Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Истината на Аврам Аврамов, или истината за ЕверестРосица Шегунова, Дипломатически преглед  |  Редактирана на 25/04/2020


Човеко, уважавай човека до теб.
Обичай го. Затова си на тази земя –
да градиш, да обичаш, а не да рушиш.Аврам Аврамов все още живее не само с хубавите спомени от големите български постижения през 1984 г., но и с огорченията от витаещите слухове за някакви тайни, както и от критиките и нападките. Затова не е безсмислено да припомним истината за 1984 г., разказана от човека, ръководил тези "луди" глави, и може би най-лудия от тях.

Нека се върнем по стъпките на 24-мата смели българи, които тръгнаха по най-трудния маршрут в най-трудното време за покоряване на върха – преди началото на сезона. И към спомена за човека, за когото Аврам Аврамов твърди: "Преди 22 години казах, че в близките 25 никой няма да повтори изкачването на Христо – по западния хребет, без кислород... Дано доживея, за да видя сбъдването на думите си." И макар че за Аврам Аврамов най-добрият алпинист е живият, според него като Христо Проданов се раждат много рядко, и то под Балкана (Проданов е от Карлово).

Сега ръководителят на експедицията Еверест’ 84 е на 74 години. Отдавна не изкачва високите върхове, но има опит и знания, които биха помогнали на мнозина да ги изкачат.

Роден е на съвсем равно място, с. Дянково, Разградско: „Сигурно тяхната липса е породила любовта ми към планините. Започнах да се катеря като ученик в спортното училище в Пловдив. Там се роди и любовта ни със съпругата ми. Съученици ни заведоха да се катерим по ждрелата около Пловдив.”

Това е началото – 1949 г. Като студент в Националната спортна академия, особено след като избира специалност „Алпинизъм“, страстта се разгаря и не е стихнала до днес – повече от 50 години.

Той е на 22, когато при преминаване на Кончето в Пирин краката му измръзват. Девет месеца не може да стъпи на тях, изрязват 7 от пръстите му. Вместо да се откаже, това му дава сили да се посвети на планината.

Избират го за ръководител на експедицията след отхвърлянето и отказа на други 3–4 души. Посещават го една нощ с предложение да води експедицията: „Ние не искаме от теб да се катериш, а да станеш ръководител. Съгласен ли си?“ Аврамов отговаря, че в 2 часа през нощта не може да даде съгласие. Трябва да помисли и до ден-два ще имат отговор.

„Няколко дни по-рано имаше и една среща, която предизвика събитията. Повече от 12 години не се бяхме виждали с Христо Проданов, дори не си говорехме. Познавам го от юноша. Със съпругата ми Благовеста дълги години работихме в Централната планинска школа на Мальовица. Прекарах там 27години – като инструктор, старши инструктор, директор, управител, какъв ли не бях там.

Той беше 16-годишен, когато попадна в групата на Благовеста. Тя е един от първите му учители в алпинизма. Станахме много близки. Той бързо започна да расте, да постига големи успехи. През 1972 г. екстремно бях призован да ръководя експедиция до най-високия връх в СССР – Комунизъм (7495 м). Аз трябваше да определя участниците. Проведоха се тренировки, подбор, научни изследвания. Тогава се стигна до разрива между мен и Христо Проданов. Аз отказах да го взема за Комунизъм. А той беше сред най-влиятелните хора в българския алпинизъм по това време.

Не го взех, защото реагира остро и напусна залата при определяне на отбора, освен това много от момчетата бяха настроени срещу него. Той беше много силен характер, беше най-добрият. Повечето не можеха дори да се сравняват с него. Но аз не мога да рискувам да взема човек, когото не обичат в групата или той не обича някои. За мен винаги е била важна колективната, отборната работа...

И така в началото на 80-те аз работех в профсъюзите, завеждах отдел „Физкултура, спорт и туризъм“. Една сутрин, много рано, преди началото на работния ден, Христо почука на вратата на кабинета ми. Бях в един гълъбарник, защото спортистите и туристическите отдели ни бяха пратили на тавана.

Не повярвах, че идва при мен. Той беше кратък и ясен: „Не сме се виждали отдавна, няма какво да говорим. Знаеш за какво става дума – българи трябва да се качат на Еверест. Подготвя се всичко. Предложиха ме за ръководител, но аз отказах. Дойдох да те помоля да се заемеш да ръководиш тази експедиция, защото ако не дойдеш, българин на Еверест няма да се качи.“

Знам, че имаше връзки и познанства в ръководния апарат, които аз нямах. Молбата на Христо – аз го приех като молба – означаваше много за мен. Думите му бяха оценка – той знаеше какво представлявам и като ръководител, и като алпинист. Имах изкачвания на 7500 м, два пъти съм се качвал на връх Ленин в Памир (сега Кауфман) – първото изкачване на българи над 7000 м, на Комунизъм (това е и най-голямото ми постижение във височинно изкачване).

Христо беше първият българин, който две години по-рано се качи на Лхотце. Беше ръководител на експедицията. Каза, че ще направи всичко да ръководя тази за Еверест, ако съм съгласен.

След това негово посещение изминалите 12-години изчезнаха за миг. Така се стигна до моята среща с ръководството на Федерацията по алпинизъм, с централното ръководство на Туристическия съюз, под чиято егида трябваше да се проведе експедицията. Съгласих се при няколко условия (тогава трудно се поставяха условия на ръководещите – то и сега е така). Исках никой да не ми се меси в работата и аз да подбера състава. Имаше реакции, но не отстъпих.

Подготовката на хората беше започнала 2–3 години по-рано. От 135 души в началото бяха сведени до 40–50. Трябваше да заминат около 20. Трудно се разбрахме, но накрая се съгласиха. Разправиите, разбира се, след това продължиха – опитите за лансиране кой да замине, опитите за натиск върху мен. Накрая стана така, че това условие се изпълни.

Помогнаха ми и хора, които бяха ангажирани с подготовката – Андрей Луканов, който тогава беше председател на Българския туристически съюз, и председателят на Организационния комитет, друг член на Политбюро, Петър Дюлгеров – председател на Централния съвет на профсъюзите. С тяхна помощ определих състава – като се опитваха да се намесват, отивах при единия или другия и така в края на краищата през април 1983 г. станах ръководител на експедицията."

През следващите 12 месеца покоряват няколко осемхилядника в Памир. Провежда се специален лагер в Москва – в медико-биологичния център за подготовка на космонавтите, където използват цялата налична апаратура. Достигат показателите над човешките възможности.
Кликнете на картинката, за да я видите в пълен размер.


Българската епопея по "Жестокия път"

В планината умираш като човек, казват алпинистите.

„Тръгнахме по западния хребет, „Жестокия път”, защото нямахме избор – всички други маршрути бяха заети по това време“, разказва Аврам Аврамов.

„Христо извърши истински подвиг с безкислородното изкачване по Западния гребен. Всички знаеха възможностите му, ненапразно му викат Железния мускул. Аз не го пуснах нито в първата, нито във втората свръзка, но той ги смля още по средата на пътя. Много силен характер, но и много опак, разбира се.“

Когато идва времето за щурмуване на върха, първоначалното решение на Аврам Аврамов е първата свръзка да са Христо Проданов и Иван Вълчев като най-подготвени, но и двамата алпинисти предпочитат други партньори. Още една причина Христо да тръгне с шерпа Ринджи е, защото иска да изкачи върха без кислород. Ринджи е свикнал с височината, но не е достатъчно добър технически, за да премине някои места, и се отказва. „Проданов има много грешки, главната е, че тръгна да се връща по същия път – Западния гребен.” По този склон никой не е слизал до ден-днешен. И не това са наставленията на ръководителя. Планът е да се слезе по класическия маршрут. „Искаше да направи това, което никой не е направил“, казва Аврам Аврамов.

„Има неписано правило в алпинизма, че над 8000м всеки алпинист сам си решава. Даже ръководителят няма право да се меси, защото може да влоши положението. От липсата на кислород хората стават лесно избухливи на тази височина.“

Вторият най-тежък момент за Аврам Аврамов е когато други четирима алпинисти са на върха, но никой още не е слязъл. Методи Савов и Иван Вълчев са много зле. „Добре че младите, които малко познавах – Кирил Досков и Николай Петков, след като погрешно вървят един час към Китай, се връщат по южния път и им помагат на връщане. Алпинизмът е страст, от която няма лек...“
Победителите (от дясно на ляво) – Людмил Янков, Георги Имов, Николай Петков, Кирил Досков, Методи Савов, Иван Вълчев, Аврам Аврамов


Нападките, които и досега го следват

На тях Аврам Аврамов отговаря: „Вие знаете ли някой да е направил нещо и да не е обвиняван? Аз не знам. Има значение и кой те обвинява. Някои ще продължат, докато съм жив. Това си е тяхно право, но за мен... Казах го и тогава, когато ме питаха кое е най-важно – резултатът. Петима българи се качиха на Еверест, макар че експедицията завърши трагично за Христо Проданов.

Най-много съм благодарен на тези, които са ме определяли като лош, твърд, жесток и тиранин ръководител, защото ако не съм бил такъв, нямаше да мога да ги ръководя. Трудно е да си от едната страна, а всички останали от другата. На 6, 7, 8 май, след смъртта на Христо Проданов, предприехме второто изкачване. Това никой не може да си го представи. Да застанеш срещу тези 23-ма мъже и никой от тях да не иска да остане. А не всички могат да тръгнат нагоре, нито имат сили. Трудно е да гледаш в лицата тия хора, озверени понякога, готови да ме убият, ако реша да избера друг.

Всеки от тях си има нещо срещу мен. Като хора всички са прекрасни момчета. Тежки приказки си казахме, но в крайна сметка оживяхме.“

Една от оценките, с които Аврам Аврамов се гордее най-много, е на Индира Ганди. Двамата имат възможност да поговорят 5 мин по време на приема, който министър-председателката на Индия дава след края на експедицията. Завършила е и индийската експедиция, която качва върха по същото време, и двете страни имат споразумение да си помагат в планината. Индира Ганди му казва: „Вие направихте това, което никой досега не е правил.“

Ръководителят не може да забрави и многобройните колети от граждани, сред които намират и малки листчета с послания до алпинистите.

Книгата, която Аврам Аврамов написва – „Еверест по Западния гребен”, излиза чак през 1987 г. Подготвил е над 900 страници, една трета от които са изследвания и резултати, но излизат 100. За това, книгата изобщо да види бял свят, му помага Петър Кънев от Ямбол (сега издател, депутат в 40-ото народно събрание). Той намира 750 кг американска хартия за обложката и книгата излиза. (Оправданието да не я издадат е, че няма хартия.)

Странно е, че Еверест’84 продължава да буди загадки и днес. Още повече че всички нареждания на ръководителя, давани по радиостанцията, са записани. Не можеш да произнесеш и една дума, без да се запише на диск. Записите от експедицията са върху 76 диска. Сега ги няма, откраднати са. Режисьорът Милан Огнянов ги използва за филма, но след това изчезват...


Истината минута по минута е в личния дневник на Аврам Аврамов

Това са 120 страници, написани на ръка: „Дори и аз сега не мога да променя нищо в тях. Там е тайната на Еверест 1984 – строго лична, но не се срамувам от нищо. Без поправки и добавки. Сензация няма – такава просто липсва. Истината е, че български мъже отправиха взор към дръзката мечта за върха на земята – по-висока мечта за алпиниста няма. 102 дни и нощи стоя изправена пред нас.“

--------------

За да видите с очите си и да се докоснете до атмосферата на Хималаите ADVENTURE WORLD предлага трекинг до БАЗОВИЯ ЛАГЕР НА ЕВЕРЕСТ с изкачване на върховете Gokyo Ri и Kala Pathar


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 11767 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Боян Петров: К2 е убиец на амбиции, но имам план как да го изкачим
Опитомен ли е К2?
Българи покориха Килиманджаро с благотворителна цел.
Второ писмо на Николай Петков
Историята на завоюването на най-високите върхове на света
В Южен Кавказ
Височинна болест
Топ 10 на най-добрите трекинг върхове в Непал
Снимки и видео от Нанга Парбат през зимата със Simone Moro и David Göttler
Покорителят на Гашербрум - 1 и Гашербрум - 2 Боян Петров: Бях сам, с пикел и щек ...


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap