Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Кои са истинските ползи от тиймбилдинг обученията?Татяна Христова, Nova Vizia  |  Редактирана на 27/02/2009


Тиймбилдинг е техника за управление, а обучението, посветено на тиймбилдинг е средство, с което се управлява ефективността на екипната работа.

Не оспорвайте тази теза. Просто я приемете и прилагайте оттук нататък, винаги когато организирате или купувате тиймбилдинг обучение.

Защото тя е общоприета теза в света на мениджмънта, бизнеса, човешките ресурси, след като са били анализирани стотици “проби” и “грешки” в тази област.

Възможно е тезата да не ви допада. Възможно е да ви се иска да продължите с убеждението, че тиймбилдинг обучението е “преживяване сред природата” или “сплотяване и сприятеляване”, но какво от това?

Затова, ако все още изпитвате някаква вътрешна съпротива, прочетете кои са заблудите за тиймбилдинг обучението и какви са вредите от това да робуваме на тях.

А сега, напред към възможностите на тиймбилдинг обучението. Имам предвид резултатите и ползите, които такова обучение може да осигури на участниците, на компанията и на организаторите на обучението - самите специалисти по управление на човешките ресурси.

Възможностите (резултатите и ползите) на тиймбилдинг обучението са заложени в управленския контекст на тиймбилдинг. Когато обучението по тиймбилдинг е замислено и изпълнено като управленска техника, то работи - носи конкретни резултати и конкретни ползи.

Всичко започва от концепцията за ефективност на екипната работа.

Ако поводът да предизвикате тиймбилдинг обучение е състоянието на ефективността на конкретен екип във вашата компания, то тиймбилдинг обучението трябва да е насочено към това участниците да осъзнаят сегашните проблеми и да бъдат стимулирани да ги отстранят, защото сегашните проблеми са пречка в постигането на целта на екипа.

Всички забавни игри на тема “дърпане на въже от два отбора”, “катерене на скалички и стенички”, “построяване на дом с подръчни средства”, “ориентация в непозната обстановка” и т.н. следва да бъдат предхождани и последвани от дискусии на тема “Какво ни спъва да прогресираме по нашата екипна цел?”

А сега, моля за внимание.

Конвенционалните (традиционните) представи за тиймбилдинг са свързани с разбирането, че подобряването на вътрешноекипните процеси (комуникация, вземане на решение, изпълнение на целта, лидерство) е достатъчно за подобряване и на екипната ефективност.

Затова и конвенционалните програми на тиймбилдинг обученията са насочени предимно към вътрешноекипните процеси (комуникация, вземане на решения, изпълнение на целта, лидерство).

Да, възможно е след тиймбилдинг обучението екипът да започне да се справя по-добре с комуникацията, с вземането на решение, или с постигането на своята цел и вътрешното лидерство. Това най-често обаче ще има само временен ефект.

Освен комуникации, решения, лидерство и изпълнение, ефективността на екипната работа зависи още от 7 фактора. Това са: “атмосферата на отношенията в екипа”, “справянето с конфликт”, “мотивацията”, “възможностите за професонално и личностно развитие”, “процесът на определяне на екипната цел”, “сътрудничеството”, “критиката”.

И не само това.

Важно е още и какви са участниците в екипа, присъстват ли в екипа хора, които са силни в някоя от 10-те екипни роли (типични екипни поведения, които съдействат за ефективната екипна работа и постигането на крайната цел на екипа), знаят ли всички кой в какво е силен. Значение има още и доколко екипът е балансиран от гледна точка на екипни роли.

И още.

Ако съдя по нашата практика, има екипи, които са сравнително добре балансирани, но ефективността им не е особено висока. Това се случва най-вече, когато целите на екипа не са обвързани с цели на компанията.

Или, екипът се досеща, че работейки ефективно, той ще изпълни своята цел, но това примерно няма да има кой знае колко голям смисъл и ще бъде недостатъчно оценено от висшето ръководство или от останалите колеги, от други звена или отдели.

Затова тиймбилдинг-обучението следва да създаде следните взаимно свързани резултати.:

* Да открои критичните зони в екипната ефективност, т.е. да покаже ясно на всички участници кои от 11-те фактора на екипна ефективност са в критично състояние и как това се отразява на ефективността на екипната работа.

За тази цел водещите на тиймбилдинг обучението следва да покажат картината на екипната ефективност, а това означава, че следва предварително да са изследвали състоянието на екипната ефективност. Не “на око”, разбира се.

* Да покаже дали екипът има нужното поведение, за да работи като екип в условията на взаимна зависимост и взаимно допълване. Това е възможно да се получи с помощта на достоверна и валидна система за екипен одит. Тя откроява типичните за конкретния екип силни и слаби роли на участниците и баланса на роли.

* Да покаже доколко средата (организационни цели, структура, култура, системи за управление) е подходяща и стимулира екипната, а не индивидуалната и групова работа. Един достоверен и валиден одит на средата може да открои пропуски и критични зони в средата.

В този смисъл всички забавни игри, “ледоразбивачи” и развлекателни събития по време на тиймбилдинг обучението са “начин”, “средство”, “инструмент”, а не фокус на обучението сред природата!

Аз самата съм фен на най-разнообразни техники, стига те да бъдат предшествани и последвани от сериозен и задълбочен анализ на състоянието на екипната ефективност и на възможните корекции.

Ако програмата на тиймбилдинг обучението предлага постигането на по-горните три резултата, ползите от тиймбилдинг-обучението са няколко:

* За самия екип. Той е в състояние да повиши ефективността, с която работи.

* За мениджъра на екипа. Той е в състояние да управлява целенасочено (а не на автопилот) процеса на подобряване на екипната ефективност.

* За компанията. Открива се благоприятна възможност компанията да получи една изпълнена цел от страна на този екип и конкретни подобрения на организационната ефективност и конкурентоспособност. Стига висшето ръководство да е знаело какво точно е искало да постигне, създавайки екип.

* За всички други групи, които имат интерес от ефективността на екипа - инвеститори/собственици на бизнеса, клиенти на компанията и т.н.

Ако вие сте хората, които купувате или организирате тиймбилдинг обучение, помислете дали обученията, които си купувате (или организирате) съдържат в себе си подобни резултати и ползи.

От вас зависи!


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2487 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМА Team Building:
За няколко глътки адреналин
Събличайте се в името на колектива!
Тим билдинг
Тим билдингите се променят, но не се предават
Рафтинг или боксова круша?
Маймуна в багажника
Тиймбилдинг по руски
Големите заблуди за тиймбилдинг обученията
Изпитание за психиката
Защо плащаме за обучение


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2019

Sitemap