Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Пада-а-ам от високоКалина Горанова, Капитал Лайт  |  Редактирана на 29/10/2008
[i:276b66ffc8]Фотограф: Цветелина Ангелова[/i:276b66ffc8]


Стрелката бавно минава 2.5 и безкомпромисно се насочва към тройката. Тя е от тези стрелки, които са в състояние да ускоряват пулса. В безмилостната й компания малко неща могат да те накарат да забравиш, че щом покаже три хиляди метра височина - скачате.

Скокът с парашут може би е един от малкото случаи в живота, при които да паднеш от високо е приятно. Именно търсенето на ефекта "опит за летене" доведе групата ни от дебютиращи скачачи в авиобазата AVA Flying Centre край Монтана.

Вариантите, между които трябва да избираш, след като пристигнеш, са два. Да изкараш няколко часа обучение и да скочиш сам от хиляда метра или скок от 3 хиляди с инструктор (т.нар. тандемен скок). В първия случай парашутът се отваря автоматично 2-3 секунди след като напуснеш самолета. Във втория падаш свободно около 1000 - 1200 м, след което инструкторът дръпва ръчката. За да постигнеш съвършенството да скочиш сам от по-високото, трябва да имаш около 25 скока зад гърба от по-ниското (1000 м), за да си сигурен, че ще се държиш адекватно в небето.

Реалността, когато се озовеш горе на 3 хиляди метра е друга. Студен режещ въздух. Нищо под краката ти. Земно притегляне, готово да се прояви в целия си блясък. И едно огромно, огромно пространство. Тотално нетипична ситуация, в която никак не е лошо, че не си сам със стрелката на висотомера. Там е и Драго. Той е този, за когото си завързан, и носи живота и на двама ви на гърба си под формата на раницата с парашут. Не е ясно кое действа по-успокояващо - спокойният глас на инструктора, с който ти обяснява какво трябва да правиш, сякаш скачането от самолети е най-нормалното нещо, или над шестте му хиляди скока.

Специалната за нас неделя протече по типичния за опитния парашутист начин. В натоварени дни скоковете му от летателни машини се повтарят отново и отново като за добър ден през около час. Отправя се към самолета с един от ентусиастите. Скача от небето. Скътава търпеливо и старателно парашута. Прибира живота си в раницата. И пак тръгва към самолета със следващия, желаещ да го придружи в скока му. И така до залез.

"Случвало ли се е някой да се е качил в самолета и да се е отказал?", питаме ние.


[b:276b66ffc8]"Не. Всички скачат"[/b:276b66ffc8]

отговаря инструкторът. Е, няма гаранция, че няма да си първият размислил, въпреки че през целия ден на чакане да дойде и твоят ред осъзнаваш, че те е страх повече от това, че може да не скочиш. Дали поради силния вятър, или поради свойството на слънцето в даден момент да залязва. Най-накрая идва редът ти. Обличаш екипировката - термокостюм, аеродинамично боне за главата, очила и множество колани, и тръгваш към самолета.

Докато машината набира височина, си спомняш за разговорите, които си водил дни преди това. "Ти знаеш ли какво ще ти се случи, като застанеш на вратата на самолета на три хил. м височина?", пита един приятел ден преди скока. "Може да не ти издържи сърцето", "окуражава" ме той. "Не стига, че животът е кратък, а ти ще ми скачаш." "Точно защото е кратък", отговарям аз, но детинският ми аргумент не издържа пред недостатъчно задълбочените ми познания за сърдечно-съдовата ми система. "Хубаво. Троши си главата", слага точка на спора приятелят.

Добре, че когато самолетът вече е набрал достатъчно височина и Драго ти дава знак, че моментът настъпва, "оптимистите" с техните "положителни" мисли липсват. Започвате да се придвижвате към вратата. Броени секунди, през които дори не ти минава мисълта да кажеш "не, не, спрете, искам вкъщи" и вече висиш от вратата само на коланите, с които си завързан за инструктора, седнал на ръба. Въздушното течение в комбинация със скоростта на самолета е толкова силно, че ти е трудно да застопориш висящите си в нищото крака, така както са те инструктирали.


[b:276b66ffc8]"Едно! Две!" И на "три"...[/b:276b66ffc8]

и стрелката, и самолета, и вицовете за парашутисти - всичко е зад гърба ти и започваш да... да падаш. Обективно погледнато - като торба с цимент. От силното въздушно течение и небето, и земята се завъртат пред очите ти. Драго бързо обаче успява да ги намести. И когато разпериш ръце, настъпват най-разтърсващите тридесет и няколко секунди. Секунди, в които ясно чуваш, че падаш с над 200 км в час. И в които не можеш да си затвориш очите да не би да изпуснеш от поглед гигантското пространство, което сякаш няма свършване.

И точно когато осъзнаеш, че случващото се е толкова нереално, че дори не те е страх, застиваш рязко във въздуха. "Отвòри се!". Само това ти минава през главата. И вече можеш да викаш и да махаш на хората отдолу, които така и не те виждат, но това няма никакво значение. Все още си високо и можеш само да се насладиш на безобразната лекота, с която се носиш във въздуха, необезпокояван от нищо.

След няколко минути на реене в пространството земята започва да добива някаква конкретност и трябва да следваш инструкциите на Драго за кацане. Той те е смъкнал жив и здрав от небето и сега и ще направи каквото трябва, за да се приземите невредими. А след като вече си стъпил на до болка познатата земя, се чуваш да казваш това, което всеки един скочил от небето повтаряше цял ден - "искам пак".


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1982 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 30/10/2008 от Коментирайте
Яко :) и при това много готино написано. Ще ми се и аз да можех да пиша така :D
2 Публикуван на 10/11/2008 от awre Коментирайте
да много хубаво написано!

ОЩЕ СТАТИИ ПО ТЕМА :
WISHPIN на екстремните ски или как невъзможното стана възможно


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap