Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Качуване на Демир КапияБръмбърче  |  Редактирана на 02/12/2009


До "Желязната врата" може да се стигне от Петрич през Струмица и от там по пътя за Скопие. Освен досадните флашки, които чинно се разнасят през 5 гишета, границата се минава бързо. Четирите коли, скоито пътувахме, се изнизаха в посока Демир Капия по различно време. Пилотната кола уреждаше формалностите и подготвяше митничарите за следващите 3.

"- Ааа и вие ли като онези от снощи?" И се отказваха от по-нататъшни проверки и разпитване.

Първото населено място, непосредствено след границата, е едно типично митничарско село – добре уредени къщи, на които биха завидели някои баровци от Бояна. От там насетне се потапяме в една по-аграрна и ненапудрена действителност – схлупени къщурки, буренясали дворове и съотношение автомобили към каруци по пътищата 1:10.

Разстоянието от София е около 300 км. На територията на Македония се кара предимно на ниските предавки най-вече заради характера на возилата пъплещи по пътя. Паркинга, на който се оставят колите, трудно може да се сбърка – той е отстрани на пътя между двата тунела, минаващи под целия скален масив.

По протежение на ждрелото вляво и дясно има прокарани катерачни турове. Според сайта на местната Алпинистичка асоциация това е "най-квалитетната карпа" в Македония.

Тъй като идвахме за първи път, денят започна с разузнавателна обиколка по ждрелото.
[i:279932e59f]Подхода до спортните турове[/i:279932e59f]


В района има няколко спортни сектора и всичките са разположени в северна посока от пътя. По метални скоби се слиза до дъното на каньона, пътеката върви срещу течението, отново метални скоби над реката, и след няколко майсторски скока се озовавахме пред 100 метрова стена. Тук пътеката преминава в лесно катерене, следва импровизирана виа ферата, на която металните скоби са просто положени в скалата – без лепило или друга спойка. Трябва да се внимава на къде се натоварват. Бих определила подхода до сектор "Арена" като една прилична загрявка в началото на деня.
[i:279932e59f]Сектор "Арена"[/i:279932e59f]


Сектор "Арена" напълно оправдава името си. От горе се разкрива впечатляваща амфитеатрална гледка към каньона и жандармите под нас. Що се касае до катеренето там, едно кратко резюме би изглеждало така: малко нелогични турове, нуждаещи се от по-сериозно почистване.

Това лято са добавени нови "спортско качувачки насоки" в 3 от спортните сектори. За съжаление нямахме време да проучим останалите, освен въпросния "Арена".

За това пък в планинарския дом се запознахме с Етичния кодекс на "Спортско Качувачката Асоциация": точка първа - "не коментирай кога некой друг качува". Не мога да възпроизведа по памет останалите им етични норми, но си личеше, че някой сериозно е поработил върху формулирането им. Евала комшии!

Вечерта премина в социализиране с нашите домакини от "хижата", в която бяхме отседнали. Благодарение на Пешо успешно се комбинираха вино и лекция на тема медицина – и двете в обилно количество и с несъмнено качество. Към полунощ едва ли имаше някой, който да не знае какво е ортостатичен шок и парциално налягане.


[u:279932e59f]Неделя[/u:279932e59f]:

Едно добро начало, обещаващо още по-добър ден. Или с други думи всички оцениха мекиците на Мая за закуска, която сбъдна по една мечта на доста от присъстващите ;-)
[i:279932e59f]Подхода до масива с традиционни турове[/i:279932e59f]


Подходът към туровете отново ни предложи неочаквани изненади. Но явно тука е така. Газене през реката до устието и – там където тя се влива в по-големия Вардар. Следва микс от катерене, откатерване, метални парапети и скоби. Целта е да се прехвърлим на поляна, над която започват туровете.

"За жал засега нема водач-книга за алпинистичките качувачни насоки."

Единственото, което знаехме е, че туровете са дълги по 200-300 метра, като болшинството са 5 А1, според местните катерачи.
[i:279932e59f]"Алпиниски насоки"[/i:279932e59f]


Основно предимство на този обект е южното му изложение. Въпреки че масивът се води алпинистки, тук там традиционните турове минават по монолитни плочи, където има забити анкери с планки. Площадките също са оборудвани с анкери. Слизането е по метални парапети зад масива. Има какво да пада от туровете и трябва да се внимава, ако под тебе има и други свръзки.
[i:279932e59f]По второ въже на "Влатчева", което е с анкери[/i:279932e59f]


Македонските катерачи ни увериха, че няма нужда от джаджи. Съвета ни към по-неопитните катерачи е: носете си малък комплект клеми или кафявите гащи. По-трудните пасажи са осигурени с анкери, но на лесните въжета има по 1 клин на 30 метра. Въжетата са доста дълги (средно по 45 метра) и отстъпление на рапели е възможно само с двойно въже.

Тук малко ще се отклоня, и в катеренето проличава отношението на македонците към чуждиците в езика. Основните стилове за тях "со поглед" и "цръвена точка", докато ние директно възприемаме терминологията от френски или английски.

Равносметката: Изкатерихме 4-5 тура от по 4 въжета, разпределени в 7 свръзки.

Жеко стоически понесе това, че го замеряхме с каквото ни беше под ръка – пластина, обувки, камъни, клонки.

Явно Заро и Жеко нещо се застояха на първа площадка, защото от долу се понесе викането на Митко: "А вие смятате ли днес да се прибирате в България?"
[i:279932e59f]Заро и Жеко на края на 4 то въже на тур "Тулумба"[/i:279932e59f]


Снимки от уикенда с курса можете да открите в албума Демир Капия, Македония - 28/29 ноември 2009


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1547 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Скалите до с. Сестримо
Техника на падане
Как да катерим O.W.
Тур “Долната дясна цепка” и тур “Големия винкел”, разположени на Вълчата скала – ...
Как да се осигурим и катерим безопасно при траверсиране ?
5 стени по техните класически маршрути, соло и за по-малко от 8 часа
Традиционното катерене
Интервю с Арно Пети за Black Bean
Да катериш na гранитния остров - Корсика
Тафрут, Мароко - Зимно традиционно катерене в топло време


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap