Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Погановско и Одаровско ждрело - СърбияДамян Петков, ККА "На Ръба"  |  Редактирана на 29/01/2009
[i:9d303e6e44]Това са първите скали на входа на ждрелото[/i:9d303e6e44]


Вероятно повечето от вас са чували за Трънското ждрело, което е оформено така от река Ерма. Тази река извира от Власина планина в Сърбия преминава през България и отново влиза в сръбско, за да се влее в р.Нишава. Край селата Одаровци и Поганово е просякла скалите, като е оформила красиви каньони, които биха представлявали голям интерес за алпийската общност. Идеално място за оползотворяването на почивните дни в упражняване на нашето хоби, а за някои хора и цел в живота. За разлика от скалите при гр.Трън, които са с южно изложение и лятно време не са предпочитан катерачен обект там има скали с изтояно, северно и западно изложение. Обекта по мащаби е огромен. Може да се сравни единствено с врачанските скали. Нямам за сега информация дали има прокарани маршрути, но съвсем реално може да се направят стотици. За алпинистите с по-големи възможности има достатъчно трудни скали с надвесени и изключително гладки форми.
[i:9d303e6e44]Само за най - добрите ...[/i:9d303e6e44]


Дължината на скалите варира между 50 и 250 метра.

Вече сме начертали предполагами маршрути по първите скали, които предстои да бъдат изкатерени, когато се затопли времето. Скалата навсякъде е варовик. На много места са израстнали черни борове - единаци, които са ендемит за този район и са защитени, понеже са бонсай -
[i:9d303e6e44]Черен бор бонсай[/i:9d303e6e44]


Дърветата са на повече от 100 - 150 години, но поради условията, в които се развиват са останали ниски. Трабва да ги пазим, понеже това е биологичен феномен. На времето по тези скали е имало египедски лешояди, но са изчезнали - вероятно, заради бракониерите.

Реката там е изключително чиста. Сигурно ще става за къпане като се стопли. Има достатъчно места за опъване на палатки. Като цяло навсякъде водата в района е много варовита. За пиене е добре да се купи минерална. Скалният масив се намира на 20км от Димитровград и на 80км от София. За да стигнете до там с кола трябва да си вземете паспорт и зелена карта. Преминава се през Калотина. Първият град след границата е Димитровград. Продължава се още 10 км по главният път. След моста над р.Ерма на 150м има път на ляво за село Суково. Още 10км и сте под скалите. В продължение на около 3-4км пътят ви води успоредно на реката в най - ниско на каньона.
[i:9d303e6e44]Част от Одаровското ждрело[/i:9d303e6e44]


Оставяте колата където решите и тръгвате по скалите. Трябва да си обмените тук левове в евро, а там евро в динари. 1евро = 95динара. В Димитровград има няколко "МЕНЯЧНИЦИ" и няколко банки, но ни информираха, че в ченча е по-добре. Да не забравите да си сверите часовниците. Пътят принципно е 1час , час и половина, което означава, че ако тръгнете от тук в 8 часът българско време ще пристигнете в 8 часът сръбско време. На обратно е по-лошо, защото губите два часа за пътуването.
[i:9d303e6e44]Този масив е видимо, около 200 метра, изглежда страхотно[/i:9d303e6e44]
[i:9d303e6e44]Огрян от залязващото слънце. В средната си част скалата е надвесена. Непосредствено до пътя.[/i:9d303e6e44]


Повече снимки http://picasaweb.google.com/damyan.petkov/nSltHD#
Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3140 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 22/01/2009 от Димитър Колешев Коментирайте
Мерси много за информацията. Впечатлен съм от мястото и вече планирам едно ходене с цел премиерстване в района :)
2 Публикуван на 05/04/2009 от Коментирайте
Ще ви разкажа интересна случка от 1998.г. Тук няколко от стените вече са катерени. Беше един опитен алпинист от Белград с дъщерята си и млади катерачи (не си спомням имената им), много им харесаха стените. Докато те катереха стената (аз бях в група на зяпачите), по пътя спря една българска кола. Човекът от колата се запозна със Сърбите и попита може ли да покатери малко. Сърбинът позволи. Българинит най-напред се изложи с едно падане (сега си мисля че може би е било нарочно). Сърбинът леко се присмя. След това изкатери стената в маниер на професионалист. Сърбинът го дари с аплодисменти. Беше много по-добър от него. Името на българина запомних - Боби Димитров.
При нас в Цариброд има клуб, но не располага с достатъчно пари за да направи нещо сериозно с тези стени. Но са открити за сътрудничество. За да се свържете с тях, ето адреса: www.pdcaribrod.8m.com.
Соня Станулов, Цариброд (Димитровград, Сърбия)

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Скалите до с. Сестримо
Пътешествие до Храма на Времето
Интервю с Арно Пети за Black Bean
5 стени по техните класически маршрути, соло и за по-малко от 8 часа
Пътят на боеца или как да катерим по-трудно
"Горещи скали" в Кения
Как да се осигурим и катерим безопасно при траверсиране ?
Arapiles, Австралия
Тасмания - една кратка обиколка
Пестене на енергия при трад


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap