Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Да изберем коткитеСписание Върхове  |  Редактирана на 10/03/2008


За любителите на планината през зимния сезон котките са абсолютно задължителна част от екипировката. Затова няма какво да ви убеждаваме.

Трябва да знаем обаче, че моделът котки, които ще купим зависи от това дали възнамеряваме с тях да правим само преходи по твърд фирнован сняг или ще ги използваме и за ледено катерене. От изключително значение е и моделът на зимните обувки. В следваите редове ще разгледаме всички модификации на котките, за да направите най-правилният за вас избор.


[b:2fce827fc2]Конструкция[/b:2fce827fc2]

Според свота конструкция котките биват сгъваеми, полу-сгъваеми и цели.


[img:2fce827fc2]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_281_1.jpg[/img:2fce827fc2]


Сгъваемите котки са най-добри за ходене по фирнован сняг и лендици. Пантата позволява на крака да е достатъчно гъвкав. Едно от най-големите предимства на сгъваемите котки е, че те пасват както на пластмасови, така и на кожени обувки с цяло стъпало. С достатъчно твърда обувка, сгъваемите котки дори може да се изпозлват на вертикален лед. Ако си купите само един чифт котки, но искате да практикувате разнообразно катерене, това е най-добрият избор.


[img:2fce827fc2]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_281_2.jpg[/img:2fce827fc2]


Полу-сгъваемите котки дават повече сигурност при катерене на вертикален лед, но с етапи на смесено катерене. Тези многофункционални котки могат да бъдат използвани както за ходене по сняг, така и ледено катерене. Някои имат платка под стъпалото и странични релси, които преминават по цялата дължина. Други са сгъваеми с блокиране, което заключва пантата на мястото й. Ако добавите винтове те стават достъчно стабилни за ледено катерене.


[img:2fce827fc2]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_281_3.jpg[/img:2fce827fc2]


Целите котки са най-технични. Използват се основно за ледено катерене. Тяхната твърда структура не само осигурява сигурност за предно закрепване, но вибрира много по-малко от сгъваемата конструкция. За тънък или крехък лед това може да е значително предимство. Целите котки правят ходенето по ледник непохватно, тъй като те не позволяват гъвкавост на крака. Освен това трябва да се използват с твърди (за предпочитане пластмасови) обувки, като носенето им с меки обувки ще причини извиване и износване на обувката.


[b:2fce827fc2]Ориентация на рамката[/b:2fce827fc2]

Котките са конструирани с хоризонтална или вертикална рамка. Те основно се правят от плоски метални ленти, които осигуряват повърхността под подметката. Обувките ви могат да стъпят изцяло на тези метални ленти или на ръбовете им, обърнати на 90 градуса. Ориентацията на рамката на котките влияе върху тяхното поведение при различни снежни условия.


[img:2fce827fc2]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_281_4.jpg[/img:2fce827fc2]


Хоризонтално ориентираните (или плоски) рамки са общо използвани за сняг, тъй като са гъвкави и лесни за ходене. Тази конструкция помага за предотвратяване на събиране на сняг под подметките. Предните точки също обикновено са хоризонтални за добро прилепване при ходене на сняг. Сгъваемите котки са с хоризонтална ориентация.


[img:2fce827fc2]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_281_5.jpg[/img:2fce827fc2]


Вертикално ориентираните рамки са твърди. Поради това, те се използват за предно закрепване на стръмен лед. Тяхната рамка или "релса" се забива добре в твърдия лед, без вибриране, а цялата платформа намалява умората на крака. Вертикално ориентираните предни зъби се забиват между ледените пукнатини. Недостатък на тази конструкция е тенденцията за снега да се събира във формата на рамката.


[b:2fce827fc2]Прикрепване[/b:2fce827fc2]

Котките се прикрепват по три начина: каишка, автомат и комбинация от двете.

- Каишка — тази система обикновено има две гумени или неопренови каишки на всяка от котките. Едната държи ходилото, а другата се увива около глезена. Каишките са най-функционалното прикрепване, тъй като не изискват специални кантове или обувки. Основният недостатък е, че е необходимо време, за да ги поставите. Те често се използват на сгъваеми котки с 10- или 12- зъба.

- Автомат — Това е много популярна система за прикрепване, заради простотата на поставяне и бързината. Телта при пръстите попада в канта на обувката, а тази за петата с напрежение влиза в канта на петата. Каишка около глезена също е типична част от тази система.Това е сигурна система за пластмасови обувки и кожени обувки с пластмасови подметки, които имат най - малко 0,6 мм. дълбоки жлебове на пръстите и ходилата. Без подходящи обувки рискувате да загубите котките по средата на катеренето. Добре поставени, те са бързи и лесни за употреба. Автомати са възможни при всички модели котки.

- Комбинирани — Комбинираното прикрепване е просто и ефикасно. Петите се прикрепват с пластмасови щипки и ръчки подобни на автомата. Пръстите, се прикрепват с неопренови или гумени каишки. Тъй като не се изискват жлебове на пръстите, това закрепване може да бъде използвано с по-леки планинарски обувки без специални кантове. Комбинираното закрепване е възможно при всички модели котки.


[b:2fce827fc2]Зъби[/b:2fce827fc2]

Брой — Повечето котки имат 12 зъба, с 10 под ходилото и 2 предни. Има две изключения. 10-зъбни котки са добри за лек снежен преход. Зъбите са по-къси и по-малко остри от стандартните. Те са добри за преходи или еднодневни трекове, които включват пресичане на фирнован сняг. Някои цели котки имат 20 зъба и са строго специализирани за употреба при технично ледено катерене.

Предни зъби — Предните зъби са насочените напред зъби на котките.

- Двойни предни зъби са стандартни за повечето котки и осигуряват стабилност на пръстите при изкачване на стръмен заснежен склон или лед. Някои котки имат втори чифт предни заъби, които са извити на 45 градуса спрямо предните. Те са за допълнителна стабилност за стръмен лед. Освен ако не катерите вертикален лед (над 50 градуса) повече от половината време, хоризонтално ориентираните предни зъби са по-ефективни. Вертикално ориентираните двойни или моно-зъби се изпозлват за много стръмно, технично катерене.

- Монозъбите се използват за ледено катерене по замръзнал водопад. Тяхната вертикална ориентация им позволява да се забият в пукнатините на скалата или леда или в отворите, оставени от ледени клинове, където двойните зъби не могат да влязат. Може да ги поставите по-прецизно на деликатен или чуплив лед , който може да бъде разбит от двойните зъби. Някои котки имат настройващи се монозъби. Зъбите могат да бъдат лесно удължени или скъсени, за да са подходящи за дадените условия или стилът на катерача. Износените зъби могат да бъдат заменени.


[b:2fce827fc2]Поставяне на котките на обувките[/b:2fce827fc2]

Обща грешка, която някои катерачи правят е да се опитват да поставят котките на техните леки планинарски обувки. Повечето обувки не са достатъчно твърди в средата на подметката, за да държат котките здраво. Освен това, меката кожа или фабричната горница се сплесква лесно под каишките на котките и може да причини дискомфорт. За да използвате котките за нещо друго освен пресичане на кратки пасажи от сняг и лед, наистина се нуждаете от обувки с 3/4 или цяло ходило за стабилност и горница от дебела кожа или пластмаса. За котки с автомати, обувките ви трябва да имат дебели кантове или още по-добре канали за прикрепване при пръстите и петите.

- Добра идея е да вземете обувките си с вас, когато избирате котки, за да се уверите, че те съвпадат.

- За котки с каишки, когато вдигате крака си, котките трябва да стоят плътно без каишките да са вързани.

- За котки с автомат, уверете се, че формата при пръстите съвпада с формата на обувката и кабелите на петите са достатъчно широки, така че петата да стои стабилно. Повечето котки с автомати позволяват настройване на ширината на кабела на петата.

- На всяка котка, предните зъби трябва да се подават от обувките 1-2 см.

- Много модели котки се настройват на ширина и дължина, а някои се нуждаят от допълнителни свързващи елементи за големи обувки.


[b:2fce827fc2]Аксесоари за котки[/b:2fce827fc2]

- Пластини против напластяване на сняг — тези пластини предпазват от напластяване на сняг, който може да направи котките безполезни. Те обикновено са направени от латекс или друг тип гума и се прикрепват с щипки към долната страна на котките. Изненадващо, не залепващите пластини са сравнително нови изобрретение, което повечето производители започнаха да предлагат в последните години.

- Резервни части — резревните винтове за котки и свързващи елементи са добри за поставяне в раницата, особено, ако ще правите дълъг траверс. Свързващите елементи често се използват за удължаване на някои модели котки, за да стават на по-големи размери обувки.

- Торба за котки и покривала за зъбите — запазете котките си и предпазете себе си от острите зъби. Гумените покривала за зъби не са скъп начин да направите това, въпреки, че покриването на всички 24 зъба, един по един, може да бъде досадно. Друг вариант е торба за котки. Те са изработени от заздравен, устойчив на пробиване найлон. Направени са за бързо и лесно съхранение, но са малко по –скъпи и обемисти от гумените покривала.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 8274 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ :
Какво е необходимо да се знае за едно въже?
Сила на удара - теория и практика


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap