Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Руският ТролYury Koshelenko  |  Редактирана на 10/10/2004


[i:f1f0cbff75]"Бог е създал много пътища ,водещи до Него, защото Той е искал да зарадва всяка личност по начина, който самата тя избере, както и Бог иска да Го радват по начин, който харесва Той."[/i:f1f0cbff75] - Шри Чинмой

Отдолу иззад чупката, се чу гласът на Санька; той викаше да слизаме надолу, защото току що минала шестчасоватa радио връзка, по която постъпило съобщение, че Потанкин и Одинцов вече са слезнали и ни чакат, а също така и Иван Самойленко, който след час и половина трябвало да дойде с колата на уговореното място, за да откара цялата компания, след първият ден на обработка, в къмпинга. Между нас имаше около 15 метра надвиснала монолитна плоча, почти без цепки и хватки, по която ми се наложи да се изкача, използвайки ръждясалите клинове с неясен произход. Кой ли ги е забивал тук? През коя година? Може би поляци по време на тяхната многолетна епопея, възможно е и това да е накой древен несполучлив опит за премиера не отбелязана в историята на овладяването на Трола, може би пък е някакъв си вариант на френския маршрут, който минава само на едно и половина въже повляво от нашия. Каквото и да е било, ясно е само едно - катерим се нагоре, нали сме замислили премиера. Само дето тези изчурели клинове никак не се вписваха в нашият план.

Въпреки,че имаше не малък участък с небесни куки по надвеса, едва сега в края на деня бях усетил истински кураж и ето ти на - слизай. А имаше още малко време. Няколко метра по-нагоре се виждаше хубава цепка и да се стигне до нея беше необходимо на всяка цена. Използвахме френски куки по релефа и клинове за плитките цепки. И сега след още сто удара с чук в скалата сребристо заблестя главата на един 12 мм имбусен болт. По нататък маршрутът се опира в таван с хубава цепка за френдове, това внася някаква яснота и обнадеждава. До скоро таван, до скоро клин, до скоро жълт чувале: предварителната обработка на маршрута е завършена. Утре ние ще почиваме, а в други ден, в пълна бойна готовност - старт. Оставяйки екипировката на мястото на вчерашният пикник ние се забързахме към очакващите ни долу приятели.

[img:f1f0cbff75]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/trol1.jpg[/img:f1f0cbff75]

Големите стени - прекрасни и страховити - те поразяват със своята първична сила и красота ,докато им се любуваш. Но само като си представиш, че именно на теб ти предстои да се изкачиш по тази величественна грамада, в твоите мисли се надига подсъзнателен и благоговеен страх. След малко той се трансформира и превръща в порадоксален порив - остро и динамично, изключително сложно по емоционален вид желание, да се хвърлиш в опасните прегръдки на планината и борейки се за всеки метър от стената, да се изкачиш по нея.

Моментът на откъсването ни от земята настъпи. Иван снима няколко кадъра с видеокамерата как изчезваме зад тавана. Сега вече имаме седмица, че и повече на най-пълноценната и близка среща с планината, едно насищане на нашия вътрешния глад и реализация на външните амбиции, за всеки един от нас в различно съотношение.

Катерим се с две въжета - едното за осигуровка, а друго за багажа - със събрано порталедже и 60 кг вода, гориво, храна и екипировка за около 10-12 дневно катерене. Водачество сменяме през ден. Релефът изисква пределна концентрация: монолитни участъци се сменят с подвижни блокове и отломки, всичко е обрасло с хлъзгава трева и мъх. Надвесите и таваните по тази стена са по-скоро правило, отколкото изключение. Катерим се сякаш по една огромна вдлъбната леща със силно изместен в долната си част център. Големият обем на пределното изкуственно катерене, оказва огромно нервно и физическо напрежение, а силно начупеният релеф - изисква умение добре да се ориентираш и творчески да подходиш към избора на пътя на маршрута по стената.

[img:f1f0cbff75]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/trol2.jpg[/img:f1f0cbff75]

Няколко икономични глъдки вода и продължавам, по-нависоко, по-нагоре, метър след метър. Упорит, опасен и благословен труд. Иска ти се само да пиеш, но запасите от вода са ограничени и да ги попълниш е практически невъзможно. Тук на стената е истинска пустиня.

И отново леко отворени цепки с ронливи краища, обрасли с зелените бради на лишеите, тътнещи от удара на чука, отделени от стената блокове, държащи се на косъм, клинове забиващи се наполовина или една трета и френдове едва захапали краищата на цепката само със двата си зъба. Всеки участък е един цял живот: тук уверенно поемаш риска, а тук се сковаш, внимавайки прекалено ... Под зъбите скърца пясък, а в очите гори огън. Този пламък подхранва нашите сили за изкачването. Физическа храна не може да го замени. Този пламък сме ние самите, катерещи се нагоре, един огън от горния свят в нас и чрез нас.

Късно вечерта, под норвежката бяла нощ ние се разполагаме в нашето малко порталедже, за да получим няколко часа от така необходимият ни сън, а сутринта пак да продължим по маршрута, нашата нова линия върху северния лик на Трола.

[img:f1f0cbff75]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/trol3.jpg[/img:f1f0cbff75]

След излизането от таваните в горната част на стената, които бяха с общo oтклонение от 13-15 метра навън, на нас ни стана ясно, че маршрутът вече е практически направен. Саня Ручкин мина този ключов пасаж смело и красиво, описвайки всяка своя крачка за мен ли или за някой друг невидим наблюдател. Чуваше се: "Лош клин... Кофти френд... Никаква клема..." и въжето уверено се теглеше нагоре. Последната - осма нощувка на стената беше организирана в непосредственна близост до върха, по средата на силно плесенясалите канари на истински оазис - "на брега" на един водопад, откъсващ се от таваните над нас и изчезващ някъде между цепнатините на скалата. Това беше знак: пустинята свърши и ние вече достигнахме страната на водопадите. Трудно беше да се устои на изкушението и да не се впуснеш в един "празник на ВОДАТА".

По пладне, на 25 юли, излизайки на върха, ние с голяма радост открихме Иван Самойленко, който засне на видеокамерата последните метри от нашето изкачване. Напивайки ни със странна, но ободряваща течност от своята вълшебна манерка, той побърза да прегърне нашите отслабнали тела в обятията си. Умора нямаше. Тиха, спокойна радост и пълна безметежност повдигна нашите ръце на-горе, за да помахаме символично на прелитащ в небето самолет.

Първият етап от нашата програма в Норвегия завърши изключително успешно и сега трябваше само да изчакаме кога ще финишират Игор и Саша. Пред тях все още се издигаше цялата планина. По време на нашето изкачване те обработиха неимоверно сложната долна част на своята премиера и сега възстановяваха сили за последният напън. Ние пък се приготвихме да ги чакаме толкова колкото е необходимо, а при необходимост бяхме готови да им се притечем на помощ.

[img:f1f0cbff75]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/trol4.jpg[/img:f1f0cbff75]

Саша и Игор стартираха след едноседмичен период на лошо време. Тяхното начало беше прекрасно: 9 въжета парапети и 3 нови въжета от маршрута за един ден! Те демонстрираха блестящ професионализъм и силата на една разгъваща се стоманена пружина. Денят - 1 август, символизираше със своята лаконичност общото постигане на целта.

На следващия ден жестока буря едва не ги измете от стената, но те с несъкрушима настойчивост продължиха своят маршрут, втората руска линия по северната стена на Трола. Те пресякоха целият северен отвес на Трола по най-дългият диагонал от ляво надясно, от най-ниската точка към най-високата.

Когато на 8 август те излязоха на върха, този ден се превърна в една двойна победа на нашата малка команда, която в някаква степен олицетворяваше духа на руският алпинизъм и Русия като цяло. Сега вече имаше два нови маршрута на Troll Wall.


Превод от :  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1563 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Забележителните изкачвания на The Nose
Скоростни серии: Част ІV – Ханс Флорийн
Първо зимно изкачване на Серо Торе
Tsaranoro Massif - Древните скали на Мадагаскар
Курт Алберт: Само аз и скалата сме
Стената Трол
Северният ръб на Фицрой и Поансено
Долината Ак-Су - "От Русия с любов"
Схема с маршрутите по главната кула на Трола
Българският подвиг на Транго Тауър


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap