Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Еверест 2010: Сравнение на маршрутитеAdventure.bg  |  Редактирана на 23/03/2010


След няколко седмици официално стартира сезон 2010 за изкачване на първенеца на планетата: Еверест (8850м). Катерачите ще сменят топлите си легла и домове със спални чували и брулени от вятъра палатки. До момента има прокарани 18 маршрута към върха и още няколко който не се изкачвани. Голяма част от алпинистите избират между два от тях: “South Col” (Южен) и “North Col” (Северо-Източен). Какви са разликите и как алпнистите избират по кой от двата да поемат ?

[b:36e14772]“South Col” (Южен):[/b:36e14772]

– Плюсовете: страшно красив подход към базовия лагер изграден на глетчера “Khumbu”, лесен достъп до селища по време на аклиматизацията, възможност за хеликоптерно спасяване от базовия лагер, обикновенно с малко по-топло време и по-малко ветрове.

– Минуси: нестабилността на глетчера “Khumbu” който се преминава многократно, претъпкано, траверсът към върха е по корниз който е много стръмен, денят за атака е по-дълъг

Еверест (8850м) е изкачен за първи път по този маршрут от Tenzing Norgay и Edmond Hillary от британската експедиция през 1953 година. Преди това маршрута е опитван два пъти от швейцарски екипи през 1952 година. Tenzing Norgay е участвал и в двата опита при които най-високата достигната точка е около 8500 метра. През 1956 година швейцарски екип прави успешно второ изкачване на върха по този маршрут.

[u:36e14772]Какво да очакват алпиниститте по този маршрут и как се разпределят лагерите към върха ?[/u:36e14772]

- Базовият лагер се изгражда на 5334м. Това е домът на алпинистите за следващите два месеца. Той е изграден върху ледник, затова често палатките се преместват и основите под тях се топят. Условията са тежки, но лагерът разполага с доста удобства (дори интернет) и района е изключително красив. Палатките са толкова много, че отдалече има вид на малко селище.

– Лагер 1 се изгражда на 5943м. От базовия лагер го делят около 2600 метра който обикновенно се изминават за около 4-6 часа. Това е най-опасната част от изкачването. Изкачването към него е директно през глетчера Khumbu. Основно опасността идва от падащите сераци и лавини, и от огромните, често скрити пукнатини.

– Лагер 2 се изгражда на 6400 метра надморска височина. Той е на около 2800 метра от Лагер 1 и времето за досигане до него е около 2-3 часа. Маршрута пресича Западния циркус (Western CWM) и основната опасност е от пукнатините в ледника. Температурите тук понякога са изключително високи което допълнително натоварва алпинистите. Има и лавинна опастност идваща от западното рамо на Еверест (8850м).

– Лагер 3 се намира на 7162 метра. 2600-те метра делящи го от предходния лагер алпинистите изминават за около 3-6 часа. Подхода е труден заради голямата височина и това, че повечето катерачи все още не използват кислородни апарати. Изкачва се лицето на съседния връх Lhotse (8516м), което е стръмно и заледено. Наклонът варира от 20 до 45 градуса. Изкачването е трудно и дълго, но е изключително важно за аклиматизацията.

Преди достигането на Лагер 4 алпинистите премивават през две релефни образования: “Yellow Band” (Жълтия пояс) и “Geneva Spur” (Женевския контрафорс). Първото се достига за около 3 часа. Изкачването започва стръмно, но постепенно наклона става постоянен с набиране на височина. Алпинистите са вече обчечени с пухените си костюми и използват кисолорни апарати. Преминаването на “Yellow Band” (Жълтия пояс), не е технически сложно, но заради височината често се получват задръствания.

“Geneva Spur” (Женевския контрафорс) е изненада за повечето алпинисти. Изкачването по него е едно от най-стръмните до момента. Преодоляването е по-лесно ако има навалял сняг.

- “South Col” – намира се на височна 8016 метра и се достига за около час. Добре дошли на луната. Района е сравнително равен и покрит с камъни и скали. От север се извисява върха на Еверест (8850м), а от юг – Lhotse (8516м). Лагер 4 обикновенно се изгражда тук. Палатките са близо една до друга и се укрепват с въжета, мрежи и камъни срещу ураганните ветрове. Атаката на върха започва от тук. Това е и максималната височина на която шерпите изнасят кислород и оборудване.

- Следващата стъпка по маршрута е Балконът (Balcony) на 8400 метра. Достига се за около 4-5 часа. Тук почти всички вече използват кислородни апарати. Изкаването е стръмно по постоянен наклон. Маршрута е укрепен с парапети и алпинистите изграждат дълга верига по него. Темпото често е подлудяващо бавно и изпълнено с почивки. В зависимост от времето по което се прави изкачването машрута е заледен или каменист. Има голяма опасност от падащи камъни и повечето алпинисти използват каски. Често тук се правят почивки за хранене и смяна на кислородните бутилки.

- Достигането на Южния връх (8690м) отнема още 1-2 часа. Изкачването е стръмно и често опасно. Гледката на изгряващото над Lhotse (8516м) слънце е неописуема.

- Стъпалото на Hillary се достига за около час. Траверсът на този корниз е едно от най-опасните места по маршрута. Той е укрепен с парапети и алуминиеви стълби за по-лесното му преодоляване. Често има редици от изкачващи се и слизащи хора.

- Върхът на 8850 метра алпинистите достигат след около 1 час. Изкачването е по сняг с неголям наклон. След кратък престой на него следва дълго и изключително уморително слизане до “South Col” (8016м). Това обикновенно отнема около 6-7 часа. Правилното разпределяне на употребата на кислород е изключително важна за успешното слизане. Слизането до Лагер 2 отнема още около три часа. Тъй като всички са все още с пухените си костюми, често високите температури допълнително уморяват слизащите. Оставащото разстояние до базовия лагер се взема за около 4 часа. Вече е Юни (изкачването и аклиматизацията отнемат общо около два месеца) и снегът е мокър и тежък. Алпинистите трябва да преминат отново и ледника Khumbu – последната опасност по маршрута.


[b:36e14772]“North Col” (Северо-Източен):[/b:36e14772]

– Плюсове: доста по малко хора по маршрута и в базовия лагер, базовия лагер може да се достигне с автомобил, изкачването до средните лагери е по-лесно, по-къс ден за атака на върха.

– Минуси: времето обикновенно е по-студено и ветровете са сериозни, лагерите се изграждат на по-голяма надморска височина, малко по-труден технически маршрут, без възможност за хеликоптерно спасяване по маршрута.

[u:36e14772]Какво да очакват алпиниститте по този маршрут и как се разпределят лагерите към върха ?[/u:36e14772]

Многократните опити за изкачване на върха от север започват през 1920-1930 година. Първия опит е на британска експедиция през 1921 година достигнала около 7000 метра височина. Втория опит е през 1922 година. Екипът достига около 8320 метра преди да обърне. Това е първият опит за изкачване с кислородни апарати.

Най-забележителната и известна експедиция е водената от George Mallory и Andrew “Sandy” Irvine през 1924-та година. Те загиват по време на експедицията и въпреки, че през 1999-та година тялото на Mallory беше открито, за момента няма данни те да са успяли да изкачат върха. Ако някога такива бъдат открити, Mallory и Irvine ще са изпреварили Tenzing Norgay и Edmond Hillary с 29 години.

- Базовия лагер по маршрута се изгражда на височина 5182 метра в близост до манастира “Rongbuk”. На 6187 метра се изгражда междинен лагер който се достига за около 5-6 часа. Това е преход който се използва за аклиматизация и обикневенно тук има сравнително малко опънати палатки.

- Преден базов лагер се изгражда на 6492 метра. От междинния лагер алпинистите достигато до тук за около 6 часа като често се използва за базов лагер въпреки сравнително голямата надморска височина. Тук често липсва сняг и лагерът предлага зашеметяваща гледка към “North Col”.

– Лагер 1 се изгражда на 7000 метра височина. Достига се за около 4-6 часа от преден базов лагер. Изкачването е почти изцяло с котки по фиксираните парапети и стълби. На места наклонът достига 60 градуса и създава усещане за изкачване по вертикална стена. Екипите ще нощуват няколко пъти в лагера по време на своето изкачване.

- Лагер 2 се изгражда на 7500 метра и се достига за около 5 часа. Изкачването е стръмно, по снежен ръб който преминава в скала. Вятърът често създава сериозни проблеми.

- Лагер 3 се изгражда на 8300 метра и се достига за около 4-6 часа. Често лагерът е разпръстнат поради това, че се изгражда на стръмно и каменисто ребро. Палатките се укпрепват сериозно заради ураганните ветрове. Това е мястото от което стартира атаката на върха.

Атаката на върха започва с преминаването на “Yellow Band” (Жълтия пояс) по малък заснежен кулоар укрепен с парапети. След това алпинистите достигат до “Първото стъпало” на височина 8500 метра. Това е първото от трите сериозни скални образувания по пътя към върха. Изкачването му е стръмно и трудно. Второто скално препятствие е “Скалната гъба” на 8549 метра височина. Алпинистите я достигат за около 2 часа от Лагер 3. Изкачването е по каменист терен с котки. Тук обикновенно се сменят кислородните бутилки. Добрата катерачна техника е важна за успешното преминаване. След това идва ред на “Второто стъпало”. Височината е 8577 метра, а времето за достигане около час. Това е най-опасното място към върха. Изкачването е почти вертикално по фиксирана стълба. Тук редовно се образуват дълги опашки, което е предпоставка за измръзване и височинна болест.Слизането по стълбата е доста по-трудно от самото изкачване. При подхлъзване свободното падане е над 3000 метра.

“Третото стъпало” е на височина 8690 метра. Алпинистите го достигат за около 1-2 часа. Концентрацията е жизненоважна, въпреки, че това е най-лесното от трите стъпала. Върховата пирамида се достига след около 2-4 часа и представлява стръмна снежна площадка където обикновенно е страшно студено. Преминаването е доста трудно, минава се по тесен изключително опасен участък. Три малки скални образования по-късно започва финалния ръб към върха с наклони от двете страни от 30 и 60 градуса.

Слизането до Лагер 3 отнема 7-8 часа и е по-аболютно същия маршрут. Алпинистите достигнали върха много рано обикновенно попадат в задръстванията около “Второто стъпало”. От него до предния базов лагер се достига за около 3 часа.

Всеки нов сезон на Еверест (8850м) е различен. Температурите се променят, също и снежната обстановка. Предвиждането на най-подходящия за изкачване времеви прозорец е изключително трудно. В повечето случаи прогнозата за времето е валидна под 24 часа. Коя е по-лесната за изкачване страна ? Честно казано няма такава. Изборът остава за Вас.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2615 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 07/04/2010 от Blago72 Коментирайте
За мераклиите чудесна серия от снимки, които дават добра представа за South Col - от Катманду...та до върха и обратно.

http://picasaweb.google.com/dale.wagner ... 3549939762

Дерзайте :)
2 Публикуван на 22/05/2010 от Коментирайте
Страхотни снимки!! Браво!!! Не можах да се отлепя от монитора. Уникални са :))

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Да бъдеш или да не бъдеш ...
Първо писмо от Николай Петков
Методи Савов: Алпинизмът е нещо сакрално
Влудяващата тълпа
Кодекса на честа и осемхилядниците
Второ писмо на Николай Петков
В Южен Кавказ
Мамо, защо го оставиха да умре?
Мечта отвъд долините
Планината е заета


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap