Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Алпинистът, който не съществувашеРумен Дамянов  |  Редактирана на 17/04/2009


През трийсетте години на миналият век алпинизма бележи забележително развитие и прогрес. За отбелязване е, че страните които имат най-голяма активност в тази област са ултра десните тоталитарни държави. Италия и Германия, към които се присъединява и една малка държава България. Това е нашата историческа съдба. За тази злочеста съдба е този разказ.

Алпинистите се поставят от тоталитарните режими на пиадестали. Пеят се песни за тяхният кураж и легендарна смелост. Не така мислят хората в страните където има демокрация и свобода на словото. Наречените, последни проблеми в Алпите и тяхното разрешение изискват много човешки жертви. Това похарчване на млади хора, вкарването им в политически организации, финансиране на изкачванията с политически цели, дразни свободомислещите хора. Най-вече английските джентълмени от Великобритания.

Още тогава, през тези тревожни години, демократично настроените хора хора правят редица изявления. Критикуват набиращият сила фашизъм и националсоциализъм. Алпинистите като ярки представители на тези страни не биват подминати. Светът не е забравил и до днес какво направиха в последствие тези режими на човечеството. До краят на 90-те години алпинисти участвали в паментни изскачвания бяха принудени да дават обяснения публично за своето минало. Например Хейнриш Харер.

Установи се че Хейни Харер победителят от "Айгерванд" е бил в СС. Голямо разочарование от страна на неговите фенове.

Неговата книга написана след войната "Седем години в Тибет" е една от най-четените в света и до днес. Филмът направен от Холивуд по нея беше гледан от милиони зрители. Книгата е преведена на петдесетина езика доколкото ми е известно. Любимо четиво на милиони читатели, за авантюра и пренасяне в далечни светове. Мисълта, че големият хуманист и писател Харер е бил в СС е разтърстваща.

Журналистите започнаха да ровят в минали съдби на живи и мъртви алпинисти от славната епоха от преди войната. Започнаха да излизат смущаващи статии, за големи имена, Емилио Комичи и други. Видяхме на снимка как Дучето стиска ръката на Комичи след победата му над "Чима Гранде". За Еди Райнер и Вили Ангерер, тези които търсеха, също намериха много тежки подробности. Намериха че и двамата са били в СА.

Ето така стоят нещата с тези славни алпинисчета. Все гледат да се снимат със силните на деня. С политици и баровци, за да ги покажат на екрана и да пишат за тях в пресата. Всички ли са били такива в тези години. Разбира се че не. Пример за планинарско твърдоглавие и индивидуално мислене е Гиусто Джервазути. Този непослушен хулиган си е намерил едно френско другарче Люсиен Девие, с което катери из Алпите. Управляващите в Италия предвиждат бъдеща война с Франция. Викат Гиусто и му отправят сериозно предупреждение. Но този хулиган да вземе да покаже среден пръст на висш партиен функционер отговорен за спорта в Италия. Лично назначен от Мусолини, безобразие. Понеже е световно известен на първо време решават да не го заключат. Надяват се, че щом е алпинист ще се пребие някъде и ще бъде забравен.

Джервазути наистина пада и умира, но въобще не е забравен. Неговите турове си остават любими за много алпинисти. Класически турове. Красив пейзаж, здрава скала. Какво повече да се желае. Приминават се десетки пъти всеки катерачен сезон. За съжеление не от български алпинисти. Нашите все още не могат да се научат да мислят като Джервазути.

В тези буреносни времена какво е положението в царство България. Нас ни интересуват катерачите, за политиците няма да си говорим. Имало ли е катерачи, нямало ли е ?? За един от тях е този разказ. За да не се предизвикат полемики неговото име няма да бъде споменато. Представете си, че става въпрос за виртуален човек. Алпинист, който никога не е съществувал. Като някакъв герой от компютърна игра.

Този човек Самоковец по произход също не е бил ангел. Но ангели на земята няма. Силно е повлиян от немската култура, или ако искате, германофил. Знае немски и френски, тоест начетена личност. През 30-те години на миналият век той е бил съвсем млад. Любимо четиво за него е било "Тъй рече Заратустра" на Фридрих Ницче. В тази световно известна книга, се говори за свръх човекът, който ще дойде в бъдещият свят.


[img:9b50ec785e]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_343_1.jpg[/img:9b50ec785e]

[i:9b50ec785e]Алпинисти от Самоков през 1935 година.[/i:9b50ec785e]


Той, свръх човекът ще бъде над всичките останали хора. Той ще е абсолютно безчуствен както за своите страдания, така и за тези на другите хора. За него няма да има нито Бог, нито Дявол. Нито добро, нито зло. Той ще стои над такива дреболии. Бъдещето му принадлежи. Освободено от оковите на излишните предрасъдаци, човечеството ще направи огромен скок напред.

Младият самоковец е направо разтърсен от тези прогресивни идеи. Нашият герой желае да стане точно такъв човек. Силен и устойчив над тълпата. С годините той ще изкове в себе си необходимите качества, за да се превърне в описаният от Ницче идеал.

Поради тази причина погледът му се обръща към планините. Планини в България дал Господ. Особено около Самоков. Ето там в планините той решава да постави своето тяло и дух на постоянни, все по-тежки изпитания. През целият си живот нашият самоковец се тренира безмилостно
с фанатична упоритост. Катерене соло, ледени биваци през зимата, самотни преминавания през буря на връх Двуглав и Орловец. Атака на Мусала през Трионите пак зимно. Избира, когато е най-трудно, при лошо време и все в този дух. Нищо не го спира. Това е, защото свръхчовеците трябва да са такива, според него и духовният му баща Ницче. Наистина в планината след време започва да се чувства като риба във вода. Отношението му
към хората естественно се променя, започва да ги чуства много по ниско от себе си. За него те са плачковци, само се вайкат и оплакват. Той е друг, човекът на действието, човекът на тоталният риск. Трудно му е да си намери другарче даже и в БАК. Малко са хората които издържат на убийственият му ритъм на катерене.

Така се формира един от най-силният български алпинист преди Втората световна война. Това не може да се отрече от хората, които разбират малко от планини. След време го отрекоха напълно по чисто политически причини. Беше изтрит с гума и забравен. Историята ни даже и да е мъчителна трябва да се приеме каквато и да е била. Истината касае всички българи независимо от тяхната политическа позиция.

Да му дадем ли име на нашият герой? Невъзможно. Авторът на този разказ е поел ангажимента името му да не се публикува. Това е желанието на малкото останали негови близки възрастни хора. Ще го наричаме "нашият човек",или "самоковецът". Нашият човек, ултра десен, не е бил цвете за мирисане. Но това не пречи да е бил страхотен катерач. В този разказ, за съжаление, политиката е невъзможно да бъде избягната. Героят е разглеждан не само като алпинист. Съдбата му е свързана с политическите събития разтърсили Царството и в последствие Републиката.

Малкото царство България, през трийсетте години, сгъстява боите с набиращият сила трети райх. Прави се обмен на всяко ниво. Търговия, индустрия, политика.

Спорта не е забравен. Алпинизма се смята за престижен спорт и политическа фасада във тоталитарните страни. Само английските джентълмени не са били напълно съгласни и усложнявали излишно живота. Но те шофират от ляво и всичко им е криво. С такива разправиите са невъзможни.

Но ето че Фюрерът на Германската нация обещал, че ще ги размаже като въшки върху шибаният им остров и всичките проблеми ще бъдат разрешени.

При тези приятелски обмени между България и Германия, биват поканени немски алпинисти през 1935 година. Правят се съвместни траверси за адаптация из нашите планини. Постепенно се преминава сериозно във втората фаза на щуротиите - стенните изкачвания. Работите наистина стават сериозни. Самоковецът е много активен. Той знае немски и е един от най-добрите. Веднага се сприятелява с немските младежи. Между тези младежи се говори не само за стени и алпийски постижения. Говори се и за политика, за това което става в Германия. Немският пример вдъхновява младият българин и той прегръща всичко което идва от там. Много българи са така и до ден днешен приемат веднага и безрезервно чуждите идеи. Замечтава и той за прочистване на националната ни субстанция. България или ще е Велика или по добре въобще да я няма. Трябва да има ред в тази държава, дисциплина, ботуши, знамена и барабани. От тази човешка каша, той и неговите съмишленици са решили да направят стоманена нация. Според тях, Велика България ще заеме заслуженото си място в Новият свят, редом с най-силните нации ...

Нашият герой познава добре българските планини и знае къде има баяти дувари за катерене. Започва се яко катерене. Няма да се изреждат всичките българо-немски постижения. В последствие те останаха като само немски в историята на нашият алпинизъм. Причините за това няма да се разглеждат подробно. Те са ясни.


[img:9b50ec785e]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_343_2.jpg[/img:9b50ec785e]

[i:9b50ec785e]"Миронеца".[/i:9b50ec785e]


Като гостоприемен българин самоковецът води, но и отстъпва водачеството с учитивоста на домакин. Тези срещи са много сърдечни и завършват вечер край лагерният огън. Пеят се песни като "Дойчланд юбералес", "Шуми Марица", "Бранници в стегнати редици" и "Хорст Весел". Имало е в циркулация и множество шишета с български шнапс.

Немските приятелчета са били много доволни от прекарванията си в България. След като са били изкатерени "Злият зъб", "Орловец" и други алпийски обекти те се разделят. На раздяла подаряват на самоковеца малък портативен лампов радиоприемник "Телефункен". Този приемник той е пазил до краят на живота си. Върху капака на апарата има златен орел върху пречупеният кръст. Казвам ви това, защото аз съм го виждал. Радиоприемника работи безупречно до ден днешен, поради причина, че третият райх е трябвало да издържи хиляда години. Правели са здраво типовете, не е като сега.

Годините минават и следват други срещи и други изскачвания между български и немски катерачи. В България, в Австрия и в Германия. В царството се създават младежки организации по примерът на немските ни приятели. Освен "Бранник", цъфти и друга още по хуманитарна - "Легионът". Самоковеца се премества да живее в София. Вече е записан в една от тях и става много активен. В подобен род организации са се раздавали униформи. Униформи с фуражки, бризентови ризи, бричове, кожени презрамки и ботуши. Забравих да добавя и тежка палка. С палката както ви е известно се бие. Така започва бурният политически живот на нашият герой.

В София се запознава с красиво момиче от заможно семейство. Родителите и имат магазин за платове. Наемат апартаментче на "Дондуков". Разбира се с парите на девойката. Той и обещава че ще се оженят. Но не се жени и въобще няма такива намерения.

По това време шефът на полицията в царството е бил господин Стефан Гешеф. Той обичал да казва великодушно:

- "Нека да оставиме българските младежите сами да си разрешават проблемите".

На този изтъкнат "хуманист",например му съобщават един ден че студенчетата от РМС подготвят някакава демонстрация. Той категорично отказва да изспрати ескадрон от полицаи. Звъни по телефона при бранниците и легионерите. Там няма никакви проблеми, младите патриоти ултра десни, откликват с радост за "приятелска" среща с ултра ляво настроените студенти.

При тези сблъсквани между бъдещите ни интелектуалци с бранници и легионери се давало много фира от двете страни.

- "Какво да се прави буен народ" - обяснявал спокойно господин Гешев - "трябва да се управлява някак си."

Студенчетата с червените каскети отивали на демонстрации с вестници в ръце. Наивници ще си помислите вие. Не познавате интелектуалците. В навитите на руло вестници имало отрязани водопроводни тръби.


[img:9b50ec785e]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_343_3.jpg[/img:9b50ec785e]

[i:9b50ec785e]Самоковец.[/i:9b50ec785e]


В течение на тези интензивни допири и "обмяна на идеи" и едните и другите се запомнят добре. Това е от значение за нашият разказ и за бъдещето на нацията изобщо, която в последствие цъфна и върза. Натрупва се толкова много злоба и омраза, че и до ден днешен от нея не могат да се отърват много българи.

След това започва Втората световна война. Германия губи войната, губиме и ние и трябва да се плащат счупените грънци. Трябва да се плащат репарации на нашите съседи и прочие. Джентълмените, неуспяха да ги размажат както беше обещал ефрейторът. Милиони хора се опънаха на свръхчовеците.

Разсчистването на сметките в България нямало да закъснее. Самоковецът го знаел това и духва през границите. Попада в бъркотията на следвоенна Европа и по точно в едно такова градче Шамони. Не случайно отива там. Там има планини. Те го привличат като магнит. Лъже, че излиза от някакъв лагер в Германия и франсетата добродушно го приемат. По това време хиляди хора излизат от лагери. Там заработва по разширяването на пътя за Шамони като общ работник. При пробиването на тунела преди "Лез Уш" също е участник. През почивните дни катери с едно германче, което наистина излиза от лагер. Те са в една трудова бригада.

Ново изпечената свръзка не безделства. Изкатерват след необходимото сработване, реброто Джервазути на "Монт Блан дьо Такюл" - шеста категория. Така между другото двамата изкатерват и "Нант Блан" - опасно изкачване на "Зелената игла". Свръзката се връща през кулоара "Уимпер".

За нашият герой е унизително да работи с кирка и лопата. Напуснал строителната бригада след няколко месеца тежък труд. Следите му водят в планинският курорт "Межев". Там започнал да работи като рецепционист в един луксозен хотел. Старите хора в Межев твърдят, че с възрастната госпожа, притежателка на хотела е имал специални интимни отношения. По принцип новият рецепционист не си стоял на рецепцията както му е редно, а непрестанно скитал по чукарите.

По отношение на катеренето нещата не вървяли добре. Шило в торба не стои. Започнали политически търкания и свръзката се разпаднала. Самоковеца си намерил друг партньор - французин. Млад човек, бивш служител в Петеновата милиция. Тоест на една политическа позиция. Следва ново разкатерване и планове. Възрастната госпожа си отворила широко портмонето за закупуването на алпийски инвентар и въжета. Тя се безпокояла преди всичко този български хубавец да не я изостави. Тя била луда за него. Когато свръзката се понасяла нагоре по баирите към "Поент Персе", тя стояла пред хотелчето просълзена и махала с бяла кърпичка за сбогом.

Двамата са правили напъни на Дрю. Върхът бил щурмуван през "Шарле-Стратон" със слизането през "Бургенер-Дант". Следват и други храбри авантюри. За съжаление следите изведнъж се губят и край, никой повече нищо не знае. Многогодишните усиля и търсения за повече информация от автора на този разказ не се увенчаха с успех.

По време на едно от соловите му излизания зимно във високата планина, може би става нещастие. Не се завръща от ледовете. В тетрадката дневник от 1945-46 г. на заслона "Куинтино Села" бе намерен следният текст:

"Монт Блан, атака през тура на Кенеди, соло. 4 януари. Температура -21 градуса." - Подпис.

Значи диването му с диване е решило да щурмува през реброто "Ла Турнет" сам насред зима. Подобен род изпълнения започна да прави Меснер тридесет и пет години по късно.

Има над какво човек да се замисли.


[img:9b50ec785e]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_343_4.jpg[/img:9b50ec785e]

[i:9b50ec785e]Тони Видеман и самоковци.[/i:9b50ec785e]


По същото време изчезва и милиционерчето от времето на окупацията.
За него се знае добре как е изчезнал. Във Франция също започва разсчистване на сметките. Голистите го прибират и осъждат на петнадесет години затвор заради участието му в репресии срещу френски граждани.

За нашият герой може би това да е било предупреждение. Трудно е алпинист от такава класа да се хване в капана. Може и да е духнал на някъде, ако се е почуствал застрашен. Австралия, Аржентина - свят широк. От него днес е останал само малкият бакелитов радиоприемник "Телефункен" собственост сега на наследниците на хотела. Няколко неясни снимки. Също така и книгата на Фридрих Ницче "Тъй рече Заратустра" - немско издание. Като се отвори оръфаната корица под заглавието е написано с химически молив на немски:

- "От тази човешка каша ще излееш стоманена нация" - подписано от някой си Видеман. Добавен е пречупеният кръст, Свастика. Съмишленик явно.

От долу на български с друг почерк се чете.

- "Българиьо Велика обичам те безумно".

Бил е патриот този самоковец,не може да се отрече.

Алпинист от класата на злополучният самоковец в България ще има след много много години. В друга тоталитарна епоха, ултра лява този път. Името му ще бъде Христо Проданов. От друг планински градец - Карлово. Друга трагична съдба. Нищо чудно, алпинистите имат такива съдби.

КРАЙ


------------------------

[b:9b50ec785e]ПОЯСНЕНИЯ КЪМ ЧИТАТЕЛЯ[/b:9b50ec785e]

Авторът на този разказ не взима никаква политическа позиция. Това е само историята на един български алпинист.

Тридесетте години на миналият век в България е съществувал БАК. Българският алпийски клуб. След смяната на политическата система този клуб е затворен за винаги. Нищо не е останало от него. Архивите са унищожени или видоизменени по вкуса на новите летописци членове на БКП.

Алпинизма в България тръгва по пътя на колективните мероприятия. Създават се школи по алпинизъм, Съветски образец, ЦАЛ. Нещо като полувоенен лагер.

Формира се ново поколение алпинисти с други морални и политически възгледи. При новото политическо виждане, личноста няма особено значение. Колективният успех е издигнат в култ. Така много от членове на БАК биват изгонени от алпийското движение завинаги. Били са запазени само тези които приемат новото верую. Тези, които нямат никаква политическа позиция също не са пощадени. Силните на денят се страхуват от идеите на БАК. Какви са били тези идеи ще се спреме съвсем накратко:

"БАК не е клуб, в който всеки може да влезе. Там е елитът на нацията. Само хора достигнали високо духовно развитие могат да членуват в него. Мистицизма на общуването между човекът и планината не е достъпен за всеки. В планината се тръгва само с верен другар. Ако в планината другарчето ти закъса длъжен си да рискуваш живота си за него. Животът е по-важен от и от самото изкачване на върха. Или ще се върнеш с него или по-добре не се завръщай. И така нататък и така нататък ... "

Тези идеи са напълно отхвърлени и до днеска в родният ни алпинизъм. Националната ни експедиция от 2004 г на Еверест го показва. Когато някой закъса горе във висините, прескачай го и продължавай, това е нормалният естествен подбор. Слабият загива. Такъв е закона на Чарлз Дарвин, основата на Марксизма-Ленинизма. Горе всеки е сам за себе си и не е длъжник на никого. Задълженията са само колективни. Важното е колективната победа над планината. Смърта на една личност няма никакво значение. Крайната колективна победа над върхът оправдава всичко. Никой няма да ти иска сметка щом си изкачил върха. От изказванията на завърналите се от експедиция Еверест 2004 това ясно се разбира.

Авторът си позволява да спомене имената на някои от изпадналите в немилост, приятели на нашият герой.

[b:9b50ec785e]Петър Петров[/b:9b50ec785e], с прякора "Фараона". Планински водач. Пръв преминал соло през зимата "Котешкият чал" и "Средоноса" в Пирин планина. Изкачил като водач на връх "Вихрен" петнайсет души слепи хора. Връща ги всички без една драскотина. Опитайте се днес да направите такова постижение. Също много начетен човек с образование знаещ езици, катерил в Алпите, живял във Франция. След смяната на режима му дават най-многото
да стане механик в БДЖ. Умира през осемдесете години самотен в голяма мизерия.

[b:9b50ec785e]Никола Миронски[/b:9b50ec785e], "Миронеца". Прави първо преминаване на "Карстовият ръб" през зимата заедно с професор Любен Телчаров. Първият планински фотограф в България. До 76-та година му забраняват да издаде книгата си "Белите планини". Най-после тя излиза, но силно цензурирана. За втори път се преиздава с благотворителна цел през 2005 година. Отново глас в пустиня. Този начин на мислене е непознат за българският читател. Това е манаталитета на БАК. Книгата въобще не се изкупува.

[b:9b50ec785e]Владимир Загоров[/b:9b50ec785e], "Зорето". Поставил начало в България на ски алпинизма. Първите траверси на нашите планини със ски заедно с "Миронеца" и нашият герой са негово дело.

Искам да спомена и други като [b:9b50ec785e]Васил Радев[/b:9b50ec785e], "Радето" - водач от класа. [b:9b50ec785e]Ненков[/b:9b50ec785e] с прякор "Васо", [b:9b50ec785e]Въжаров[/b:9b50ec785e] с прякор "Петре", все железни самоковци, катерачи от първостепенно значение, оставили завинаги следи по снеговете.

В заключение мога да Ви посъветвам да не се изморявате излишно. Не търсете имената на тези алпинисти в летописа на Българският алпинизъм. Те са изтрити грижливо с гума. Възпитаниците на ЦАЛ като Сандю Бешев, Борис Бояджиев, Борис Маринов, Аврам Аврамов и редица други, приеха с възторг Съветският образец. Те така представят историята на Българският алпинизъм, че всеки би си помислил днес че преди тях не сме имали катерачи. Тези които бяха на Еверест през 2004 г. са тяхни възпитаници и това си личи. Така е то.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2828 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Скоростни серии част І: Alex Honnold
20 въпроса към Боян Петров
В памет на Шон Лиъри
Матерхорн 2003 - Интервю с Милен Милчев
Скоростни серии част II: Шон Лиъри и Дийн Потър
Свободният катерач Ману
Рикардо Касин – интервю (пълен текст)
Christian Core - Dream Time
АЙГЕР 2002 - Интервю с Милен Милчев
Интервю с Нийл Гришъм


Важни новини !!!


 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap