Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Покорителят на Гашербрум - 1 и Гашербрум - 2 Боян Петров: Бях сам, с пикел и щека на 30 метра от върхаБойко Оков, Монитор  |  Редактирана на 28/08/2009


Боян Петров, първият български алпинист, покорил два 8-хилядника в един сезон, се завърна отслабнал с 6 кг, издран от главата до петите от кошмарно падане и болен, но с излъчване на победител. Той стъпи на Гашербрум 1 (8068 м) заедно с Николай Петков, Дойчин Боянов и Николай Вълков на 26 юли, а на 1 август стигна сам и до Гашербрум 2 (8035 м) в планината Каракорум. Боян, който доказа, че диабетиците са напълно равностойни на останалите в планината, разказа на специална пресконференция за последните си приключения.


[b:57321ee1b1]Атака след нощувка в палатката на покойник[/b:57321ee1b1]

"След като слязохме от първия връх, всички пъшкаха и охкаха, а аз се чувствах по-силен, отколкото преди да тръгнем, сподели Боян Петров. Затова тръгнах към Гашербрум 2. Конфигурацията на района позволява да се стигне и до двата върха без да се слиза в базовия лагер. Другите обаче май вече бяха с мислите си в България и тръгнаха надолу.

Свързах се с една испанска експедиция, която нямаше намерение да тръгва в 30-сантиметров пресен сняг. Препоръчаха ми да спя в палатката на един загинал преди десетина дни техен алпинист. Минах от лагер 1 в 3, прескочих втория и се озовах в нея. През нощта времето се развали. Тръгнах нагоре, минах 300-400 м, разбрах, че не става и се върнах. На сутринта пак дръпнах с 500 метра, но силен вятър (около 60-70 км/ч) буквално ме поваляше. Слязох в лагер 1, разбрах, че за другия ден прогнозата е добра. И след ден бях пак в палатката на испанеца, където поспах 2-3 часа.

Призори потеглих нагоре и за 9 часа бях в района на Гашербрум 2. Гребенът е почти равен, не знаех точно накъде да вървя - на едната страна е Китай, на другата - Пакистан. И атакувах фронтално. Там обикновено се катери с осигуровки и повече хора, аз бях сам, с един пикел и една щека. Отдолу гладък лед, отгоре 30-40 см мек сняг. Подхлъзнах се, паднах към Пакистан. Тогава усетих, че силите ми са изчерпани. На около 30 метра пред мен и на 5 метра денивелация имаше една по-висока точка. Реших да не продължавам. За мен върхът беше 99% изкачен. Другите експедиции спират 60-70 метра по-надолу, прегръщат се и се броят, че са били на него."

След като слиза от Каракорум, Боян Петров се явява на брифинг в Пакистанския алпийски клуб, където разказва в детайли за изкачването. Искат му и снимки. След което му издават сертификат, че е бил и на двата върха Гашербрум.

"Можех да кажа, че съм стъпил и на най-високото, но ако бях излъгал, щях да се терзая цял живот, признава алпинистът. Това е нормалното поведение, останалото е лъжа. Само не мога да разбера защо Ники Петков, Дойчин и Николай Вълков се отказаха, след като прогнозата беше за цяла седмица добро време. Българските алпинисти просто не се напъват. Те бяха в много по-добра физическа форма от мен, аз бях последен в списъка. Но се заядох със себе си. И затова съм единственият с два 8-хилядника този сезон в света."

Боян все пак уточнява, че разрешението за катерене и сертификатът не са евтини удоволствия. "Че експедицията ни беше сиромашка, няма спор. Но имахме разрешение да качим и двата върха, останалото беше въпрос на пазарлъци. Да, извадих 1000 долара лични пари, които платих, когато слязох. Не зная дали другите са можели да си го позволят, но според мен просто не се напънаха."


[b:57321ee1b1]Ужаси в ледения дворец[/b:57321ee1b1]

Най-страшното преживяване на Боян Петров е било падането в ледена цепнатина на връщане. "Бяхме с испанците към 5 ч. сутринта и искахме да снимаме изгрева, спомня си той. Аз се дръпнах на 50 м, откъдето пейзажът беше прекрасен и … земята в миг потъна под краката ми. Изчезнах като Копърфийлд. Летях около 13 метра и яхнах с чатала си един леден мост - висулка, запречена между двата ската на цепнатината. Надолу имаше още поне 20-ина метра. Болката в началото не съм я усетил от прилива на адреналин. Камерата ми се счупи, бях издран целият, с челник на главата. И успях да видя колко страшно красива е тази ледена пещера - истински дворец с безброй висулки. Открили ме по раницата и следите. Над 30 души ме измъкваха с въжета. Това беше най-страшното, което ми се случи."


[b:57321ee1b1]Златният медал ще е К-2[/b:57321ee1b1]

Боян твърди, че за него Гашербрум 1 е бил като бронз от световно първенство, а Гашербрум 2 - като сребърен медал. Сам оценява за златото К-2 (вторият по височина в света - 8611 м и най-труден за изкачване). Мечтата му е обаче да го стигне в друг стил, със скоростно катерене. Тя се появила след срещата с един невероятен австриец, Кристиян Щайнгъл, известен с прякора Скайландер. Двамата обсъждали варианта да опитат след година. "Аз съм готов да участвам дори като негов разбивач, твърди Петров. Този сезон разбих толкова много пъртини, километри дълбок сняг. Това е стилът, без правене на три лагера, с малко багаж и скоростно. Мисля, че тренировките ни от Княжево до Черни връх и обратно на темпо са добра тренировка. Изисква се обаче и доста височинна подготовка. В Каракорум прекарах 13 дена над 6000 метра и не почувствах измененията, които се появяват на такава височина. За диабета вземах само витамин С, сипвах го в чая и нямах никакви проблеми. Въпросът за възможностите във високата планина е явно в мотивацията. Върховете са пред теб, докосваш ги. И не се ли напънеш и заядеш със себе си, ще има само да ги сънуваш."


[b:57321ee1b1]Планината скъса връзките[/b:57321ee1b1]

На въпроса какви са отношенията му с останалите трима от експедицията "Гашербрум 2009" Боян Петров отговаря неохотно: "Конфликт не е имало, но се скъса връзката между нас. В момента по-скоро не бих тръгнал пак с тях. Засега взаимното ни доверие изчезна. У нас хората за тези планини са 5-6. Ако се засечем, може да катерим в екип. Но да тръгнем заедно - това е друга работа. Засега не ми се говори на тази тема. Трябва да мине малко време, докато ме пуснат емоциите от това, което преживях."


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1704 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Хан Тенгри
Мечта отвъд долините
Историята на завоюването на най-високите върхове на света
Свирепа Арена - Дунагири
Зимните изкачвания на осемхилядници
Методи Савов: Алпинизмът е нещо сакрално
Западната кула на Жану: интервю с Валери Бабанов
Височинна болест
Свирепа Арена - Кангчендзьонга
Еверест – най-високата цена


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap