Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Монблан и други бели върховеБръмбарче  |  Редактирана на 22/10/2009
[i:463c969298]По първото въже на Ръба Космик. Долу се вижда пътеката към хижата и хората по нея[/i:463c969298]


В началото на август се планираше поредното изкачване на Монблан или Монте Бианко, както го наричат италианците (в превод "белия връх"). Качихме се с лифта и респективно слязохме на ледника в лошо време. На другия ден от снеговалежа и силния вятър нямаше и помен. Утрото ни предложи чудесно ясно небе и към 1 часа по обяд започнах сериозно да скучая. Тук на ледника няма много забавления.

Монбланистите се вързаха за кратка разходка до една от премките под Такюл, но ние с Митко все извръщахме погледи към Егюй дю Миди (Aiguille du Mid, 3,842 m). Аз откровено мрънках, че ми се ходи там и не след дълго свръзката ми се предаде;-). Нямахме почти никакъв инвентар, освен двете въжета предвидени за парапети и 2-3 дълги примки. Нямахме и информация за маршрутите по Егюй дю Миди, но Румен Дамянов ни предложи да тръгнем по ръба Космик (Arête des Cosmiques) – бил лесен и приятен маршрут и не ни трябвала кой знае каква екипировка.

Доверихме му се и с бодра стъпка се отправихме към основата на левия ръб. Там една свръзка вече се приготвяше да тръгва – накичени с френдове, клеми, и с котки на краката. Началото беше по снежен кулоар, който може да се избегне с катерене по скален ръб, както и направихме ние (котките и сечивата така и си останаха в раницата). Катерихме предимно на френска свръзка или с други думи едновременно. Преобладаващо маршрута е 3+ с елементи на 4-та категория. Ние доста поизправихме линията, минавайки през едни плочи с дюлферови цепки, които повечето свръзки заобикаляха от ляво или дясно (все пак бяхме със зимни обувки и нормално човек търси "лесното").

Линията продължава през няколко снежни кулоара и каминки, където според обувките може да се мине и без котки. След излизането на първата игла следват 2 рапела, за да се подсече втората. Тук стана леко запушване – 3-4 свръзки изчакваха реда си за спускане и плетяха въжета.

От тук нататък стана по-интересно – заледени участици, катерене до към 4+, което предвид на миксовия терен и големите раници беше ангажиращо (поне за мене - нямам претенциите да съм алпинист, камо ли пък от печените ;-). Нашите 2-3 примки се оказаха достатъчни, а на няколко места имаше планки и клинове за осигуряване и рапели - точно колкото трябва и където трябва.

Като ниво на трудност гидовниците дават AD, 4a (с пасажи до 4c) и средно време за изкачване 3 часа, в което ние се вместихме, въпреки изчакването по ключовите места.

Маршрута е много популярен и съответно пренаселен, но избора му като загрявка за миксови изкачвания в района е напълно подходящ. Все пак не бива да се подценява като прекалено лесен – една свръзка англичани на няколко пъти помоли за помощта ни при пасажите – фиксирах им въжето, защото бяха уморени и неуверени, вероятно и височината им се отразяваше.
[i:463c969298]Схема на маршрута по Ръба Космик[/i:463c969298]


Пасажа на маршрута е 5-6 метрова плоча с цепка и се минава спокойно свободно. Свръзките пред нас се набираха по примките, с което само загубиха време и всяха известен смут във водача на следващата свръзка. Доста хора се отказаха на различни етапи от катеренето и се разминавахме с тях, докато слизаха.

С положителност мога да определя това изкачване като много приятно, с невероятни панорамни гледки, разнообразен терен и неизморяващо, в случай, че имате планове да атакувате Монблан на следващия ден (като някои от нас). Голямата раница с шалтето отстрани на моменти ми пречеше – в една камина се наложи да я сваля и да маневрирам за да се измъкна ;-)
[i:463c969298]Първата групичка, отправила се към Монблан[/i:463c969298]


През август, на различни дати, доста хора от клуба, школата и кандидат-клубари изкачиха успешно Белия Връх. Ще спомена само някои имена, предимно от клуба: Петър Самков, Данчо, Диан Спасов, Камен и Русан се качиха по Траверса на Трите Монблана, а Тони, Детелин и Дамян Петков по така наречения "Нормален път" през Дом дю Готе. Пешо изкачи и Монблан дю Такюл и Мон Моди (4465 м). Митко също се раписа на последния връх – изкачването му завършва с 150-метров леден кулоар.
[i:463c969298]Слизането към ледника е по този снежен ръб. По него има и няколко цепнатини[/i:463c969298]


По време на изкачванията и траверсите никой не се възползва от хижите по трасето. До някъде нощувка от 30 евро те кара да преосмислиш носенето на палатка, а и спането върху ледника някак придава по-истински дух и различна стойност на изкачването. Все пак не успях да разубедя някои хора, че горе не им трябва сапунче, хавлиена кърпа и четка за зъби – когато топиш сняг, за да си направиш чай, подобни хигиенни пориви се налага да бъдат временно подтиснати. Но пък какви звезди, луна и изгреви има над тебе на тази височина!

Няма да се впускам в технически подробности относно траверса – с най-общи щрихи качването става през Егюй дю Миди (Aiguille du Midi), сетне се слиза долу на ледника, където се спи 1-2 вечери, според плановете за аклиматизация. Продължава се последователно покрай Монблан дю Такюл (4248 м) и Мон Моди (4465 м). Нормално при изкачване на Монблан тези върхове се подсичат леко, но при добро желание и темпо могат да се изкачат (което направиха Пешо и Митко). За ледения кулоар на Моди е препоръчително да си носите 2 сечива, въпреки че Митко се справи и с едно. След Монблан пълния траверс продължава към Дом дю Готе и слиза до станцията Белвю през Тет Рус.
[i:463c969298]Палатковия лагер под Дом дю Готе[/i:463c969298]
[i:463c969298]Силвето разпуска. Тука е и така ;-)[/i:463c969298]
[i:463c969298]Един малък цирк при Тет Рус, за който допринесе и нашата бойна група[/i:463c969298]
[i:463c969298]На проблемните участъци има парапети – сигурно някъде там има и табела, която на 3 езика гласи, че използването им е на твоя отговорност ;-)[/i:463c969298]
[i:463c969298]На върха – щурм по т.нар. Нормален път[/i:463c969298]
[i:463c969298]Слизане към заслона Вало[/i:463c969298][i:463c969298]Това вече е от другата страна – през трите бели върха, пасажа преди премката[/i:463c969298]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2799 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Да затворим ли Еверест?
Височинна болест
Боян Петров: К2 е убиец на амбиции, но имам план как да го изкачим
Свирепа Арена - Кангчендзьонга
Шерпите на Еверест
Еверест 2010: Сравнение на маршрутите
Липсата на кислород и на шерпи са големите грешки
Последните хималайски проблеми
Свирепа Арена - Чангабанг
Боян Петров за изкачването на К2


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap