Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Квак и Моравския КрасStanislav Hovanec  |  Редактирана на 09/03/2006“Bangladesh”10-Да бъдеш студент в Бърно, от катерачна гледан точка, е може би най-добрият избор що се отнася до Чехия. Близостта му до Моравския Крас го прави много примамлива дeстинация за много младежи с щури глави и атлетични фигури. А и малката бяла пристройка към едно от студентските общежития охотно приютила разкошен боудер център е също безспорно предимство.
Но нека сега оставим това на страна и се насладим на разказа на един студент от Техническия Университет в Бърно на име Квак.

Още при първото ми ходене на скали през пролетта усетих ефекта от многото часове прекарани в боулдер залата. Почувствах се много по-силен и по-издръжлив. Имащата лоша слава деветка “Real Feature” противно на миналия сезон ми се стори учудващо лесна и приятна. Катерех с лекота като дори не се изпомпвах. Приятното чувство, вертикалният комфорт и повишеният ми пулс допълваха катерачната хармония.

Веднага в дясно от “Real Feature” е жестокия тур “Bangladesh” 10-. Трудността на тура се изразява в три движения. Едно в средната и две в горната част. При първият опит да премина тура паднах още на първия пасаж, което честно казано не очаквах. Реванш успях да взема още на другата сутрин, когато “Bangladesh” се “предаде” и вече спокоен и далеч по-уверен можех да пробвам други турове без да губя повече излишно време.
Надъхан и твърдо решен да изкатеря още нещо този ден се запътих към “Съмнителна репутация” 9+/10, намиращ се във същия скален масив. Като цяло тура представлява вертикална плоча с няколко леки надвеси и четири точки за осигуряване. За него някой твърдят, че е лошо екипиран. Аз само знам, че така хубаво друснах цели пет метра, а и с надолу главата, че свят ми се зави. За щастие се ударих само няколко пъти с гръб в стената и така след благоприятния развой на събитията бях отново в основата на тура готов за нов опит. В началото всичко подсказваше успешен завършек, но в края нещата взеха друга посока. На последния пасаж паднах няколко пъти, но вече внимавах да не си заплитам въжето в краката.

Тъй като моята “репутация” в тази част на масив стана “съмнителна”, реших да се отправя към Lidomorny. Отново супер мотивиран за яко катерене се ориентирах към “Неми Барикади” 9+/10. Тура представлява добре балансиран таван с интересни и разнообразни прецизни хватки.
Моравски Крас - “Съмнителна репутация” 8a - Kvak

И до ден днешен този тур е представата ми за добър и атлетичен спортен маршрут. Пасажа се характеризира със дълъг скок до джоб за три пръста. За по-ниски катерачи този скок може да се окаже за нещастие много дълъг. Може би три пъти стигах до мястото на скока, със сетни сили закачах въжето в примката и винаги при скока не достигах джоба вследствие на което тялото ми следвайки физичните закони безславно се отправяше на долу. Накрая реших, че при следващия опит, първо ще скоча за джоба а после ще закачам и то взе, че се получи.

След решаването на проблема “Неми Барикади” дойде време за лятната ваканция. Беше време да изкатерим нещо в истинската планина. За наше нещастие на всеки три ходения до планината катерехме само веднъж, защото валеше ли валеше, а ние чакахме и чакахме. Когато пък ни се падна идеално време за катерене в средата на тура партньора ми получи страхотен зъбобол и се налoжи да рапелираме седем въжета на долу. Горкият ми другар, след това рева и се тръшка цели три дни.

Между “излетите” до големите стени прескочих до Lidomorny още веднъж. Завладя ме може би най-красивата линия в Моравският крас, тридесет метровата надвесена “Златна жила” 10-. От дълго време мисълта за този тур ме преследваше.

Моравски Крас - “Съмнителна репутация” 8a - Kvak Прекрасна линия, разкриваща по невероятен начин пред катерача красотата на спортното катерене. Този тур винаги свързвам с дълги движения до трудно забележими джобчета за по няколко пръста, малки ръбчета, мизерни цепки и яко изпомпване. В средата на тура се натъкнах на боулдер пасаж който ме накара да се средоточа максимално. Трудността се състоеше в скок до джоб за два пръста и следващо балансово траверсиране “леко в лево” до удобно място за почивка. Мисля, че трябваше да опитам три пъти преди да премина пасажа. След този мой успех самоуверено продължих право нагоре, без дори да почина, без дори да бръкна в торбичката си с магнезий, уверен, че с лекота ще до катеря тура. Тази моя самоувереност бе справедливо наказа в последното движение. Силите ми просто се изчерпаха и аз логично се озовах няколко метра по надолу безпомощно увиснал на въжето. Усещах пулса си зад ушите, а предмишниците ми бяха станали не по-малки от бедрото на манекенка.

Върнах се там отново привечер. Варовикът леко червенееше под палещите лъчи на залязващото слънце. Сенките на близките дървета се гонеха по скалата, а аз стоях безмълвен под тура свел покорно глава. Лек полъх на вятъра ме извади от унеса. Нещо ме накара неволно да се усмихна. За миг притворих очи правейки крачка напред и закатерих.

Моравски Крас - “Съмнителна репутация” 8a - Kvak

Моравски Крас - “Съмнителна репутация” 8a - Квак

Моравски Крас - “Съмнителна репутация” 8a - Kvak
Моравски Крас - “Съмнителна репутация” 8a - Квак


Превод от :  Chudomir


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2236 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Спортно катерене:
O, бай Вълчо!
climbOn и crossFIXE
Сравнителна таблица за спортни маршрути
Как да загряваме за катерене
Тренировка на кампус борд
Climbing in Meteora
Обща тренировъчна система
Морфо-функционални и координационно-двигателни характеристики на спортните катер ...
Борнео – нови трудни маршрути на височина над 4000 метра
Шамони за мотаещи се


Важни новини !!!


 • 01/06/2020

  Къде ще можем да пътуваме това лято? (обновена на 19 юни)

  коментара


  Въпреки призивите за общ европейски подход държавите от ЕС все още не действат координирано при отваряне на границите след продължилото месеци прекъсване на свободното движение заради кризата с коронавируса. "Дневник" обобщава как става влизането в държави от Европейския съюз и шенгенското пространство и Балканите. Ще засегнем обаче само държавите, които засягат дейността на ВЕРТИКАЛЕН СВЯТ.
 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 15/12/2018

  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси инструктори и планински водачи

  коментара


  Школа по катерене и алпинизъм
  Школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят" търси опитни алпинисти и катерачи за ИНСТРУКТОРИ, както и ВОДАЧИ с опит в планинско и алпийско водене. ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ: 1) Планински водач. Водачи могат да бъдат хора със завършен курс за професионална квалификация в Асоциация "Планини и хора" или подобна организация, да са завършили НСА специалност "Туризъм и алпинизъм", да са ...
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.Последни новини !!!


 • 11/09/2019

  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019

  коментара


  Новите технологии в челниците на Black Diamond през 2019
  Челните лампи на Black Diamond са били винаги едни от водещите в индустрията с най-добрите технологии на пазара. През 2019 година Black Diamond добавиха някои нови екстри, промениха интерфейса и подобриха цялостно качеството на своята гама продукти.
 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене б ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива ра ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Курсове по катерене и алпинизъм


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят България ЕООД © Copyright 2001-2021

Sitemap