Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Каскади, замъци и виноCraig Luebben  |  Редактирана на 22/11/2017
Val Clavalitè

© Elio Bonfanti
Търсейки най-добрият лед в света, в италианската Val d`Aosta ние открихме много повече

“Val d`Aosta има най-добрият лед за катерене в света – ръцете доло”, беше изявлението на Stevie Haston по време на едно негово посещение в Колорадо през 1996 година. Две години по-късно, аз реших лично да се уверя в това и не можах да повярвам на очите си.

Заедно с моят италиански партньор, Enrico Franconi, със ски стигнахме до един маршрут наречен Repentance Super - дълъг шест въжета ледопад, приличащ на дълга и надвесена канадска класика. Съвсем скоро аз пристъпих в една градина от огромни и опасни карфиоли, намиращи се по първото въже. След две движения в надвес успешно се качих върху цвета. След още една дузина подобни страховити, ледени, боулдър проблеми, аз извиках възторжено “Molla tutto!” (пусни осигуровката).

Нашият маршрут беше за първи път изкатерен през 1989 година от френският ас François Damilano и Giancarlo Grassi, “кръстникът на Италианският лед”. Grassi е имал една ненадмината страст към спорта, създавайки стотици класически ледени маршрути в цяла Италия, преди своята преждевременна смърт от една лавина през 1992 година. Repentance Super (WI 6+) е един от неговите най-тежки маршрути, сравним по трудност с Nemesis или Curtain Call в Canadian Rockies – но той дори е по-дълъг.

Удряйки силно с тъпите сечива от ерата на първото изкачване, Enrico бързо изводи второто вертикално въже, завършващо в една пещера. Ледена рампа водеше през тунел извън пещерата, като образуваше едно спирално стълбище. Дебелите слоеве от замръзнали птичи изпражнения бяха причина за отхвъчащите ледени парчета мръсотия. Към върха на спиралата, аз отчупих няколко висулки, за да отворя един прозорец в пещерата и тогава видях своето 200 футово геройско изпълнение по карфиолите доло. Тогава се нахвърлих върху една открита колона. По половината път нагоре, моите ледени клинове удряха само във въздуха; затова се наложи да пробягам тези 40 фута до осигуровката.

На следващото лесно въже, Enrico се наложи да удря силно в една киша, а неговите обувки започнаха да се пълнят със стичаща се ледена вода. Оттеглянето беше в реда на нещата. Това можеше да изглежда като един лош старт за моето пътуване, но два часа по-късно ние се излежавахме в еднo бунгало, наслаждавайки се на пастата и сладкото червено вино.


***

Val d`Aosta е една 40 мили дълга алпийска долина, намираща на границата между Франция и Швейцария, в една от най-екстремните части на северозападна Италия. Mont Blanc доминира над Val d`Aosta, издигайки се до 15,780 фута. Matterhorn и Monte Rosa са разположени на север от долината; Gran Paradiso се издига на юг. Река Dora Baltea, минаваща през Val d`Aosta, се отцежда от 15-те големи странични долини и от една мрежа от странични каньони, клисури и улеи. Като се прибавят изобилието от вода и студените температури към този сложен ландшафт и ти вече можеш да си представиш леденокатерачният рай. Лесни ледени езици, стръмни класики и алпийски кулоари – във Val d`Aosta има от всичко това и дори много повече.

Още на първият ден, Dave Sheldon, един приятел от Колорадо, и аз посетихме местният Ezio Marlier, с когото се бяхме срещнали преди на Ouray Ice Festival. Говорейки възбудено, в бързината и на развален английски, Ezio ни каза: “Утре, ние катерим нови маршрути!”

На следващата сутрин Ezio, карайки бързо като един шофьор от Гранд При, ни прекара през две от страничните на Val d`Aosta долини - Val di Rhemes и Val Saverenche, за да стигнем до началото на нашият маршрут. Ние спряхме до един замък над една тясна клисура, наподобяваща Uncompaghre Gorge в Ouray, но в този случай два пъти по дълбока. Грандиозният Baratro di Introd (WI 5+) се изливаше от долната част на едно скално ребро. Вляво от него, имаше един зашеметяващ некатерен ледопад, който падаше от 300 фута в пропаста.

След изтощителен едноминутен подход, Ezio и Dave се спуснаха на рапел в клисурата. Ezio направи една висяща осигуровка с три клина и тогава спусна Dave надоло до дъното на пропастта. Dave премина с драйтулинг и на топроуп тази по-долна част обратно до осигуровката, казвайки, че я чувства като 5.10 – но предлагаща само няколко възможности за осигуряване. Тогава той започна да води второто въже. Двадесет фута над висящата осигуровка, с ужасяващи междинни осигуровки, той достигна до надвесенa, чупливa като порцелан гадост. Държейки се хладнокръвно, той методично обработи пасажа, достигайки до по-здрав лед. От там нататък той прелетя оставащите 100 фута до осигуровката.

След като премина изводеното от Dave въже, Ezio самоуверено и стилно подбра своят път през последното въже, катерейки по капещи висулки и скални ръбчета, минавайки през един таван, на който остави няколко клина за осигуряване. Dave, на своя втори ден в Европа, вече имаше един нов маршрут, който нарече Culture Shock (WI 5+).

Между другото част от “културният шок” на Dave дойде от невероятните възможности за катерене в района. В гидовникът за Val d`Aosta от 1994 година, издаден от Grassi и местният гид Aldo Cambiola, имаше един списък от 250 маршрута, с обхват от лесни маршрути за начинаещи, до пътища без лед или микс маршрути. Но, тогава под лек натиск, Ezio призна, че в района сега има около 1000 ледени маршрута. И той бе преминал близо 300 от тях. Най-безразсъдното катерене на Ezio беше все още неповтореният Cohesion Zero (WI 7), който се образуваше много рядко. На трудното 4 въже на този маршрут, несигурните висулки не можели да удържат нормално забиване на сечивата, затова той пробивал дупки през висулките и съединявал своите сечива странично зад гърба на леденият чаршаф. Воденето му отнело три невероятно психарски часа, без никаква осигоровка през първите 50 фута. “Това беше най-лошият момент от моят живот,” призна си днес Ezio.

Освен това потенциалът за трудни, смесени и показни, гимнастически, преосигурени маршрути е огромен. Stevie и Laurence Haston имат сериозен актив във Val d`Aosta, създавайки множество подобни смесени маршрути, включително и две М9-ки – Welcome To The Machine и 009.
Катерене във Val di Cogne


***

На следващият ден Ezio и един гид от Курмайор Rudy Buccella ни поведоха към една "забранена" с знаци тясна клисура. Ezio ни каза, че достъпът не е проблем - там той ходеше на риба по всяко време - но за да стигнем до мястото ние трябваше да траверсираме по една верижно навързана ограда над бясно пенещ се канал. Движенията бяха лесни, но едно хлъзване и ще бъдеш засмукан от акведукта, намиращ надоло в планината и прекран през електрическите турбини. А това преминаване щеше да бъде само един проблясък в 100 ватовата крушка.

Влизайки в клисурата ние открихме сюрреалистично надвесени стени и ледени висулки, покриващи мъха и скалата. Ezio и Rudy се спуснаха и поставиха болтове на скалните пасажи на две нови линии. Аз винаги съм се чувствал като изигран от преосигурените ледени маршрути, но Ezio не страдаше от подобни предразсъдъци. "Смешно е да се говори за етика на един 90-футов маршрут, " каза той. "Това е просто една игра!"

Ние очаквахме от тях да изводят маршрутите, но Ezio ми хвърли един поглед и каза, "Давай ти си на ход!" Един ръб водеше към помпеща скална бариера, спортсменски белязана от чисто нов болт. Катерейки по нея със сечивата, аз драсках за скрити ръбчета и ръгах върховете в замръзналият мъх. Накрая забивайки едното сечиво във връхната част на леденото ребро, аз се озовах на края на Il Regalo (The Gift, WI 5 M6). Вляво от мен, Dave също подбираше своят път по стръмната скала и по невероятно малките висулки, докато накрая не заби силно своите сечива отбелязвайки първото изкачване на Damage Control (M7).

Докато ние си играехме на тези къси смесени маршрути, моята жена, Silvia, и нейната приятелка Silvia Cuffini, бяха изкатерили Il Sentiero dei Troll (The Path of the Troll), девет въжета от 3 степен лед и Cascate di Lillaz, един 750 футов маршрут от степен 3, намиращи се на няколко минути от село Lillaz.

И тогава дойде рекорднта горещина. Класическите ледени маршрути потекоха като Yosemite Falls през май и мокри лавини затрупаха долината. Ние бяхме изгубили цялото свое време по малки смесени маршрути и успяхме само да опитахме една голяма класика - Repetence Super. Но условията на близкият Mont Blanc du Tacul бяха перфектни. Лифтът бързо ни отведе в високата планина, където приятни ски подходи пресичаха загадачните цепнатини на ледниците, водейки към дълги и интересни ледени улеи - и някои не толкова интересни каменопади. Ние също така, във възможно най-пролетни условия, успяхме да се насладим на някои от спортнокатерачните образци на Val d'Aosta. Гранитното острие на Pilier Lomasti се издигаше над един манастир и имаше дузина маршрути с дължина от по 6 въжета и трудност от 5.10 до 5.12. В Sarre имаше, свирепо изсечени при създаването им, маршрути от 5.11с до 5.14d, чиито 90 фута дълги и 45 градуса надвеси бяха свирепо изсечени при създаването им в един тунел за влак. Някои от катеренията бяха точно над самата линия, така че имаше нужда от ролки, защото иначе имаше сериозен риск от сблъсък с някой от минаващите влакове.

А дали Haston беше някъде из Val d'Aosta? Мястото наистина имаше огромна концентрация от лед и смесени катерения от всякаква трудност и дължини, най-добрите, от които можеха да се конкурират с канадските класики. Като един допълнителен бонус вие можете да се насладите на очарованието на Италия в тази прекрасна долина с замъци, фантастично вино, добри ски условия, къси подходи и разнообразно катерене. И ако Ezio продължеше своето начинание, клисурата до Introd скоро ще се превърне в първият спортен леден парк в Италия.
Катерене във Val di Cogne


Но дали всичко това може да се нарече "най-доброто място за ледено катерене в света?" Това е един силен апел. Дали Yosemite e по-добър район от Доломитите? Или Патагония е по-добра от Бафинова земя? За да си отговорите на тези въпроси ще трябва да ги посетите сами, за да решите дали е така.


Малко думи на италиански:

лед - ghiaccio
скала - roccia
дължина - tiro
осигуровка - sei in sicura
катерене - vado
пусни осигуровката - molla tutto
въже - corda
помощ - aiuto
лавина - valanga
опасност - pericolo
спусни ме - calami


Райони във Val d'Aosta:

1. Val di Cogne


Val di Cogne е долината, от която тръгват клисурите Valeille и Valnontey, намиращи се в близост до селата Lillaz и Cogne. Те от своя страна са много приятни места за отсядане. В тези три долини има голямо изобилие добър лед и смесено катерене от всякакви степени. Val di Cogne е особенно добра за начинаещи. В бар Liconi в Cogne има катерачни карти и убийствено капучино.

2. Valeille

От Lillaz, една поддържана ски следа се грижи за достъпа до маршрутите. Гидовникът описва Valeille като "една малка, но дива клисура пълна с ледопади," и има списък от над 33 маршрута от WI 6 и нагоре. Cold Cold Couloir е едно катререне дълго почти 2000 фута с въжета до WI 4+, което го прави един от най-дългите маршрути в Val d'Aosta.

3. Valnontey

Гидовникът нарича Valnontey "Канадското сравнение на Val d'Aosta." Една перфектно поддържана ски следа води нагоре от долината към маршрутите, като отделна партина е пригодена и за пешаци. Тази клисура включва класиката Repentance Super (WI 6) и Il Sentiero dei Troll, един лъкатушещ маршрут от 9 въжета и WI 3 категория. Тази долина беше затворена през периода на нашият престой, поради опасността от лавини, които изсипваха стотици тонове мокър сняг от страничните улеи.

4. Valsavarenche

Тази долина започва от Introd. Тясната клисура под моста в Introd има много як вертикален лед, като и стръмните страни на долините и клисурите, които в своя край отвеждат до 2000 футовата Северна стена на Grand Paradise, едно невероятно алпийско ледено катерене. Една от класиките на Valsavarenche е ледопадът Trip in the Night (WI 6).

5. Val di Rhemes

Тази прекрасна долина също започва от Introd. Според сведемията снегът там е по-стабилен от близката Valsavarenche. Tapiri di Montagne кръстосва нагоре хълмистият ледопад в продължение на 2200 фута с въжета от WI 4+.

6. Val di Gressoney

Тази долина е богата на нормални ледопади. Един от местните гидове беше направил една 50 футова ледена кула с нощни светлини, така че там можеше да се катери както през целият ден, така и през цялата нощ. Районът също беше място с много добри цени. Но се пазете от лавини.


Логистика

Как да стигнете до там


Има няколко възможности. Най-лесната е с полет до Милано, Италия, от където наемате кола и шофирате 2 часа и половина в западна посока към град Aosta. Вие също можете да достигнете до Aosta за 45 минути от Шамони, Франция, като преминете през тунела под Mont Blanc.

Сезон

Най-добрият месец за воден лед е февруари, но вие може да откриете лед и смесени маршрути от декември до март.

Настаняване

Aosta има няколко благоразумни хотела (от $40 до $50 на нощ за двама), но вие ще трябва да шофирате от там до катерачните райони. Селцето Lillaz е на благоразумна дистанция от много катерения, до които може да се достигне пеш или със ски. Там има стаи с подобни цени катов Aosta, но няма нощен живот. Вие също имате избор от няколко хижи из отделните краища на долините. Ако решите да спите в някоя от тях очаквайте да платите около $15 на човек за една нощ; също така очаквайте да чуете и вашият най-близък съсед по легло. В Lillaz има къмпинг, ако случайно искате да спестите пари.

Гидовник

Diamanti di Cristallo, Guide alle Cascate di Ghiaccio, Val d'Aosta от Giancarlo Grassi и Aldo Leopold съдържа 250 маршрута. В него е много лесно да бъдат следвани описанията, ако разбирате италиански. Ако не вие можете най-малко да вземете информация за местността (от картата), степените и дължината. Вие можете да си вземете по едно копие от всеки местен катерачен магазин.

Катерачни магазини

В Aosta има два - вземете си карта на града и направление от Туристическият информационен център в централният район. Не се надявайте, че в магазините ще има всичко от което се нуждаете - ние не бяхме способни да си купим добри темляци за сечивата без да заплатим цялото сечиво. Затова си носи цялата ледена екипировка от къщи.

Храна и забавление

Повечето от добрите ресторанти са разпръснати из цялата Val d'Aosta. Цените за хранене варират от $7 до толкова, колкото можете да си позволите. Aosta предлага много по-ефтини възможности от тези в по-горната долина, където се намира Курмайор.


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 3690 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Лед и микс:
На Резньовете
Мальовица на лед
Бен Невис през зимата
Смесеното катерене
Боянски водопад - впечатления
Ледено катерене в Норвегия
Интервю с Ines Papert, миналогодишен победител в Долината на Даоне
Драйтулинг – минало и бъдеще
Първи копки по леда
10 топ съвета за зимно катерене


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap