Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

С въже до върха и с хеликоптер надолуВенцислава Чипева  |  Редактирана на 07/07/2008


[b:985fbd0215]Или как ни спасяваха швейцарските служби при първото ни качване на четири хиляди метра.[/b:985fbd0215]


Аз и брат ми отдавна мечтаем да качим заедно някой четирихилядник в Алпите. Всяка година правим планове и избираме връх, но досега все така става, че амбициозното начинание се проваля. Ходили сме много пъти досега в Алпите, но на четирихилядник не се бяхме качвали. И така тази година брат ми, амбициран от моите подмятания, че вече му е дошло време за пенсия, реши да ми покаже, че засега това време е далече и да ме заведе на "сериозен" връх. Оставам избора на него, тъй като той познава Алпите много по-добре от мен. Целта е Вайсмис, намира се в Швейцария, в района на Валис и е висок 4023 метра. Според швейцарската категоризация той минава за "не много труден" и не се брои за някакво алпийско постижение.

Нашият маршрут е през югозападния ръб, който се преодолява с лесно катерене, после се траверсира тясно снежно било, а слизането е по глетчер, където дебнат дълбоки по 30-40 метра цепки, погубили не един и двама алпинисти. Според статистиката има години, в които Вайсмис е взимал повече жертви от Матерхорн.


[img:985fbd0215]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/mget2.jpg[/img:985fbd0215]

[i:985fbd0215]Хижа "Алмагел" - оттук тръгнахме, а впоследствие хеликоптерът ни свали пред учудените погледи на планинарите.[/i:985fbd0215]


Когато прочитам това, за секунди ми минава през главата: "Абе аз къде съм тръгнала", но тази мисъл бързо е прокудена и на нейно място се настаняват оптимизмът и жаждата за приключение. Пътят ни тръгва от Констанц, малко гранично градче, където вечерта сме преспали у общи познати. Пътуваме към Висп, там към нас ще се присъедини един немски приятел на брат ми - Хайко. Хайко е изключително тежък и тромав и не най-подходящата компания за алпийски изкачвания, но в случая ни е необходим, тъй като е опасно да се върви в свръзка (т.е. навързани на въже) по глетчера само двама. Така ако единият падне в цепка, ще повлече и другия, а ако сте трима, тогава падналият може да бъде задържан и изваден. И така след дълго клатушкане по швейцарските влакове, след като на няколко пъти аха-аха да извадим нечии очи с пикелите и щеките, които стърчат от раниците ни, се добираме до Висп. Там трябва да се срещнем с Хайко и да вземем рейс, който ще ни закара до селото, откъдето тръгва пътят за хижата, където ще спим. Хайко се подава иззад ъгъла - висок, рус, огромен, с шапка идиотка на главата и нечовешки голяма раница. Изглежда изключително ентусиазиран и щастлив. Брат ми се притеснява веднага, че раницата на Хайко е много тежка и той ще е много бавен, а на мен не ми пука, нали няма аз да я нося. Пътуваме още час по тесните високопланински пътища, автобусът едва се разминава с идващите насреща коли. Най-накрая стигаме китното селце Саас Грунд, откъдето тръгва нашата пътека.


[img:985fbd0215]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/mget1.jpg[/img:985fbd0215]

[i:985fbd0215]Началото на маршрута, засега изглежда добре…[/i:985fbd0215]


Планът е първият ден да стигнем до хижата, която е на почти три хиляди метра височина, вторият ден ни е за аклиматизация, а на третия ще качваме Вайсмис. На площада молим три швейцарски девойки да ни направят обща снимка. Те се смеят срамежливо и си прехвърлят фотоапарата една на друга. В крайна сметка, тази, която очевидно беше каката, увековечава паметния момент- тримата ентусиасти, които ще "покоряват" четирихилядника. Пътят до хижата не е нищо особено и представлява най-обикновена планинска пътека, каквито има по нашите планини. Въпреки че не е трудно, Хайко пуфти като парен локомотив на всяка крачка и се придвижва със скоростта на костенурка на баир. Когато излизаме от гората и пред нас блесват с цялото си величие острите заснежени върхове на Алпите, дъхът ми спира - толкова са красиви… Аз вървя напред, а брат ми се движи по-назад с нашия приятел. На няколко метра преди хижата ме изненадва вълнуваща гледка.

Стадо козирози пасат рехавата алпийска тревичка и ме гледат подозрително. Спирам, за да не ги уплаша и дълго съзерцавам пъргавите животни с красиво извити рога, които досега бях виждала само на картички. Настаняваме се в хижата, а вечерта прекарваме в приятната компания на алпинисти и планинари. На другия ден брат ми и Хайко ще се аклиматизират с ходене нагоре, а аз решавам да свърша същата работа с лежане в хижата. По принцип това става най-добре с ходене, тъй като тогава най-бързо се увеличава броят на кръвните телца, които доставят кислород на белите дробове. Но тялото се адаптира към височината и само с престой, макар и по-бавно. И така, докато Хайко и брат ми се разхождаха нагоре по баирите, аз спах до 12 и се отдадох на аклиматизация, пиейки кафе на разкошната тераса на хижа "Алмагел". Вечерта те споделиха, че са усетили височината и са имали главоболие и чувство за внезапно безсилие. Аз си казвам, че неприятните симптоми ще ми се разминат. Въпреки това вечерта преди катеренето усещам смътно безпокойство и сякаш чувам нечий зловещ шепот, но бързо решавам, че това са глупости и се отпускам в кратък неколкочасов сън. В семейството ми на шега ме наричат Краля. Затова рано сутринта в четири брат ми ме буди с безумната реплика : "Ваше величество, народът очаква да ви види". Народът едва ли е очаквал да ме види, но аз слизам с цялата си опърпана планинарска прелест в столовата, за да закусим всички заедно.

В 4,30 вече сме потеглили с раниците и пикелите на гърба. След около половин час пред нас се разкрива гледка като от картините на Рьорих - редица от безкрайни бели върхове, обгърнати от пурпурно-златисто сияние. Душата ми ликува - ето заради тази красота живея! След около два часа ходене вече сме в подножието на ръба, който трябва да катерим. Още отдалече ми изглеждаше страшен, но си виках, абе то като се приближим, ще се види, че не е нещо кой знае колко трудно. Но колкото повече се приближавахме, толкова по-зъбат и отвесен изглеждаше въпросният ръб.


[img:985fbd0215]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/mget3.jpg[/img:985fbd0215]

[i:985fbd0215]Ето така изглежда снежният ръб, който води към върха[/i:985fbd0215]


Тръгнах нагоре със свито сърце.

В началото стъпките и хватките бяха доста големи и човек просто трябва да внимава как стъпва. По едно време от много стръмен ръбът си стана откровено отвесен. Хвана ме страх да се катеря без въже и казах на брат ми, че не искам да продължавам без осигуровка. Той леко се изнерви, тъй като бързаше да се качим и да слезем, преди слънцето да е напекло много и да е размекнало снега, който покрива цепките на глетчера, по който щяхме да слизаме. Въпреки това се покатери нагоре и ми пусна въже, на което да се вържа и аз. Междувременно Хайко също се беше "спекъл" и беше очевидно, че и той има нужда от осигуряване. Заизкачвахме се бавно и славно по въжето, като всеки се надяваше, че пасажите, на които ще има нужда от осигуровка, ще са кратки. Вместо това нагоре ставаше все по-отвесно и трудно, падаха камъни и ние ставахме все по-бавни. Аз все повече си задавах въпроса: "Как можах да се забия тук?" .

След няколко часа излязохме от скалния ръб и се озовахме на снежно било. Всички въздъхнахме облекчено, понеже билото изглеждаше прилично широко - кой ти да знае, че най-трудното и страшното тепърва предстои. Вървяхме около петдесет метра, когато изведнъж се спусна гъста непрогледна мъгла. Билото ставаше все по-тясно и по-тясно, докато накрая пред нас се разкри около 50 сантиметра широка пътечка, от двете страни на която бяха надвиснали страшни пропасти. Загубиш ли равновесие, излиташ директно в нищото. Честно казано, дорева ми се, но го прикрих зад ужасената си физиономия. От този момент нататък ходенето ни заприлича на някой документален филм за хималайска драма. Брат ми вървеше напред с въжето, строеше осигуровки на пикел, а аз го следвах. Последен вървеше Хайко, а ние двамата треперехме дали крехките снежни козирки ще издържат голямото му тегло и дали няма да полетим тримата навързани в празното пространство. Времето течеше мъчително бавно, напредвахме с метри за час и ситуацията започваше да става критична.

По едно време се добрахме до твърда скала. Закачихме се за нея като удавници за сламка и позвънихме на спасителната служба. Оттам ни казаха в никакъв случай да не се опитваме да продължаваме, а да останем там, където сме. Казаха, че пращат хеликоптер, ако машината не може да ни свали, ще дойдат пеша. Бяхме на 100 метра от върха. Изпитвахме някаква смесица от разочарование, срам, но и облекчение, че ще бъдем спасени. При швейцарските спасителни служби няма" лабаво" - след 15 минути чухме перките на хеликоптера. Не го виждахме, понеже мъглата беше непрогледна, опитвахме се да му дадем сигнал като святкахме с челниците (фенери, които се носят на главата) , но той не можа да се приближи. Тъкмо позагубихме надежда, когато видяхме, че към нас приближават двама водачи - хеликоптерът ги свалил малко по в ниското. Дойдоха и се усмихнаха, изглеждаха напълно спокойни - за тях това не беше необичайна ситуация. По отвесните, нестабилни склонове се чувстваха сякаш са у дома си. Запознаха се с нас - единият се казваше Карло, другият Роберто. Бързо ни изведоха на върха, който се оказа на около десет минути. И все пак екшънът тепърва предстоеше.

Щяха да ни свалят с хеликоптер, тъй като беше твърде късно и опасно да се върви по омекналия сняг на глетчера. Докато се осъзнаем какво става, пилотът вече кръжеше над нас, от машината висеше дебело въже като за бънджи скокове с няколко карабинера в края. Без да се церемони, единият водач закачи брат ми, Хайко и себе си, хеликоптерът ги вдигна във въздуха и ги понесе надолу към хижата. Изглеждаше сякаш хищен орел е грабнал плячката си и я отнася да я разкъса някъде на спокойствие. Аз останах с Карло да чакаме да се върнат за нас. След около десет минути чухме отново перките. Тъкмо разсъждавах, че този път надминах себе си в идиотските си изпълнения и въжето вече висеше пред нас. Закопчахме го за секунди за алпийските седалки, с които бяхме обути и…. Сърцето ми заби лудо. Летях във въздуха със сто километра в час, увиснала на въже от хеликоптер, а под мен се разкриваха зъбатите алпийски склонове. Не е повод за гордост, че се наложи да ни спасяват, но в този момент умирах от щастие. Чувството да летя във въздуха над Алпите беше невероятно. И за да бъде сцената наистина достойна за филм с Джеймс Бонд, Карло героично ме беше прегърнал, за да ме пази от силния вятър. Всички бяхме благополучно свалени на хижата. И тримата имаме планински застраховки и се надяваме, че те ще покрият разходите за спасителната акция. Иначе с брат ми се шегуваме, че сега вкъщи ще пристигнат сметки за ток, за вода, за хеликоптер, ей за такива битовизми, дето се вика.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1776 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Вертикален Свят през 2008
Top 10 National Parks for Rock Climbing
Подготовка и провеждане на алпийски прояви - Част IX от учебника по алпинизъм за ...
Chamonix Mont-Blanc
Едно изкачване на връх Вихрен през зимата на 2005 година
УСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА АЛПИЙСКА ДЕЙНОСТ – КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ НА Т ...
Опасности в планината - Част VI от учебника по алпинизъм за ВИФ - 1977 година
„Айгер – мечта и реалност” - ревю на книгата
Пакистан: един рай за планинарите
Стръмни Върхове - ревю на книгата


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap