Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Смесеното катеренеPete Takeda  |  Редактирана на 09/11/2017

През март отидох да катеря в Шотландия. Условията за смесено катерене бяха в "отлично състояние", както се изразиха местните. С други думи, маршрутите бяха побелели от скреж. Ефирната мъгла и неравномерните перести облаци ми напомняха, че се намирам в родното място на леденото и смесено катерене. Simon Richardson, водещ шотландски активист, водеше някъде над мен в един фантастичен лабиринт от ъгли и жлебове - един нов маршрут на Ben Nevis. Тук, на тази скала в страната на традициите, катеренето беше пикантно съчетание от екзотика и древност. Истинските осигуровки, перестите облаци и ловките поставяния, създаваха едно голямо планинско чувство към скалата. Сечивата постоянно бяха закачвани на върховете им, забивайки ги в обледенени ръбчета, снежно очертани цепнатини и неясни вдлъбнатини. Котките бяха поставяни на малки ръбчета, замръзнали туфи или бяха оптимистично ръгани в снега. Ледената осигуровка на Simon се състоеше от две много древни цеви, едната от които беше забил в долното разширение на лист крехък карамел. За четири въжета ние направихме само едно истинско ледено поставяне.

Един месец преди това ходих да катеря на преосигурената състезателна стена по крехкият и надвесен лед на зимните ESPN X Games. Но изхвърчах от един хлъзгав гранитен Т-образен джоб изработен в техтурата на панела на EntrePrises - точно на второто движение от смесеният пасаж. Една телевизионна камера кръжеше зад моята глава и записа падането на лента. Имайки късмета да бъда първият състезател по стената, аз бях принуден да гледам от близо как всеки участник преминава моята най-висока точка. След пет часа киснене под слънцето, аз се оказах на предпоследно място. Бях ли разочарован? Със сигурност. Но все още стоейки и аплодирайки своите приятели в тази циркова атмосфера останах незабравим.

Ben Nevis и X Games могат да изглеждат съвършенно противоположни, но и двете са практически смесено катерене, като при първият основното нещо беше поставянето на котките и ледените сечива по скалата, снега и леда, докато при X Games най-важното беше ловкостта. Смесеното катерене по принцип е комбинация от всичко онова, което ти знаеш от традиционното катерене - лоша екипировка, траверси и откриване на маршрута - с бавното придвижване по трудните ледени участъци. Едно смесено катерене може да бъде късо и брутално, като по маршрутите във Vail, Колорадо или да включва хиляди футове алпийски терен в обстановка подобна на Canadian Rockies. Въпреки всички условия, сърцето на играта е в придвижването.


Какво трябва да вземете за едно смесено катерене?

Комплексният смесен катерач се нуждае от едно здраво катерене по дълги ледени и скални маршрути, включващо поставяне и изваждане на ледени клинове, ледени куки, примки, клеми, френдове и обикновенни клинове. Ефикасното придвижване и лесно теглене на въжето, способността да пренабиваш осигуровките и опорните точки на рапела, откриването на маршрута и умението да си помогнеш сам, са основните изисквания. Прибави към всичко това една силна способност за преценка на опасностите, такива като време, лед и снежна покривка, и ти си готов. Ако възнамеряваш да се счепкаш със смесени алпийски маршрути, бъди сигурен да провериш какво в твоето пътуване през ледника и научи няколко техники за преминаване през пукнатини. Също така направи всичко възможно, за да бъдеш във кондиция и имай впредвид, че някои от нещата, които не бива да пренебрегваш са студът и влагата.

Сечива за лед. Няма нужда да се изхвърляш и харчиш $500 за специализирани сечива за смесено катерене, защото твоите нормални сечива също ще работят достатъчно добре, при условие, че те са един стандартен комлект: от 45 до 50 см дълги, с лека дъга или дори с права дръжка и променяща се глава, така че да можеш да сменяш лопатката с чук или още по-важното в случая, да можеш да сменяш изтъпеният или счупен клюн. Това също ще ти помогне да имаш и по-леки сечива. Онези тежки бойни брадви могат да бъдат добри само за чисто ледени забивания, но смесеното катерене изисква финно докосване най-добре постижимо с леки сечива.

Тайната на забиването е в използването на правилно обърнат или извит назад зъб на върха, който се закача най-добре и се клати най-малко. Тръбните клюнове се нащърбват лесно, когато се удрят в скалата; класическите върхове са яки и прекрасни за сняг и лед, но имат склоността да излизат при закачането на ръбчета. Повечето произвеждани клюнове излизат от издатините при затъпен връх. Затова подостряй своите, когато катериш на малки ръбчета и изпилвай един остър кукообразен ъгъл под първият зъб, за да се задържа на ръбчетата. Леката фаска от двете страни на всички зъби ще помогне за едно по-лесно изваждане.

Обувки. Пласмасови или кожени? Ти можеш да използваш каквито и да е обувки или тези, които си използвал досега за ледено катерене. Пласмасовите обувки са топли и водонепропускливи - предимство за многодневни катерения, но са обемисти и могат да не държат добре на скала. Кожените обувки, особенно новата генерация модели, предлагат по-малки размери, удобни са ходене и обичайно са леки. Тяхната долна част е така маправена, че да поемат влага чак след няколко дни навън. Изборът е твой. Ако избереш кожени, ти можеш да увеличиш тяхната топлина, като си сложиш едни изцяло покриващи, предпазни "супергети". Не си мисли обаче, че кожените обувки ще заместят при студено време пласмасовите. Ако твоите амбиците са да отидеш в Аляска или Хималаите, вземи пласмасови. По-сериозните зимни катерачи притежават и от двата вида - пласмасови и кожени. Въпреки всичко, бъди сигурен, че обувката е твърда (меките обувки не могат да държат достатъчно добре при по-леки удари) и има дълбоки жлебове за захващане отпред и отзад на петата (гаранция за доброто задържане на котките).

Котки. За смесеното катерене, изборът е между двувърхата и едноточковата версия на предните зъби. Едноточковите са подходящи за спортно катерене - така ти ще можеш само да докосваш с краката си стъпките. Тежките, гимнастически смесени катерения по гола скала са невъзможни без едноточковите котки. Двуточковите котки, обратно, са по стабилни на лед и държат по-добре в разяден висящ лед и сняг, което ги прави подходящ избор за дълги маршрути, при които характерът на катерене може да се променя на всяко въже. Много котки се предлагат с двете опции - едно добро решение. Като едно правило, избягвайте възможните проблеми, които ще ви създадат котките с каишки и изберете такива с автомати и "противоударни" пластини. Можеш да прибавиш и едни пласмасови или гумени пластини, които да те предпазят от полепване на сняг по котките.

Облекло. Смесеното катерене не изисква специално облекло, което да е нещо по-различно от това, което ти трябва да имаш в своя зимен гардероб: синтетично бельо, шапка, която да слагаш под каската, дишащо поларено яке и панталони или за екстремните студове един поларен комплект. Не-промокаемите дишащи панталони и яке с качулка са стандартният външен пласт (фабрики като Schoeller са фаворит сред смесените катерачи, които не обичат чувството,което създават твърдите пластове на традиционните дишащи и водоустойчиви якета). При временните условия на спортните смесени катерения, може да се остави тежкото облекло и да се облече една стандартна спортна дреха - например стегнат и еластичен пуловер. За ръкавици, изборът е върху най-тънките, които да пазят ръцете ти топли. Някои катерачи използват кожени ръкавици или тънки, гумизирани лапи, които дават плътно захващане на ледените сечива, скалата или леда. Ръкавиците с един пръст са само външни, изключение за студени осигурявания.

Как да се облечеш е почти толкова важно, колкото какво да облечеш. Oсновното е малкият обем. Натъпчи долното и външно яке под седалката и така ще можеш лесно да достигаш халките за екипировката. По същият начин, гетите обхващащи твоите поларени и външни панталони, ги предпазват както от снега, така и от зъбите на котките.

Инвентар. Добрата екипировка за смесено катерене е една малко поорязана екипировка необходима за традиционно катерене (един комплект клеми и около шест френда от 0.5 до 3 инча), примесена с от три до шест, средни и къси ледени клина и една ледена кука, която заменя както безмислено коване на клинове, така и някое паническо поставяне,защото ти можеш направо да се закачиш в някоя стара дупка от сечиво,само за две секунди. На тънко обледенени маршрути носи къси цеви - така ще си спестиш суетенето, с което е съпроводено обвързването за скъсяване на рамото. При заснежени скални маршрути ледените осигуровки намаляват и се увеличават скалните, затова прибави от три до шест клина с размери от knifeblade до 0.75 инчови ъгли. Прибави още три ледени клина, други три ледени куки, двойна и стандартна дължина примки, удароабсорбиращи примки и вече си готов за всичко. Някои катерачи носят леки и многостенни ексцентрици, на мястото на по-тежките френдове. При голям избор за осигуряване или обледенени цепнатини, един ексцентрик често ще свърши по-добра работа от всичко друго.RP-та и TCU-та се използват при катерене по чисти, сухи цепнатини. Трикамите работят добре в плитки дупки, където всичко друго няма да се задържи.

От карабинерите използвай по-големи размери с обикновенна или телена ключалка за по-лесно закачане на въжето; карабинерите с винтови муфи ще работят добре, дори когато са обледенени, което е предимство пред автоматично заключващите се муфи, затова изборът ви за рапелно - осигуровъчното съоръжение, е точно такъв карабинер. Твоето осигуровъчно устройство по същият начин трябва да е ледоустойчиво. Не използвай GriGri тук; вместо това вземи една двойна тръба за осигуряване или щихт пластина.

Седалка. Твоята стандартна седалка за ледено катерене, ще свърши добра работа, само че бъди сигурен, че тя има най-малко два големи инвентарника, които ти трябва да можеш да достигаш лесно. Седалки с токи на лентите на краката, ще ти позволят лесно да променяш нейният размер в зависимост от дебелината на дрехите; седалките с подплънки са по-комфортни за продължително висене на трудни смесени маршрути.

Въже. Криволичещите маршрути или дълги катерения изискващи 165 футови рапели се нуждаят от двойни 8 или 9 мм въжета. Някои катерачи използват леки 7.8 мм "въжета близнаци", които се закачат заедно на карабинера, въпреки че въжета с такъв малък диаметър лесно се превръщат в едно заплетено кълбо и изискват доста грижи. За късите скали или за катерене на toprope най-добре е да се използва едно единично 10 или 11 мм въже от същият вид, като този, който използваш обикновенно за скално или спортно катерене. Като дължина, вземи минимум 60 метрово въже или ще се чудиш как да достигнеш следващата осигуровка. Какъвто и да е твоят избор на въже, бъди сигурен че е oт типа "dry" (сухо) и относително ново (старото, размъшено въже се напои с вода и ще замръзне в един трудно поддаващ се на контрол кабел).


Техники

Ти не можеш да катериш смесено без преди това да си овладял основните умения за ледено катерене, така че ние ще ги прескочим и ще отидем направо на същината на въпроса - drytooling.

Катеренето по скала с ледени сечива или "drytooling" изисква много практика, която ти можеш да започнеш на някой по свой избор местен скален маршрут на toprope, на боулдър или още по-добре на катерачна стена в зала. За да катериш в зала, обвий върховете, лопатките и чуковете на главите с лепенки, така че те да не драскат стената или да не те наранят или промушат. Тогава си сложи еспадрили и една каска и започни да се закачаш наоколо. Скоро ще откриеш, че скалните техники като изпъване на ръцете от раменната става, усукването на тялото и други, могат директно да се приложат и при drytooling. Забрави за това как ще справиш при една екстремна ситуация. Идеята тук е не да станеш майстор в залата, a да научиш основните движения.

Навън на боулдърите и toprope на скалата, махни предпазната лента от сечивата и подостри върховете им за финни ръбчета, така че те да могат наистина да хапят скалата. Сега опитай да се закачиш на ръбчета от всякакъв размер. Определи точката, при която размерът на ръба ти дава увереност и внимателно натоварвай право надоло. Лесно е да го направиш. Бъди готов за внезапни срязвания или отчупвания на скалата - както е при скалното катерене. Ако си се закачил на една хватка, която е извън твоята видимост, опитай се да я почувстваш с върха на сечивото. Не прави сляпо протягане и имай доверие на върха, когато го забодеш. Бъди прецизен и самооверен. Немарливостта ти ще се върне като бумеранг обратно към теб под формата на един здрав удар в глава. Понякога и наймалките трапчинки са достатъчно назъбени, за да позволят едно здраво закачане. Опитай да натоварваш повече едното сечивото, докато тестваш на опасни ръбчета другото. След като си създадеш чувство за основното закачане, открий някоя полегнала хватка и се отпусни на нея като поставиш върха напряко, така че да създадеш максимален кантакт на стоманата със скалата.

Следващото ниво са цепнатините. При тях ти можеш да се закачаш с вмъкването на върха, лопатката и чука на главата или дори дръжката на сечивото. Инстинктът ще ти помогне да откриваш места, в които да вклиняваш удобно части от сечивото, по подобен на клема начин. При неприятно запълнени цепнатини, увисвай самоуверено от желаните места. Това ще намести върха. Практикувай да държиш бедрата и краката си натоварени - точно както при скалното катерене.

Работа с краката. По същият начин, на някой местен камънак или на стара тухлена стена, упражнявай катеренето с крака обути в твоите обувки за смесено катерене и котки. Най-важното тук е да придобиеш една добра техника на котките. Прави малки крачки със своите крака на всичко, на което си мислиш, че ще задържиш. Опитай се да стъпваш на вътрешната страна на котките с вторите и предни зъби и на външната страна с външните зъби. Намушквай предните зъби в тънки неравности и ги засуквай в цепнатините. Не пропускай да почиваш на едната от двете котки. Включи зачане на пета, вклиняване на котките в ъглите или цепнатините,заклещване на една от двете обувки и поставяй всички 10 точки на полегнал склон - ти ще бъдеш изумен колко добре ще се закрепят котките. За да разнообразиш работата с краката не натоварвай ръцете. Гледай да катериш на противонатиск, заклещвай коляно и се накланяняй силно, за да вдигнеш единият крак нагоре. Практикувай прецизно, леко поставяне - стоманата не е толкова милостива, колкото лепкавата подметка на обувката и затова бъди готов да изхвърчиш, когато си небрежен.

Водене. Освен, че трябва да практикуваш drytooling и катерене на toprope по смесен терен, опитай да водиш на лед. Ти ще трябва също да развиеш един уверен, ефикасен и логичен стил. Време е да подраскаш наоколо завързан за "острият край". Избери своят маршрут внимателно и бъди уверен, че той е богат на осигуровки и е с една степен по-лесен от твоите възможности на toprope. Ако е необходимо, упражнявай маршрута на toprope, запеметявайки местата за поставянето на сечивата, котките и осигуровките.

Когато ти накрая тръгнеш нагоре с водене, дръж изострено вниманието за осигуровките и винаги помни, че скалната осигуровка е обикновенно по-лесна за правене и по-солидна от ледената осигуровка. Когато ти катериш, бъди леко отпуснат, както си свикнал да бъдеш при едно скално катерене и мисловно отбележи възможностите за почивка, ако се нуждаеш от повече време. Осигурявай се предварително и по-често и ти ще завършиш успешно това приключение.

Запомни, че смесеното катерене е една игра на ума. От една чисто психическа гледна точка, това не е толкова трудно, колкото скалното катерене. Дори една начална спортнокатерачна основа ще ти позволи да преминеш през най-трудните движения. Научи се да почиваш и разпускаш, докато висиш на изпънати ръце от твоите сечива. И не мисли, че винаги трябва да използваш сечивата. Понякога за теб ще бъде по-добре да пуснеш сечивото и да се хванеш за хватката или да заклиниш своята ръка. Дръж ума си отворен, остани отпуснат и не се срамувай да се върнеш, ако нещата се оплескат.

Тренинг

Основните упражнения за ледено катерене са добри и за смесеното катерене. Навиването от китките ще развие издържливостта, която е решаваща за точното насочване на сечивата. Упражнението за трицепс на едно дърво или уред с кабел и упражнения с дъмбели ще напомпят здраво ръцете ви, което в последствие ще ви помогне да блъскате със сечивата не навсякъде където те си поискат,а точно там където вие пожелаете. Сериите тегления ще изградят вашата сила на захват и удар. Задържането на една ръка с едно сечиво ще развие статичната издържливост нормална за леда и поставянето на екипировката. Обикновенно тренировките само с вашето тяло - лицевите опори, навиването, кофичките и кляканията - ще ви подготвят да не се вкочанясвате през зимата.

За по-специфичните изисквания на смесеното катерене, няма нищо което да измести истинското катерене. Опитайте toprope на ронливи скали,за да се напомпите добре. Катеренето на toprope на границата на вашите възможности ще освободи умът ви и ще ви позволи да работите за издържливост и техника. Катеренето в зала ще позволи на тялото ви да изгради усет за най-практичният начин на придвижване.


По-високо обучение

Вие вече сте излизали навън и гордо сте се справили с вашето първо водене. Но какво следва от тук нататък? Ето няколко трика, които могат да ви отведат по-нагоре в степените.

- Не можете да достигате лесно следващото място за сухо поставяне на сечивото. Опитайте "късо сечиво" или се избутайте отгоре на дръжката на сечивото. Това ще ви помогне да се изправите. Мястото за подпиране отгоре не е най-добрият център за едно избутване върху сечивото, така че внимавайте.

- Напомпвате се или не можете да се увиснете с една ръка, за да достигнете следващото поставяне. Натрупването на сечивата може да се окаже една малка екстра, която да ви придвижи през стръмните пасажи.

- Фигура 4, която сте научили от спортното катерене е също толкова ефективна за достигането на следващите опорни точки.

- Противонатискът включва едно съмнително закачане на върха на сечивото в някоя по-издадена цепнатина или хватка, заедно с едно мощно натискане с краката. Това е добър начин за свободно преминаване на тавани. Противонатискът е микс версията на триенето. Той също работи и във вертикална ориентация за по-добро достигане.

Ако искате да придобиете практически опит в смесеното катерене и драйтулинга можете да се запишете в програмата 2-дневен курс по драйтулинг и смесено катерене на Витоша, който организира Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят"


Превод от английски:  Димитър Колешев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 4064 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Лед и микс:
Бен Невис през зимата
Драйтулинг – минало и бъдеще
На Резньовете
Мальовица на лед
10 топ съвета за зимно катерене
Боянски водопад - впечатления
Ледено катерене в Норвегия
Първи копки по леда
Ледени и смесени маршрути
Интервю с Ines Papert, миналогодишен победител в Долината на Даоне


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap