Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Тим билдингите се променят, но не се предаватБоряна Пенева, Кариери  |  Редактирана на 21/09/2009


[img:ff8c344fca]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_356.jpg[/img:ff8c344fca]

[i:ff8c344fca]Автор: Анелия Николова[/i:ff8c344fca]


Един от недостатъците на т.нар. тим билдинги или упражнения за екипно сплотяване, е че бързо омръзват. След като веднъж сте строили кулички с колеги, или сте търсили съкровища, или сте се стреляли с цветна боя, или сте спускали Струма с надуваеми предмети, трудно ще изпитате повторно същата тръпка от същото мероприятие. Това поставя хората, които организират такива формати вътре или извън организациите в доста деликатна ситуация. На тях постоянно и непрекъснато им се налага да напрягат въображението си, за да предложат още и по-нови преживявания на опиталите от всичко и преситени служители.

Плод на тези усилия е и специалната селекция, на която попаднах в електронното издание за мениджмънт Journal du Net. Тя отразява най-новите достижения в екипните преживявания и в творческите и идейни напъни на организиращите ги. Поне за района на Франция.


[b:ff8c344fca]Хайде на цирк:[/b:ff8c344fca]

Концепцията е създадена преди три години. Авторите й са убедени, че като навлекат клоунски дрехи и намажат лицата си с ярки бои, хората ще развият и разкрият своя творчески потенциал. Предполагам, че подобен подход може и да се стори забавен на служителите на около 20 години, но за по-високите нива едва ли ще работи.

Други тим билдинг компании отиват и по-далеч, като съвсем сериозно предлагат да въведат служителите на своите клиенти в тайните не само на клоунското, но и на цирковото изкуство. Това може би е златен шанс за колежката от продажбите, която като малка е мечтала да стане акробат, но не знам доколко е в състояние да вдъхнови целия екип. За онези, които не обичат цирка, също има възможности. Те могат да опитат например.... малко хазарт.


[b:ff8c344fca]Покер с колеги:[/b:ff8c344fca]

Организаторите на този нестардартен тим билдинг са убедени, че между хазарта и бизнеса има много общо. Затова предлагат да обучат мениджърите на управленски похвати и по-точно как да вземат решения в условия на несигурност, и да постигнат максимална възвращаемост на инвестицията; как да управляват риска и случайността; как да предвиждат ходовете на конкурентите, без да издават своите и т.н. с помощта на тесте карти и маса, покрита със зелено сукно. Не знам за вас, но на мен ви звучи интригуващо :)


[b:ff8c344fca]Катастрофата:[/b:ff8c344fca]

Някои компании обещават да извлекат максимум инициативност и иновативност, и да развият лидерския потенциал на хората, като ги подложат на екстремно преживяване с неизвестен край. Един от възможните сценарии включват дълъг преход, хижа, мизерни условия, глад и пр. С други думи нещо като корпоративен сървайвър.


[b:ff8c344fca]Завръщане към селото:[/b:ff8c344fca]

При "фермерския" тип тим билдинг служителите са отведени на село, където от тях се очаква да полагат типичен аграрен труд - например да управляват трактор, да доят крави, да косят трева и пр. Каубойската версия на завръщането към корените, която се предлага отвъд Океана, предвижда екипите да преведат стадо през планинска местност.


[b:ff8c344fca]Ние и животните:[/b:ff8c344fca]

Общуването с конете стои в основата на специално обучение, което развива лидерските и мениджърски умения на служителите. Според организаторите на подобни формати животните помагат да разберем доколко ефективно комуникираме и формулираме очакванията си. Ако успеем да подчиним коня на волята си, значи ще можем да направим същото с екипа си.


[b:ff8c344fca]Back in the army:[/b:ff8c344fca]

За онези, които не са били в казармата и много искат да разберат какво са изпуснали, също има предложения. Някои компании залагат на тим билдинг с военен привкус, който включва оказване на помощ на ранен или изпаднал в беда, намиране на изход от затворен бункер, придвижване по греда или въже, поставени на високо... сценариите са много.


Друго нестандартно предложение за екипно сплотяване са "уроците по смях" в офиса, в рамките на които тренерите разсмиват участниците, за да им помогнат да освобадят емоциите си и да се борят по-ефикасно със стреса.

Вие подлагани ли сте на подобни хрумвания? Кой е най-откаченият тим билдинг, в който сте участвали?


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2267 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМА Team Building:
За няколко глътки адреналин
Сплотяване на свободните атоми
Тиймбилдинг по руски
Рафтинг или боксова круша?
Маймуна в багажника
За няколко глътки адреналин
Изграждане на успешни екипи
Екстремно сближаване на екипа
Изпитание за психиката
Защо плащаме за обучение


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2019

Sitemap