Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Монблан и други бели върховеБръмбарче  |  Редактирана на 22/10/2009
[i:463c969298]По първото въже на Ръба Космик. Долу се вижда пътеката към хижата и хората по нея[/i:463c969298]


В началото на август се планираше поредното изкачване на Монблан или Монте Бианко, както го наричат италианците (в превод "белия връх"). Качихме се с лифта и респективно слязохме на ледника в лошо време. На другия ден от снеговалежа и силния вятър нямаше и помен. Утрото ни предложи чудесно ясно небе и към 1 часа по обяд започнах сериозно да скучая. Тук на ледника няма много забавления.

Монбланистите се вързаха за кратка разходка до една от премките под Такюл, но ние с Митко все извръщахме погледи към Егюй дю Миди (Aiguille du Mid, 3,842 m). Аз откровено мрънках, че ми се ходи там и не след дълго свръзката ми се предаде;-). Нямахме почти никакъв инвентар, освен двете въжета предвидени за парапети и 2-3 дълги примки. Нямахме и информация за маршрутите по Егюй дю Миди, но Румен Дамянов ни предложи да тръгнем по ръба Космик (Arête des Cosmiques) – бил лесен и приятен маршрут и не ни трябвала кой знае каква екипировка.

Доверихме му се и с бодра стъпка се отправихме към основата на левия ръб. Там една свръзка вече се приготвяше да тръгва – накичени с френдове, клеми, и с котки на краката. Началото беше по снежен кулоар, който може да се избегне с катерене по скален ръб, както и направихме ние (котките и сечивата така и си останаха в раницата). Катерихме предимно на френска свръзка или с други думи едновременно. Преобладаващо маршрута е 3+ с елементи на 4-та категория. Ние доста поизправихме линията, минавайки през едни плочи с дюлферови цепки, които повечето свръзки заобикаляха от ляво или дясно (все пак бяхме със зимни обувки и нормално човек търси "лесното").

Линията продължава през няколко снежни кулоара и каминки, където според обувките може да се мине и без котки. След излизането на първата игла следват 2 рапела, за да се подсече втората. Тук стана леко запушване – 3-4 свръзки изчакваха реда си за спускане и плетяха въжета.

От тук нататък стана по-интересно – заледени участици, катерене до към 4+, което предвид на миксовия терен и големите раници беше ангажиращо (поне за мене - нямам претенциите да съм алпинист, камо ли пък от печените ;-). Нашите 2-3 примки се оказаха достатъчни, а на няколко места имаше планки и клинове за осигуряване и рапели - точно колкото трябва и където трябва.

Като ниво на трудност гидовниците дават AD, 4a (с пасажи до 4c) и средно време за изкачване 3 часа, в което ние се вместихме, въпреки изчакването по ключовите места.

Маршрута е много популярен и съответно пренаселен, но избора му като загрявка за миксови изкачвания в района е напълно подходящ. Все пак не бива да се подценява като прекалено лесен – една свръзка англичани на няколко пъти помоли за помощта ни при пасажите – фиксирах им въжето, защото бяха уморени и неуверени, вероятно и височината им се отразяваше.
[i:463c969298]Схема на маршрута по Ръба Космик[/i:463c969298]


Пасажа на маршрута е 5-6 метрова плоча с цепка и се минава спокойно свободно. Свръзките пред нас се набираха по примките, с което само загубиха време и всяха известен смут във водача на следващата свръзка. Доста хора се отказаха на различни етапи от катеренето и се разминавахме с тях, докато слизаха.

С положителност мога да определя това изкачване като много приятно, с невероятни панорамни гледки, разнообразен терен и неизморяващо, в случай, че имате планове да атакувате Монблан на следващия ден (като някои от нас). Голямата раница с шалтето отстрани на моменти ми пречеше – в една камина се наложи да я сваля и да маневрирам за да се измъкна ;-)
[i:463c969298]Първата групичка, отправила се към Монблан[/i:463c969298]


През август, на различни дати, доста хора от клуба, школата и кандидат-клубари изкачиха успешно Белия Връх. Ще спомена само някои имена, предимно от клуба: Петър Самков, Данчо, Диан Спасов, Камен и Русан се качиха по Траверса на Трите Монблана, а Тони, Детелин и Дамян Петков по така наречения "Нормален път" през Дом дю Готе. Пешо изкачи и Монблан дю Такюл и Мон Моди (4465 м). Митко също се раписа на последния връх – изкачването му завършва с 150-метров леден кулоар.
[i:463c969298]Слизането към ледника е по този снежен ръб. По него има и няколко цепнатини[/i:463c969298]


По време на изкачванията и траверсите никой не се възползва от хижите по трасето. До някъде нощувка от 30 евро те кара да преосмислиш носенето на палатка, а и спането върху ледника някак придава по-истински дух и различна стойност на изкачването. Все пак не успях да разубедя някои хора, че горе не им трябва сапунче, хавлиена кърпа и четка за зъби – когато топиш сняг, за да си направиш чай, подобни хигиенни пориви се налага да бъдат временно подтиснати. Но пък какви звезди, луна и изгреви има над тебе на тази височина!

Няма да се впускам в технически подробности относно траверса – с най-общи щрихи качването става през Егюй дю Миди (Aiguille du Midi), сетне се слиза долу на ледника, където се спи 1-2 вечери, според плановете за аклиматизация. Продължава се последователно покрай Монблан дю Такюл (4248 м) и Мон Моди (4465 м). Нормално при изкачване на Монблан тези върхове се подсичат леко, но при добро желание и темпо могат да се изкачат (което направиха Пешо и Митко). За ледения кулоар на Моди е препоръчително да си носите 2 сечива, въпреки че Митко се справи и с едно. След Монблан пълния траверс продължава към Дом дю Готе и слиза до станцията Белвю през Тет Рус.
[i:463c969298]Палатковия лагер под Дом дю Готе[/i:463c969298]
[i:463c969298]Силвето разпуска. Тука е и така ;-)[/i:463c969298]
[i:463c969298]Един малък цирк при Тет Рус, за който допринесе и нашата бойна група[/i:463c969298]
[i:463c969298]На проблемните участъци има парапети – сигурно някъде там има и табела, която на 3 езика гласи, че използването им е на твоя отговорност ;-)[/i:463c969298]
[i:463c969298]На върха – щурм по т.нар. Нормален път[/i:463c969298]
[i:463c969298]Слизане към заслона Вало[/i:463c969298][i:463c969298]Това вече е от другата страна – през трите бели върха, пасажа преди премката[/i:463c969298]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2761 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Планината е заета
Категория на трудност - Част ІІ
В Южен Кавказ
Северната стена на Жану
Второ писмо от Димитър Колешев
Западната кула на Жану: интервю с Валери Бабанов
Мон Блан - разходка или ...?
Български маршрути в Хималаите - Интервю по Дарик Радио
Великите хималайски открития
Боян Петров: Вътрешен глас ме поведе към върха


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap