Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Вариант "Плевен - Стрелец - Плевен" на Еленин връхНиколай Нейков и Христо Крачунов  |  Редактирана на 02/07/2007


Турът е разположен на югоизточната стена на Еленин връх в Мальовишкия дял на Рила. Намира отдясно на тур “Плевен” и отляво на “Взе, че възмъжа”. Един от красивите маршрути на стената.


[b:12c4877c7d]1 въже:[/b:12c4877c7d]

Началото е във винкелообразна ниша в скалите. Може да се започне от основата на винкела или от поляната. Има скален клин на един метър от поляната и на три от площадката в основата на винкела. Първите метри (2-3 м.) се катери като винкел, след което се преминава леко в ляво по характерни наклонени цепнатини, докато се достигне клекова туфа - категорията на пасажа е V. След достигане на туфата се продължава по наклонен на ляво винкелов пасаж ІІІ+/ІV- и се достига втора площадка, която е добре осигурена, но има и много цепки за ползване на джаджи.
Дължина: 40-45 метра
Клинове: 1
Препоръчителен инвентар: 7-8 дълги примки; 5-6 клеми и един френд № 0,3 или № 0,4 на Black Diamond


[b:12c4877c7d]2 въже:[/b:12c4877c7d]

Започва със скален блок, който може да се мине в дясно по ронлива плоча (ІV+/V-) или ляво по начупена цепка (V) Следва тревен пасаж около 25 м. до достигане на втора площадка (има два скални клина). която се намира в основата на наклонен на дясно винкел с тревни туфи. Възможности за осигуряване има само при скалния блок. Средна трудност ІІІ/ІІІ+.
Дължина: 45-50 м. Ако се мине в ляво по цепката 55-60 м.
Клинове: 2 – само на втората площадка
Препоръчителен инвентар: 1-2 примки – едната къса; 1-2 френда №. 1 и № 2 на Black Diamond


[b:12c4877c7d]3 въже:[/b:12c4877c7d]

Започва по наклонен винкел (7-8 метра категория ІV+/V-) изцяло на джаджи. В края на винкела се достига друг винкел – вертикален, където маршрута се влива в тур “Плевен”. Там най-трудния пасаж в маршрута VІ-, който представлява дюлферово движение с лява вертикална хватка и високо стъпване с левия крак. Следва винкел, който се катери по плочата в ляво. Третата площадка е с два клина, сравнително удобна. Средна трудност V.
Дължина: 30 метра
Клинове: 11-12
Препоръчителен инвентар: 13 дълги примки; клеми номера 6, 7, и 8 на Wild Country; един френд № 2 на Black Diamond


[b:12c4877c7d]4 въже:[/b:12c4877c7d]

Последното въже е каминоподобно с трудност V-. Липсват скални клинове. Началото минава през лек надвес, който се минава първоначално в ляво и следва прехвърляне в дясно. Катери се по вертикална цепка с вертикални хватки. Въжето излиза със скално-тревен пасаж около ІV- и свършва с клин на ПСС.
Дължина: 25-30 метра
Клинове: няма
Препоръчителен инвентар: 5-6 примки, от които една къса; клеми номера 6 и 7 на Wild Country; френдове номера 3 и 5 на Black Diamond.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1738 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 02/07/2007 от Коментирайте
абе хора какво сте катерили вие, и плевен и стрелец съм качвал няколко пъти ама такова нещо като вашето описание не съм виждал. много странно. а стрелецът в плевен влиза, а не обратното!
2 Публикуван на 02/07/2007 от Димитър Колешев Коментирайте
Да объркали сте Стрелец с Плевен. Ще пооправя малко описанието :) Но и на мен малко ми се губят нещата на 2 и 3 въже до включването в "Плевен".
3 Публикуван на 03/07/2007 от brumbarche Коментирайте
според мене първите 2 въжета на "Плевен" нямат пасажи над IV (може би това са първите 4 метра от първо въже).

наистина "Стрелец" се влива в "Плевен", който е направен десетина години по-рано...

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Гидовник:
Югоизточната стена на вр. Злия зъб - тур "Хасково"
Северната стена на връх Злия зъб
Спортно катерене на Тепетата в Пловдив
Югозападната стена на вр. Ушите - тур "ВИФ"
Катерене в района на Русе
Враца, Централна стена, Източна част - тур "Народна армия"
Анталия, Турция
Обща характеристина на скалите около Райското пръскало
Тур "Соло" - Еленин връх
Райски скали - списък на маршрутите


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap