Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Българи покориха Килиманджаро с благотворителна цел.Десислава Георгиева, Globus News  |  Редактирана на 12/09/2008


[img:834ad31f69]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_312_1.jpg[/img:834ad31f69]


Бургазлия и българските му приятели от Лондон покориха Килиманджаро и събраха хиляди за борбата с левкемия.

Тази история е наистина невероятна! Наскоро група българи, работещи като инвестиционни банкери в Лондонското Сити покориха най-високата планина на континента Африка - планинският масив с вулканичен произход Килиманджаро!

Преди месец момчетата изпратили e-mail на всичките си приятели и колеги, че са решили да направят нещо различно за лятната си ваканция, вместо „да обикалят модерните барове на Европа".

Българите са около 30-годишни. Приключенският им дух разпалил въображението им и ги подтикнал да се устремят към най-високата точка на Килиманджаро - връх Ухуру, намиращ се на 5895 м. надморска височина в североизточна Танзания. Но сякаш само по себе си това предизвикателство не било достатъчно за търсачите на вълнуващи преживявания. Те си поставили още една цел - да съчетаят личното си постижение с такова, което да е в полза на обществото. Ето какво се казва в е-мейла им: „Решихме да посветим изкачването си на Килиманджаро на засилване на общественото съзнание към борбата с Левкимия, като същевременно помогнем да се набавят средства за проучвания в тази област. Ето защо Ви молим да направите дарение на страницата която сме разработили с тази цел. Всички постъпления са за благотворителна фондация Leukaemia Research*. Вашият жест ще помогне да се спаси живота на много деца. Бъдете щедри!"


[img:834ad31f69]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_312_2.jpg[/img:834ad31f69]


Момчетата си поставили за цел да набавят 3000 Британски лири в помощ на каузата - и успели! Дни преди определената за заминаваето им дата 7-ми юли в банковата сметка на фондацията са постъпили 3100 лири. Даренията се увеличили и след заминаването им - сумата скочила на 3500 лири. Благородната им кауза решили да подкрепят и техните работодатели от Bank of America, UBS и Morgan Stanley. Всяка от трите глобални банки оповестява, че ще направи дарение равностойно на крайната сума набрана от шестимата.

В експедицията участват Здравко Биков, Евгени Йорданов, Вихрен Йорданов, Кирил Петров (от Бургас), Даниел Поторф и Димитър Петров. Всички българи живеят в Лондон, с изключение на Дан, който е от Съединените Щати.

Самото пътуване не е никак леко, свързано е с много трудни изкачвания и мащабна организация. Групата била водена от трима водачи. Лидерът й говорил добре английски и нямали проблеми с комуникацията с местното население. Танзания е била английска колония до 70-те и езикът е разбираем почти навсякъде. По време на преходите групата общо от 14 човека е придружавана от близо 50 души помощен персонал - по трима „носачи" за всеки, които помагали за придвижването на багажа, палатките и консумативите. Ангажирани били трима готвачи плюс още няколко помагачи. Те пренасяли храната, маси, столове и вода, която набавяли от местни водоизточници и преварявали за пиене и домакински нужди.

Покоряването на петхилядника е много трудно и нашите момчета бивакували на няколко лагера, където събирали сили за следващите преходи. В продължение на няколко дни се изкачвали до Мачаме Хът (3000 м.), Шира Кейв (3940 м.), Баранко Хът (3950 м.), а от там - до лагера Барафу на 4600 метра. Този преход е особено тежък. Катерили са се върху почти отвесни скални стени около самия кратер на планината.


[img:834ad31f69]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_312_3.jpg[/img:834ad31f69]


До базовия лагер под върха достигнали около 16:30 следобед и след кратка вечеря легнали да подремнат, поради очакващото ги тежко изпитание - нощно изкачване на връх Ухуру - най-високата точка на Килиманджаро. Един от участниците в групата, Митко, разказва: „От една страна всички намирахме за малко трудно да си легнем в 6 вечерта, но като добавим и надморската височина от 4700 м., спането си беше почти невъзможно. Около 22:45 водачите ни събудиха за по чаша кафе и чай с бисквити. Самото изачване започнахме към 23:45 - при пълен мрак, минусови температури и сравнително силен вятър.Скоро всичката вода, която имахме замръзна. Беше трудно някак да останеш мотивиран и да продължаваш да вървиш, въпреки студа, трудността при дишане и умората. При всяко спиране за кратка почивка се борихме със съня и студа... той ни пронизваше и телата ни започваха да изстиват. Беше почти невъзможно да разговаряш с другите около теб, това изисква доста усилия и енергия, дишането става още по-трудно. Всеки беше сам с мислите си...".

Самият връх на кратера (Стела Пойнт), нашите момчета успели да достигнат в 6:30 ч., малко преди зазоряване и последните 45 минути до Ухуру Пийк били изминати по-лесни на дневна светлина. Митко продължава разказа си „Слизането беше по-кратко (около 3 часа), но не по-лесно. Слънцето се беше издигнало по-високо, но никой от нас не свали дрехите си. Беше доста странно - от една страна усещаш студа, а от друга - как слънцето изгаря откритите ти части от кожата. Освен това видяхме пътя, по който сме се изкачили предишната нощ на светлината на фенерчетата и ни побиха тръпки - мога да кажа, че водачите ни са били наистина добри".

Въпреки тежките услоивия българите успяват да се завърнат невредими от Килиманджаро. Посрещнати са радушно от всичките си колеги и приятели, които са ги подкрепяли и окуражавали. Финалната сума от събраните средства бе предоставена на фондация Leukaemia Research в края на миналата седмица.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3509 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Свирепа арена - К2
Интервю с Крис Бонингтън
Tъмната страна на Eверест
Ама Даблам и реализирането на една 30-годишна мечта
В Южен Кавказ
Еверест – най-високата цена
Историята на завоюването на най-високите върхове на света
Кодекса на честа и осемхилядниците
Хан Тенгри
Мон Блан - разходка или ...?


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap