Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Хелентал, АвстрияДимитър Йорданов  |  Редактирана на 28/06/2008


Преди година един познат ми нахвърля на бързо, ей така просто в движение, някаква историйка как били да катерят в Австрия на някакъв катерачен обект предлагащ богато разнообразие от перфектно осигурени спортни маршрути от всевъзможна трудност и дължина. Към това трябвало да се отбележи и красивата природа. Туровете били пръснати из дълбока долина на дъното на която тече река с кристално чисти студени води. Спомена също и за място където може да се опъне палатка безплатно в сърцето на долината. Тогава си казах: "Това не е за вярване. Тази работа трябва да е провери колкото се може по-скоро." Преди седмица прекарахме в това очарователно място незабравими четири дни. Това беше второто ни посещение в района. Миналата година бяхме малка група. До колкото си спомням същоостанахме там четири дни. Първия ден още щом пристигнахме загряхме с два тура по три въжета който се намираха в непосредствена близост до лагера. Втория ден си избрахме тур не особено тежък но за сметка на това по-дълъг и предлагащ страхотна гледка в двете посоки по протежение на долината. Според гидовникът началото на тура е на десет минути от пътя. Ние успяхме да го открием само след някакви си три часа. Малко по-добри познания по немски можеше и да ни спестят тази разходка. На третия ден решаваме, че сме достатъчно "аклиматизирани" и, че е време да проверим дали има ефект от катеренето през зимата на изкуствената стена.


[img:dfd4ef9cd4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_301_1.jpg[/img:dfd4ef9cd4]


Избираме си тур на пет минути от пътя. Колегата изявява желание да се нагърби с първото въже. Тура се оказва невероятно излъскан. Всички ръбчета са буквално заоблени. Нищо не държи. На площадката си разменяме водачеството. Първите десетина метра ме карат доста да се поизпотя. Втората част е по-лека но осигурена само с ръждясали скоби. Тук някой друг френд или клема нямаше да са излишни.


[img:dfd4ef9cd4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_301_2.jpg[/img:dfd4ef9cd4]


Когато се събираме на втората площататка ние е вече ясно, че на този тур не му е било писано да го докатерим.

Последния ден го посвещаваме на изследователско-туристическа дейност. Впускаме се в търсене на тур "Модерни времена" кръстен явно на своя побратим в Доломитите. По предварителна информация шансовете ни да го намерим не са големи. Водени от максимата "Тази година го намираме, догодина го катерихме!" след няколко часово лутане под палещото слънце из сипеите все пак сме под тура. Следва снимка за спомен и пак на долу по сипея. По пътя на долу вниманието ни е привлечено от няколко кратки тура в сянка на който прекарваме остатъка от следобеда.


[img:dfd4ef9cd4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_301_3.jpg[/img:dfd4ef9cd4]


Вечерта се отбиваме в кръчмата за по една бира. Както сигурно се досещате не остана само една въпреки оскъдния ни бюджет.


[img:dfd4ef9cd4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_301_4.jpg[/img:dfd4ef9cd4]


Тази година тръгваме по-организирано. Какво имам предвид като казвам по организирано. Отново владне пълна дезориентация и дезорганизацията но просто сме по-голяма група. Заварваме паркингът "къмпинг" препълнен. Най-много са чехите и словаците. Останалите са малко поляци и още по-малко унгарци. Официалния език в лагера е българо-чешко-словашко-полски. Унгарците нямат думата. На месните австрийци май не им се нрави много това нашествие. По туровете все нещо мрънкат на немски и клатят многозначно глави.


[img:dfd4ef9cd4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_301_5.jpg[/img:dfd4ef9cd4]


Всяка вечер умувахме над гидовникът и се опитвахме да намерим обект на който да има маршрути по-възможностите на всеки. Дните ни преминаваха в блаженство т.е. катерене "non stop". За целия ни престой не капна нито една капка дъжд. След като съм се пекъл на скалата цял ден студента вана в реката която лъкатушеше из долината беше нещо на което чаках с нетърпение. Според непотвърдена информация района е известен като един от най-чистите в цяла Европа.


[img:dfd4ef9cd4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_301_6.jpg[/img:dfd4ef9cd4]


Двама щураци от нашата група решиха да ни разобразят последната вечер. Идеята им бе да изкатерят един от маршрутите над лагера по тъмно на челници. Трябва да си призная, че ми беше много приятно да следя две лутащи се "светулки" удобно полегнла в чувала и попивайки чай.


[img:dfd4ef9cd4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_301_7.jpg[/img:dfd4ef9cd4]


На следващият ден рано сутринта събрахме "панайра" и се отправихме към скалите да изкатерим няколко прощални тура. Така се сбогувахме с "Хелентал" за тази година като аз лично се надявам отново да се върна там някой слънчев ден отново с въже или с лодка.


[img:dfd4ef9cd4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_301_8.jpg[/img:dfd4ef9cd4]


[b:dfd4ef9cd4]Полезна информация:[/b:dfd4ef9cd4]

[u:dfd4ef9cd4]Природа[/u:dfd4ef9cd4]:

"Хелентал" е името на долина с прекрасна природа и отлични условия за катерене и каяк. Намира се между Виена и Грац.


[img:dfd4ef9cd4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_301_9.jpg[/img:dfd4ef9cd4]


[u:dfd4ef9cd4]Катерене[/u:dfd4ef9cd4]:

Туровете са с дължина от 30 до 650 метра. Отлично осигурени. Много рядко се налага да се ползват джажи. Някой от обектите са разположени в близост до пътя и там подходът е безпроблемен и е в интервала от 5 до 20 минути. За достигане до някой от по-отдалечените обекти може да са нужни и няколко часа като при тях се увеличава и вероятността да се позаблодите но имате по-голям шанс да избегнете навалицата.
[url=http://maps.google.com/maps?f=d&hl=en&geocode=&saddr=Vien&daddr=Kaiserbrunn&sll=45.429299,19.797363&sspn=6.799479,14.941406&ie=UTF8&ll=48.041365,16.463013&spn=0.809817,1.867676&source=embed]Виж по-голяма карта[/url]


[u:dfd4ef9cd4]Настаняване[/u:dfd4ef9cd4]:

Един от паркингите покрай пътя се ползва за къмпинг като пребиваването там е безплатно. Намира се до населеното място Kaiserbrunn.


[img:dfd4ef9cd4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_301_10.jpg[/img:dfd4ef9cd4]


На самият паркинг има тоалетна и умивалник. Водата е годна за готвене и пиене. В близост се намира и малък ресторант където може да се хапне за нормална цена и опита австрийската бира. Цена на бирата е от 3,5 до 5 евро в зависимост от това дали е бутилирана или наливна. В ресторанта може да се купи гидовник за 30 евро. Евтина храна може да се купи от супермаркет "БИЛА" който се намира на около пет километра от Kaiserbrunn.


[img:dfd4ef9cd4]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_301_11.jpg[/img:dfd4ef9cd4]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1659 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Катерене в Турция
Пътешествие до Храма на Времето
Интервю с Арно Пети за Black Bean
Rubber up — make your own crack gloves
Кулите на тишината: пясъчните игли на планините Брумов
Техника на падане
Arapiles, Австралия
Пестене на енергия при трад
Качуване на Демир Капия
Традиционното катерене


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap