Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Мон Блан - разходка или ...?Люба Манолова  |  Редактирана на 17/08/2007


Началото на юли месец трябваше да отпътуваме за Шамони, което обаче беше осуетено от внезапното разболяване (пневмония) на едно момче от малката ни групичка.

Четири седмици по-късно все пак потеглихме на запад – този път в друг състав. Милен щеше да се присъедини към нас от Сан Тропе. Лично аз тръгнах с нагласата за една почивка – шляене из Шамони, излежаване върху шалтето в слънчевите следобеди и развихряне в сферата на фотографията, впускайки се в търсене на "необичайния" кадър или ъгъл към всичко позиращо наоколо.

Вечерта преди да заминем, когато вече "утре" не беше вариант за стягане на багажа, ме посъветваха да си взема котките и сечивото. Преди още да успея да осмисля защо последните няма да останат в дъното на шкафа, чакайки декемврийския сняг, вече съсредоточено забивах котките по източния ръб на Егюй дю Миди, слизайки към ледника съпроводени от "welcome" снежна вихрушка.

[img:de1d46a7a4]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/Lyubs/10_june_2007_koprivshtica/normal_P1060085.jpg[/img:de1d46a7a4]

[i:de1d46a7a4]На слизане от Егюй дю Миди[/i:de1d46a7a4]

На Кол дю Миди вече имаше изграден палатков лагер. Групи катерачи идваха и си заминаваха, като всеки завещаваше на другите едно добре отъпкано и изровено място за вкопаване на палатка – имахме късмет, че не ни се наложи да си правим това своево рода укрепление от А до Я. Посрещнахме залеза с песента на един словенец от съседната палатка. Неговото неочаквано изпълнение силно наподобяваше родопска песен ( заспах с мисълта за палачинки с боров мед и мурсалски чай).

В 2 часа сутринта всичко от сънищата остана някъде далеч…набързо сложихме по два шоколада в раниците и се "излюпихме" от палатката. Хм, може би все пак още сънувах – в мрака отчетливо блещукаха коледни гирлянди, десетки светлинки се изнизваха нагоре и опасваха склоновете на Мон Блан дю Такюл. Гидовете с техните клиенти, един след друг на въжето, вече имаха поне 1-2 часа преднина …

Маршрута, който избрахме беше т.нар. "Траверс на трите Монблана". Изкачването на Мон Блан дю Такюл (4248-4120 метра) беше много приятно, склоновете блестяха от пълната луна, вятърът се заиграваше някъде другаде, а маршрутът до тук предлагаше идеалната комбинация от "лесно" и "интересно", като някои по-стръмни склонове и бергшрундовете ни изваждаха от рутината на ходенето по здраво фирнования сняг.

Продължихме в този дух до Мон Мауди (4465 ), където малко преди излизането на ръба имаше около 70 метров доста отвесен участък - катерене по сняг и лед. Това беше и най-пренаселената част от трасето. Тук хора от всякакви националности се смесваха в общата чуденка как да продължат нататък. Доста от тях предприеха отстъпление пред това своеобразно психическо и техническо изпитание отправено им от Кол дю Мон Мауди ( 4345 метра). Останалите, дори и без вавилонска рибка в ухото, успяхме да се съюзим в опъването на парапетите – 60 метра въже не стигаше, а варианта с междинна площадка беше бавен и несигурен.

[img:de1d46a7a4]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/Lyubs/10_june_2007_koprivshtica/normal_048.jpg[/img:de1d46a7a4]

[i:de1d46a7a4]Последното изкачване до Кол дю Мон Мауди[/i:de1d46a7a4]

Горе на ръба свърши "хубавото време" – от тук нататък вятърът не ни остави на мира дори за секунда. Прогнозите в "Дома на Гидовете" бяха за "много силен вятър" и въпреки че при зимните траверси в България се бяхме борили с подобни вихри, на тази височина става изключително трудно да си поемеш въздух, а аз се борех и да остана на склона (кой не си ядеше редовно закуската?)…

Вече пред нас се простираше Кол де ла Бренва, слънчевите лъчи падаха косо върху леда и тяхната игра с релефа създаваше много красиви гледки, бяхме над облаците в които се губеха по-ниските върхове на тази част от Алпите.

Под напора на вятъра достигнахме Пети Мюле (Petit Mulets 4690 метра), пръстите на ръката с която държах пикела бяха станали безчувствени, спряхме и след кратка борба се появи онази щипеща болка, която е сигнал че всичко е наред. Въпреки това Митко настоя да се върна – след кратко боричкане по темата и мерене на инати тръгнах надолу – сигурно беше прав, тъй като въпреки че оставаха около 100 метра денивелация до върха, това бях час, час и половина пълзене по шапката на Мон Блан.

[img:de1d46a7a4]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/Lyubs/10_june_2007_koprivshtica/normal_050.jpg[/img:de1d46a7a4]

[i:de1d46a7a4]Кол де ла Бренва по пътя за Мон Блан[/i:de1d46a7a4]

Обратният път предложи известна доза емоции, най-вече на Мон Мауди. Използвах рапелния път на група италианци (за осигуровка бяха използвали две забити в снега сечива), изненадата беше в това, че въжетата свършиха, а аз бях на 10 метра над цепнатината на чийто ръб трябваше да се закрепя. Откатерването беше единствения вариант, сам по себе си "почти безобиден", но бях дала моето сечиво на Митко и когато края на въжето се изниза през пластината, не ми оставаше друго освен да "залепна" за стената, с опора само ръба на котките. За мой (хм, голям!) късмет един словенец се мотаеше долу на ръба, а и се оказа доста схватлив - помолих го да ми даде едно то сечивата си и той се изкатери до мене. Когато стиснах дръжката на познатия Quark изключих мисълта за падане (под мене имаше няколкостотин метра почти отвесен лед) и заедно слязохме до ръба под бергшрунда. Не казах "благодаря", тази думичка някак не пасваше – и двамата знаехме, какво означаваше този жест.

Измъкнах се от царството на вятъра и под закрилата на ледената цепнатина изчаках другите да слязат за да продължим заедно към Егюй дю Миди. Не бързахме – бяхме решили да прекараме още една нощ в палатката преди да се върнем в слънчевото лято на Шамони.

[img:de1d46a7a4]http://www.verticalworld.net/coppermine/albums/Lyubs/10_june_2007_koprivshtica/normal_P1060115.jpg[/img:de1d46a7a4]

[i:de1d46a7a4]Petits Rochers Rouges, Peiti Mulets и Мон Блан гледани от Кол де ла Бренва[/i:de1d46a7a4]


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 4252 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Височинен алпинизъм:
Българи покориха Килиманджаро с благотворителна цел.
Да затворим ли Еверест?
Зимните изкачвания на осемхилядници
Методи Савов: Алпинизмът е нещо сакрално
Второ писмо на Николай Петков
Алпинистите на К2: Господ ни пазеше
Покорителят на Гашербрум - 1 и Гашербрум - 2 Боян Петров: Бях сам, с пикел и щек ...
50 годишнина от изкачването на К2
Tъмната страна на Eверест
Лхотце


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap