Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Писмо до Председателят на ФБАКДимитър Колешев  |  Редактирана на 28/04/2006


До председателя на ФБАК

В отговор на вашето писмо искам да заявя, че всичко което пиша, както и всички последващи писания, са лични и не ангажират по никакъв начин Клуб по катерене и алпинизъм “На ръба” и членовете му, освен ако това изрично не е упоменато. Това означава, че Вие нямате никакво право да намесвате клуба в тази история и да вадите свои девиденти от нея. Клуба е юридическо лице и като такова само се представлява от неговият председател, а не е негова собственост.

В интерес на истината проблемът, който се разисква във форума на Climbing Guide е сериозен и изисква много спешно и бързо разрешаване. Своето мнение аз съм изказвал многократно и не на едно място – има множество публикации по тази тема и във Вертикален свят. Въпреки, че аз лично коментирам тази тема в продължение на 3-4-5 години, никой досега не ме е поканил за дискусия и мнение по въпроса. Тази покана за участие, в някоя от комисиите, не ме удовлетворява и няма да реши нито един проблемите, които съществуват, защото аз ще бъда безгласна нота.

Този въпрос трябва да бъде решен по съвсем друг начин и не мисля, че само определена комисия може да вземе решение по него. Проблемът е на национално ниво, изисква стратегия и е свързана с дългосрочното развитие на катеренето в България. Освен това не мисля, че в която и да е от комисиите има достатъчно подходящи и далновидни хора за тази цел и най-вече хора от двете страни на “барикадата”. Комисиите са съставени от хора с “едностранчиво” мислене.

Искам да получа информация по следните въпроси, за да няма повече спекулации със случилото се:

1. С какво писмено решение, от коя дата и от коя комисия е решено да стане това преекипиране.
2. Имало ли е дискусия в катерачните среди за преекипрането на тур “Безенги” и другите маршрути в района.
3. Направена ли оценка на безопасността
4. Кой е екипирал маршрутите, защото е видно, че не е направено по най-добрият начин.
5. С какво писмено решение УС на ФБАК е отпуснал средства за това екипиране – протокол има ли.
6. Искам да получа протокол за разходваните средства, закупените материали и разходите за това екипиране, за да не ми се налага да цитирам и извличам от контекста информация за тях.
7. Защо ФБАК не е оповестил решението си да преекипира които и да е било маршут при положение, че това засяка цялата катерачна общност, а не само определени личности във Федерацията
8. Кога ще започне ФБАК да оповестява предварително всяко свое решение относно преекипирането с цел дискутиране с общността.
9. Правилно ли е член на комисията и на УС да е собственик на формата доставчик на материалите, а също така да е и изпълнител.
10. С конкурс ли е избиран доставчика на материалите за екипиране и как е решено какви материали и на коя фирма да бъдат те.
11. Искам да кажа, че ФБАК сам уронва престижа си не само пред българските катерачи, но и пред световната общественост, което стана ясно на миналогодишната Международна среща на Враца. Какво е направил ФБАК по въпроса и защото продължава да върви срещу себе си.

С уважение
Димитър Колешев===============================


ДО Г-Н ДИМИТЪР КОЛЕШЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЛУБ ПО КАТЕРЕНЕ И АЛПИНИЗЪМ “НА РЪБА” - СОФИЯ


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КОЛЕШЕВ,

Поводът за настоящето писмо са Вашите публикации във форума на climbingguidebg.com, които се отнасят към дейността и работата на ФБАК. На първо място изказваме нашето недоумение от това, че оценки и мнения за дейността на Федерацията не са отправени към самата Федерация. Смятаме за недостойно поведение мнения и въпроси, касаещи работата на ФБАК, да не се отнасят директно към Федерацията. Само преди месец клуб по катерене и алпинизъм «На ръба», чиито председател сте Вие, беше приет за член на ФБАК от Общото събрание. На това събрание Вие не присъствахте, нито имаше представител на клуба. Редно е когато има важни въпроси за решаване, те да бъдат поставени на точното място и в необходимата форма. На това събрание стана ясно, че комисиите, които са помощни органи в работата на УС, са отворени за всички членове на ФБАК и ако искате можете да се включите в състава и работата на която комисия пожелаете. Позицията на страничен и непоемащ каквато и да е отговорност коректив не е сериозна, адекватна, честна и не може да доведе до нищо конструктивно.

В молбата за членство в ФБАК с вх. № 19 / 27.02.2006 г. Вие сте се написал и подписал: “...запознати сме с Устава на ФБАК и се задължаваме да го спазваме”. Във връзка с това препоръчваме Ви да се запознаете с чл. 24, ал.1 и ал.2, чл.19, ал.5 от Устава на ФБАК. И да се възползвате от широките правомощия, който един такъв демократичен Устав дава на своите членове като участници и коректив на управлението и дейността на Федерацията. В противен случай Управителния съвет ще счита действия като Вашите уронващи престижа на Федерацията и ще запази правото си да предложи съответните мерки.

Не бихме искали да се впускаме в подробности относно цитираните цифри от доклада за дейността, които Вие сте подбрал тенденциозно и манипулативно. Препоръчваме Ви да се запознаете по – подробно с целия доклад, както и с публикуваната справка за разходите на ФБАК по дейности.

С УВАЖЕНИЕ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ: /КИРИЛ РУСЕВ/


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2175 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Препоръки за преоборудване
Проект "Харта за екипиране на спортни маршрути в България"
Bolt wars in Boulder Canyon
Ролята на стиловете в катеренето
Второ писмо до Председателя на ФБАК
Писмо от Иваило Нинов
Планината за планинарите
Екипиране на маршрути за спортно катерене – основни принципи
Правила за катерене по пясъчни скали в Чешката Република
Тиролска декларация за най-добрите начини на упражняване на планинските спортове


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2020

Sitemap