Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

"Ох" фактораClimbing Magazine, бр. 258, юли 2007 година  |  Редактирана на 05/07/2007


[i:c31c2c47ae]Илюстрация: Keith Svhovec[/i:c31c2c47ae]

Наскоро направено проучване разкрива изненадващите "какво", "къде" и "как" на катерачните травми.

Прекарвате си чудесно, когато изведнъж – пук – разтягаш някое сухожилие и си извън играта за месеци наред. Повечето катерачи, около 82%, според проучване публикувано в декемврийския брой на Списанието за травми, наранявания, инфекции, и грижи за болния (Journal of Trauma, Injury, Infection, and Critical Care), познават този звук твърде добре. Без изненада, това най- подробно проучване на типичните наранявания при катерачите правено някога, открива че изкълчванията и разтягането на сухожилия са най-често срещаните наранявания (40%), следващо в списъка е хроничното претоварване (20%), разкъсванията (12%) и счупванията (8%).

Ръководещият проучването Ерик Гердс, който е лекар в спешно отделение в Сиатъл и катерач, се е заел с него защото според него има много малко публикувани изследвания свързани с катерачните травми като цяло. През 2004 Гердс заедно с Джон Хефнер и Джийн Елдък публикуват в няколко популярни уебсайта три страници анонимна анкета за историята на травмите. За два месеца те получили 1,887 отговора, предимно от напреднали катерачи и такива на средно ниво, които описвали подробно всичко, от вида нараняване и къде се е случило, до броя катерачи, които катерят под въздействието на наркотици и алкохол (27,6%). "Бях изненадан, но едновременно с това и не бях, от това колко много хора катерят дрогирани или пияни.", казва Гердс, "Според мене един човек не би катерил добре така". И в действителност, при катерачите ползвали опиати нивото на наранявания с по-високо – средно 3.1 срещу 2.08 за тези, които са били трезви, въпреки че "не е ясно дали това се дължи на това, че си бил под въздействието на опиати или на склонността към поемането на по-високи рискове".

Друга изненадващо откритие е, че 77% от травмите са били получени когато хората са катерили на или под нормалното си ниво, което вероятно е резултат от характера на самото скално катерене: катерачите нормално катерят в зоната на комфорта, а не на ръба на възможностите си. Самодоволството може да е още един фактор. "Може да си на маршрут, който си катерил 100 пъти и да пропуснеш осигуровка защото си говорел с този, който те осигурява", споделя Гердс, "по-съсредоточен си на нов или по-труден тур". Проучването също отбелязва, че "броят наранявания може да бъде минимално повлиян, ако настояваме катерачите да катерят според възможностите си и нивото си". Налагащата се поука е "победи психиката си" каквото и ниво катерач да си.

Същото важи и за изкуствените стени. Повече от 52% от нараняванията (изкълчвания, разтягане на сухожилия, хроничното претоварване) се получават в зала, където всичко е прекалено лесно за да прекалиш. Гердс препоръчва да се почива както трябва, балансирайте мускулите си (така че мускулите на гърба или бицепсите да не са много по-силни от гърдите или трицепсите ти), и да не катериш когато изпитваш болка (или да я прикриваш с Витамин И: ибипрофен).

Проучването, обаче, не е съвсем обективно. Едната причина е, че само няколко начинаещи катерачи са участвали в него. Освен това, хора чието нараняване е било фатално или достатъчно лошо, за да се откажат от този спорт, също не се участвали в анкетата. Нито пък тези, които рядко посещават катерачните уебсайтове.

Въпреки това, проучването дава някои насоки в които да се работи. Ето един такъв проблем: само 36% от катерачите казват, че носят каски повечето или през цялото време (а 19% никога не ги носят). Доста обезпокояващо, тъй като другото най-лошо нещо, което един катерач може да чуе е: "Камък!"


Разбивка на катерачните травми според броя им:

2.3: среден брой травми на катерач
2.5: среден брой травми при традиционните катерачи
3.3: среден брой травми при „свободните” соло катерачи

57.6% от нараняванията са получени при критични ситуации
79.2% от нараняванията са получени на масив, с който катерача е бил добре запознат
34.4% са потърсили медицинска помощ за лечение
56.3% са прекратили катеренето поне за няколко седмици за да се възстановят
30.2% от мъжете са катерели под въздействието на опиати
12.5% от жените са катерели под въздействието на опиати
17.3% са катерили под въздействието на марихуана
11.2% са катерили под въздействието на алкохол


Разбивка на катерачните травми по катерачна дисциплина:

37.9% от нараняванията са получени при боулдър
23.4% от нараняванията са получени при спортно катерене
20.7% от нараняванията са получени при традиционно катерене
15.4% от нараняванията са получени при катерене на установка
2.6% от нараняванията са получени при свободно соло катерене


Превод от :  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1942 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Медицина:
Няколко рецепти при измръзване
Оказване на първа долекарска помощ при инциденти в зимната планина
Планинската (височинна) болест
Биоенергетика на физическата активност и спортната дейност
Биостимулиране в спорта
Относно прегърбването
Самоконтрол на спортиста
Видове мускулни влакна
Напътствия в тренировката: Аминокиселините
Спортните победи се решават в лаборатории


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap