Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Враца, Централна стена, Централна част - тур "Дъгъл Хейстън / България 1300"Димитър Колешев и Люба Манолова  |  Редактирана на 04/05/2007


Много красив маршрут. На места може би е психарски, за тези които не знаят да се осигуряват с джаджи. Катери се по перфектни цепнатини за свободно катерене. Техническата трудност на маршрута е максимум 6+ категория. Има 2 камини, които не са много приятни, но за сметка на това са осигурени изключително добре. Скалата през по-голямата си част е здрава. Доста тревисто е на 2-ро, 3-то, 5-то, 6-то и последните 2 въжета, но това ни най-малко разваля удоволствието от катеренето на този маршрут.

Не гарантирам за точността на категориите, но като цяло оставам с впечатление за лек маршрут. Категориите са дадени като средна оценка между мен и Люба Манолова. Като цяло може би, това че е един от най-дългите, е била причината да му се даде оценка за много труден маршрут. Добре е катерещите да разполагат с минимум 15 примки, който поне 10 да бъдат дълги. Добър комплект френдове и клеми ще бъде в неоценима полза.


[b:01f2c38b09]1 въже:[/b:01f2c38b09]

Тръгва пo малък винкел, по който има няколко клина. След около 5 метра по него се достигат 3-4 клина. От тук се прави прехвърляне през ръба наляво (около 6-/6 категория или А0). Траверсира се малко и след това се катери право нагоре (5+) към друг леко надвесен винкел, в основата на който има дърво. Винкела може да се мине като 6+ или А0. Излиза се до висяща площадка с 2 клина. По въжето има 9-10 клина. Осигуровката е добре да се дублира с френд или голям ексцентрик / клема в цепката отляво. Дължина – 40 метра. Препоръчителен инвентар – средни размери френдове или клеми.


[b:01f2c38b09]2 въже:[/b:01f2c38b09]

Продължава се по малка камина (4+), от която нагоре се катери последователно през няколко разляти винкела с цепки (3/4+ в зависимост от къде ще се мине). Стига се до характерна полегата плоча. Плочата се катери на триене и е много интересна. Около 5/5+ категория. След плочата се прехвърля надясно и се достига до площадка. По въжето има 4-5 клина, а осигуровката е на 1 клин на добра площадка. Дължина на въжето – 35/40 метра. Препоръчителен инвентар – френдове и клеми.


[b:01f2c38b09]3 въже:[/b:01f2c38b09]

Тръгва се по леко надвесен винкел с цепнатина. Около 4 категория. Следва втори винкел, който се движи наляво и който въпреки че е лесен (3+/4-) няма осигуровки. Винкела завършва с леки надвесчета. От тук трябва да се направи диагонален траверс надясно. Траверса не е осигурен и е добре преди него да се постави голям френд. По въжето има 3-4 клина, а осигуровката е на терасата на 2 скални клина. Дължина – 35 метра. Препоръчителен инвентар – клеми и френдове.


[b:01f2c38b09]4 въже:[/b:01f2c38b09]

Тръгва се по поредица от характерни винкели с цепнатина, които са надвесени през по-голямата си част. Осигуровките по това въже са малко, но има перфектни условия за поставяне на джаджи. Препоръчително е да се носи цял комплект френдове и клеми. В началото трудността е около 4/5 категория, след което тя постепенно се вдига до 6 категория. Въжето спред някои хора е доста „психарско”, но техническата му трудност не е голяма. Площадката е висяща и е на 2 клина. Добре е да се направи дублиране с френд или клема в цепките наоколо. Дължина – 40 метра. 4-5 клина. Препоръчителен инвентар – клеми и френдове средни и големи размери.

3-то и 4-то въже могат да се преминат на френска свръзка, но трябва да се носят много дълги примки и да се пропускат част от осгуровките.


[b:01f2c38b09]5 въже:[/b:01f2c38b09]

Тръгва се по винкела отляво. След 4-5 метра се достига до огромна туфа, излизането от която е малко проблемно. Около 5 категория. Следва тясна камина, която се катери отвън. Трудността й е около 5 категория и за нея е необходим голям размер френд. Следва малък винкел и площадка, на която има 3-4 клина. Дължина –25/30 метра. Общо 2-3 клина по въжето.


[b:01f2c38b09]6 въже:[/b:01f2c38b09]

Катери се право нагоре. Следва винкел с цепнатина. Около 5 категория. Следват различни пасажи от 3+ до 4+ категория до характерно дърво намиращо се в основата на голяма камина. Тук има 2 клина и е добре да се направи площадка. Открихме само 3-4 клина на това въже. Дължина – 30/35 метра. Има добри цепнатини за осигуряване с джаджи.


[b:01f2c38b09]7 въже:[/b:01f2c38b09]

Катери се през камината право нагоре. В началото тя е доста широка и се минава на разкрач (4+/5- категория), но в горната си част става тясна и надвесена. Тук трудността се вдига осезателно и усещането не е много приятно. Около 6- категория като на пасажа има поставен анкерен болт. След камината следва винкел запушен с надвеси, като право нагоре и логично продължение следва много тясна камина. В основата на тази камина се прави прехвърляне надясно към малък винкел с цепнатина (5 категория). Винкелът е лесен и има много добри цепнатини за осигуряване. След винкела има две възможности да се продължи. Едната е през камина отляво, а другата е през цепнатини за свободно катерене (в началото са около 4+ категория), които след това излизат на същото място, както и другият вариант. Площадката е в характерен каминообразен кулоар в основата на червена надвесена стена. Дължина на въжето – около 50 метра. На площадката има 2 клина. По въжето има 3-4 клина. Необходим инвентар – клеми и френдове от всички размери.

5-то, 6-то и 7-мо въже могат да се изкатерят на френска свръзка както направихме ние, но е добре да се носят около 20 примки и то повечето дълги.


[b:01f2c38b09]8-9 въже:[/b:01f2c38b09]

Прави се прехвърляне наляво към голяма тераса. На края на терасата може да се направи площадка. До там е около 20 метра. Много лесно катерене. Принципно според старият гидовник тук трябва да има лесен винкел. Вероятно обаче този винкел се намира на още 10-15 метра вляво след траверс.

От терасата нагоре продължава голяма камина. Първите метри са леко надвесени с цепнатина, която се разделя на две. Да не се тръгва надясно въпреки, че там се вижда клин с няколко въженца. До тук вероятно трудността е около 5+/6-. От тук се излиза на голяма камина, която в горната си част е запушена с блокове и е силно надвесена. В началото камината е лесна (не повече от 4+/5- категория), но после става доста трудна (вероятно около 6-/6 категория). След камината се катери по каминообразен улей и накрая се излиза на една премка, където е площадката. На площадката има 1 клин. Дължина на въжето – около 40 метра. По въжето има 4-5 клина. Необходим инвентар – клеми и френдове от всички размери.

8-мо и 9-то въже могат да се преминат като едно.


[b:01f2c38b09]10-11 въже:[/b:01f2c38b09]

Продължава се по скалите вдясно по неконкретизиран терен. Катери се до една кула, от която се вижда ръба по който излиза Орловец. Тук може да се направи площадка. Дължина на въжето – около 30 метра. Няма клинове. 3 категория.

От кулата се слиза надолу до основата на ръба и от там се поема нагоре по Орловец. Следват цепнатини и надвес, който се заобикаля отдясно. Продължава се по ръба до излизането на една голяма тераса. Дължина на въжето - около 25 метра. Трудност – 3+/4- категория. Има 2-3 клина.


Трябва да се знае, че описаният вариант след 8-мо въже със сигурност не е оригиналният маршрут. Също така 10-то и 11-то въже имат поне още 2 варианта за излизане. Ние просто избрахме най-логичният.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1759 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Гидовник:
Обща информация за катерачните райони в Югоизточна България
Как да стигнете до скалите над село Сестримо
Югоизточната стена на вр. Злия зъб - тур "Хасково"
Югозападната стена на вр. Ушите - тур "ВИФ"
Скалите в района на с. Устрен и гр. Джебел
Враца, Урвич - тур "Вратица"
Боженица
Югоизточната стена на връх Злия Зъб - сектор Варника
Враца, Долен Централен масив, Урвич - тур "Оптимал"
Анталия, Турция


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap