. Ако успеят ще бъде първото българско изкачване на средното ребро, което е факт без значение за алпинизма. Освен чисто статистически.

На 26 септември тръгват. Долната част на стената е затрупана от сняг. Едва след обяд достигат "Втората кула" и построяват бивак. Първия.

На 27 септември продължават нагоре. Преодоляват ледени пасажи, после катерят по скали, чисти от сняг. В края на деня са на 100 м под върха и построяват бивак. Втория.

Времето е стабилно, настроението е отлично. Утре е денят на ...

Утре винаги е денят на надеждата. Лошото никога не е утре. Лошото винаги е когато "утре" стане "вчера". До тогава има много време. За някои - цял живот.

На 28 септември излизат на върха около обяд. После траверсират върховете Уимпър и Уокър и ... идва нощта.

"Били са много бавни" - ще кажат опонентите.

"Беше чудно красиво" - ще кажат четиримата тогава, трима сега.

До полунощ остава един час. Започва рисковано спускане в тъмнината. Първите двама - Михайл Кръстев и Пеньо Пенев, преодоляват 40-метрова плоча. Третият започва рапел. Трети е Тодор Ангелов. Скалният издатък, през който са прехвърлени въжетата, се откъсва. Тодор Ангелов полита в бездната. Няколкостотин метра по-долу е ледникът Фребуче на италианска територия.
[i:e611dc32]На 28 септември се навършват 20 години от смърта на Тодор Ангелов - един от най-талантливите български алпинисти и катерачи. Загинал при слизане след изкачване на Северната стена на Гранд Жорас. Нека си спомним за него.

Снимка: Георги Георгиев[/i:e611dc32]


Горе, блокиран без въже, без бивачни съоръжения и храна остава Георги Георгиев. Вцепенени от нещастието, Кръстев и Пенев не могат да го достигнат, в тъмнината не могат да продължат и надолу.

Вятърът се усилва, завалява сняг, пада мъгла.

На 29 септември Кръстев и Пенев продължават спускането с надеждата да намерят помощ. Тридесет часа по-късно през прохода Ирондел достигат заслона Лешо. Горе в бурята Георгиев разполага с две неща - надежда и време за размисъл. И двете в неограничени количества.

На 30 септември хеликоптерът на френската спасителна служба не може да излети поради лошото време.

На 1 октомври хеликоптерът излита, но пилота не успява да открие алпиниста. В издирването се включват италианските спасителни служби.

На 2 октомври италиански хеликоптер открива Георги и го транспортира до Аоста. Спасителната операция се ръководи лично от председателя на сдружението на гидовете от Курмайор - Лоренцино Косон.

На 6 октомври е намерено тялото на Тодор Ангелов.

Това е краят на трагедията. Голямата планина отмъсти. Въпросът е за какво? За дързоста? За щастието? За...? Ангелов не е последният и всички знаят това. И продължават. Защо го правят?

Живот плен на риска? Животът, този разкош на битието!

П.П.: Под Мальовица някой е написал: "Алпинизмът е любов между две души – човек и природа."

Може би ...


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1789 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Звезди и Бури - Пиц Бадиле
Първо зимно изкачване на АкСу
Обща информация за едно пътуване с кола до Западните Алпи или Доломитите
Моите Планини - Част Шеста
Два маршрута на Метеора, които задължително трябва да изкатерите
Източният връх Кунянг Чиш (Kunyang Chhish East )
В Памет на Валтер Бонати
Моите Планини - Част Пета
Моите Планини - Трета Част
Aлпийското катерене


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap