Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Discovery Channel разказва за живота на шерпитеАктуално  |  Редактирана на 06/05/2008


Повечето шерпи живеят в източните райони на Непал Солу, Кумбу или Парак. Все пак, някои от тях живеят далеч на запад в долината Ролуалинг и в района Хеламбу, на север от Катманду.

Пангбоче е най-старото селище на шерпи в Непал и се смята, че е построено преди повече от 300 години. Шерпите говорят на свой шерпски език, който в много отношения прилича на диалект на тибетския език. По традиция те са търговци и фермери, които отглеждат картофи, ечемик, пшеница и елда на своите високопланински земи. Някои шерпи живеят близо до Намче Базаар.

Джирелите, местен народ от Джири, са етнически свързани с шерпите. Говори се, че джирелите са потомци на майка шерпа и баща сунуар (друга етническа група от източната част на Непал). В Индия живеят шерпи и в градовете Дарджийлинг и Калимпонг и в индийския щат Сикким. Резултатите от преброяването в Непал от 2001 година показват, че в страната живеят 154,633 шерпи, от които 92.83% са будисти, 6.26% - хиндуси, 0.63% - християни и 0.20% - бони.

По традиция (макар и не стриктно спазвана) имената на мъжете шерпи отговарят на деня, в който са родени.

Шерпите Раджу Гурунг и Мингма Нуру работят като планински водачи в района на Хималаите. Раджу Гурунг е 32-годишен рафтинг и планински водач от село Дампус в областта Аннапурна. Той е минал по много маршрути в Непал и Индия. Мингма Нуру е на 33 години и живее в район Кумбу. Той има богат опит в планините и е покорил Еверест четири пъти. И двамата бяха интервюирани през януари 2007 г.


[b:164b785a51]Шерпите имат много стари традиции, но животът несъмнено се е променил, след като започнаха да идват планинари от другия край на Земята, за да изкачат Еверест. Как шерпите пазят традициите си днес?[/b:164b785a51]

Мингма Нуру: Да, алпинизмът доведе до някои промени, но ние все още пазим своите традиции и култура. Хората все още се придържат към старите методи на празнуване, особено по време на всеобщите веселия.

Раджу Гурунг: Шерпите живеят в и около главните планински маршрути. Тези зони са повлияни от увеличаването на туризма и много от традициите вече не се забелязват. Но ако не сте в туристическите зони, старите традиции и обичаи все още съществуват. Въпреки това е вярно, че по-младото поколение не желае да продължи всички стари традиции - те искат да се придържат към една по-консервативна система. Например, преди 30 години един мъж би имал пет съпруги. Днес младите хора не приемат този начин на живот.


[b:164b785a51]Имате ли някакви традиционни религиозни ритуали, които извършвате преди катерене?[/b:164b785a51]

Раджу Гурунг: Преди да отида в планината, аз определено се моля на Богинята майка на света. В Непал хората вярват, че планините са божиите майки, така че имаме традицията да се молим, преди да стъпим на която и да било планина. Участваме в церемония, в която един лама (будистки монах) чете от Свещената книга на планините. Той дава и съвет как да се държим в планините. Когато ходя из планината, винаги слагам камък или будистко молитвено флагче по високите проходи, защото това е традиционен начин да покажеш уважението си към планината.

Мингма Нуру: Отиваме при жрец (ламата), преди да започнем някой маршрут, и се молим за успеха си. На главния лагер се молим за собствената си безопасност по пътя, както и за безопасността на целия екип.


[b:164b785a51]Как планинският туризъм е променил живота? Смятате ли, че днес селото ви има по-добър стандарт на живот благодарение на туризма?[/b:164b785a51]

Раджу Гурунг: Моето село не се намира в туристическата зона, така че туризмът изобщо не му е повлиял и условията на живот не са се променили. Въпреки това, животът около основните маршрути се е променил. Днес хората в селата живеят и работят в туристическия сектор и всички членове на семейството са ангажирани с това.

Мингма Нуру: В родния ми град животът си е същият. Това е беден район с малко обществени съоръжения. Районите, които се занимават с туризъм, имат по-добър живот, но това се превръща в проблем, защото хората стават зависими от смяната на сезоните.


[b:164b785a51]Защо се занимавате с катерене?[/b:164b785a51]

Раджу Гурунг: Причината да бъда планински водач е, че обичам да изследвам културата и природата. Бил съм на 6500 метра височина. Интересувам се от нашия живот с толкова различни култури и традиции. Работата ми съчетава авантюризъм, култура и традиции.

Мингма Нуру: Катеренето е моят професионален начин да подобря икономическото си състояние. Катеря, за да добия опит и да поддържам добрата репутация на селото.


[b:164b785a51]Как се чувстват семействата ви, когато сте в планината? Гордеят ли се или ги е страх?[/b:164b785a51]

Мингма Нуру: И двете. От една страна те се гордеят, защото това е важна работа, с която издържам семейството си. От друга страна се страхуват, защото е много рисковано.

Раджу Гурунг: Семейството ми се страхува за мен.


[b:164b785a51]Много е изтощителна работа на водач в района на Хималаите. Какво правите, за да поддържате форма? Имате ли някаква специална подготовка?[/b:164b785a51]

Мингма Нуру: Да, поддържаме форма. Обикновено обикаляме много маршрути, преди да катерим. Но много шерпи изкачват планините, без да са тренирали. Ето защо има толкова много нещастни случаи.


[b:164b785a51]Къде се научихте да се катерите? Западни планинари ли са ви показали техники на катерене? Има ли образователни центрове за шерпи, където могат да се научат да катерят и да бъдат водачи?[/b:164b785a51]

Раджу Гурунг: Научил съм само основния начин на катерене. Исках да изкарам курс от по-високо ниво, но не можех да си го позволя финансово. Има училище за планинари, където може да научите техники за катерене, но аз съм се учил предимно от непалски катерачи.

Мингма Нуру: Научих се да катеря в Непал. Но всички учители бяха чужденци - югославяни, австрийци, французи, италианци. Имаме много тренировъчни центрове, където можем да се научим да катерим.


[b:164b785a51]Има ли някакви странични ефекти, когато катерите на големи височини?[/b:164b785a51]

Раджу Гурунг: Понякога имам главоболие.

Мингма Нуру: В началото на всяка експедиция чувстваме малко надморската височина, но всичко става нормално след няколко дни.


[b:164b785a51]Какво ядете и пиете по време на експедиция? Имате ли някаква специална храна, която ви помага да сте във форма, силни и здрави?[/b:164b785a51]

Раджу Гурунг: Обикновено ядем dal bhat (ориз и леща). Освен това имаме енергийни напитки и пием много вода.

Мингма Нуру: Често ядем tsampa (широкоразпространено в Тибет панирано ястие, приготвено от ечемично брашно, смесено с чесън, масло от мляко на як и солен бульон). Това ни дава сили и здраве.


[b:164b785a51]Има ли катерачи, към които храните специално възхищение?[/b:164b785a51]

Раджу Гурунг: Тъй като съм непалец, харесвам шерпите Аппа и Ангрита. Те са най-добрите катерачи в Непал. От международните катерачи харесвам Ханс Камерландер, Рейнхолд Меснер и Джо Браун, който пръв изкачи Канчен джунга.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2836 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
В памет на Шон Лиъри
Интервю с Иваило Кръстев
Интервю с Ben Moon
Матерхорн 2003 - Интервю с Милен Милчев
Юджи Хираяма – "Носът", големи стени и боулдъри
Петя Колчева: Без кислород нямаше да успея
Интервю със Steve House
Покорител на върхове рисува морското дъно
Ексклузивно интервю със Саша Дижулиън специално за Wildberries
Riccardo Cassin - Планината като любовница


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap