Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Скалното катерене се ражда в КавказДимитър Димитров, Вестник Сега  |  Редактирана на 17/04/2008


Дълбоките корени на скалното катерене може да се открият още от Ренесанса. Тогава катераческата дейност е била приоритет на събирачите на кристали по планинските върхове. От задоволяване на икономически нужди катеренето се превръща в спорт чак след Втората световна война. През периода 1945-47 г. в Кавказ се провеждат първите състезания не само за техника, но и за бързина. Въведени са и определени правила. Сега спортът е известен като състезателно катерене.

Динамиката, зрелищният му характер и спецификата бързо популяризират катеренето сред любителите на екстремни усещания. Условията са за напълно безопасна тренировъчна работа, което дава допълнителен импулс за начинаещите. За разлика от оригиналния алпинизъм тук катерачът е подсигуряван винаги от друг човек с обезопасително въже. То се увива около тялото на катерещия, минава през специална кука на върха и краят му се държи от подсигуряващия долу. С изкачването все по-нагоре на алпиниста поддържащият го отпуска малко по малко от въжето. Целта е катерачът да стигне до върха, без да се отлепи от стената в безпомощно състояние във въздуха. При състезателното катерене това трябва да стане и по-бързо от съперника. Тъй като, макар и идентични, маршрутите там са два, противниците се състезават и при двата варианта.

"Стъпенките", по които катерещият си избира пътя до горе, са най-обикновени издадени метални плоскости. По тях може да се придвижва или бос, или със специални обувки от лека материя. Аматьорите използват тези "стъпенки" най-вече за запазване на равновесие, а истинските професионалисти ги ползват за оттласкване към целта.

Най-трудното място по маршрута е т.нар. "издадена част" от стената. Тя обикновено е под ъгъл от 45 градуса и там състезателят трябва да се "закачи" здраво и с ръце, и с крака, за да не политне. Ето защо в катеренето


[b:7397372c56]предимство имат състезателите с по-малко тегло[/b:7397372c56]

В помощ най-вече е жилавата физика, а не мускулите.

Преди надпреварата катерачите имат право на оглед на маршрутите по няколко минути. Маршрутите върху стените пък се подготвят от съдиите. Състезанията включват 3 основни дисциплини:

1. Състезания за трудност. В тях целта на спортиста е да достигне до възможно най-голяма височина по маршрута. Те са с висока степен на трудност и безопасността се гарантира с долна осигуровка. Съдия по осигуровката държи въжето, с което е вързан състезателят, а той го прекарва през осигурителните точки по пътя си към финала.

2. Състезания за скорост. Осъществяват се по маршрути от средна степен на трудност и целта е да се достигне до финала възможно най-бързо. Сигурността на катерача се гарантира с горна осигуровка. Въжето, с което е вързан стартиралият, е прекарано през осигурителна система в края на маршрута и чрез другия му край осигуряващият задържа състезателя след финала.

3. Боулдър. Една много атрактивна дисциплина. Носи наименованието си от местността Боулдър в САЩ, където са разположени ниски, но много трудни за катерене скали. В рамките на фиксирано от съдия-арбитъра време състезателят може да прави неограничен брой опити за достигане до финала. Маршрутите са къси, но много трудни за преодоляване, с различен брой, но не по-малко от 8.

До 1964 г. развитието на този спорт е с колебания. През един доста дълъг период той е затворен само в рамките на някои източноевропейски страни. През 1973 г. в Ялта се провежда първият голям международен турнир с участие на представители най-вече на бившия СССР, България, Чехословакия, САЩ, Япония, Унгария, Холандия, Полша. През 1987 г. е основана Международна асоциация по катерене. Първото състезание за Световната купа се провежда през 1989 г. на естествените скали в Бардонекия (Италия). През 1997 г. катеренето вече окончателно се обособява като самостоятелен спорт извън лоното на родителя си - алпинизма.


[b:7397372c56]В България скалното катерене се развива от 1952 г.,[/b:7397372c56]

когато се правят първите пробни състезания. По-късно се изготвя временен правилник и от 29 август до 1 септември 1954 г. се провеждат първите официални състезания на скалите край гара Лакатник. Следват 5 републикански първенства, много трудности, противоречия и едно необосновано 19-годишно прекъсване. В основата му е концепцията по онова време за "сигурност и безопасност на алпийските изкачвания".

Шестото по ред републиканско първенство се провежда на 8 и 9 октомври 1977 г. на скалните масиви край с. Бесарабово, Русенско. Обнадеждаващият старт и влиянието на международните тенденции са причините Българската федерация по алпинизъм да изгради към своите структури специална комисия по спортно катерене.

След първото състезание за Световната купа в Бардонекия се въвеждат промени. Състезанията започват да се провеждат на закрито върху изкуствени катерачни стени по маршрути с височина не по-малко от 12 метра, върхът на стената обикновено надвисва към основата над 6 метра. Тази тенденция става трайна и елиминира всички негативни фактори, съпътстващи състезанията на открито. Рязко се повишават изискванията за безопасност.
Въпреки всички тези мерки


[b:7397372c56]рискът за катерачите по скали на открито[/b:7397372c56]

винаги остава висок. На 29 август 1999 г. в местността Вражите дупки в района на Лакатник се разиграва най-голямата трагедия в този спорт у нас. Най-добрата ни състезателка София Фотева загива по време на тренировка след падане от значителна височина. Вероятната причина за инцидента е, че поддържащото въже се е протрило в скален ръб. София бе многократна републиканска шампионка, печелила е и победи на престижни международни състезания в австрийските и швейцарски Алпи. През 1991 г. тя изкачва най-високия връх в Каракорум - Транго Тауър, който е 6232 метра над морското равнище. С това постижение Фотева са записва в историята като втората жена в света, която е покорила най-голямото скално предизвикателство на планетата.

През 1993 г. България е домакин на кръг от Световната купа. Състезанието се провежда в курорта Албена на изкуствена стена наше производство. То е на открито.

По успехи се нареждаме директно в авангарда на този млад спорт. Калин Гърбов е европейски шампион за младежи от Линц (Ав) през 1995 г. На следващата, 1996 г., той става трети за Европейската купа в Кран (Слвн). Милен Видиновски е 7-и на световното за мъже в дисциплината скорост през 1995 г. в Женева (Швейц). През миналата година пък Цвета Кожухарова е първа в III кръг от Европейската купа и трета в крайното класиране в дисциплината трудност.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1759 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
Разказ на Адам Ондра за изкачванията му в Испания
Как да загряваме за катерене
Метеора
Интервю с Ашима Шираиши
Интервю с Нина Капрез за Silbergeier (8b/+)
Квак и Моравския Крас
Мальовица - Учебни скали "Динамо"
Спортно катерене - Онсайтът
Система за самооценка на личните качества
Гърция


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap