Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Матерхорн по Североизточния ръбbrumbarche  |  Редактирана на 23/08/2009
[i:83719eccc5]Червения Връх (Monte Cervino) – Камен е уловил момента, в който върха е обагрен в червено от изгрева.

Кликвайте на картинките, за да ги видите в пълен размер.[/i:83719eccc5]


В две свръзки тръгнахме към Матерхорн (Matterhorn) 4478м с намерението да се изкачим по Североизточния ръб (Hörnli rige) AD- III- (с пасажи до IV+). Наричан също така Червения Връх (Monte Cervino), той фокуса интереса на катерачи и туристи по различен начин – избрания от нас маршрут по-скоро попадаше в краткия списък с “туристическите” пътища до върха, до колкото това определение е съотносимо към този връх. В деня на атаката се изкачват близо 1700 метра, а денивeлацията е 1200 м., което е предизвикателство при липсата на добра аклиматизация.
[i:83719eccc5]По пътеката към хижа Хьорнли.

Снимка: Димитър Колешев[/i:83719eccc5]


Пристигнахме в Цермат, Швейцария и от там с лифта набрахме височина до Шварце Парадайз. Долината остана под нас и пътеката се заизнизва близо 2 часа нагоре до хижа Хьорнли (3260 м). Освен възскъпата хижа и тук има алтернатива да се спи на палатка в импровизираната къмпинг зона върху един сипей.
[i:83719eccc5]Дамян Петков в основата на ръба. Минути за реклама :)

Снимка: Димитър Колешев[/i:83719eccc5]


След безсънна и кратка нощ в 3.30 сутринта тръгнахме по маршрута. Вече имаше няколко свръзки преди нас и ние следвахме светлинките от челниците им по серпентините на лабиринта от кули и каменни купчини. В началото използвахме фиксираните парапети, а сетне се движехме по ръба или леко го подсичахме от източната страна. Настигнахме светлинките, които с охота ни отстъпиха задачата да намираме пътя. Катерихме предимно във френска свръзка, освен на пасажите в някои от кулоарите, които пряко сили са 3-та категория, но нощем по този силно ерозирал терен, където всеки отломък скала се крепи на честна дума и няма осигуровки, предпазливостта е задължителна.
[i:83719eccc5]Дидо се катери по фиксираните въжета над заслона Солвей.

Снимка: Димитър Колешев[/i:83719eccc5]


Малко преди заслона Солвей (4003 м.) се минава по плочест терен с по-трудни пасажи (до към 3+), а и започва да се усеща надморската височина. Матерхорн има печална статистика – над 500 жертви заради слаба подготовка, непредвидени биваци или внезапно влошаване на времето. Първото изкачване е направено по този ръб от Едуард Уимпър и компания през 1865 година.
[i:83719eccc5]Люба и Дидо на заслона Солвей (4003 м.).

Снимка: Димитър Колешев[/i:83719eccc5]


Заслона е построен през 1915 г. именно заради многото нещастни случаи и спасителни операции - кръстен е Солвей на името на богатия белгийски индустриалец финансирал проекта. В момента мястото не е особено приятно – за съжаление хората и там злоупотребяват с това съоръжение за спешни случаи и то е неприятно мръсно, а въздуха вътре е и известно предизвикателство за обонянието.
[i:83719eccc5]Предвърховата част.

Снимка: Дамян Петков[/i:83719eccc5]


Излязохме на заслона в 7 сутринта – изгасихме челницте и се сляхме с навалицата от близо 20 свръзки, които атакуваха върха същия ден. Голяма част от тях бяха гидове с клинетите си – тук ще си позволя да отбележа неприятното бутане, изпреварване и задръстване по плочите под Солвей и ръба над него.
[i:83719eccc5]Дамян Петков на върха с българското знаме.

Снимка: Дамян Петков[/i:83719eccc5]


Митко и Дидо продължиха по финалните 400 метра, но недоспиването от последните 3 дена си каза тежката дума и аз реших да открадна няколко часа сън, докато другите катерят. А и за мене блъсканицата някак отне удоволствието от самото катерене и съответно мотивацията ми да продължа в мелето нагоре.
[i:83719eccc5]Панорамна снимка от върха.

Снимка: Дамян Петков[/i:83719eccc5]


Височината оказа неблагоприятното си влияние върху Дидо и 200 метра преди върха Митко взе решение да слизат надолу – няма изкачване на един връх на всяка цена, това да се върнеш винаги е приоритет пред амбициите и прекомерния риск. Дамян продължи сам нагоре – справи се соло до върха и развя българското знаме горе. Евала и поздравления за успеха!
[i:83719eccc5]Последния рапел.

Снимка: Камен[/i:83719eccc5]


Слизането де факто е откатерване (в по-голямата си част) и едно лутане, за да намериш верния път надолу и точното място, където трябва да пресечеш ръба. Спуснахме и няколко рапела, където терена ни позволяваше.
[i:83719eccc5]Дидо откатерва по парапета.

Снимка: Камен[/i:83719eccc5]


Вечерта бивакувахме до едно красиво езеро малко над лифтовата станция. Камен ни послрещна при последния рапел от върха и аз съм му безкрайно благодарна за това, че ми отстъпи спалния си чувал – сутринта имаше кристали лед върху него, но въпреки ниските температури умората надделя и съня беше приятен.
[i:83719eccc5]Добро утро Люба :)

Снимка: Димитър Колешев[/i:83719eccc5]


Красивата пирамида на Матерхорн има своето особено очарование. Много хора се стремят към върха. Не зная дали са колекционери на върхове или наистина се наслаждават да катерят по ронливите склонове. Върха е един грамаден сипей, а тълпата от хора постоянно събаря камъни. По източната стена е особено страшно – като тръгне каменопад се спира чак в основата на масива. След улеите по иглите на Шамони някак бях свикнала с паветата и на Матерхорн не им обръщах внимание. Това което ми липсваше беше красивото катерене и спокойствието, което имаш когато не се препъваш в други свръзки по твоя маршрут. Лично за мене ръба Хьорнли на Матерхорн е жертва на своята популярност и медийна реклама.
[i:83719eccc5]Снимка: Камен[/i:83719eccc5]


Макар и технически лесен, в никакъв случай не е леснодостъпен и се иска силна мотивация и воля за да стъпите на върха му. Котките и 2 сечива за водача са задължителни в предвърховата част – там терена е микс, макар и с не голям наклон на склона (последните 150 метра са по северната стена).
[i:83719eccc5]На швейцарския връх.

Снимка: Дамян Петков[/i:83719eccc5]


Сутрин плочите под Солвей са обледени на места и това ги прави леко коварни. Ако мога да добавя и още една жълта лампичка – местните гидове имат малко собственическо отношение към върха. Вярно че те са екипирали тук там маршрута с цел по-лесно да осигуряват клинетите си, но на моменти трябва да си малко нагъл и ти, за да не ти се качат на главата – буквално ;-)


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2456 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 14/11/2010 от Коментирайте
Поздравявам Ви и Ви завиждам,че сте били там!

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Алпийско катерене:
Моите Планини - Част Шеста
Мон Блан – 5 маршрута до върха
Моите Планини - Трета Част
Звезди и Бури - Пиц Бадиле
Аляска
Моето първо алпийско приключение
Айгер - Една мечта
Руска система за категоризиране на алпийските изкачвания
Aлпийското катерене
Снимки от първото изкачване на LINK SAR WEST


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap