Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Историята на един ледокопРумен Дамянов  |  Редактирана на 25/11/2009


Всички предмети създадени от хората си имат своя история. Някои са много ценни. Бижутата например. Големите шлифовани диаманти. Или картините нарисувани от известни художници. Историята им се коментира надълго и на широко. В нашия случай ще разкажем за нещо съвсем обикновено. Не толкова ценно. Това е историята на един ледокоп ...

Ледокопът беше изкован в края на четиридесетте години на миналия век. Ковачът, който го изкова, беше прочут около Алпите и даже и по-далече. Наричаха го Железният Касин. Този му прякор не идваше само от това, че всеки Божи ден се трудеше в своята ковачница. Беше ковач от тринадесет годишна възраст. Ръцете му бяха изковали много кирки, мотики, брадви и всичко това, от което се нуждаеха неговите съселяни от Ал Талианенто. След време, когато работата му се разрастна, ковачът се премести в Леко. Жилавите му ръце, освен че удряха по цял ден нажежената стомана с тежкия чук, можеха и друго. Да катерят отвесни стени. Тази тяхна дарба направи човека много по-известен от трудния му ковашки занаят.

Нашият ледокоп, след като доби желаната форма придадена му от майстора Касин, беше закален по специален начин. Тук това трябва да се подчертае.

Тези тайни на стоманата ги знаеше само той. Неговите ледокопи имаха невероятна устойчивост за разлика от съвременните. Съвременните, както е известно на всички, се правят в серийно производство от щампована стомана на преса. Правят се от машини по хиляда на ден. За това и много лесно се чупят при удари в твърд лед, скали или при ниски температури. Те са така да се каже повечето декоративни. От своя страна това предизвика серия от алпийски катастрофи. Подробности на които няма да се спираме. В днешни времена бизнесът е по-важен от всичко.

Майстор Касин не правеше декоративни вещи. Неговите ледокопи бяха прецизни инструменти и на тях всеки алпинист можеше да си повери живота.

След като работата приключи, ледокопът беше прикрепен към дълга дръжка от варен бук. От долу му беше монтиран остър шип също изработен от ковача. Дървото беше полирано, покрито с лак и ледокопът беше готов за продан. Заедно с други подобни нему той пресече границата и бе поставен на една витрина в градчето Контамин.

По това време, в това курортно градче почиваше с жена си и дъщеря си един аптекар от Анси. Аптекарят беше човек заможен. Имаше прилични доходи, къща, нов автомобил марка Пежо, красива жена и дъщеря с руси коси. Но въпреки наглед стабилния му и подреден живот, правеше понякога необясними неща.

Зарязваше всичко и хукваше по планините. Това вбесяваше неговата преуважавана съпруга. Всеки път когато го заварваше да си стяга раницата тя го обвиняваше за пълна безотговорност към нея и тяхната малка дъщеря.

И други мъже по света вбесяваха своите съпруги. Не беше само той. Другите се напиваха юнашки с алкохол. Беше вредно за здравето, но все пак не толкова опасно колкото да се скита по ледници и чукари. Съпругата предпочиташе нейния аптекар да влезе в бакалията и да си купи едно шише с ракия и здравата да се натаралянка. Уви, той си имаше предпочитания. Въпреки нейните протестите, той влезе в магазина и купи нашия ледокоп. Вече имаше идеята как ще го използва най-рационално. Решил беше да направи гигантски траверс със старт от Контамин.

В онези години рисковете на подобни мероприятия бяха много големи. Нямаше в Алпите организирана спасителна служба. Нямаше и мобилни телефони. Най-малкият инцидент можеше да се превърне в драма. Едно изкълчване на глезена например. Новините за злополуки се разнасяха от уста на уста. Хората се юрваха да помагат кой както може, подтиквани само от солидарност към пострадалите. Нещата стояха така, както стоят днес в някои изостанали страни. Поради тези причини Алпите не се посещаваха така масово в тази епоха, както е в днешните модерни времена.

Аптекарят тръгна по тъмно с едно джобно фенерче. Жена му го проследи с поглед от хотелския прозорец как изчезва в нощта. Имаше лошото предчувствие, че го вижда за последен път. Тези женски предчувствия понякога се оказват верни. Колкото до аптекарят - той беше щастлив. Беше се отървал от безкрайното дърдорене на жена си. От мисли за данъци и фактури. От рецепти и пациенти. Навлизаше в свят, в който тези неща нямаха никакво значение.

След двудневно катерене аптекарят попадна в мъгла гъста като мляко. Беше успешно преминал Егюи дьо Беранжер и Дом дьо Миаж. Да напомним, че тогава не съществуваше още Джи Пи Ес. Даже нямаше и висотомери. Разбирайки че яко се е замотал, аптекарят бе принуден да бивакува. Какво е станало с него по-нататък никой не знае. Жалкото беше обаче, че жена му не можа да вземе застраховката му за живот. Агентите от застрахователното дружество обясниха на опечалената вдовица:

„ - Няма тяло, няма пари, Госпожо. Така е то. Може би Вашият съпруг ще се появи след време под друго име.”

Ледокопът беше намерен след две седмици от един гид и неговия клиент. Съвсем близо до заслона Конскрит. Неговата история не спря до тук. Гидът великодушно го отстъпи на своят млад клиент. Младият алпинист мечтаеше да стане известен. Така че пред ледокопа се очерта голяма катерачна кариера.

И наистина започнаха серия от изкачвания. Първоначално на Зелената игла. Тази планина беше прорязана от множество кулоари със странни имена. Уимпер, кулоара Игрек, Бялото джудже и други. Момчето ставаше все по-добро. Вече не се нуждаеше от гид. Водеше той.

Водеше свои приятели, случайно срещнати по заслоните. Всеки който желаеше да рискува. Катереше и сам. Започна да се чува за него. Даже писаха в един местен вестник за този бъдещ ас. Ледокопът изгуби първоначалния си блясък. Ожулен от всякъде вдъхваше все по-голям респект.

Кариерата на алпиниста и ледокопа беше прекъсната внезапно, но не трагично този път. Намеси се една прелестна млада девойка в живота на младия човек. Нещата тръгнаха към годеж. Бащата на тази красота беше висш банков чиновник. Той пожела среща с бъдещия си зет във връзка с предстоящия годеж. На тази среща акционерът разясни на момчето правилата на играта. Той е съгласен с този годеж. След него ще последва брак с дъщеря му. На момчето ще му се даде хубава работа в една банка. Постът на банков посредник. Ще стане сериозен човек. Сериозните хора не правят несериозни неща. За това този ледокоп и останалите джунджурии трябва да изчезнат веднъж за винаги. Ако иска може да си го пази за спомен в мазето.

Момчето беше интелигентно. Даваше му се шанс и той реши да го използва. Нямаше вече да разнася пици или да товари камиони на гарата. Мечтите му за алпийска кариера изведнъж му се сториха безперспективни. Поради това негово разумно решение, нашият ледокоп попадна в едно мазе и прекара там няколко десетилетия. Много рядко банковият посредник слизаше в мазето. Беше напълнял и оплешивял. Взимаше ледокопа в ръка и по бузите му се търкулваше една сълза.

Докато един ден жена му реши да прави всеобщо почистване. Ледокопът и други излишни вещи бяха изложени на търг една неделя на площада. Там той беше купен от члена на една алпийска асоциация. Тази асоциация се казваше "Златният ледокоп". Тя беше създадена по комерсиални и политически причини. Официално избираше един алпинист всяка година и му поднасяше наградата "Златният ледокоп".

После избраният щастливец даваше интервюта по телевизията и медиите. В тези дълги интервюта обясняваше в каква марка палатка е спал, в какъв чувал. Изреждаше качествата на въжета и съоръжения. Това завърташе бизнеса. Много алпинисти и планинари бяха против тази награда, защото разбираха добре за какво става дума. Пък и как можеше да се определи кое изкачване е по-трудно от друго?

На всичкото отгоре се появиха и претенденти-измамници. В далечните планини нямаше свидетели и никой не можеше да свидетелства дали са се качили през еди коя си стена на еди кой си връх. Един даже претендираше, че изкачил соло южната стена на Лхотце. После се разбра, че това е балонче за глупаци.

Нашият ледокоп беше подкъсен и ремонтиран. След което го боядисаха със златна боя. Закрепиха го в нещо като поднос и беше готов да бъде поднесен като награда. При една много официална церемония в присъствието на много журналисти той бе връчен на един алпинист.

За беда последният си падаше от горе споменатите измамници. Епохата беше друга, нямаше вече алпинисти от класата на Железният Касин. Хора с чест и достойнство. Сега се гледаше на външния вид и големите раздумки. Този, който получи наградата, беше точно такъв хубавец, сладкодумник. Пред всички журналисти той спомена имената на неговите спонсори. Подчерта качествата на своята екипировка, световно известните марки за алпийска техника. Тези приказки му отваряха вратата за по-нататъшни парични приходи. Думи като екстремно, адреналин, на косъм, соло интеграл, по ръбът на ужаса, бяха грижливо повтаряни. Сред всеобщи аплодисменти му беше връчена наградата. Такава прецизна награда заслужава да бъде на показ. За това великият покорител си я закачи на стената в хола. Когато посрещаше гости, домакинът обясняваше подробно колко трудно я бил спечелил. Нашият ледокоп и до ден днешен си е там изложен на стената. Грижливо му избърсват праха. Защото той не е обикновен ледокоп. Той е изкован от ръката на майстор Касин. Той заслужава уважение.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1321 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Пътешествието | Гренландия
Моите Планини - Трета Част
Приказка за великана и трите джуджета
Моите Планини - Част Шеста
Звезди и Бури - Дрю и Матерхорн
Югозападния гребен на Gunnbjørnsfjeld, най-високия връх в Арктика
Един златен срам
Североизточната стена на Срон На Киш, Остров Скай
Снимки от първото изцяло женско изкачване на Серо Торе
Матерхорн по Североизточния ръб


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap