Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

ExoЧудомир  |  Редактирана на 07/12/2006


Добре, сега леко таза навътре, присвивам коляното и се пресягам зад ръба. Добре, добре, закачам и ..
- Хайде чао !
- Ти къде толкова рано, бре ТИКВО ?
- Имам разрешение от Шефу !
- Евала батка, и аз след малко ще бягам.
- Раницата много издута, ще катерим ,а?
- Може да мина за малко през стената, нали знаеш “ Здрав дух в здраво тяло”.
- Знам АЗ, знам, тия катерачки ще ти вземат здравето. Пази си силите, че за събота и недяля има план.
- Къде ще се ходи бре?
- Тайна майна, питай катерачките!
- Ех, тиква недопечена ...
Дали и аз не мога да се измъкна, така леко без никой да забележи?
Бърза справка с часовника. Хм, 6:10. Все ще се изтрае някак още 20 минути. Така сега закачам, вдигам левия крак високо и с дълго движение ...
- Чудомире, как сме днес?
- А!? Добре, трудим се.
- Последно ти движеше проекта на Шведите, нали?
- Ммм май ... да, проблем ли има?
- Нещо не им е харесало, след пет минути ще имаме конферентна връзка с тях. Като се разбере какъв е проблема ще трябва да реагираме много бързо, дори ако се наложи и тази вечер. Марто ще бъде също тук, ако имаш нужда от помощ.

----
Ей тука някъде имаше локва. Ебати тъмницата, честно. Пляс! ... пляс. Аха, ето я локвата. Значи това е пътя за вкъщи. Ориентиране по природни дадености. Хубаво, че е тъмно и не виждам на какво ми заприлича панталона. Но защо ли хич не ми пука. Ще напусна тая скапана работа. Ама пусто, няма ли работа няма пари за инвентар, няма да има и Доломити на лято. Ама каква ми е файдата от инвентар и въжета като не остава време за катерене. Много ме радва Аксениа. Как пет пари не дава за бачкането и си катери. Писна ми да се прибирам по нощите пребит като куче. Кой ни върна в робовладелския строй, да му го .... аз на него.

Пуши ми се зверски. Ти няма да пушиш, истинския алпинист не познава “тутуна”. Да бе, пионерите са си пушили доволно, даже Тензинг. Мани ги, ти си от новото поколение, цигари за тебе няма. Няма, ама ми се пуши.

----

Това Асеновградското Каберне май беше добро. Хляб, Картофени кюфтета, картофена салата. Хеле, за какво ми е картофена салата с картофени кюфтета. Сменям картофената салата със салата от тиквички и още нещо, един господ знае какво. Банани, кренвирши, Своге,спагети, кисели краставички, яйца, рибен деликатес, колко струва ... леле, връщам го. Пилешки сърчица – това пък за какво ли ми е!? Май приключих. За какво ли изобщо пазарувам когато утре пак ще заваря хладилника празен благодарение на моите съквартиранти.
Каса, касиер, моя любим касиер. Това момче е много интелигентно, не проумявам защо работи тук. Сигурно е по престижно да ти продавач в 345 отколкото някъде другаде.

- Марабас, как е?
- Супрер, имаме си днеска нова колежка, прекъснала и тя като мене по финансови причини.
- Ти какво си учил?
- Пробвах се в МЕИто, изкарах криво ляво две години. Поне се научих да смятам като компютър, ако не друго. Цигарки?
- Не отказах ги, вече цяла седмица не пуша.
- Хехе, герой. Десет и шейсет и три. Дай стотинки ако имаш. И аз ще ги отказвам ама няма да е сега.
- Аре и умната с новата колежка.
- Хехе, не бе тя ... е такова ... е заета ....
- Абе ти внимавай, така профилактично.

----

Хвърлих якето на закачалката. По обувките личеше,че не съм сам вкъщи. Не исках да виждам никой за това се запътих дирекно към кухнята.

Оставих найлоновите торби на масата. Отворих бутилката вино и се настаних във фотьойла. Потъвах бавно в него. Отпих. Придърпах другия фотьойл и си опънах краката. Пушеше ми се. Допих чашата. Очите отказаха да се отворят. Пипнешком напипах бутилагата и си налях. Някой се размърда от другата стая. Врата се отвори. Не исках да виждам никой.
- Ехо
Някой влезе. Драс. Стаята се изпълни с миризмата на цигарен дим. Някой си наля. Цигарения дим се приближи. Някой отвори прозореца. Усетих тежест на бедрото си. Една рака се уви като змия около шията ми.
- Чудомире, катери ли днес?


Не, Чудомир вече спеше и катереше ли, катереше. Усмихнат. Доволен. По щастлив от всякога.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1645 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 14/12/2006 от Коментирайте
Какво му трябва на човек?!?
Ха наздраве!!!
И умната там ... ако не умната то поне русата ;)

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Разни:
УСТРОЙСТВЕН ПРОЕКТ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА АЛПИЙСКА ДЕЙНОСТ – КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ НА Т ...
Как да се завържем за въжето
Котешки живот
Нийл Гришъм – 15 съвета за начинаещи
Свирепа арена - Айгер
Приказка за два счупени пръста и една стена
"Широко поле" за изяви всякакви
Какъв е смисълът да бъдеш инструктор по алпинизъм
Зимен траверс до връх Вихрен през Джамджиев ръб
Проверете своя възел


Важни новини !!!


 • 23/06/2021

  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят

  0 коментара


  Ново (лятно) работно време на магазин Вертикален свят
  Уважаеми клиенти, от 10 юли магазин Вертикален свят ще бъде с ново (лятно) работно време от 13 часа до 20 часа от понеделник до петък. За момента планираме да бъдем с такова работно време до средата на септември.
 • 31/05/2021

  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца

  0 коментара


  Нов рекорд за скоростно изкачване на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца
  На 30 май 2021 година свръзка с алпийски водач (Димитър Колешев) и клиент (Момчил Настанлиев) направи нов скоростен рекорд на ръба Зъба-Космонавти-Чайка-Хергиани на Враца за 2 часа и 40 минути. Идеята за този комбиниран маршрут (който вероятно е най-дългият скален маршрут в България и който все още няма име) се заражда през 2004 година.
 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  0 коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  0 коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  0 коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  0 коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  0 коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  0 коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  0 коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  0 коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  0 коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  0 коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  0 коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  0 коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще ...
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  0 коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  0 коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  0 коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  0 коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  0 коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap