Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Юджи Хираяма – "Носът", големи стени и боулдъриPlanet Mountain  |  Редактирана на 31/07/2008


Интервю с японския катерач Юджи Хираяма след наскоро поставения скоростен рекорд на "Носа" на Ел Капитан, Йосемите, заедно с Ханс Флорин.

В началото на юли 2008 Юджи Хираяма постави нов рекорд на "Носа" заедно с партньора си за скоростни изкачвания Ханс Флорин. Въпреки че цяла зима тренира интензивно боулдъри, след поредица от опити на Ел Кап двамата пробягват 900 метровата класика на Йосемите за забележителните 2:43:33, което бие предишния рекорд с 2 минути и подобрява техния рекорд от 2002 с цели 5 минути.

Изкачването привлече огромен медиен интерес и Хираяма смята, че тази есен ще има още събития. Преди листопада решихме да проверим за какво става въпрос с безспорно най-добрия японски ас в катеренето.


[img:c86ae615ca]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/2087.jpg[/img:c86ae615ca]

[i:c86ae615ca]Юджи Хираяма на Носа на Ел Капитан, Йосемите, заедно с Ханс Флорин – рекорд за 2:43:33.

Снимка: Шинта Озава[/i:c86ae615ca]


[b:c86ae615ca]Юджи Хираяма – "Носа", големи стени и боулдъри:


В момента се концентрираш едновременно върху големи стени и боулдъри. Тези две неща не си ли противоречат принципно?[/b:c86ae615ca]

Трудно е да комбинираш двете….в последствие аз не бях наистина във форма за големи стени онзи ден;-) От ноември 2007 до края на май се бях съсредоточил единствено върху боулдъри и направих първото изкачване на Ginga 8b+ и третото на Dai Kayamada's Uma 8b+. За нещастие контузих пръста си в края на април и реших да търся нещо друго. Тогава моят агент ме попита какво мисля да правя сега. Започнах да мисля върху проект, който би имал значение не само за катерачите, но и за хората извън тази област. Сетих се за Носа на Ел Кап и реших да отида там отново през май. Единствения проблем беше, че когато реших да направя това изкачване не бях тренирал за големи стени..


[b:c86ae615ca]Последното ви изкачване с Ханс – това ли е възможно най-бързото?[/b:c86ae615ca]

Да…или поне за сега мисля че е. Ние имахме само 11 дена за подготовка и аз планувам да направим нов рекорд през септември.


[b:c86ae615ca]Каква част от всичко това е на сериозно и каква е част е игра?[/b:c86ae615ca]

Ха ха… знаете, че катеренето е забавление! Но мисля, че когато постигнеш 2 часа и 43 минути това вече не е само забавление и удоволствие. Мисля, че е справедливо да определя Носа като една много сериозна игра.


[b:c86ae615ca]Защо винаги Носа? Това не е единствения добър маршрут.[/b:c86ae615ca]

Мисля че Носът има солидна 50 годишна история, хората се интересуват от него, и то не само катерачите. Днес аз съм една малка част от тази история. Казвайки това, да, зная, че има много други маршрути и искам да катеря и нещо различно, като например да премина свободно някоя голяма стена. Но в монета не съм във форма за това, считам себе си за боулдърджия!


[img:c86ae615ca]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/2084.jpg[/img:c86ae615ca]

[i:c86ae615ca]Юджи Хираяма прави третото изкачване на Dai Kayamada's Uma Fb 8b+.

Снимка: Шинта Озава[/i:c86ae615ca]


[b:c86ae615ca]Колкото по-бързо е изкачването, толкова по-голям е риска?[/b:c86ae615ca]

Вярно е ако нямаш прогрес. Ако не напредваш, а искаш да катериш по-бързо тогава се налага да поемаш по-големи рискове…това е сигурно. Но ако се развиваш като катерач, ставаш по-силен и по-добър тогава бързото катерене не носи непременно рискове. Знаеш, че се контролираш и че няма да паднеш. Когато съм с Ханс винаги си казваме: първо - катери безопасно, второ - бъди бърз, трето – наслаждавай се и последно – след това прави каквото си искаш!


[b:c86ae615ca]А какво ще кажеш за свободното изкачване на Лин Хил и Томи Колдуел? Не е ли това по-голямо предизвикателство?[/b:c86ae615ca]

Да, мисля че е. Ако имам време и сили ще опитам да го направя тази есен.


[b:c86ae615ca]Твоето повторение на Salathe, една друга голяма стена на Ел Кап, се счита за крайъгълен камък в катеренето на големи стени. Тогава ти вдигна още повече летвата на Ел Ниньо. Как се чувстваш сега мислейки за тези изкачвания?[/b:c86ae615ca]

Благодаря за това признание! Вложих много усилия в този проект. Ако трябва да избера най-вълнуващия момент в катеренето, който съм преживял то това е Salathe – онсайт през 1997.


[b:c86ae615ca]Виждаш ли се в едно по-различно предизвикателство във високите планини – кулите Транго например или Torres del Paine?[/b:c86ae615ca]

Никога не съм опитвал това, трудно ми е да кажа. За да оформи една такава идея най-важното е човек да е добър в свободното катерене – това позволява да изкатериш един труден маршрут бързо и без рискове.


[b:c86ae615ca]Кое е най-голямото предизвикателство за тебе?[/b:c86ae615ca]

Онсайт на 5.14 след 1000 метра катерене по някоя голяма стена..


[img:c86ae615ca]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/2085.jpg[/img:c86ae615ca]

[i:c86ae615ca]Юджи Хираяма по време на първото изкачване на Ginga Fb8b+.

Снимка: Шинта Озава[/i:c86ae615ca]


Превод от :  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1632 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
Покорител на върхове рисува морското дъно
Kryptonite - Интервю с Tommy Caldwell
Скоростни серии част І: Alex Honnold
Боян Петров: Сега ме е страх много повече отпреди
В памет на Шон Лиъри
Профил на Минчо Петков
Dean Potter - Една история ...
Рикардо Касин – интервю (пълен текст)
Британската легенда в катеренето Лео Холдинг: Научете децата си да управляват ри ...
Интервю с Peter Croft


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap