Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Пътешествие до Храма на ВреметоДейв Лукас , Panet Fear  |  Редактирана на 28/03/2007


През 2004 Дейв Лукас бе водач на експедиция Вертикален Свят в Еквадор и Перу. Целите които си поставиха бяха да търсят и да изкатерят масиви, които не бяха разработвани до сега. Експедицията отбеляза забележителен успех и направи някои интересни премиери.

[img:beb42ff8d6]http://www.planetfear.com/includes/images/uploaded/712005519121053100_1.jpg[/img:beb42ff8d6]

В Перу се катереше предимно в Кордилера Бланка (Cordillera Blanca), район познат предимно с алпийските си предизвикателства, но който предлага по нещо за всеки. Боулдърите, разпръснати сред поляните ограждащи типичните малки селца, ни осигуриха занимавка през дългите мързеливи следобеди, но много бързо се озовахме в долини, които предлагаха много по-големи предизвикателства…

Склоновете на долините започваха с първоначалните поли от чудесен гранит, който се издигаха в протежение на двеста метра достигайки високите ледници и извисяващите се над тях 6,000 метра върхове. Тези скални поли бяха наша заигравка за известно време, преди да отпътуваме на юг, на два часа от Хуарез, в търсене на един предполагаем катерачен масив, за който ни нашепнаха една късна задимена вечер в Бар Екстрем.

……...

[b:beb42ff8d6]Храмът на Времето[/b:beb42ff8d6]

След като отбихме от главния път, започнахме да криволичим нагоре по извиващите се хълмове. След още един час завихме и от другата страна на долината се разкри невероятната гледка на кули, стени и боулдъри. Това беше местността известна като „Храмът на Времето”. Тук слязохме от автобуса.

[img:beb42ff8d6]http://www.planetfear.com/includes/images/uploaded/36200551912112767_1.jpg[/img:beb42ff8d6]

Насочихме се към една пещера под стените, която възнамерявахме да стане нашия базов лагер. На десет метра от пещерата течеше поток, който щеше да представлява една удобна баня с чиста вода за пиене и миене, макар и доста студена. Разпънахме хамаците си по стените и издигнахме преграда за да опазим храната от козите. В средата стъкмихме огъня, а кухнята разположихме отляво. Огънят ни стопли и придаде уютна топлина на дома ни, която свършваше при входа на пещерата, където започваха владенията на лунната нощ и от другата страна на долината се очертаваше силуета на един скален масив.

[img:beb42ff8d6]http://www.planetfear.com/includes/images/uploaded/3200551912132054_2.jpg[/img:beb42ff8d6]

На сутринта отворих сънени очи и се изправих опитвайки се да си спомня къде съм. Прозрението бързо ме озари когато си ударих главата в свода на пещерата. Изнизах се от спалния чувал с идеята да потърся чаша чай и гледах как слънцето изпълзява над скалите и острите планински върхове.

[img:beb42ff8d6]http://www.planetfear.com/includes/images/uploaded/53200551912114974a_1.jpg[/img:beb42ff8d6]

През седмицата която последва правихме премиерни изкачвания в която секция ни хареса. Горното плато предлагаше лабиринт от боулдъри, разпръснати сред малък временен заслон на скитащи овчари. В ниските части на платото бяха най-високите скали, стени от по 60 метра, върху които експедицията ни съсредоточи усилия си в прокарване на премиерни турове. Релефа предлагаше всичко – от надиплени стени, до остри кули, от широки винкели до шуплести прорези. Скалите бяха удивително разнообразни и с невероятни възможности за многобройни нови турове. Ето някои от туровете от последната ни експедиция: Fancy a Good Root (f6b+), минаващ по шуплеста варовита скала и Gaffa (f7b+), извиващ се стръмно нагоре през низ от дипли и гънки.

Без значение колко тежък беше денят ни, вечер винаги имахме шанса да разпуснем. Повечето вечери прекарвахме в пиене на горещ шоколад, вино и бира, докато играехме карти, доволно похапнали пресни палачинки с ягоди и други кулинарни деликатеси.

[img:beb42ff8d6]http://www.planetfear.com/includes/images/uploaded/79200551912122068_1.jpg[/img:beb42ff8d6]
[b:beb42ff8d6]
El Esphinge - Свинксът [/b:beb42ff8d6]

Стените на El Esphinge се издигат от 4,800 метра до над 5,000 метра надморска височина. Самата стена варира от 600 метра до 900 метровите южни склонове. Някои от членовете на експедицията веднага се втурнаха по стената, докато други решиха да си отдъхнат от катеренето и се разходиха по върховете на Кордилера Бланка и дори по на юг, до Пътеката на Инките. Прокарахме много турове, класическият е едно фантастично E3, което може да биде минато с двудневно мързеливо катерене. Високо от масива гледката към морените е приказна. Много кулички от по 1-2 въжета лежат недокоснати из долината и вероятно и до ден днешен никой не ги е изкачвал.

Всъщност по голяма част от гранитните скали и стени в този район не са правени изкачвания. С това като стимул, Дейв организира повторна експедиция до Перу през 2006.
[img:beb42ff8d6]http://www.planetfear.com/includes/images/uploaded/4200551912143359_2.jpg[/img:beb42ff8d6]


Превод от :  Люба Манолова


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1909 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Традиционно катерене:
Скалите до с. Сестримо
Тасмания - една кратка обиколка
Пестене на енергия при трад
Интервю с Арно Пети за Black Bean
Коментар на британската традиционна категоризация
Rubber up — make your own crack gloves
Британска традиционна категоризация за опасни маршрути
Качуване на Демир Капия
Как да катерим O.W.
Предизвикателството на едно изкачване


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap