Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Враца, Централна стена, Източна част - тур "Народна армия"Димитър Колешев  |  Редактирана на 31/05/2007


Маршрутът не е кой знае какво предизвикателство и като цяло има само едно трудно и красиво въже. Не е толкова тревист и горист колкото си мислехме, че ще бъде. Предлага сравнително приятно катерене. Може да се мине на френска свръзка почти целият без 1-2 въжета. Техническата трудност на маршрута е максимум 6-/6 категория, като на първите 3 въжета има много клинове за осигуряване, до разделянаето на маршрута с "Дъга".

Добре е катерещите да разполагат с различни номера френдове и клеми за последните 3-4 въжета. Препоръчително е 60-метрово въже и 10-15 дълги примки.


[b:bbb63dc137]1 въже:[/b:bbb63dc137]

Като изключим подхода до началото на това въже, което е през една диво растяща джингла с тук-таме някое прагче от 2-3 категория, началото започва в най-дясната част на стената, която се заформя. Началото е по нещо като винкел, който преминава в камина. Камината е леко надвесена заради леките прагчета които има в нея. Тук няма клинове, но има цепнатини за джаджи. Тудността й е около 4+ категория. След камината следва тераса, по която се преминава до най-лявата й част. Тук има 1 клин за осигуровка. Продължава се по отвесно винкелче, което отляво има ръб (4+/5-). След винкелчето е площадката. На площадката има 2 клина, но единият не става за нищо. Добре е да се сложи голям френ в цепнатината на кулата отдясно. Дължина на въжето – около 35 метра. 1-2 клина.


[b:bbb63dc137]2 въже:[/b:bbb63dc137]

Продължава се право нагоре от площадката като се качва на кулата отгоре. Има доста клинове. Редуват се винкели, камина и плочи и се излиза на добра площадка с 1 клин. Трудността на въжето е максимум 4+ категория. Има около 6-7 клина. Дължина около 45 метра. Тук таме могат да се сложат и джаджи.


[b:bbb63dc137]3 въже:[/b:bbb63dc137]

Продължава леко надясно през плочи. Ориентир може да бъде стърчащ титанов клин. До тук около 4+ категория. От клина нагоре може да се продължи през характерни винкелообразни пасажи отдясно или през кулата отляво. Достига се добра площадка с 2 клина. Трудност около 3+/4-. Има 1-2 клина по въжето. Дължина – 30 метра.


[b:bbb63dc137]4 въже:[/b:bbb63dc137]

От площадката нагоре се продължава през голям вертикален каминообразен улей, по който се катери на камина. На няколко места трудността е около 5-/5 категория. След около 30 метра има голямо дърво, което се подминава и се стика до удобна площадка. Има 1 клин за осгуровка. Трудността на въжето е около 5 категория. Има 5-6 клина и е с дължина 40 метра.


[b:bbb63dc137]5 въже:[/b:bbb63dc137]

Тръгва се право нагоре по нещо като заоблен винкел в дясната част на голямата камината. Катери се около 10 метра (5+), след което се прехвърля към лявата част на камината към друг надвесен винкел. Катери се по стърчащи блокове, които иначе изглеждат нестабилни. Трудността тук е около 6- категория и няма възможност за стабилно дублиране на старите клинове с джаджи. След още 10 метра се прехвърля леко надясно и се катери до харакерен блок, който запушва камината. Излизането през блока е около 5+/6- категория. Може да се излезе и отляво и отдясно. Ние излязохме отдясно през една тясна отворена камина. Трудността й е около 5 категория. След това се продължава през по-голяма камина и след малко отдясно се вижда един клин, на който може да се направи площадката. Около 45 метра дължина. 12-14 клина.


[b:bbb63dc137]6-7 въже:[/b:bbb63dc137]

Излизането от тук нататък не е конкретизирано. Може да се продължи по голямата характерна камина отляво на площадката и да се излезе по поредица от няколко кули. Другият вариант е да се продължи право нагоре от площадката по цепнатина и улей. Обща дължина на катеренето до поляната над скалите е около 80-100 метра с максимална трудност 4 категория. Клинове не са открити.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1532 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Гидовник:
Катерене в района на Гарваница
Югоизточната стена на връх Злия Зъб - сектор Варника
Обща информация за катерачните райони в Югоизточна България
Как да стигнете до скалите над село Сестримо
Обща характеристина на скалите около Райското пръскало
Нов гидовник за катерачен обект "Дивдядово"
Враца, Долен Централен масив, Урвич - тур "Оптимал"
Югозападната стена на вр. Ушите - тур "ВИФ"
Райски скали - Петимата от Хиндукуш
Враца, Централна стена - Тур "Винкелите"


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap