Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Качуване на Демир КапияБръмбърче  |  Редактирана на 02/12/2009


До "Желязната врата" може да се стигне от Петрич през Струмица и от там по пътя за Скопие. Освен досадните флашки, които чинно се разнасят през 5 гишета, границата се минава бързо. Четирите коли, скоито пътувахме, се изнизаха в посока Демир Капия по различно време. Пилотната кола уреждаше формалностите и подготвяше митничарите за следващите 3.

"- Ааа и вие ли като онези от снощи?" И се отказваха от по-нататъшни проверки и разпитване.

Първото населено място, непосредствено след границата, е едно типично митничарско село – добре уредени къщи, на които биха завидели някои баровци от Бояна. От там насетне се потапяме в една по-аграрна и ненапудрена действителност – схлупени къщурки, буренясали дворове и съотношение автомобили към каруци по пътищата 1:10.

Разстоянието от София е около 300 км. На територията на Македония се кара предимно на ниските предавки най-вече заради характера на возилата пъплещи по пътя. Паркинга, на който се оставят колите, трудно може да се сбърка – той е отстрани на пътя между двата тунела, минаващи под целия скален масив.

По протежение на ждрелото вляво и дясно има прокарани катерачни турове. Според сайта на местната Алпинистичка асоциация това е "най-квалитетната карпа" в Македония.

Тъй като идвахме за първи път, денят започна с разузнавателна обиколка по ждрелото.
[i:279932e59f]Подхода до спортните турове[/i:279932e59f]


В района има няколко спортни сектора и всичките са разположени в северна посока от пътя. По метални скоби се слиза до дъното на каньона, пътеката върви срещу течението, отново метални скоби над реката, и след няколко майсторски скока се озовавахме пред 100 метрова стена. Тук пътеката преминава в лесно катерене, следва импровизирана виа ферата, на която металните скоби са просто положени в скалата – без лепило или друга спойка. Трябва да се внимава на къде се натоварват. Бих определила подхода до сектор "Арена" като една прилична загрявка в началото на деня.
[i:279932e59f]Сектор "Арена"[/i:279932e59f]


Сектор "Арена" напълно оправдава името си. От горе се разкрива впечатляваща амфитеатрална гледка към каньона и жандармите под нас. Що се касае до катеренето там, едно кратко резюме би изглеждало така: малко нелогични турове, нуждаещи се от по-сериозно почистване.

Това лято са добавени нови "спортско качувачки насоки" в 3 от спортните сектори. За съжаление нямахме време да проучим останалите, освен въпросния "Арена".

За това пък в планинарския дом се запознахме с Етичния кодекс на "Спортско Качувачката Асоциация": точка първа - "не коментирай кога некой друг качува". Не мога да възпроизведа по памет останалите им етични норми, но си личеше, че някой сериозно е поработил върху формулирането им. Евала комшии!

Вечерта премина в социализиране с нашите домакини от "хижата", в която бяхме отседнали. Благодарение на Пешо успешно се комбинираха вино и лекция на тема медицина – и двете в обилно количество и с несъмнено качество. Към полунощ едва ли имаше някой, който да не знае какво е ортостатичен шок и парциално налягане.


[u:279932e59f]Неделя[/u:279932e59f]:

Едно добро начало, обещаващо още по-добър ден. Или с други думи всички оцениха мекиците на Мая за закуска, която сбъдна по една мечта на доста от присъстващите ;-)
[i:279932e59f]Подхода до масива с традиционни турове[/i:279932e59f]


Подходът към туровете отново ни предложи неочаквани изненади. Но явно тука е така. Газене през реката до устието и – там където тя се влива в по-големия Вардар. Следва микс от катерене, откатерване, метални парапети и скоби. Целта е да се прехвърлим на поляна, над която започват туровете.

"За жал засега нема водач-книга за алпинистичките качувачни насоки."

Единственото, което знаехме е, че туровете са дълги по 200-300 метра, като болшинството са 5 А1, според местните катерачи.
[i:279932e59f]"Алпиниски насоки"[/i:279932e59f]


Основно предимство на този обект е южното му изложение. Въпреки че масивът се води алпинистки, тук там традиционните турове минават по монолитни плочи, където има забити анкери с планки. Площадките също са оборудвани с анкери. Слизането е по метални парапети зад масива. Има какво да пада от туровете и трябва да се внимава, ако под тебе има и други свръзки.
[i:279932e59f]По второ въже на "Влатчева", което е с анкери[/i:279932e59f]


Македонските катерачи ни увериха, че няма нужда от джаджи. Съвета ни към по-неопитните катерачи е: носете си малък комплект клеми или кафявите гащи. По-трудните пасажи са осигурени с анкери, но на лесните въжета има по 1 клин на 30 метра. Въжетата са доста дълги (средно по 45 метра) и отстъпление на рапели е възможно само с двойно въже.

Тук малко ще се отклоня, и в катеренето проличава отношението на македонците към чуждиците в езика. Основните стилове за тях "со поглед" и "цръвена точка", докато ние директно възприемаме терминологията от френски или английски.

Равносметката: Изкатерихме 4-5 тура от по 4 въжета, разпределени в 7 свръзки.

Жеко стоически понесе това, че го замеряхме с каквото ни беше под ръка – пластина, обувки, камъни, клонки.

Явно Заро и Жеко нещо се застояха на първа площадка, защото от долу се понесе викането на Митко: "А вие смятате ли днес да се прибирате в България?"
[i:279932e59f]Заро и Жеко на края на 4 то въже на тур "Тулумба"[/i:279932e59f]


Снимки от уикенда с курса можете да открите в албума Демир Капия, Македония - 28/29 ноември 2009


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1550 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Да катериш na гранитния остров - Корсика
Инцидент в Свенейдж ( Swanage )
Историята на един gritstone маниак
Тур “Долната дясна цепка” и тур “Големия винкел”, разположени на Вълчата скала – ...
Тафрут, Мароко - Зимно традиционно катерене в топло време
Британска система за добре осигурени маршрути
Тасмания - една кратка обиколка
Погановско и Одаровско ждрело - Сърбия
Катерене в Турция
Как да се осигурим и катерим безопасно при траверсиране ?


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap