Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

НАНГА ПАРБАТ - Голата планинаДойчин Боянов, сп. Одисей бр. 64, 2007 година  |  Редактирана на 22/11/2008


[img:b3348fa6e4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_305_7.jpg[/img:b3348fa6e4]

[i:b3348fa6e4]Базов лагер 3 (6800 м н.в.)[/i:b3348fa6e4]


Когато на 8 юли 2006 г. погледнах от височина 8125 м, съзнанието ми трудно възприемаше всичко, което виждах. Часът беше 13,30, духаше лек вятър. В кристалния въздух различавах далечните върхове на Каракорум и Хиндукуш. Наблюдавах тази панорама на стотици километри и усещах, че бавно полудявам.

През 2005 г. с Николай Петков си поставихме амбициозната задача да изкачим два върха, надвишаващи 8000 м, за един сезон. В тактически план предвиждахме два етапа. Първият представляваше изкачване на връх с голяма категория на трудност и надморска височина, а вторият - премиерен маршрут на осемхилядника Гашербрум 1. В първата част на този проект взеха участие и нашите приятели Тервел Керелов и д-р Теменуга Станева. Без тяхната подкрепа нямаше да имаме всички тези чудесни мигове в планината. Спряхме избора си на хималайския връх Нанга Парбат. Той има славата на един от технически трудните за изкачване осемхилядници. Това се определя от изключително сложната му релефна структура, голямата височина и техническа трудност. Нанга Парбат заема особе но мяс о не само в история та на световния алпинизъм, но и върху географската карта. От него се виждат едновременно трите най-високи планини в света - Хималаите, Каракорум и Хиндукуш. Той е най-западният осемхилядник в Хималаите и няма конкуренти по височина в обкръжението си. На 7100 м под него се вижда блестящата златна нишка на река Инд. От коритото на реката до върха може да се наблюдава и най-голямата относителна денивелация на земната суша. За двама ни с Николай този връх имаше голямо значение и поради факта, че тук са се разиграли едни от най-големите драми в историята на алпинизма, тук са едни от най-ярките примери за липсата на граници в човешките възможности, за трудния успех и божествената красота. Поради това поставихме Нанга Парбат първи в нашия тактически план като връх, с който да проверим нашите възможности и да се подготвим психически за големи изпитания.


[img:b3348fa6e4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_305_6.jpg[/img:b3348fa6e4]

[i:b3348fa6e4]Тези деца живеят на 4000 м надморска височина[/i:b3348fa6e4]


Така на 14 юни 2006 г. поехме от град Чилас. Първо по долината на река Инд, а после към коритото на ледника Диамир по изсечена високо в скалите пътека бавно вървяхме към своята мечта. Хората, населяващи долината, се наричат чиласи. Те имат свой език и рядко общуват с хора от други долини на планината. Живеят в малки къщи, изградени от камъни, високи не повече от два метра. Имат повече деца, отколкото кози, повече всекидневни мъки за оцеляване, отколкото радости, но всички се усмихват. Единствените играчки на децата са тези, които са пригодили за игра от естествената среда. По пътеката често се разминавахме с местни жители с автомати - казваха, че им трябват за лов. Селата се прос тират до 4000 м височина, където ледникът влиза направо в гората. Пейзажът е за шеметяващ. Над вековни брези и кедри високо в небето се устремяват прекрасни върхове. Нашият водач Факир ни предупреди да не снимаме жени, каквито практически не видяхме да се разхождат свободно. Те обикновено работеха на нивите - оскъдни малки тераски, отвоювани от стръмния склон. Факир беше на 30 години и докато аз гонех вятъра по планината, на не го му се роди седмото дете.


[img:b3348fa6e4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_305_5.jpg[/img:b3348fa6e4]

[i:b3348fa6e4]Високо в скалите над р. Диамир е изсечена единствената пътека, водеща към базовия лагер[/i:b3348fa6e4]


Прехода от Чилас до базовия лагер изминахме за три непълни дни. Продължителността на дневния преход зависи от денивелацията, която се преодолява, и надморската височина и е от 2 до 7 часа. Базовият лагер представляваше поредната забележителност, отличаваща Нанга Парбат от другите осемхилядници. Тук опънахме палатките не на ледник, както обикновено се случва в тези планини, а върху зелена поляна, осеяна с еделвай си. Често падаха лавини, които разваляха времето за няколко минути. След тях валеше сняг и започваше да духа вятър, а температурите рязко падаха.


[img:b3348fa6e4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_305_4.jpg[/img:b3348fa6e4]

[i:b3348fa6e4]Поглед от върха към Рупалската страна на Нанга Парбат[/i:b3348fa6e4]


Приехме това всекидневие и заживяхме с него. Виждахме повече красота във всичко, отколкото ужас. Странно, но като че и ние самите не бяхме напрегнати и изнервени в това изкачване, както обикновено се случва. За двайсет дни успяхме да се подготвим за щурм на върха. Бяхме оборудвали лагери 1, 2 и 3. Лагер 4, който беше и щурмови, изградихме в движение.

Две експедиции вече бяха атакували неуспешно върха, макар всички участници да бяха великолепни алпинисти с богат опит. С всяка нова крачка се сблъсквахме с конкретните причини за техния неуспех. Амбициите ни бяха огромни, а залогът още по-голям. Опитвахме се да не допускаме страха до нас, но той ни обсебваше. Вероятно този страх ни спаси на няколко пъти да не направим грешната стъпка.


[img:b3348fa6e4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_305_3.jpg[/img:b3348fa6e4]


На 8 юли в полунощ с Ники напуснахме палатката на лагер 4. Беше пълнолуние, а пред нас „крещяха" безброй звезди. Поехме към върха заедно с корееца Ку. След час луната залезе и ние останахме в ледения хаос само с предположения за вярната посока. Ку не говореше английски, но се разбирахме чудесно. Просто нямахме избор. Предложи да изчакаме изгрева, изигра с жестове как слънцето изгрява. След час лутане и разговори, когато вече бяхме на път да измръзнем, стояхме пред мястото, от което всички преди нас се връщаха - голям снежен кулоар с тонове сняг, висящ на 3000 м над базовия лагер. Дълго се разкъсвахме между здравия разум, амбициите и мечтите. Преминаването оттук изглеждаше чиста лудост, но... това беше пътят към върха. Помислих си, че ако не го направим по тъмно, когато не виждаме къде се намираме и какво конкретно ни грози, при изгрева няма да се решим на тази крачка. Помислих си, но не го направих. Направи го Ники. Той пръв навлезе в склона и аз веднага го последвах. Движех се след него и спирах, все едно го осигурявам с въже, а въже нямаше. После той взе въображаемата осигуровка, а аз продължих напред. Изживяването беше страхотно. Усещахме си движенията и знаехме кой кога ще почива. Единственото, което носехме, бяха фотоапарат, по литър течност и резервни ръкавици. Спирахме да пием по глътка вода, да поемем глътка въздух. Копаехме стъпки в леда, за да почиваме в тях. Слънцето изгря, когато бяхме на около 350 м под върха. Пътят вече ясно се открояваше пред нас. От базовия лагер подсказваха маршрута по радиостанцията на Ку, той на нас и ние трябваше да го разбираме. Всички, останали на зелената поляна, ни наблюдаваха с далекогледи и следяха всяко наше движение, сякаш присъстваха на незабравим спектакъл. Те бяха с нас до върха, притаили дъх, за да не събудят злото. Предаваха ни по незнаен път силите си, за да направим следващата крачка.


[img:b3348fa6e4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_305_2.jpg[/img:b3348fa6e4]


Имал съм щастието и друг път да усещам успеха дълбоко в себе си, преди да се е случил. Бях под върха, но вече гледах от него.

Когато се изкачихме горе, всичко се успокои. Вятърът спря за момент, намерих място за знамето и се отдадох на лудостта. Оставих мислите и погледа ми да се реят, да се закачат по хилядите върхове и като ехо да се връщат обратно при мен.


[img:b3348fa6e4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_305_1.jpg[/img:b3348fa6e4]

[i:b3348fa6e4]Двамата с Николай на върха[/i:b3348fa6e4]


Върхът е мястото, където човек добива яснота за реалната дързост да се изкачи горе. Но трудностите не свършват дотук. Трябва да се измине целият път обратно. Спускането надолу е много по-трудно от посоката към върха, а когато се прибави и смъртната умора, нещата придобиват нечовешки размери. Дълго обмислях всяка крачка, често се улавях, че забравям да преценявам достатъчно добре. За да съм сигурен, че мисля, си говорех на глас. Предлагах си решения и ги отхвърлях или приемах. Чувствах ужасен глад и жажда, а имахме само сняг. Знаех, че не трябва да го правя, но беше по-силно от мен. Когато се отпусках в снега за почивка, избирах някоя апетитна бучка сняг и я оставях да се стопи в устата ми. Бях забравил за Ники. Някъде зад мен той вероятно имаше същите проблеми. Малко преди лагера - малко като разстояние, не като време, силите ме напуснаха и аз паднах в снега. И тогава видях Ку. Той се изправяше, после отново падаше и аз възприех този начин на придвижване. Изправях се и с падането правех една или две крачки. После стигнах до Ку, паднах пред него, после той пред мен. От напускането на лагера до прибирането ни бяха изминали двайсет часа. Двайсет часа непрекъснато катерене на голяма височина при максимален риск! Преминах последните метри, влачейки се. Забивах двете сечива, които носех, в снега и се издърпвах към тях. В 20,30 ч влязох с куп сняг и лед в тясната палатка. Цяло щастие беше, че я имаше все още. Изминаха няколко минути, докато се свестя. Започнах да надничам и да търся светлината на Ники. Едва сега осъзнавах, че не сме заедно. След час се появи и той. Докато аз работех с примуса, Ники заспиваше, после се сменяхме. Никой от нас не вярваше, че утре вечер отново ще разговаряме с най-близките си по телефона, че ще можем да ядем и пием, да спим на топла постеля. Стряскахме се в съня си и отново се отдавахме на безкрайната умора.

Мисля, че уважението, което таеше всеки от нас към планината, и вярата, че има някой над нас, успяха да ни съхранят, да ни дадат сили да пожелаем обратния път и куража да го изминем.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3129 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
КОНТЕЙНЕРЪТ
Tъмната страна на Eверест
Български маршрути в Хималаите - Интервю по Дарик Радио
Боян Петров: К2 е убиец на амбиции, но имам план как да го изкачим
Шерпите на Еверест
Мон Блан - разходка или ...?
Планината е заета
Свирепа Арена - Чангабанг
Влудяващата тълпа
Зимните изкачвания на осемхилядници


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap