Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Шерпите на ЕверестВестник Сега  |  Редактирана на 18/03/2008


[img:5f8d93d25a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_284_1.jpg[/img:5f8d93d25a]


Хималаите са тяхната планина. А откакто аплинисти и туристи започнаха да се тъплят под връх Еверест, планината е и техният помъник. Шерпите, с легендарната им издръжливост и приветливите си усмивки, са неразделна част от всички експедиции на Еверест от самото им начало. Всъщност много малко значителни успехи са постигнати без помощта на непалските носачи. Името на народа им влезе официално в речниците като синоним на думата носач. Те далеч обаче не са само носачи.

Когато планинарите от Запада за първи път вдигат поглед към най-високия връх в света, те откриват и народа на шерпите - хора, които са идеално приспособени към трудностите при катеренето на големи височини, изключително позитивни, решителни и смели и невероятно издръжливи на студ.

Шерпите не са се интересували от катерене по високите върхове на Хималаите до идването на европейските алпинисти (8 от 14-те най-високи върхове в света са в Непал). Връх Еверест (8850 м), известен като Чомолунгма, или "богинята, майка на вселената" на тибетски език, дълго време е смятан за


[b:5f8d93d25a]обиталище на боговете[/b:5f8d93d25a]

Местните народи са вярвали, че хълмовете му са забранени за човешките същества.

Въпреки че до момента пътят към Еверест е бил утъпкан от доста хора, местните все още приемат планината като свещено място. Всички съвременни експедиции започват със специална церемония, в която шерпите и чуждестранните катерачи изразяват почитта си и оставят дарове за боговете от планината с надеждата те да бъдат благоразположени към тях по време на изкачването.

Хималайският ветеран Александър Келас в началото на 20-те години на 19-и век е първият, открил естествения талант на шерпите да издържат на тежка работа и да се катерят на големи височини.

По това време Келас е бил най-големият експерт в света по "планинската болест" и ефектите от големите височини върху човешкото тяло. Той установява, че шерпите не чувстват тези ефекти върху себе си по начина, по който те се проявяват при хора от други народности. Въпреки че не е ясно каква точно комбинация от гени и живот на голяма надморска височина позволява на шерпите да се справят по-добре физиологически от останалите хора с планините.

В началото шерпите са били наемани като носачи, за да пренасят огромното оборудване на първите експедиции, организирани в почти военен стил. Британските алпинисти били удивени от силата на обитателите на Хималаите - както на най-здравите мъже, така и на младите момчета и възрастните мъже. Участник описва екипа от носачи в една от ранните експедиции в Хималаите като "разнородна тълпа от старци, жени, момчета и момичета.". Той обаче се удивил от постиженията им. "Бях абсолютно объркан" като видях, как шерпите носят товара си на 6000 метра височина, пише той. "Някои носеха по 35 килограма!. Заедно с багажа, част от жените носеха и бебетата си".

По-способните шерпи скоро надскачат статута си на носачи и се катерят заедно с алпинистите.Тези, които се отличавали с постижения в планината, получавали специален медал от британците. И мнозина започнали да се стремят към тази чест - наградата носела и до по-високо заплащане.


[img:5f8d93d25a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_284_2.jpg[/img:5f8d93d25a]


Легендата от Еверест Джордж Малроу докладва на съвместна среща на Кралското географско дружество и Алпийския клуб на Великобритания, че най-великият урок, научен от експедициите през 1922 г. е този, че силата на шерпите далеч надхвърля очакванията. Те качвали товари на височина около 8000 м и някои от тях били способни да повторят това невероятно постижение в три поредни дни, без да покажат каквато и да било умора.

Благодарение на тази невероятна способност на шерпите покоряването на Еверест става от високопланински лагери - метод, използван от повечето алпинисти, тръгнали към върха и днес.

За съжаление шерпите също така са първите, които


[b:5f8d93d25a]дават жертви[/b:5f8d93d25a]

при изкачванията към Чомолунгма. Първите смъртни случаи в експедициите към върха са на 7 шерпи, загинали от лавина през 1922 г. Дори и след нещастието обаче непалците остават ентусиасти по отношение експедиците към Еверест. Разбира се, западните алпинисти още тогава се превръщат в значителен източник на доходи за бедните планинци. Защото желаещите да покорят най-високия връх стават все повече и повече.

Шерпът Тензинг Норгей и новозеландецът Сър Едмън Хилари са първите, които успяват да достигнат върха през 1953 г. Тензинг е този, който


[b:5f8d93d25a]забива знамето[/b:5f8d93d25a]

на Еверест. По време на експедицията през 1963 г., когато първите америкаци успяват да изкачат Чомолунгма, шерпите играят героична роля. След успешното изкачване, алпинистите Уили Ънсолд, Лут Джерстад и Бари Бишъп са били изтощени от измръзвания и абсолютно неспособни да се спуснат от базовия лагер. Екип от шерпи идва да спаси алпинистите - по четирима вземат на ръце всеки от тях и ги носят в продължение на два дни до Намче Базар - главното селище, откъдето били евакуирани с хеликоптер. Президентът Джон Ф. Кенеди награждава шерпите с медали.
В днешно време шерпите са сред най-добрите планинари - освен помощници, самите те са в първите редици на покорителите на хималайските върхове.

Анг Рита Шерпа например 10 пъти е изкачвал Еверест без кислородни бутилки. През 1999 г. Бабу Чири Шерпа прекарва рекордните 20 часа на върха. През 1995 г. той изкачва върха два пъти в рамките на 2 седмици. А през 2001 г. намира смъртта си в дълбока пукнатина в ледник.


[img:5f8d93d25a]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_284_3.jpg[/img:5f8d93d25a]


Двама шерпи - Пемба Дорджи и Лакпа Гелу се състезаваха кой ще успее по-бързо да изкачи Еверест. На 23 май 2003 г. Доржди достига върха за 12 часа и 46 минути. Три дни по-късно Гелу подобрява рекорда му с два часа, изкачвайки се за 10 часа и 46 минути. На 21 май 2004 г. Дорджи отново подобрява рекорда - 8 часа и 10 минути.

Подобни факти, както и незаменимата им роля в пренасянето на багажи, закрепването на въжета, организирането на лагери и въобще цялостната им грижа за експедициите спечели огромна популярност на народа на шерпите. Благодарение на тези си умения те развиха и много проспериращ бизнес в някога изолирания непалски район Соло Кумбу.

Разбира се, успехът или провалът на Еверест имат своята цена. След първите 7 загинали шерпи през 1922 г., много други са намерили смъртта си под върха. Най-малко 187 души са намерили смъртта си под върха, от тях около една трета са шерпи.

Над 1600 души от 65 страни са изкачили Еверест до момента, а желаещите стават все повече. над 100 са жените, покорили върха.

53 години, след като Хилари и Тензинг достигнаха върха, се чуват гласове, че Еверест вече е загубил мистичността си и се е превърнал просто в още една туристическа дестинация.

"По-скоро е тъжно, че ценността на изкачването на Еверест намаля. Огромният брой алпинисти направи изкачването на Еверест по-опасно и в същото време планината по-малко свещена", казва пред Ройтерс японката Джунко Табей, която през 1975 г. стана първата жена, която покори върха.

Тя не е единствената, която смята, че Еверест се е превърнал в твърде комерсиализирано място. Критиците твърдят, че вече има твърде много алпинисти, като много от тях са неподготвени, а планината се е превърнала в място за поставяне на рекорди - най-младия, най-стария, първото спускане със ски или сноуборд от върха ...

"Еверест стана много комерсиализиран. Много компании организират пътувания до върха. Те често водят начинаещи катерачи, които даже на са си слагали котки. И резултатът е, че мистиката изчезна. Хората гледат на нея просто като още една планина.", казва Джамлинг Норгей, синът на първия шерп, изкачил Еверест.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 5807 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Еверест 2010: Сравнение на маршрутите
Влудяващата тълпа
Еверест - маршрути
Историята на завоюването на най-високите върхове на света
Височинна болест
Лхоце 8501 - Цялата книга
Да затворим ли Еверест?
Хан Тенгри
К2 и другите осемхилядници по света
Тюркоазен връх за приятели


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap