Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

ПакленицаПетър Самков  |  Редактирана на 02/06/2010


Два месеца уговорки, четене на пътеписи, вадене на паспорти и какво ли още не и на 5 май към 9 вечерта палим маздата на Дидо и отпрашваме към Пакленица. От първоначално желаещите над 20 души, поради паспортни, работни и темподобни проблеми останахме само аз, Детьо, Дидо и Ивайло.

Цяла нощ каране, над 1000 километра магистрали и на 6-ти сутринта сме на входа на NP Paklenica. Само дето ни посреща доста намусено временце обещаващо всеки момент да завали, ама на нас нали не ни пука и си караме, както си знаем.
[i:cb2b1e18]Кемпа и входа на каньона на заден план[/i:cb2b1e18]


Настанихме се в къмпинг Anica kuk срещу 5 евро на вечер. Дъжда си заваля, а ние почнахме да се запознаваме с особеностите на местната бира Karlovacko, която си е нещо като тамошното Шуменско. По някое време взе, че изпече едно слънце и в 5 следобед всичко беше сухо. Ние само това и чакахме и хукнахме към скалите, които са на 15 минути от кемпа (морето е на също толкова, ама в обратната посока). Преди да се стъмни успяхме да изкатерим по 4-5 къси спортни тура и да се убедим колко излъскан може да е един готин тур. Дали от това или от стека Karlovacko, но в разгара на вечерта решихме на другия ден да ходим направо на стената на Аница кук, която е най-голямата в каньона и е колкото Централна на Враца, само че без сипея и някак доста по френдли.
[i:cb2b1e18]Късите спортни и навалицата по тях[/i:cb2b1e18]


Сутринта обаче пак заваля, ама се спря на време и около обяд бяхме под тура в две свръзки - Аз и Детьо и Ивайло с Дидо. Като за първи тур на стената си бяхме харесали един от лесните Mosoraski (5c), по който имаше рапелен път и беше перфектно екипиран "без нужда от джаджи".
[i:cb2b1e18]Ивайло на път за тура[/i:cb2b1e18]


Само дето, докато мина по първо въже (около 40 м), сложих точно три осигуровки, просто толкова болтове имаше, но все пак беше доста лесно и явно така бяха преценили.

По мои наблюдения местния стил за екипиране на дълги спортни турове е следния: до към 4/4+ по 3-5 болта на въже, с увеличаването на трудността се увеличават и болтовете и около 5+ вече е като на нормален спортен тур - болтове през около 3 метра. Разбира се, всеки тур е различен и в гидовника има индекс, който показва колко е екипиран.
[i:cb2b1e18]По средата на Mosoraski[/i:cb2b1e18]
[i:cb2b1e18]Дидо преминава "red point" пасажа :)[/i:cb2b1e18]


Изкарахме десетте въжета за около 4 часа и към 5 следобед се радвахме на приказната гледка към Далматинския бряг от върха на Аница кук. Слизането става по много добре маркирана пътека и после през красива гора. Абе направо не ти се прибира на долу.[i:cb2b1e18]На Аница Кук[/i:cb2b1e18]


След стената определено бяхме писали идния ден дъждовен, но то така се и получи. Събуди ни проливен дъжд, който се спря чак към три следобед. Не че ни пречеше, защото извадихме картите (носете си от БГ) и отворихме първата бира в 9 сутринта за ужас на групата словенци, с които делихме кемпа. Към 5 с Детьо вече толкова ни сърбяха ръцете, че хванахме инвентара и хайде към скалите. Бяхме възнаградени с няколко готини, леки надупчени надвеса в сектора Veleshit и няколко плочи с перфектни люспи като за десерт.

Въодушевени от красивото катерене и прибирането по залез през гората, решихме на другия ден да идем пак на стената на Аница кук. Дидо и Ивайло бяха изиграли всички игри на карти и изпили всичката бира, та не се наложи много да ги убеждаваме.
[i:cb2b1e18]Аница Кук[/i:cb2b1e18]


И така на следващата сутрин отново в атака: Ивайло и Дидо по D. Bram (5c), a аз и Детьо по Каca (6a). В началото всичко вървеше ок и още на трета площадка си запяхме "Карловачко, Карловачко - сила на доброто, радост за окото". Тура определено си го биваше, траверси, плочи на триене, мокър винкел с площадка под 4-5 метров таван, който доста ме депресира. После дойдоха готините люспи, Детьо изведе първото въже 6а. После аз тръгнах по второто такова. Да ама не. Нещо сериозно ми се опъваше, а за капак излязох на някаква плоча, дето я гледах като полезно изкопаемо - това пък как се минава. Викнах да ме внимават, стъпих на триене, гепих малкото ръбче като обратна и се почна едно изправяне, ама взе че се получи. Стигнах до площадката псувайки шестата категория (впоследствие се оказа, че въжето е 6с). Трябваше да ни остават две въжета петици, ама това дето беше над нас приличаше на всичко друго, но не и на петица. В този момент, все още се заблуждавахме, че сме на тура. Детьо тръгна, но съвсем скоро гепи примката и нещата станаха мътни и кървави. Следващото въже вървеше под гладък таванен винкел с финално излизане през тавана. Преминах го в същия стил, мислейки си защо не съм Йордан Йовчев. Последното въже 12 или 13 беше готино, но на нас толкова ни беше писнало, че не го удостоихме с чисто минаване, а отново използвахме възможно най-мръсния стил.
[i:cb2b1e18]Пасажното въже на тур "pasnger" 7b (6b A0)[/i:cb2b1e18]


Излязохме горе долу по залез и с изненада видяхме Дидо и Ивайло, които крещяха как се били на@#али. След справка с гидовника се оказа, че са минали почти по тура, а ние сме се прехвърлили в съседния Pasanger (7b или 6b A0). За капак решихме да слизаме по другата пътека, която си се оказа почти виа ферата. Вече в пълна тъмница се добрахме до колата и първата бензиностанция, където заредихме след сериозното обезбиряване, на което бяхме подложени.
Предпоследния ден премина в обсъждане на това, колко готина и разнообразна е стената, разходка до алпийския дом (не предлагат картофки и шуменско) и разбира се, няколко къси спортни. Детьо се заинати на Jupi и го мина, а мойте неуспешни опити продължиха на челник, докато не си прецаках китката.

Като за последна вечер си спретнахме мини парти, пържени картофи и много бира.

На сутринта се будя в бруталния дъжд, но вече на никой нито му прави впечатление, нито му пука. След шест дена катерене ни е все едно. Но ни предстоеше най-голямото изпитание, да платим на лелката в кемпа. Преговорите се водеха на смесица от английско-немски и хърватско-български. Детьо впрегна всичките си знания и въображение, но лелката не се даваше лесно, та се наложи и ние да се включим. При тази неравностойна битка лесно се разбрахме за 100 евро общо за всички и подарък четири визитки - календарчета за 2006 г.

Тръгнахме си възхитени от разнообразието от маршрути, приятните хорица, розовите облаци на залез и с обещание да се върнем съвсем скоро.
[i:cb2b1e18]Не за сбогом, а до скоро[/i:cb2b1e18]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 861 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 29/06/2010 от Коментирайте
супер е местенцето...винаги съм казвала, че Враца може да бъде нашата Пъкленица...ако се връщате там ме бройте ин!

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
След 15 години на върха, Крис Шарма става на 30. Какво следва?
Мисли като един атлет
Братята Pou - нова още по-трудна "Алпийска трилогия"
Музаки и Теопетра - курс по катерене
Адам Ондра в Малхъм, Великобритания 2011
Катеренето е в ума
Трикала - спортно катерене в Гърция
Мальовица - Учебни скали "Динамо"
Climbing in Meteora
Квак и Моравския Крас


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap