Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

На РезньоветеКалин Лиловски  |  Редактирана на 09/10/2004


17.01.2004

Събуждам се рано сутринта отпаднал и навъсен. Предната вечер бях прекарал във весела компания до късно вечерта. Набързо подредих багажа. Закъснявах. Хвърлих раницата в багажника и тръгнах към Сергей. Предната вечер му се бях обаждал два пъти, да не би на фона на музиката и женския кикот около мен да си помисли, че не говоря сериозно, че днес ще катерим.

До Алеко отидохме с моята кола. Сигурно е много привързана към мен милата, защото оказа силна съпротива по пътя нагоре. Обещах u да я заведа на сервиз. Всъщност бях u го обещал още преди 3 години ... но това е друга тема.

Пристигнахме на Алеко и започнахме да се приготвяме. Взех нужните неща в раницата, ненужните оставих в колата. По пътя за Резньовете срещнахме Мария. Тя ни каза, че приятеля u Росен и Киреца също са тръгнали за натам. Зарадвах се че ще видя познати хора. С Киреца бяхме на море това лято на Камен бряг и от тогава почти не се бяхме виждали. Спомени за пясъка, морето и още нещо нахлуха в съзнанието ми. То беше за кратко – картинката на нас двамата със Сергей газещи в сняг до колене по пътя към скалите бързо ме върна към реалността. Когато пристигнахме Росен и Киреца бяха под тура. Докато се екипираме те вече бяха тръгнали. Изглеждаше лесно. Росен напредваше спокойно и уверено. След него се изниза и Киреца.

Когато дойде време и ние да тръгнем Сергей каза, че не бил сигурен дали ще може да изводи първото въже и предложи аз да бъда първи. Знам защо той постъпи така. K азвал му бях, че се страхувам да водя. Нямах обаче нищо против да тръгна, защото имах нужда от това някой да ме ръчка за да преодолея страха си и той го знаеше.

Когато тръгнах по тура установих, че е по-трудно колкото изглежда. Вярно, че се движех нагоре, но това съвсем не бе с лекотата и увереността с които премина предната свръзка. Още на втория метър имах нужда да поставя осигуровка. Лента преметната през заклещен в цепка камък ми осигури комфорта да продължа нагоре. Скоро се озовах на площадка от която да си поема въздух. Отдавна не бях катерил зимно и все още се чувствах неуверен стъпвайки с котки. Продължих нагоре. Там снегът ставаше все по-малко, а скалата все по-чиста. Макар че бях с ръкавици, си беше истинско удоволствие когато намирах хубави хватки. Движех се достатъчно добре и скоро настигнах предната свръзка. Росен ми каза да изчакам, защото нямало място за всички на площадката. Аз реших вместо да чакам да организирам друга площадка малко под него. Обрах въжето и започнах да осигуравям Сергей. Скоро видях пикела му да замахва над прага които ни пречеше да поддържаме визуална връзка. Когато той стигна на удобно място аз реших да продължа. Стигнах до горната площадка. Това което следваше не ми хареса – гладка полоча по която нямаше удобни места за стъпване. Когато тръгнах по нея видях, че няма и места за осигуровки. Единствено на едно място успях да вкарам пикела и той се заклини много добре. Можеше сигурно да се набера на него, което и направих. Спечелих още метър. Тогава погледнах надолу. Вече нямаше възможност да се върна назад, а траекторията на евентуалното ми падане щеше да пресече площадката която се намираще на около 3 метра под мен. Следващите действия бяха инстинктивни. Не знаех какво да правя, но тялото ми явно знаеше. Макар че не виждах удобни стъпки, котките ми стъпваха стабилно. Движенията следваха едно след друго, точни и премерени. Изпитвах еуфория и увереност. Имах чувството, че някаква сила ме издърпа на горе.

Когато стигнах на първото сигурно място, последната осигуровка беше на около десетина метра под мен. Започнах да ровя в снега за да поставя нова – безрезултатно. От тук обаче вече беше лесно. Два метра над мен се виждаха хубави и стабилни цепки и скални издатини. Сергей извика, че въжето свършва. Преметнах пещерната лента през монолитен зъбер и му викнах да тръгва. Чувах го как драска на едно място. Пасажът където се набрах на пикела, казах си аз. Когато стигна при мен той каза: “Това въже беше истинско”. ”Ахам” - усмихнах се аз.

Следващото въже започваше директно с плоча. Този път обаче в нея имаше достатъчно цепнатини в които джаджите заставаха сигурно. Това пасажче не можеше да ме уплаши. Отдолу Сергей викаше “Какво е нагоре? Да не са пак плочи”. “Не са!Не са!”, отвърнах аз и тръгнах нагоре. Беше си драскане, преминах успешно чак на третия или четвъртия път. Излязох отгоре и започнах да оглежам как да продължа. Видях, че скалата се изнася по ръб вляво от който започва пропаст. Не виждах какво има от другата страна. Залепих се плътно за ръба започнах да опипвам скалата. Усетих дълга и хубава цепка в която слепешката поставих френд с предварително поставена примка и преминах. След ръба следваше къс хоризонтален траверс покрит със сняг, а след него отново вертикална скала. Продължих по нея. Десетина метра по-нагоре нещо ме дръпна. Въжето беше свършило. Потърсих къде да поставя осигуровка, но не виждах нищо подходящо. Започнах да разбивам леда върху замръзналите скали с пикела. Доста се забавих докато намеря подходящото място и долу Сергей сигурно се беше изнервил. “Хайде че измръзнах.”, бяха първите му думи когато стигна при мен. За щастие турът приключваше. Последното въже минаваше по хубава скала с много туфи и ни отне не повече от десетина минути. Излязохме на колуар от които можеше да се слезе безопасно.

Въздухът беше студен и кристално чист, небето – синьо. Планината беше спокойна и красива, подухваше вятър. Срещу нас се виждаха белите върхове на Стара планина, а долу в ниското София. Такива моменти зареждат човек с онази така необходима му енергия, заради която той напуска привидния комфорт на монотонното си ежедневие и поема пътя към нейзвестното.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3558 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Лед и микс:
Мальовица на лед
Първи копки по леда
Ледено катерене в Норвегия
Каскади, замъци и вино
Смесеното катерене
Бен Невис през зимата
Драйтулинг – минало и бъдеще
Боянски водопад - впечатления
Ледени и смесени маршрути
10 топ съвета за зимно катерене


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap