Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Гранд Жорас - Цената на мечтитеАлександър Гигов, в. Диалог - 9.11.1990  |  Редактирана на 06/09/2010


Северната стена на Гранд Жорас е класически труден и престижен алпийски проблем. Огромната скална бариера е висока 1200 м и широка 1500 с шест върха – Уокър (4208), Уимпър (4184), Кро (4110), Елена (4045), Маргарита (4066) и Юнг (3996). Северните склонове на Гранд Жорас са във Франция, южните в Италия. Най-трудно е реброто Уокър, изкачено за първи път през 1938 година от знаменития Рикардо Касин заедно с Еспозито и Тицони.
[i:e611dc32]1b. “Le Linceul” (The Shroud: Flematti/Desmaison, 1968, TD+), 1a. лювата страна на "Le Linceul" (за първи път използвана от Graham и Hyslop през 1980, ED1), 2. Cassin Route (Cassin/Esposito/Tizzoni, 1938, TD+/ED1), 3. MacIntyre-Colton (Colton/MacIntyre, 1976, ED2), 4a. Croz Spur (Meier/Peters, 1935, TD+/ED1), 4b. алтернативно начало на Croz Spur, 4c. най-често използваната линия днес за зимно-есенни изкачвания на Croz Spur, 5. Bonatti-Vaucher (Bonatti/Vaucher, 1964, ED2/3)[/i:e611dc32]


На 18 септември (1990 бел. ред.) по пътя на мечтите България - Европа са и четирима алпинисти. Пеньо Пенев и Тодор Ангелов (алпийски клуб "Айда" - Хасково), Михаил Кръстев (АК "Чавдар" - Кремиковци) и Георги Георгиев - Черния (ЦПШ "Хр. Проданов" - Мальовица). Не са организирана експедиция. Пътуването е частно, сами финансират начинанието. Целта - да изкачат Северната стена на Гранд Жорас по реброто Уокър.

Амбиция? Стремеж към риск заради успеха? Мотивация на силните личности? Може би. В смисъл: може би - да, може би - не. Въпрос на житейска позиция, която всеки сам избира.

"Нищо не предвещаваше нещастието" - ще кажат по-късно тримата завърнали се.

"В алпинизма нещастието е на всяка крачка" - ще кажат опонентите им също много по-късно. Което отново доказва, че ние сме винаги прави ... след това.

На 21 септември четиримата пристигат в Шамони. Вали проливен дъжд, по върховете – сняг, силен вятър, мъгла.

"За Гранд Жорас септември е твърде късно. Времето е несигурно, опасно е" ще кажат винаги правите след това.

"В планината нощта и студът, бурята и снегът не са врагове. Това са само препятствия, които трябва да преодолееш" - можеха да отговорят четиримата, ако още бяха заедно и напълно свободни да тръгнат, както и да се върнат. И тръгват. Някои не се връщат, но това също е част от живота на мечтателите.

От 21 до 25 септември изчакват по-добро време. Когато се изправят в подножието на огромната стена, реброто Уокър е в безобразно състояние – заледени участъци, много сняг. Решават да опитат Мишел Кро. Ако успеят ще бъде първото българско изкачване на средното ребро, което е факт без значение за алпинизма. Освен чисто статистически.

На 26 септември тръгват. Долната част на стената е затрупана от сняг. Едва след обяд достигат "Втората кула" и построяват бивак. Първия.

На 27 септември продължават нагоре. Преодоляват ледени пасажи, после катерят по скали, чисти от сняг. В края на деня са на 100 м под върха и построяват бивак. Втория.

Времето е стабилно, настроението е отлично. Утре е денят на ...

Утре винаги е денят на надеждата. Лошото никога не е утре. Лошото винаги е когато "утре" стане "вчера". До тогава има много време. За някои - цял живот.

На 28 септември излизат на върха около обяд. После траверсират върховете Уимпър и Уокър и ... идва нощта.

"Били са много бавни" - ще кажат опонентите.

"Беше чудно красиво" - ще кажат четиримата тогава, трима сега.

До полунощ остава един час. Започва рисковано спускане в тъмнината. Първите двама - Михайл Кръстев и Пеньо Пенев, преодоляват 40-метрова плоча. Третият започва рапел. Трети е Тодор Ангелов. Скалният издатък, през който са прехвърлени въжетата, се откъсва. Тодор Ангелов полита в бездната. Няколкостотин метра по-долу е ледникът Фребуче на италианска територия.
[i:e611dc32]На 28 септември се навършват 20 години от смърта на Тодор Ангелов - един от най-талантливите български алпинисти и катерачи. Загинал при слизане след изкачване на Северната стена на Гранд Жорас. Нека си спомним за него.

Снимка: Георги Георгиев[/i:e611dc32]


Горе, блокиран без въже, без бивачни съоръжения и храна остава Георги Георгиев. Вцепенени от нещастието, Кръстев и Пенев не могат да го достигнат, в тъмнината не могат да продължат и надолу.

Вятърът се усилва, завалява сняг, пада мъгла.

На 29 септември Кръстев и Пенев продължават спускането с надеждата да намерят помощ. Тридесет часа по-късно през прохода Ирондел достигат заслона Лешо. Горе в бурята Георгиев разполага с две неща - надежда и време за размисъл. И двете в неограничени количества.

На 30 септември хеликоптерът на френската спасителна служба не може да излети поради лошото време.

На 1 октомври хеликоптерът излита, но пилота не успява да открие алпиниста. В издирването се включват италианските спасителни служби.

На 2 октомври италиански хеликоптер открива Георги и го транспортира до Аоста. Спасителната операция се ръководи лично от председателя на сдружението на гидовете от Курмайор - Лоренцино Косон.

На 6 октомври е намерено тялото на Тодор Ангелов.

Това е краят на трагедията. Голямата планина отмъсти. Въпросът е за какво? За дързоста? За щастието? За...? Ангелов не е последният и всички знаят това. И продължават. Защо го правят?

Живот плен на риска? Животът, този разкош на битието!

П.П.: Под Мальовица някой е написал: "Алпинизмът е любов между две души – човек и природа."

Може би ...


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1984 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Историята на един ледокоп
Снимки от първото изцяло женско изкачване на Серо Торе
10 начина за ускоряване на катеренето в алпийски условия
Палецът на Дявола 2003
Моите Планини - Част Шеста
Матерхорн по Североизточния ръб
Два маршрута на Метеора, които задължително трябва да изкатерите
Моето първо алпийско приключение
Един златен срам
Мон Блан – 5 маршрута до върха


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap