Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Еверест 2010: Сравнение на маршрутитеAdventure.bg  |  Редактирана на 23/03/2010


След няколко седмици официално стартира сезон 2010 за изкачване на първенеца на планетата: Еверест (8850м). Катерачите ще сменят топлите си легла и домове със спални чували и брулени от вятъра палатки. До момента има прокарани 18 маршрута към върха и още няколко който не се изкачвани. Голяма част от алпинистите избират между два от тях: “South Col” (Южен) и “North Col” (Северо-Източен). Какви са разликите и как алпнистите избират по кой от двата да поемат ?

[b:36e14772]“South Col” (Южен):[/b:36e14772]

– Плюсовете: страшно красив подход към базовия лагер изграден на глетчера “Khumbu”, лесен достъп до селища по време на аклиматизацията, възможност за хеликоптерно спасяване от базовия лагер, обикновенно с малко по-топло време и по-малко ветрове.

– Минуси: нестабилността на глетчера “Khumbu” който се преминава многократно, претъпкано, траверсът към върха е по корниз който е много стръмен, денят за атака е по-дълъг

Еверест (8850м) е изкачен за първи път по този маршрут от Tenzing Norgay и Edmond Hillary от британската експедиция през 1953 година. Преди това маршрута е опитван два пъти от швейцарски екипи през 1952 година. Tenzing Norgay е участвал и в двата опита при които най-високата достигната точка е около 8500 метра. През 1956 година швейцарски екип прави успешно второ изкачване на върха по този маршрут.

[u:36e14772]Какво да очакват алпиниститте по този маршрут и как се разпределят лагерите към върха ?[/u:36e14772]

- Базовият лагер се изгражда на 5334м. Това е домът на алпинистите за следващите два месеца. Той е изграден върху ледник, затова често палатките се преместват и основите под тях се топят. Условията са тежки, но лагерът разполага с доста удобства (дори интернет) и района е изключително красив. Палатките са толкова много, че отдалече има вид на малко селище.

– Лагер 1 се изгражда на 5943м. От базовия лагер го делят около 2600 метра който обикновенно се изминават за около 4-6 часа. Това е най-опасната част от изкачването. Изкачването към него е директно през глетчера Khumbu. Основно опасността идва от падащите сераци и лавини, и от огромните, често скрити пукнатини.

– Лагер 2 се изгражда на 6400 метра надморска височина. Той е на около 2800 метра от Лагер 1 и времето за досигане до него е около 2-3 часа. Маршрута пресича Западния циркус (Western CWM) и основната опасност е от пукнатините в ледника. Температурите тук понякога са изключително високи което допълнително натоварва алпинистите. Има и лавинна опастност идваща от западното рамо на Еверест (8850м).

– Лагер 3 се намира на 7162 метра. 2600-те метра делящи го от предходния лагер алпинистите изминават за около 3-6 часа. Подхода е труден заради голямата височина и това, че повечето катерачи все още не използват кислородни апарати. Изкачва се лицето на съседния връх Lhotse (8516м), което е стръмно и заледено. Наклонът варира от 20 до 45 градуса. Изкачването е трудно и дълго, но е изключително важно за аклиматизацията.

Преди достигането на Лагер 4 алпинистите премивават през две релефни образования: “Yellow Band” (Жълтия пояс) и “Geneva Spur” (Женевския контрафорс). Първото се достига за около 3 часа. Изкачването започва стръмно, но постепенно наклона става постоянен с набиране на височина. Алпинистите са вече обчечени с пухените си костюми и използват кисолорни апарати. Преминаването на “Yellow Band” (Жълтия пояс), не е технически сложно, но заради височината често се получват задръствания.

“Geneva Spur” (Женевския контрафорс) е изненада за повечето алпинисти. Изкачването по него е едно от най-стръмните до момента. Преодоляването е по-лесно ако има навалял сняг.

- “South Col” – намира се на височна 8016 метра и се достига за около час. Добре дошли на луната. Района е сравнително равен и покрит с камъни и скали. От север се извисява върха на Еверест (8850м), а от юг – Lhotse (8516м). Лагер 4 обикновенно се изгражда тук. Палатките са близо една до друга и се укрепват с въжета, мрежи и камъни срещу ураганните ветрове. Атаката на върха започва от тук. Това е и максималната височина на която шерпите изнасят кислород и оборудване.

- Следващата стъпка по маршрута е Балконът (Balcony) на 8400 метра. Достига се за около 4-5 часа. Тук почти всички вече използват кислородни апарати. Изкаването е стръмно по постоянен наклон. Маршрута е укрепен с парапети и алпинистите изграждат дълга верига по него. Темпото често е подлудяващо бавно и изпълнено с почивки. В зависимост от времето по което се прави изкачването машрута е заледен или каменист. Има голяма опасност от падащи камъни и повечето алпинисти използват каски. Често тук се правят почивки за хранене и смяна на кислородните бутилки.

- Достигането на Южния връх (8690м) отнема още 1-2 часа. Изкачването е стръмно и често опасно. Гледката на изгряващото над Lhotse (8516м) слънце е неописуема.

- Стъпалото на Hillary се достига за около час. Траверсът на този корниз е едно от най-опасните места по маршрута. Той е укрепен с парапети и алуминиеви стълби за по-лесното му преодоляване. Често има редици от изкачващи се и слизащи хора.

- Върхът на 8850 метра алпинистите достигат след около 1 час. Изкачването е по сняг с неголям наклон. След кратък престой на него следва дълго и изключително уморително слизане до “South Col” (8016м). Това обикновенно отнема около 6-7 часа. Правилното разпределяне на употребата на кислород е изключително важна за успешното слизане. Слизането до Лагер 2 отнема още около три часа. Тъй като всички са все още с пухените си костюми, често високите температури допълнително уморяват слизащите. Оставащото разстояние до базовия лагер се взема за около 4 часа. Вече е Юни (изкачването и аклиматизацията отнемат общо около два месеца) и снегът е мокър и тежък. Алпинистите трябва да преминат отново и ледника Khumbu – последната опасност по маршрута.


[b:36e14772]“North Col” (Северо-Източен):[/b:36e14772]

– Плюсове: доста по малко хора по маршрута и в базовия лагер, базовия лагер може да се достигне с автомобил, изкачването до средните лагери е по-лесно, по-къс ден за атака на върха.

– Минуси: времето обикновенно е по-студено и ветровете са сериозни, лагерите се изграждат на по-голяма надморска височина, малко по-труден технически маршрут, без възможност за хеликоптерно спасяване по маршрута.

[u:36e14772]Какво да очакват алпиниститте по този маршрут и как се разпределят лагерите към върха ?[/u:36e14772]

Многократните опити за изкачване на върха от север започват през 1920-1930 година. Първия опит е на британска експедиция през 1921 година достигнала около 7000 метра височина. Втория опит е през 1922 година. Екипът достига около 8320 метра преди да обърне. Това е първият опит за изкачване с кислородни апарати.

Най-забележителната и известна експедиция е водената от George Mallory и Andrew “Sandy” Irvine през 1924-та година. Те загиват по време на експедицията и въпреки, че през 1999-та година тялото на Mallory беше открито, за момента няма данни те да са успяли да изкачат върха. Ако някога такива бъдат открити, Mallory и Irvine ще са изпреварили Tenzing Norgay и Edmond Hillary с 29 години.

- Базовия лагер по маршрута се изгражда на височина 5182 метра в близост до манастира “Rongbuk”. На 6187 метра се изгражда междинен лагер който се достига за около 5-6 часа. Това е преход който се използва за аклиматизация и обикневенно тук има сравнително малко опънати палатки.

- Преден базов лагер се изгражда на 6492 метра. От междинния лагер алпинистите достигато до тук за около 6 часа като често се използва за базов лагер въпреки сравнително голямата надморска височина. Тук често липсва сняг и лагерът предлага зашеметяваща гледка към “North Col”.

– Лагер 1 се изгражда на 7000 метра височина. Достига се за около 4-6 часа от преден базов лагер. Изкачването е почти изцяло с котки по фиксираните парапети и стълби. На места наклонът достига 60 градуса и създава усещане за изкачване по вертикална стена. Екипите ще нощуват няколко пъти в лагера по време на своето изкачване.

- Лагер 2 се изгражда на 7500 метра и се достига за около 5 часа. Изкачването е стръмно, по снежен ръб който преминава в скала. Вятърът често създава сериозни проблеми.

- Лагер 3 се изгражда на 8300 метра и се достига за около 4-6 часа. Често лагерът е разпръстнат поради това, че се изгражда на стръмно и каменисто ребро. Палатките се укпрепват сериозно заради ураганните ветрове. Това е мястото от което стартира атаката на върха.

Атаката на върха започва с преминаването на “Yellow Band” (Жълтия пояс) по малък заснежен кулоар укрепен с парапети. След това алпинистите достигат до “Първото стъпало” на височина 8500 метра. Това е първото от трите сериозни скални образувания по пътя към върха. Изкачването му е стръмно и трудно. Второто скално препятствие е “Скалната гъба” на 8549 метра височина. Алпинистите я достигат за около 2 часа от Лагер 3. Изкачването е по каменист терен с котки. Тук обикновенно се сменят кислородните бутилки. Добрата катерачна техника е важна за успешното преминаване. След това идва ред на “Второто стъпало”. Височината е 8577 метра, а времето за достигане около час. Това е най-опасното място към върха. Изкачването е почти вертикално по фиксирана стълба. Тук редовно се образуват дълги опашки, което е предпоставка за измръзване и височинна болест.Слизането по стълбата е доста по-трудно от самото изкачване. При подхлъзване свободното падане е над 3000 метра.

“Третото стъпало” е на височина 8690 метра. Алпинистите го достигат за около 1-2 часа. Концентрацията е жизненоважна, въпреки, че това е най-лесното от трите стъпала. Върховата пирамида се достига след около 2-4 часа и представлява стръмна снежна площадка където обикновенно е страшно студено. Преминаването е доста трудно, минава се по тесен изключително опасен участък. Три малки скални образования по-късно започва финалния ръб към върха с наклони от двете страни от 30 и 60 градуса.

Слизането до Лагер 3 отнема 7-8 часа и е по-аболютно същия маршрут. Алпинистите достигнали върха много рано обикновенно попадат в задръстванията около “Второто стъпало”. От него до предния базов лагер се достига за около 3 часа.

Всеки нов сезон на Еверест (8850м) е различен. Температурите се променят, също и снежната обстановка. Предвиждането на най-подходящия за изкачване времеви прозорец е изключително трудно. В повечето случаи прогнозата за времето е валидна под 24 часа. Коя е по-лесната за изкачване страна ? Честно казано няма такава. Изборът остава за Вас.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2809 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 07/04/2010 от Blago72 Коментирайте
За мераклиите чудесна серия от снимки, които дават добра представа за South Col - от Катманду...та до върха и обратно.

http://picasaweb.google.com/dale.wagner ... 3549939762

Дерзайте :)
2 Публикуван на 22/05/2010 от Коментирайте
Страхотни снимки!! Браво!!! Не можах да се отлепя от монитора. Уникални са :))

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Хан Тенгри
Свирепа Арена - Кангчендзьонга
Второ писмо от Димитър Колешев
Снимки и видео от Нанга Парбат през зимата със Simone Moro и David Göttler
В Южен Кавказ
Българи покориха Килиманджаро с благотворителна цел.
Лхотце
Първо писмо от Николай Петков
Шерпите на Еверест
Монблан и други бели върхове


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap