Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Едмънд Хилари: Еверест не беше край, а началоВестник Топспорт  |  Редактирана на 06/02/2008


[img:2b599b386e]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_277_1.gif[/img:2b599b386e]


[b:2b599b386e]- Г-н Хилари, беше ли изкачването на Еверест цел на живота ви?[/b:2b599b386e]

- По-скоро нещо, което зрееше у мене. Започнах като всеки алпинист. След това трупах опит. После дойдоха премиерните изкачвания. Когато се появи шанс за опит на Еверест, счетох това като подарък на съдбата. Човешките амбиции растат заедно с опита.


[b:2b599b386e]- Бяхте ли сигурен в успеха?[/b:2b599b386e]

- Не. Предварително си бях казал, че трябва да съм много добре подготвен физически, силен и готов за върха. Ако си изправен пред някакво голямо предизвикателство, а не си сигурен, че ще успееш, но даваш всичко от себе си и побеждаваш, тогава наистина удовлетворението е истинско и голямо.


[b:2b599b386e]- Какво впечатление ви направиха Хималаите, когато ги зърнахте за първи път през 1951 г. ?[/b:2b599b386e]

- Страшно ми харесаха. Беше достатъчно сутрин да подам глава от палатката и да се огледам наоколо, за да видя безброй великолепни върхове, по това време девствени. Можехме да си кажем: "Утре отиваме на този" и да бъдем сигурни, че никой преди нас не е бил там. Това беше невероятно усещане. Бях участник в малка новозеландска експедиция с ограничен бюджет, защото всеки от нас беше платил участието си. Тогава в Гархвалските Хималаи стъпихме на половин дузина върхове над 6000 м. Усещането беше невероятно, защото бяхме съвсем сами в този огромен район.


[b:2b599b386e]- Кога за първи път се оказахте в Соло Кхумбу?[/b:2b599b386e]

- През 1951 г. , вече при разузнаването на Еверест. Мелъри и Тилмън бяха отхвърлили възможността за премиване през ледопада Кхумбу. Когато с Шиптън стигнахме високо по билото на Пумори, видяхме, че можем да минем оттам, макар че има много опасни участъци.


[b:2b599b386e]- Как се стигна до поканването ви в екипа на Шиптън?[/b:2b599b386e]

- Той беше ръководил такава експедиция през 30-те години. Един от участниците бил новозеландецът Дан Брайънт. Той много харесал на Шиптън с катерачните си умения на сняг и лед. През 1951 г. Ерик беше формирал много силен тим от британски скални катерачи. Но не беше убеден, че ще справят на смесен терен. Затова покани Ридифорд и мене. Решително се оказа доброто мнение за новозеландците.


[b:2b599b386e]- Що за човек и ръководител беше Шиптън?[/b:2b599b386e]

- Страшно го обичах и му се възхищавах. Беше изключителен изследовател и планинар, но малко се интересуваше от организацията на големи експедиции. Не обичаше никак усложненията, които произтичат от тях. Много повече харесваше да прониква в най-дивите и най-недостъпните кътчета на екзотичните планини.


[b:2b599b386e]- Защо Джон Хънт замести Ерик Шиптън?[/b:2b599b386e]

- Комитетът "Еверест" отчете, че подготовката закъснява и взе решението за смяната.


[b:2b599b386e]- Беше ли разочарован Шиптън?[/b:2b599b386e]

- Да, страшно.


[b:2b599b386e]- Смятате ли това решение за неудачно?[/b:2b599b386e]

- Да. Човекът, който го замести - Джон Хънт - беше със сигурност много голям организатор. Но смятам, че ако ръководител беше останал Ерик, шансовете за успех нямаше да намалеят.


[b:2b599b386e]- Как изглежда сравнението между двамата?[/b:2b599b386e]

- Хънт беше военен, висш офицер по време на войната. Имаше големи организаторски способности, но не беше сговорчив и разбран човек.
Но не си позволяваше да командва или да нарежда, защото е добре известно, че алпинистите са независими хора. Джон Хънт все пак успяваше да се справя с групата от крайни индивидуалисти.


[img:2b599b386e]http://www.verticalworld.net/articles/uploads/pics/article_277_2.jpg[/img:2b599b386e]


[b:2b599b386e]- Как Тензинг стана ваш партньор?[/b:2b599b386e]

- Това беше премислено решение, защото се допълвахме. Най-добре взаимодействах с Джордж Лоу - другия новозеландец в състава. Предпочитах да действам с него. Той също беше в много добра форма. Но Джон Хънт искаше да действаме разделени, защото и двамата имахме голям опит в катеренето по лед. Тъй като Тензинг също се представяше много добре, реших да се вържа с него. И много бързо се превърнахме в отлично сработена свръзка.


[b:2b599b386e]- Какъв беше Тензинг?[/b:2b599b386e]

- Изключително симпатичен човек, с обезоръжаваща усмивка. Страшно искаше да стъпи на върха - нещо, което го отличаваше от всички останали шерпи по онова време. Освен това беше и великолепен катерач.

Нито един от нашата експедиция не беше "великолепен катерач" в днешния смисъл на тази дума. Но той много бързо се аклиматизираше, беше решителен и много, много силен.


[b:2b599b386e]- Какво оставихте на върха?[/b:2b599b386e]

- Тензинг като будист вярваше, че това е обител на боговете. Затова направи малка вдлъбнатина в снега и постави в нея парченце шоколад и бонбони като дар за тях. Тогава си спомних, че и аз имам приготвени неща. По-рано, на Южното седло, Джон Хънт, който се чувстваше зле и знаеше, че няма да стигне до върха, смутен се приближи до мене и ми каза, че преди заминаването го посетил един свещеник и го помолил да остави на върха мъничък кръст Джон беше много религиозен човек. Носеше го през цялото време. Попита ме дали може да ми го предаде. Приех го. На върха направих собствена вдлъбнатинка и поставих в нея кръстчето. Когато се върнах у дома, получих от папския нунций в Нова Зеландия мило писмо и бронзов медальон.


[b:2b599b386e]- Четиридесет години по-късно, през 1993 г. , когато стояхте край манастира Тянгбоче, Джон Хънт ви се извиняваше за нещо със смутен поглед. За какво?[/b:2b599b386e]

- На слизане от Еверест стигнахме до лагера в Западния циркус. Повечето от участниците се бяха събрали там, но не знаеха какъв е резултатът от нашия опит. Моят сънародник и приятел Джордж Лоу, който ни посрещна на Южното седло и слизаше надолу с нас отдалече, започна да им сочи върха с пикела си. Всички се хвърлиха към нас. Едва тогава си дадох сметка какъв успех сме постигнали, макар че въобще не подозирах какъв ще бъде отзвукът му в целия свят. Хънт ме прегърна и заплака от радост. Страшно се смутих... Та 40 г. по-късно Джон ми се извини за тази моментна проява на слабост...


[b:2b599b386e]- Как Еверест промени живота ви?[/b:2b599b386e]

- Не настъпи никаква промяна в отношението ми към планините. Продължих да се катеря. Еверест не беше край, а начало. Като "покорител" - знаете много добре защо слагам думата в кавички, ми беше много лесно да намирам пари за следващи експедиции. Това беше добрата страна на огромната врява, която се вдигна около нас. От Еверест, където прекарахме около 15 минути, не можех да откъсна поглед от недалечната великолепна пирамида на Макалу. На следващата година по склоновете му един колега падна в пукнатина. Бяхме вързани. Извадих го, но с цената на три счупени ребра. По-нататък действах глупаво. Вместо да сляза в базовия лагер, продължих нагоре. Това не остана безнаказано. Стараех се почти да не дишам, защото болката в гръдния кош беше непоносима. В лагер 4 бях повален от мозъчен оток. Много пъти бях стигал до границата между живота и смъртта, но тогава най-силно усещах, че ако умра, ще изпитам облекчение. Бях напълно безсилен, в полусъзнание. Имах ужасни, кошмарни халюцинации. Три дни бях транспортиран надолу. Спаси ме Чарлз Евънз.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2008 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Личности:
GRAVITY и удоволствието от катеренето
Интервю с Нийл Гришъм
Фото галерия с портретни снимки на известни катерачи
Дейв Греъм – най-добрият катерач на света!?
Ексклузивно интервю със Саша Дижулиън специално за Wildberries
ПЕРФЕКТНАТА РОЛЯ
Kryptonite - Интервю с Tommy Caldwell
Интервю с Бойко Лалов
Интервю със Steve House
Боян Петров: Сега ме е страх много повече отпреди


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap