Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Трима софиянци превзеха биг уол Ел Капитан в ЙосемитиЛуливера Кръстева, За града  |  Редактирана на 02/04/2008


Биг уол (голяма стена) е един от най-екстремните стилове в катеренето. За някои да пълзиш по отвесна одялкана като с нож скала, стотици метри висока е лудост. Докато със спортно катерене у нас се занимават доста млади хора вече, то почитателите на биг уол все още се броят на пръсти. Трима от тях са софиянци, изкачили току-що прочутата 1068 метровата отвестна скала Ел Капитан, която се намира в американския национален парк "Йосемити", щата Калифорния. Тук идват да се пробват катерачи от цял свят.

Спецификата на биг уола е, че катеренето е няколкодневно и се бивакува по стената. И другото, че се носи тежка екипировка. Обикновено един от групата е "товарното муле" - тегли повече от 70 кг товар. При биг уола ако не си носиш специална платформа можеш да "нощуваш" само на някоя скална площадка, широка толкова, колкото да се закрепиш, или просто висиш във въздуха, колкото да отмориш, разказва Михаил Михайлов, единият от участниците в това преживяване.

Тримата алпинисти са Дойчин Боянов, който през 2004 г. качи 8847 Еверест без кислородна маска. Вторият е Николай Петков, който няма нужда от представяне. Третият е 31-годишният Михаил Михайлов, известен като най-младият, изкачил преди 13 години връх Транго тауър в Пакистан - само 50 бяха успели дотогава да го покорят.

Тримата превземат отвестната Ел Капитан само 14 дни след пристигането си в зоната на прочутия маршурт. Изкачването на 1068 метра високата скалата е тест за алпинистите - тя е широка няколко километра и е много важно откъде ще я щурмуваш.

Тримата софиянци тръгват към върха по тур, наречен "Носа". Това е един от най-красивите, но и най-предизвикателните биг уол турове в света - най-високата и най-изпъкналата част на скалата. Правят само две малки репетици по два по-къси маршрута. През първия ден на същинското изкачване закъсняват, макар да са станали рано - пет минути преди тях са отишли да катерят двама японци. Налагаше се да изчакаме, разказва Мишо. Но след 200 метра ги изпреварват. Заради трафика в началото на "Носа" се стъмва 150 м преди да стигнат до скална площадка, подходяща за бивак. Не носят платформа и трябва да висят цяла нощ прави на въжетата. Тогава Мишо тръгва нагоре с челна лампа. "Виждах само осветената на няколко метра цепка и звездите", разказва той. Успяват да стигат по площадка и да спят "комфортно". На другия ден катерят по-бързо. И така атакуват стената 4 дни. "Напредваш, напредваш и като погледнеш надолу огромните борове, които са над 70 метра високи, постепенно заприличват на тревата, а към края на маршурата - на мъх", споделя Михаил.

Изкачването минава без инциденти, но при необичайно за сезона студено време. По средата на маршрута тримата са блокирани от внезапно развихрила се снежна буря, осуетила първоночалното решение за скоростно изкачване. Обикновено първият катери без раница, вторият и третият се движат по фиксирано въже. Последният носи цялата екипировка , което затруднява допълнително изкачването, разказва Мишо. При биг уол е друга техниката на катерене - няма как да не си заклещиш я ръката, я пръстите или крак в цепнатините, докато лазиш нагоре. Психическата ангажираност е много по-голяма, защото почти няма клинове и болтове за осигураване. Катерачът трябва да умее да постява клеми, френдове и други странни съоръжения за осигуровка, каза Мишо, който е защитил дисертация в областта на спортната тренировка. От 2005 г. е асистент в катедра "Теория на спорта". Двамата от групата за завършили НСА, а Николай - МЕИ. Заснели са филм, който ще бъде излъчен скоро по Би Ти Ви.

Пътуването им е цяло преживяване, май по-голямо от самото катерене - от летището се придвижват с метро от до жп гарата, после взимат рейсче за 15 долара до парка, защото наемането на кола за един месец е над $1000. Тримата софиянци се озововат в американския национален парк Йосемити, посещаван от 4 милиона туристи годишно. Катерачите са една от атракциите за туристите - изправят им се косите, докато гледат смелчаците, плъзнали по отвестната скала. "Из долината на парка Йосемити се движат безплатни екологични автобуси. Туристите са призовани да не карат колите си и да не замърсяват природата. И спазват забраната. Почти като на Витоша или в Борисовата градина", шегува се Мишо.

Катерачното турне на Николай, Дойчин и Мишо е съпроводено наистина с екстремни преживявания, свързани не само с катеренето, а с мечките, които тук се разхождат свободно. Предупреждават всички гости да не оставят никаква храна, която би ги изкушила. Тук животните се разходжат необезпокоявани, също като навремето елените и сърните в Борисовата градина, които помня от моето детство, допълва Мишо. Има сърни и и елени, катерици, но и мечки. Забранено е да бъдат доближавани и хранени, за да не станат зависими от цивилизацията. В къмпингите всеки турист е задължен да прибира храната в метални бокосове, които прокрадващите мечоци да не могат да отключат, иначе във всеки друг вариант те ще я отмъкват. Впечатляващото е, че всеки спазва безусловно правилата и поддържа фанатично чистотата на природата, за разлика от софиянци", подчертава алпинистът.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2734 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Големи стени:
Първо зимно изкачване на Серо Торе
Маршрути по Западната стена на Дрю
Сърдитата кукумявка и страната на мармотите
Схема с маршрутите по главната кула на Трола
Как да забием един клин
Катерене в Патагония
Терзания и утеха на Големият камък
Експедиция Серо Торе 2010 или една история с продължение
Свободно изкачване на хубав биг уол маршрут в Норвегия
Ел Капитан и Халф Дом за един ден соло


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap