Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Юбилярът Мальовица символ на българския алпинизъмДоц. Сандю Бешев  |  Редактирана на 17/10/2009


От 70 години насам, до днес и завинаги, цел № 1 за всеки уважаващ себе си български алпинист си остава в. Мальовица. В 79-годишната история на родния алпинизъм има много върхови постижения - Пти Дрю, Гранд Жорас, Матерхорн и Айгер в Алпите, траверсите на Безенгийската стена, Шхелда и Ушба в Кавказ, осемхилядниците Лхотце, Еверест, Анапурна, Макалу, Чо Ойо ... списъкът може да бъде и още по-дълъг. Над всичко обаче един успех безапелационно е заслужил особена почит – покоряването на Мальовица. Няма друг връх у нас, който да е така тясно свързан с историята и развитието на българския алпинизъм.

Мальовица! Със своите 2731 м надморска височина той не е от най-високите, но когато става дума за алпинизъм, пред него отстъпват дори популярни предизвикателства, като Мусала, Вихрен, Злия зъб и Двуглав. Почти няма български алпинист от онова героично време на 30-те години от миналия век, който да не е правил опит да изкачи недостъпната северна стена, наречена "Черния триъгълник", станал нарицателен в ония години, защото е провалил атаките на редица смелчаци, а даже и светила на европейския алпинизъм. Не успяват австрийци, италианци и французи. Последният, който обявява стената за непобедима, е именитият французин Раймонд Лайнингер, дошъл в страната ни по поръчение на своето правителство, за да демонстрира успехите на френския алпинизъм. Но известният европеец достига едва 50-60 м височина и се отказва ...


Юбилярът Мальовица символ на българския алпинизъм

[i:1cd4713996]Константин Саваджиев - Учителя[/i:1cd4713996]


Неколкогодишните неуспешни опити на наши и чужди алпинисти обаче не отчайват двама млади българи, които, преди да премерят сили с "Черния триъгълник" , прокарват редица трудни и интересни маршрути по Искърското дефиле и Витоша. Това са стругарят Константин Саваджиев и Георги Стоименов, и двамата от Самоков.

На 21 август 1938 г., само няколко дни след като Лайнингер е напуснал стената с наведена глава, двамата българи опъват своите палатки в основите й. Придружават ги само двамата им най-верни приятели Борис Чешмеджиев и Владимир Лимончев. Със 120-те клина, саморъчно изковани от Саваджиев, и 60-метровото въже, донесено им специално за целта от книжаря Тодор Чипев, завърнал се от Германия, на 21 август двамата атакуват стената. В борба с трудните и непознати за тях скални пасажи те напредват бавно. Първия ден излизат на 50-60 метра, с огромни усилия изнасят 30-килограмовите си раници, пълни с клинове и карабинери, както и малко храна. По опънатото двойно въже надвечер се спускат в основата на стената, а на 2-ри започват истинската битка. С настъпването на нощта вече са преодолели 100 метра - височина, която никой преди тях не е дости-
гал.

След неудобно нощуване на "Орлово гнездо" на следващия ден изкачването е подновено, но при влошени атмосферни условия - дъжд и гъста мъгла. Въпреки това връщане назад няма. След 36-часова борба мократа и студена стена е превзета в 14 часа на 23 август 1938 година. Константин Саваджиев и Георги Стоименов са щастливи в прегръдките на своите придружители.

Паметно първо изкачване! Постигнато не от прочути европейски майстори, а от двама скромни българи. Успехът е изключителен и той намира широк отзвук сред туристическите и алпийските среди. Ласкави отзиви поместват редица столични всекидневници - "Зора", "Нови дни", "Заря". С обширни материали, посветени на победата, излизат и списанията "Български турист" и "Млад турист".

В изминалите вече 70 години от този забележителен успех българските алпинисти изкачиха много и по-трудни върхове. Те бяха в Алпите и Кавказ, в Памир и Тян-Шан. Развяваха родния трибагреник и на непристъпните и много високи върхове на Хималаите, Каракорум и Хиндукуш. Прелетяха над
океана, за да катерят популярните върхове на Андите и Кордилерите. Нямам точни сведения, а навярно никой не е направил изследване по този въпрос, но съм абсолютно убеден, че 90 процента от българските алпинисти поне по един път са преминавали по класическия маршрут на Мальовица! Защото той бе и си остава цел за всеки български алпинист. "Черният триъгълник" си извоюва правото да бъде съдник за спортното майсторство на нашите алпинисти.

Така че на 23 август (събота) нека всеки, който счита себе си за алпинист и български турист, да си спомни и зачете този юбилей. "Черният триъгълник" ни чака!


Юбилярът Мальовица символ на българския алпинизъм

[i:1cd4713996]Посрещане на върха – от ляво на дясно: Георги Стоименов, Константин Саваджиев, Васил Ненков[/i:1cd4713996]


[b:1cd4713996]ПОКОРИХМЕ ВЪРХА, СТРЕСНАХМЕ ОРЛИТЕ[/b:1cd4713996]

(Извадки от разговор с Константин Саваджиев през 70-те години, записани от автора, когато е подготвял дисертационния си труд "Принос към историята и развитието на алпинизма в България")

"Само няколко дни след като прославеният френски алпинист Раймон Лайнингер бе обявил стената за непревземаема, четирима самоковски планинари - Аз, Коста, Ат. Саваджиев и Георги Д. Стоименов (катерещата свръзка, или както по това време бе популярно - "кордето") и двамата ни верни приятели Борис Чешмеджиев и Владимир Лимончев установихме бивака си над третото малко езеро. На 21 август към 11.30 часа двамата с Гошо тръгнахме по стената. Трябваше да проучим началните участъци от скалата и да изнесем тежките си раници от по 25-30 кг. В тях бяхме натъпкали 120-те железни клина, изковани лично от мене за тази цел. След като преодоляхме без проблеми първите 50 метра, отново се спуснахме в основата на стената, за да нощуваме по-удобно.

Следващото утро - на 22 август, още в 6.30 часа подновихме прекъснатото изкачване. Пред нас се изправяше гладка и студена стена, без никакви изгледи да се забие кука или пък да се очертава място за хватка. И така - цели 12 часа в непосилна и непрекъсната борба със скалата, стъпихме на една наклонена площадка, колкото да седнем и двамата. Завързани в забит здраво в скалата клин, ние си отдъхнахме и унищожихме малкото храна и вода, що носехме. Малко над нас видяхме един корниз, 50 см широк и около 2 м дълъг. Решихме тук да нощуваме, тъй като беше започнало да се стъмва. Бяхме на 120 метра по стената, а ни оставаха още толкова. За връщане назад беше вече абсолютно невъзможно. Прекарахме тягостна нощ. Към 1.30 часа ясното и звездно небе се помрачи от черни облаци, а малко след това започна да ръми. Появиха се и светкавици. Налегнаха ни тежки мисли, но най-вече се бояхме, че няма да можем да реализираме нашия блян, с който живяхме толкова месеци преди това - да изкачим непристъпната скала. Но планината като че ли се смили над нас. Към 6 часа облаците се разкъсаха и червените слънчеви лъчи почнаха да озаряват както нас, така и околните върхове. Тръгнахме бодри и отпочинали. Над нас обаче беше един голям навес. Това ключово място ни отне цели три часа, а бе само от 7 метра. Оттук нагоре пътят беше значително по-лек. Вече чувах съвсем ясно и мобилизиращите думи на нашите приятели, излезли на върха, за да ни донесат глътка вода и парче лимон. "Коце, кураж, малко остана!" Ах, колко много топлят думите на приятелите! Уморени, отпаднали до краен предел, в 14 часа след пладне, вторник, бяхме и двамата на върха. Значи, по стената бяхме прекарали цели четиридесет и четири часа. Мъглите отново обвиха върха, излезна и вятър. Орлите неспокойно се виеха над нас, прокудени от своите гнезда, те като че ли търсеха по-непристъпни места за убежище. Да, Мальовица беше победена!


[b:1cd4713996]КРАТЪК ПОСЛЕПИС[/b:1cd4713996]

Константин Саваджиев доживя дълбоки старини. Продължи да се катери много години. Прокара множество тренировъчни и категоризирани маршрути в Рила, Пирин и Стара планина - най-вече в района на гара Лакатник и Черепиш. През 1958 г. бе включен в състава на първата българска група, посетила Кавказ. Годините не му позволиха да стъпи на голямата си мечта - Елбрус (5633 м). Беше само на в. Гумачи (3805 м), което не е малко, нали? Приживе "бай Коце" не бе удостоен нито със званието "Заслужил майстор" или дори "Майстор на спорта". Но малко ли е бъдещото поколение да те назове "Учителя", защото за всеки български алпинист той си остана такъв.

Георги Стоименов малко се радва на голямата победа, защото само две години по-късно, и то точно на рождения си ден - 20 януари 1940 година, снежна лавина отне живота му по склоновете на балканския първенец Мусала. Признанието към него продължава и днес, защото всяка година на тази дата десетки верни приятели на планината и алпинизма се изкачват на върха, за да се поклонят пред подвига му, извършен на 23 август 1938 година.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1771 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Лека разходка до Мальовица
Дъхът на ледника
Бъдещето на алпинизма
Exo
Катерене в България, Гърция, Турция и Швейцария
Какъв е смисълът да бъдеш инструктор по алпинизъм
Какво (не) се случи с ''Новата вълна''?
Как да загреем преди катерене
Зимен траверс до връх Вихрен през Джамджиев ръб
Пакистан: един рай за планинарите


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap