Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Голямото шоуPete Takeda  |  Редактирана на 27/07/2009


Моите първи жалки опити да изкатеря една голяма стена завършваха безуспешно малко над земята. Три пъти моят партньор и аз се изгърбвахмe с екипировката към основата на стената и опъвахме една двойка фиксирани въжета, но когато идваше момента да се предадем за една седмица в обятията на големият камък, ние винаги се оказвахме внезапно приземени от лошо време или мистериозни чревни болести. Истината беше, че ние бяхме изпълнени с желание от идеята за забиването на клинове, изскърцването на куки и от мръщенето ни в стил Warren Harding, но същността на едно биг уол изкачване сграбчваше нашите гърла подобно на студената ръка на самата Смърт.

Аз бях късметлия. Имах възможност да прахосвам години наред пипнешком из долината на Yosemite, докато усетя правилната комбинация между психика, партньор и опит. Когато се издърпах на върха на El Capitan след мъчителната нощ на моето първо приковаване към VI-тата степен, аз се почувствах толкова като човек от сорта, че нагоре дадох всичко от себе си, за да поддържам и занапред своя биг уол огън.

Вие обаче най-малко имате години за прахосване, за да чакате омагьосващият момент на успеха. Ако смятате, че една технична биг уол би заела място сред успехите на вашият живот, четете по-нататък.

[b:37d4cc8506]Какво е биг уол катерене?[/b:37d4cc8506] За средният катерачен екип, ако единият поне може да катери дълги 5.9 традиционни маршрути, едно биг уол изкачване би изглеждало по този начин: два или повече дни на катерене, с използване на специализирана екипировка за изкуствено катерене - стълбички, клинове и куки. Zodiac е добър пример за едно биг уол катерене, продължаващо два или три дни от VI А2 степен на изкуствено катерене. Zodiac също така е типичен за повечето големи стени, при чието изкачване трябва да използвате ролки и самохвати, за да изтеглите своите торби. Осигуровките са най-вече висящи и биваците може да са, а може и да не са на площадки, така че да се налага да вземете и порталедже. Nose на El Capitan също е с качеството на един биг уол маршрут, но поради неговите големи части за свободно катерене и фиксирани изкуствени точки, го правят да бъде пренебрегван.

[b:37d4cc8506]Какво трябва да направиш за едно безопасно биг уол катерене?[/b:37d4cc8506] Нуждаете се от силно връщане в дългото традиционно скално катерене, включващо постигането на интимност при поставянето и изваждането на клеми и френдове. Бърза работа с въжето, гладко подготвяне и подмяна на осигуровките и също така, сръчното разчитане на маршрута да се превърне във вашата втора същност, ако желаете да се счепкате с един голям маршрут. За подготовка, прибавяте и дълги дни на скално катерене, теглейки багажите, които бихте взели на едно истинско изкачване. Катерете изкуствено всичко, дори и лесните пасажи, закачайте своите стълбички и маргаритени вериги във всеки клин. Катерения като това ще ви помогнат да постигнете необходимата душевна и психическа твърдост, и издържливост. Трябва търпеливо да се справяте с всички мъки и да отхвърляте всеки малък боклук, който ще ви изскочи насреща. Тези неща са нещо бледо в сравнение с омразните бъркотии и умствени клещи, които са неразделна част от биг уол преживяването.

[b:37d4cc8506]ЕКИПИРОВКА[/b:37d4cc8506]

Традиционната катерачна екипировка е основната опора на биг уол инвентара. Вие вече би трябвало да имате един комплект клеми и два комплекта френдове. Вашият партньор вероятно има същата екипировка. Тази комбинация изглежда ще събере по-голямата част от вашите железарски нужди. Допълнителната екипировка ще зависи от вида на катеренето. За едно нормално (А2) коване, вероятно ще се нуждаете от 25-50 клина, 30 примки, две куки, дузина копърхедове, половин дузина планки за болтове и най-малко 100 карабинера. Също така ще се нуждаете и от специфична биг уол екипировка, включваща едно яко въже за водене и друго за теглене, чифт самохвати, скрипец за теглене, стълбички, маргаритени вериги, чук, две торби за теглене и навярно едно порталедже. Ако ви се налага да купувате всичко, с изключение на традиционният инструментариум, планирайте да похарчите не по-малко от $1000 и прибавете още $500 за едно порталедже.

[b:37d4cc8506]Клинове.[/b:37d4cc8506] Типът и номерът клинове и копърхедове, които вашият маршрут изисква, зависи от фиксираната екипировка по него. Количеството клинове може да се променя всеки ден, в зависимост от времето, което има екипът за изваждане на екипировка и дали чисти всичко след себе си. Най-сигурно е да имате достатъчно инвентар, за да си позволите всички поставяния, от които се нуждаете. Препоръчаният в приложението инвентар е един добър старт. Ако е необходимо консултирайте се с онези, които са катерили маршрута наскоро, за да получите по-добра представа за това от което ще имате нужда.

Преди да отскочите до вашият местен алпийски магазин и да похарчите с лека ръка няколко месечни заплати, запознайте се с възможните типове клинове и сродна екипировка. RURP-вете, човките и кълвачите са микроклинове, които се използват в най-малките като косъм цепки. RURP-вете направени от Black Diamond са с плоска и секироподобна форма, докато човките от рода на Black Diamond Pecker и Pika Auk Seam Hook, имат острие наподобяващо корабна котва, което им дава малък ъгъл на закачане и ексцентриково действие.

[img:37d4cc8506]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/rurp.jpg[/img:37d4cc8506]

Knifeblade са следваща стъпка в размера на клиновете. Техните широки като на кухненски нож остриета са подходящи за широки, колко 10 центова монета цепнатини и дори по-малки. По-дебелата версия на Knifeblade се наричат Bugaboos. Arrows са подобни на Bugaboos-ите, но са от по-дебела стомана и са за по-широки цепки. Ъгловите клинове изглеждат като огънато колче на палатка и са конструирани за половин инчови цепки и по-големи. Големите (2 инча и нагoре) ъгли се наричат "bong", заради тъпанообразните звуци, които те издават когато ги набивате с чука. В Съединените Щати най-популярни са Black Diamond Angle, Knifeblade, Bugaboos и Lost Arrow, докато продуктите на Camp, Charlet Moser, Grivel, Kong, Lucky, Pika и Stubai са по-малко популярни.

[img:37d4cc8506]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/klinove.jpg[/img:37d4cc8506]

Z-клиновете са прегънати като ъгли, но със Z-образна форма, за да можете във всеки от неговите ъгли или канали да допълвате други клинове за по-голяма здравина. Z-клиновете са предназначени за набиване в широки и издути навън цепнатини. Те бяха измислени и първоначално произведени от Ed Leeper, който прекъсна производството им преди години. Подобни Z-клинове се произвеждат днес от Pika и Grivel.

[img:37d4cc8506]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/Z-klin.jpg[/img:37d4cc8506]

[b:37d4cc8506]Куки.[/b:37d4cc8506] Основната кука е Black Diamond Cliffhanger (Lucky, Petzl и Stubai правят подобни куки). Това е една сплесната, стоманена кука, която е с размера на вашият показалец. Кука от този сорт се използва най-често за ръбчета с ширина от 5 центова монета до 1 инч. Повечето специални куки като онези, които ще ви се наложи да използвате на някое А3 или по-трудно, са като Leeper Wide Logan Hook. Това е кука с малък радиус, която създава по-малко лостово напрежение върху ръба от Cliffhanger. Предназначението й е за разклатени или отварящи се люспи. Leeper Narrow Logan Hook има остър връх, който я прави подходяща за пробити с удар от самата нея дупчици. Има и куки с размера на ръка, такива като Fish Hook, Fish Captain Hook, Pika Ibis и Pika Spoonbill.

[b:37d4cc8506]Копърхедове.[/b:37d4cc8506] Те са с медни или алуминиеви глави, които с помощта на един чук и длето, вие набивате в плитки вдлъбнатини или каналчета. Копърхедовете с нормална глава имат много размери, като най-малкият е голям колкото дръжката на захарасон плод, а най-големият е колкото пръста на дете. Вие можете да купите търговско произведени копърхедове, но най-добрият вариант за начало, е да направите едно ръчно производство като се разходите из Camp 4. За да станете близък с копърхедовете, прочете бюлетинът Биг уол техники.

[img:37d4cc8506]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/coperheads.jpg[/img:37d4cc8506]

[b:37d4cc8506]Примки.[/b:37d4cc8506] Както на един традиционен маршрут, вие може никога да нямате достатъчно примки на една голяма стена и по всяка вероятност ще се нуждаете от два пъти повече, отколкото си мислите, а и дори тогава не е сигурно, че ще бъдат достатъчно. Минимумът, от който ще имате нужда, е дузина 9/16 инчови презраменни примки, вързани с лентов възел и също толкова с половината от тази дължина. За връзване на ушите на клинове ще се нуждаете от два фута дълги 1/2 или 9/16 инча тръбни ленти, вързани с лентов възел. Ще трябва да вземете и много връзки като тези на някоя палатка, които да срязвате и оставяте при нужда. 50 за един маршрут от 15 въжета съвсем не са много.

Освен от примки вие ще се нуждаете и от два прусека, за да обединявате или изравнявате осигуровките и бивачните укрепвания.

[b:37d4cc8506]Седалка и маргаритени вериги.[/b:37d4cc8506] Една седалка е подходяща, ако отзад има здрава примка за теглене и друга рапелно/осигурителна отпред. В зависимост от вашите навици е желателно да имате едно фифи и две маргаритени вериги. Вие ще използвате фифито, за да се закачате и откачате бързо от намираща се на нивото на кръста ви осигуровка. Използвате една къса тръбна примка с лентов възел,за да прикрепите куката с котвен възел за седалката, през нейната лента и тази, която идва откъм краката ви.

Маргаритените вериги служат подобно на пипала, които закачате, от мястото, на което сте в момента, на следващото закрепване, върху което ще се прехвърляте. Нуждаете се от две маргаритени вериги, най-малко 3 фута дълги. Те се закачат на седалката по подобен на фифито начин.

[img:37d4cc8506]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/harness-fifi.jpg[/img:37d4cc8506]

[b:37d4cc8506]Стълбички.[/b:37d4cc8506] Стълбите са вашето първостепенно оръжие. Те могат да бъдат с четири или пет степенки. Вземете от петстепените, с една примка на върха и с подсилени степенки, които да стоят отворени. Вие ще се нуждаете и от две до четири стълбички, в зависимост от преобладаващата изкуствена трудност на маршрута. За маршрути, които са предимно изкуствени, четири стълбички, хванати по двойки са билетът, поставящ всеки от вашите крака в първият чифт на мястото, на което сте и вторият към мястото, на което предстои да се прехвърлите. Две единични стълбички от друга страна, често са причина за мъчителна борба - това е трудният начин за придвижване от едно рисковано положение към друго. Двете стълбички, обаче са по-леки от четири и са подходящи за маршрути като Salate или Nose, където вие ще бъдете по-дълго време извън стълбичките, отколкото в тях и ще гледате да бъдете по-леки и свободни в придвижването.

[b:37d4cc8506]Въжета.[/b:37d4cc8506] Ако стенното катерене може да унищожи куршумонепробиваемите денкове, помислете какво може да се случи на вашето въже. Яко е думата в този случай. Едно дебело 10.5 или 11 мм, 60 м водоустойчиво динамично въже е идеалното за водене. Грубо и дълго, въже от този сорт ще загуби пред безпощадността на воденето, рапелите и жумарите, ако вземете със себе си само него. За най-лесно теглене вземете едно 9 мм, 60 м статично въже. Вие можете обаче да предпочетете едно 10 мм или по-тънко динамично въже за статичната линия на теглене, което обаче ще ви позволи да го използвате за водене и ще ви улесни многократно при катерене с големи отклонения встрани.

[b:37d4cc8506]Карабинери.[/b:37d4cc8506] Най-добрите стенни карабинери са овалите. Това е най-голямата част от вашият инвентар и затова не хитрувайте, защото все пак ще увиснете на тях. Карабинерите с обикновенни ключалки имат склонноста да не се отварят, точно когато вие най-много искате това от тях. Затова, ако сте къси, оставете ключалките на няколко от тях на земята. За осигуряване и рапели, някой голям карабинер с муфа ще е достатъчен. Половин дузина подобни карабинери ще са необходими за закрепването на торбите към линията за теглене и оправянето на осигуровките.

[b:37d4cc8506]Самохвати.[/b:37d4cc8506] Един чифт ръчни самохвати ще свърши работа, но някои модели са по-добри от други. Ето предимствата, на които трябва да се обърне внимание - лесна манипулация с една ръка, удобно захващане и вида на зъбното устройство. По-агресивните зъби са по-добри, когато се захваща едно замръзнало и вледенено въже (те обаче ще го изяждат и по-бързо). Затова са подходящи за алпийски или зимни стени.

[b:37d4cc8506]Скрипец за теглене.[/b:37d4cc8506] Една добра ролка ще намали много от работата при теглене. Понеже ще имате нужда само от един скрипец, за предпочитане е да вземете най-добрият, който да бъде с гладко действие, широка рамка за защита на въжето от търкане в скалата и една дупка за закачане, в която да могат да се сложат два карабинера. За пример, разгледай внимателно скрипците с цялостно захващане на ексцентрика, като Petzl Wall Hauler или Ushba Hauler.

[b:37d4cc8506]Чук.[/b:37d4cc8506] Хората, които желаят да изпитат убийствена трудност при забиването на някой клин, могат да използват обикновен дърводелски чук завързан с примка. Също така можете да си вземете и един истински стенен чук, който ще има няколко големи предимства: такова например е дупката за карабинер в задната част на главата, към който можете да прикрепите къс кабел от една страна и от другата някоя по-инатлива джаджа, която с един рязък замах да извадите навън; остър връх, който е идеален за поставяне на копърхедове и стоманен предпазител, защитаващ ръката от опасни удари. За да бъде по-здрав чукът, е по-добре да е със стоманена дръжка, отколкото с дървена, но за сметка на това способностите на дървото да абсорбира вибрациите са по-големи от тези на стоманата. Най-опитните стенни катерачи използват чукове с дървени дръжки.

[img:37d4cc8506]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/qc176.jpg[/img:37d4cc8506]

[b:37d4cc8506]Торби за теглене.[/b:37d4cc8506] Вие можете да се скъпите за една торба за теглене и да предпочетете вашата стара раница или брезентов денк, подсилени с допълнителни ремъци и ленти, но в цялата тази работа има сериозен риск на половината път нагоре по стената, да разпилеете всички свои ценности. Подходящите за това торби са направени от изключително устойчива на притриване материя, подобно на платът, който се използва за покриване на камионите и куршумозащитните жилетки. Също така те имат презрамки и колан за кръста, които можете да махнете и сложите на дъното на денка, за да се получи равен и изчистен профил. Повечето стенни катерачи предпочитат две среден размер (от 5000 до 7000 куб. инча вместимост) торби за теглене. Използвайте две средни торби вместо една гигантска, защото те ще улеснят подреждането и достъпа до екипировката ви и разпределението на товарите между вас и вашият партньор при подстъпа и слизането.

[b:37d4cc8506]Порталедже.[/b:37d4cc8506] Може би най-големият напредък на биг уол катеренето настъпи след изобретяването на порталеджето, което представлява едно затворено, подвижно легло, с наподобяващо палатка, непромокаемо покривало. Всичко това те кара да забравите за мизерията на висящите биваци навън. Едно порталедже е далеч по-устойчиво на бури от един хамак и освен това ви дава психологическото предимство от знанието, че вие можете да се установите на удобен лагер почти навсякъде и по всяко време.

Какво трябва да знаете за едно добро порталедже? Първо вашето порталедже трябва лесно да се сглобява и разглобява. Ако вие не можете да си представите как ще стане това още докато сте в магазина, забравете как ще изглежда на някоя стена, в тъмнина или лапавична буря. Еднаква по важност е здравината на конструкцията. Оглеждайте се за сглобки, които изглеждат слаби и подозрително неравни. Другото съображение е окачването, което ви трябва да можете да нагласяте, докато то е тежко натоварено и е под напрежение, както и да позволява едно добре опънато легло. Ако тежестта е под въпрос, когато вие сте на алпийска или отдалечена стена, по-добре вземете едно двойно порталедже, което ще ви спести двойната тежест на две единични порталеджета.

[b:37d4cc8506]БИГ УОЛ ТЕХНИКИ[/b:37d4cc8506]

Овладяването на безкрайните простори на биг уол страната, може да ви се стори една доста величествена задача. Сръчностите, като поставянето на екзотичната изкуствена екипировка, тегленето на огромните товари и следването може да ви изглежда неразбираемо. Какво да направите? Практикувайте. И не на голямата стена. Учете основните техники на вашият местен катерачен район. Съветите, като тези в момента, ще са ви от помощ, но никога няма да бъдат заместители на истинският опит. Затова четете, практикувайте и гледайте практиката да е повече от четенето.

[b:37d4cc8506]Водене.[/b:37d4cc8506] Воденето на изкуствено въже много наподобява воденето на едно традиционно свободно въже. Първо се оглеждате нагоре, за да разузнaете терена, разработвайки стратегия за поставянето на осигуровките, прочиствате своето гърло и тогава го изкачвате. Когато нещата не стават така както сте планирали, вие импровизирате.

Ключът към воденето на изкуствено въже е експедитивността. Ключът за експедитивността е разработването на една система за всичко. Например така да подреждате своят инвентар, че да знаете къде се намира всяко нещо от него, за да намалите до минимум пипкавостта си. По същият начин така трябва да нарeдите своята торба за теглене, че във всеки момент да сте способни да достигнете своят челник или скица на маршрута. Превърнете се в един робот и вие ще станете стенен гений. По този начин ще намалите до минимум неприятните случайности и ще бъдете сигурен в себе си катерач.

[b:37d4cc8506]Използване на удължители.[/b:37d4cc8506] Изкуствените въжета обикновенно правят зигзаци по стената. По тази причина тегленето на въжето ще бъде един истински проблем, неразрешим с къси примки. Избягвайте използването на два карабинера закачени един за друг, защото те могат да се откачат. Вместо това, закачайте на осигуровките своите средни или по-дълги презраменни примки. Когато вие се придвижвате встрани от закрепванията и нямате удължители, можете да използвате жицата или примката на клема, с глава преместена в средата на въженцето, дори късата примка на вашите френдове може да се използва в краен случай. Накрая, свободно ползвайте удължители, за да отстраните въжето далеч от остри ръбове, хлабави блокове или люспи.

[b:37d4cc8506]Придвижване.[/b:37d4cc8506] Едни от най-големите загуби на време (и енергия) се получават при закачането и движението във вашите стилбички, така че изгуби малко време за практикуване на тези привидно наизустени маньоври. Съществуват много различни варианти за действие със стълбичките, но предпочитаната система за работа е описана в следващите указания:

1. Достигнете и поставете едно съоръжение за осигуряване. Закачете на него единият чифт от стълбичките.

2. Закачете едната маргаритена верига за една от примките за хващане на стълбичките.

3. Стъпете в най-ниските стъпала и постепенно отпуснете своята тежест върху осигуровката. Ако съоръжението издържи този нежен тест, скочете в стълбичките, отпускайки се силно с тръшкане нагоре-надоло. Стойте толкова ниско, колкото можете повече, докато тествате и не гледайте към съоръжението - ако то изкочи ще се удари във вас като куршум. Обезопасяващи очила и каска са една добра идея. Във всяко отношение процесът на тестване ще ви даде сигурност, че вашето въже няма да има нужда от някои по-специфични качества при падане.

4. Ако закрепването издържи, изкачете се в двете стълбички до положението, в което кръстът ви се окаже на едно ниво с осигуровката и тогава се закачете с фифито. Седнете в седалката си, закачете водещото въже, релаксирайте и тогава откачете стълбичките и маргаритената верига от по-долната осигуровка. Поставете следващото съоръжение и повторете процеса.

[b:37d4cc8506]Забиване на клинове.[/b:37d4cc8506] Нормалният процес на забиване е прост и брутален. Начинът е следния:

От вашата позиция в стълбичките, разглеждате и преценяте най-подходящата част от цепката. Избирате един клин, който да съответства на размера на цепката. Вие трябва да развиете усета, кой клин на какъв размер цепнатина отговаря, така че не се ядосвайте, ако на вашата първа стена, първият ви избор на клин, често бъде несполучлив. Клинът трябва свободно да се плъзне до половината от неговата дължина, за да се забие добре. Поставете клинът в мястото и направете няколко удара с леко почукване на чука. След това набийте клина с точни и тежки удари. Клинът трябва да пее с остър звън и да потъне до ухото. Той е толкова по-здрав, колкото вие го набиете по-добре.

Много често клинът няма да иска да се забие с неговата пълна дължина и той ще остане един инч или повече извън цепнатината. Ако клинът изпъква само един инч и изглежда бомбандиран вие можете да се закачите на ухото му и да разчитате на него. Закачането на някой по-слаб клин, стърчащ още повече навън и при положение, че нямате възможност да поставите друг, трябва да стане с примка, която да завържете с котвен възел около него. Приплъзнете примката, така че да опре в скалата, защото там лостовото натоварване ще бъде най-малко. Закачете вашите стълбички на същата тази примката, а не на ухото. За да предотвратите изгубването на клина, проврете през неговото ухото една по-дълга примка и я закачете за другата.

Новаците и стенните майстори по еднакъв начин откриват, че най-великото предизвикателство е да забият клин в една разтваряща се люспа. Безопасното набиване на този деликатен терен изисква търпение и стратегия. Ако е възможно избягвайте винаги забиването в хлабавите люспи. Вместо това използвайте клеми с плъзгачи, микрофрендове или обикновенни клеми. Вие дори може да откриете, че поставянето на кука на една люспа е много по-лесно и безопасно от забиването на клин. Набиването на клеми зад разтварящи се люспи в стил "запушалка", е другата тактика.

Гореспоменатите възможности понякога пропадат. Тогава вашата първа хитрост е да разширите люспата с забиването на клин, който е твърде голям за това място. Идеята тук е да използвате именно разширението на люспата, правейки следващите поставяния по-лесни. Бъдете внимателни - не отваряйте люспата толкова много, че да я отделите. Слагайте останалите осигуровки нормално, но с едно изключение: закачете една от вашите маргаритени вериги стегнато към клина, който ще поставяте. Сега, ако люспата се отвори, точно когато го забивате, този на който сте в момента ще изкочи и вие само ще се люшнете на новият клин.

Плитките и разширени навън цепки са също проблематични, когато са много твърди и вие не можете да забиете дори връхчето на някой клин. Здравината на един клин ще се увеличи, когато заедно с един къс клин се забие и някой друг. Z-образните клинове практически са най-ефектните в този случай, като те позволяват да набиете във всеки от техните канали и по един ъгълов клин.

[img:37d4cc8506]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/Z-kupchina.jpg[/img:37d4cc8506]

[b:37d4cc8506]Изваждане на клиновете.[/b:37d4cc8506] В много случаи ваденето на клинове е лесно. Необходимо е да удряте ухото напред и назад,докато той се разхлаби достатъчно, за да го изскубнете с пръсти. За клиновете, които са забити в разширяващи се цепки и които няма да може да извадите, колкото и да се мъчите, най-доброто средство е стоманеният кабел с примки от двете страни. Закачете единият край на кабела за главата на чука, а другият за клина и дръпнете рязко навън. Клинът или ще излезе, или ще се скъса въженцето.

[b:37d4cc8506]Поставяне на копърхедове.[/b:37d4cc8506] За да поставите копърхед, първо изчистете мястото с клин или длето. Изберете размера, който изглежда, че ще бъде най-подходящ за това място. Оформете главата, за да пасне на мястото, с почуквания опирайки я в скалата и след това я набийте във вдлъбнатината с върха на чука. Ако копърхедът е по-малък от върха на вашият чук, използвайте един стреловиден клин или притъпено длето. После доприплескайте главата във вдлъбнатината като направите няколко "X" с острието. Накрая, почукайте и върха, и долната част на главата. Ако тя се окаже все още хлабава, направете допълнителни "X-ове". Практикувайте поставянето на копърхедове на местният катерачен район преди да опитате на "острият край".

[img:37d4cc8506]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/coperheading.jpg[/img:37d4cc8506]

[b:37d4cc8506]Катерене с куки.[/b:37d4cc8506] Поставянето на куки ще разтрепери и най-стоманеното самообладание. Практикувайте близо до земята на подбрани боулдъри или маршрути - само внимавайте да не отнесете някоя остра кука в окото или устата. Носете каска и защитни очила. Поставянето на куки на повечето маршрути е страшно лесно, чисто и просто закачате своята кука на един голям и обърнат ръб. Ако ръбът е здрав, разгледайте канала на куката добре и едва тогава я оставете за осигуровка. На по-малки ръбчета вашата цел трябва да бъде да сведете до минимум дърпането навън. Останете ниско в стълбичките и опитате да не се плъзгате с краката си (истинските скални обувки помагат). Предпазливо - без тласъци - тествайте всички куки преди да се прехвърлите на тях и за да бъдете сигурни, че няма да загубите някоя, закачайте ги с маргаритените вериги.

[img:37d4cc8506]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/kuki.jpg[/img:37d4cc8506]

[b:37d4cc8506]Осигуряване.[/b:37d4cc8506] Стандартната техника на осигуряване работи добре и на една голяма стена. Единствената разлика е, че вие ще имате възможност да се подхранвате, защото едно единствено въже може да отнеме цял ден. Останете внимателен и ако e възможно осигурявайте от порталеджето. Край и на неприятностите с изпращането на екипировка нагоре и вземането на вода, вържете един възел осмица на отпуснатият край на въжето и след това го закачете за вашата рапелно-осигоровъчна примка на седалката. Още по-добре, вземете един Petzl Grigri. Намалете до минимум заплитането на осигуровка и подредете въжето на примки над порталеджето или в някоя чанта.

[b:37d4cc8506]Теглене на багажа.[/b:37d4cc8506] Тегленето е цената, която плащате за своите мечти. Стандартната процедура е следната:

На осигуровката, изравнете закрепванията с една примка или въженце и прикрепете скрипеца. Подредете двата самохвата на въжето от двете страни на ролката. Теглете с едно издърпване (само за леки товари) или закачете теглещият самохват за седалката си и използвай своето тяло като противотежест. За да облекчите тегленето още повече, другият самохват трябва да е поставен така, че да задържа товара. Сега ви остава само да ритате здраво, докато денковете гордо превземат нагоре надвесите, винкелите и таваните.

[img:37d4cc8506]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/aid05.jpg[/img:37d4cc8506]

[b:37d4cc8506]СЛЕДВАНЕ[/b:37d4cc8506]

Чистейки едно изкуствено въже вие ще откриете две предизвикателства, които могат да затруднят новаците. Първото е така да нагласите самохватите си, че да можете с минимално усилие да се изкатерите по въжето, а второто е преминаването на траверсиращите пасажи.

[b:37d4cc8506]Катерене със самохвати.[/b:37d4cc8506] Нагласете самохватите на въжето, така че този, който е за вашата доминираща ръка (самохватите са с дясна и лява дръжка) да бъде отгоре. Сега избутайте този самохват нагоре по въжето, почти толкова, колкото е възможно. Вие трябва да достигате този самохват комфортно, без усилие. Вземете една от маргаритените вериги от седалката си и я закачете на него (използвайте карабинер с муфа или два обикновенни карабинера с разменени ключалки). Някои катерачи закачат също и единият чифт стълбички за горният самохват, но това не винаги е необходимо.

Избутайте долният самохват по въжето до горният. По подобен начин закачете на него една маргаритена верига, така че да е с удобна за ръката дължина. Закачете единият чифт стълбички за този самохват.


За да използвате тази система, избутайте горният самохват по въжето, докато неговата маргаритена верига не се изпъне и тогава седнете в седалката. Отпуснете краката си в стълбичките на долният самохват, без да го натоварвате и избутайте същият този, докато не удари в горният. С един или два крака (най-добре за надвесени скали) в стълбичките, станете и едновременно използвайте инерцията си, за да избутате горният самохват. На една вертикална стена, вашите крака е добре да бъдат във вторите по височина степенки. На надвесена скала, е най-добре да се изправяте от третата степенка. На леко наклонени скали, най-добре е вашите крака да бъдат извън стълбичките и вие да ходите свободно по скалата.

Номерът със самохватите е да хванете ритъма с отпускането и изправянето на вашите крака. Tака вие ще видите как печелите инч, след инч,нагоре по въжето. Вашите ръце трябва само да избутват самохватите и да поддържат тялото ви в равновесие.

Самохватите могат да поддадат на въжето. Има няколко катерачи, които са били убити в следствие от това. За да се спасите от тази ужасна съдба, винаги оставяйте вързан за края на водещото въже и след всеки 30-50 фута изкачване, връзвайте по една осмица на водещото въже, точно под вашият долен самохват и я закачайте на седалката си. Ако вашият самохват поддаде сега, най-голямото падане, което може да направите ще бъде от 60-100 фута - по-малко, отколкото до земята.

[b:37d4cc8506]Следване на траверсите.[/b:37d4cc8506] Изкуствените въжета са доста трудни за следване, когато сте изправени пред една точка на пандюл, която оставя водещото въже да бяга далече встрани, с един дълъг промеждутък между точката на пандюла и следващото място, на което е поставено съоръжение за осигуровка. Oтпускането е решението. Направете това като прекарате една примка през точката на пандюла. Вземете един двоен клуп от въжето, в близост до вашата седалка и го прекарайте през примката. Закачете този клуп с карабинер с муфа за рапелно-осигуровъчната примка на седалката си. Издърпайте се със свободната част от въжето, така че тежестта ви да се прехвърли върху клупа и примката, която закачихте. Откачете сега водещото въже от пандюлната точка и приберете карабинера, през който то минаваше, без нито за секунда да изпускате края на въжето с клупа. Отпуснете се бавно с ръце, докато не достигнете отново до вертикалната линия и вашата тежест не се прехвърли отново на самохватите. Тогава откачете клупа от седалка си и издърпайте въжето през точката на пандюла.

[img:37d4cc8506]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/aid01.jpg[/img:37d4cc8506][img:37d4cc8506]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/aid02.jpg[/img:37d4cc8506]

[b:37d4cc8506]ПО-ВИСОКО ОБУЧЕНИЕ[/b:37d4cc8506]

От какво ще се нуждаете, ако искате да опитате А5 ужасите на Sea Of Dreams или Jolly Roger?

· Вземете повече екипировка, като клинове, примки, карабинери и въженца. При тази трудна изкуствена разходка вие ще си имате работа с копърхедове, тънки клинове, хлабав и нестабилен терен и куки. Двойна или тройна екипировка копърхедове, в зависимост от маршрута. Тройно количество клинове. Ще имате нужда и от четири или дори шест пъти повече човки и остриета.

· Вземете и специализирана екипировка, такава като плъзгащи се клеми, микроклеми, 00 номер микрофрендове, които си струват, въпреки тежеста си в животозастраховането, когато отивате да превземете невъзможното.

· Останете лек. Оставете доло своята екипировка за водене и носете толкова, колкото ще ви бъде достатъчно за 30 фута катерене. Направете почивка на някоя по-добра осигуровка и тогава изтеглете това от което се нуждаете.

· Останете концентриран. Бъдете търпелив. Трудното изкуствено катерене е най-психарското. Едно недообмисляне и вие можете да направиш една скъпо струваща грешка.

· Третирайте всяко здраво закрепване, като вашето последно - дублирайте го нагоре.

· Използвайте удароабсорбиращи примки, такива като Yates Screamer на някои от по-слабите осигуровки.

· Не съжалявайте за времето или експедитивността. По-добре направете много чести осигуровки и останете ниско във вашите стълбички при достигането им.

· Внимавайте много при тестването. Останете ниско и тогава тествайте агресивно. Ако осигуровката в маргаритената верига вземе теста, прехвърлете тежеста на тялото си върху нея. Така вие ще можете безопасно да увиснете за дълго време на несигурните изкуствени пасажи.


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2447 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Baffin 2006, the island at the edge of the world
Категоризация на изкуственото катерене
Sphinx - Cordillera Blanca, Перу - схема
Стената Трол
Катерене във Венецуела
Първото изкачване на Стената Mahayana
Фиксираните остатъци
Как да забием един клин
Руският Трол
Taghia: Hi-Jinks in the High Atlas


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap