Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Водач от жизнена важностРосен Босев, Кариери  |  Редактирана на 13/12/2007


[b:28c4514d3d]Опитът е решаващ при планинските гидове[/b:28c4514d3d]

Въпреки че има близо тривековна история, професията на планинските водачи не е претърпяла кой знае каква еволюция.

Почти 320 години след като френският гид Жак Балма и лекарят Мишел-Габриел Пакар изкачват най-високия връх в Алпите - Монблан, планинските водачи все още нямат алтернатива. Днес в развитите алпийски страни в Европа има общо над 5000 лицензирани планински водачи, които работят целогодишно.

Планинският гид е екскурзовод, който придружава клиентите си при непредвидимите условия в планината. Това може да бъде туристически маршрут (например изкачване на връх Мальовица), алпийски или катерачен тур или друг вид излет (примерно планинско колоездене, ски поход, рафтинг и т.н.). Основното задължение на планинския водач е да се грижи за безопасността на клиентите си по време на преминаването на маршрута. Той постоянно трябва да следи за промени в атмосферните условия или във физическата кондиция на хората, които придружава, и да адаптира първоначално планирания маршрут, в случай че това се налага.

Практически работният ден на един планински водач започва от деня, предшестващ тура. Той е длъжен да набави актуална информация за метеорологичните и нивологичните (на снега) условия и прогнози, да се запознае с нивото на клиентите си, качеството на екипировката им и да организира логистиката на излета. Работният ден на повечето планински водачи се ръководи от принципа „ранно тръгване и ранно слизане в долината“. Понякога гидовете предприемат и неколкодневни излети - по-дълъг поход или когато комбинират различни видове спортове и/или екскурзоводска дейност например.


[b:28c4514d3d]Регламентиране на дейността[/b:28c4514d3d]

В България дейността на планинските водачи все още не е напълно регламентирана и на практика всеки би могъл да практикува тази професия. „Това е така, защото реално не съществува държавен контрол върху упражняването на тази дейност“, коментира Цвета Билярска, член на управителния съвет на асоциация „Планини и хора“. В същото време според Закона за туризма туроператорските фирми нямат право да наемат нелицензирани водачи. Въпреки това в България все още няма нормативен акт, който да определи условията за упражняване на професията. „Държавата в лицето на Националната агенция за професионално образование и обучение лицензира няколко центъра за професионално обучение на планински водачи, но единствено този към „Планини и хора“ до този момент е провел държавни изпити и е издал държавни дипломи“, допълва Билярска.

В България няма също така диверсификация на видовете водачи. Във Франция например планинските гидове се делят на два вида - придружители в средната планина (до 2700 метра, по маршрути, които не налагат употребата на алпийски инвентар) и във високата планина. За да практикуват тази професия, кандидат-водачите преминават неколкогодишни курсове на обучение. Гидовете във високата планина са задължени също да докажат опит като алпинисти. Те получават разрешение да работят като такива след полагане на редица изпити за различни дисциплини. Високопланинските водачи преминават опреснителни курсове на всеки пет години.

По всяка вероятност лицензираният планински водач в България ще представлява нещо като хибрид между тези два вида гидове.


[b:28c4514d3d]Опитът[/b:28c4514d3d]

Опитът на планинския водач е от решаващо значение както за компетентността му, така и за качеството на предлаганата от него услуга. Например един водач, преминавал 1000 пъти по даден маршрут, със сигурност ще има много по-добри познания за характера на терена и за спецификата на растителните и животинските видове там от колегата си, който минава за първи път. Опитът в голяма част от случаите е решаващ и при критични ситуации, които биха могли да настъпят въпреки предварителната подготовка.

Добрият планински водач трябва да е добър психолог (да умее да мотивира клиентите си в трудни моменти), трябва да умее да работи в екип, да е способен да взима бързи и точни решения. Понякога от тези негови качества може да зависи човешки живот. Сред най-важ­ните специфични умения на гида са познанията в областта на метеорологията, владеенето на чужди езици, уменията за оказване на първа помощ при инциденти.


[b:28c4514d3d]Пазарът[/b:28c4514d3d]

В България лицензираните планински водачи са малко и броят им не може да отговори на постоянно покачващото се търсене, свързано с притока на туристи от чужбина. В българските планини се случват дори парадокси, при които италианска група е водена от словашки гид. Заплащането варира от 35 лв. (при неопитен водач, малка група и лесна програма) до 100 лв. на ден (когато има комплексна или специализирана програма). Потенциални работодатели на планинските водачи освен българските и чуждестранните туроператори са също консултантските фирми, които предлагат тренинги за персонала като ролеви игри, обучения сред природата (outdoor training), курсове за сплотяване на екипа (team building). Специалистите в бранша очакват да расте и интересът от страна на частни клиенти, които осъзнават рисковете при планинските преходи без необходимата подготовка и опит.


[b:28c4514d3d]Предлагане[/b:28c4514d3d]

5000 са лицензираните планински водачи в развитите алпийски страни в Европа.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2282 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
Лека разходка до Мальовица
Храна за космонавти
Моите планини - първа част
Проверете своя възел
Срещу кървавия данък на планината
Chamonix Mont-Blanc
"Широко поле" за изяви всякакви
Как да фиксираме едно протриващо устройство
Свирепа арена - Айгер
Котешки живот


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap